Нова вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Нова вилка

Мнениеот peace » Сря Яну 23, 2013 9:36 pm

Здравейте! Занимавам се професионално с шосейно колоездене от няколко години. Треньорите ми обаче, както и явно един от спонсорите, са твърдо против и тотално ми забраняват да си карам из града. На мен обаче идеята ми харесва. Преди 3 години си купих едно просто колелце (няма конкретен модел и марка, някакво сглобявано) за 350 лева. Има вилка Zoom endura 386, която искам да сменя. Въпроса тука е, че технически почти нищо не разбирам от колелета и разчитам напълно изцяло на механиците за тая част, а в случая не мога да искам услуга от тях. Искам да си взема някаква вилка втора ръка, от тези по 60-70 лева - XCR, XCT и т.н.

И за това пиша тук - можете ли да ми обясните, или да ми дадете някаква литература да прочета по-подробно, дали ще мога да сложа тази вилка (колелото има дискови спирачки), с какво трябва да се съобразя (с лапа е), знам, че има някакви големина на стрежен и т.н., но нищо по-конкретно. И също така, мога ли сам да си сменя вилката, или ще трябва да си намеря сервиз?
peace

Рейтинг: 1220

Re: Нова вилка

Мнениеот axelmax » Чет Яну 24, 2013 12:02 pm

peace написа:...................................
И за това пиша тук - можете ли да ми обясните, или да ми дадете някаква литература да прочета по-подробно...........................

mtb-bg.com/forum
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот zer0 » Чет Яну 24, 2013 2:36 pm

пич дай някоя снимка за да видим за какво става въпрос щото има стержени oversize и normalsize и при двата има различен подход за монтаж на вилка и да знаем кое да ти обесним
zer0

Рейтинг: 988

Мнениеот peace » Съб Яну 26, 2013 12:11 am

Изображение
Изображение

Извинявам се за лошото качество.
Иначе във форума търсих, но не намерих никъде точно обяснено по какво се определя дали дадена вилка ще стане за съответно чело. Както и как става монтажа.
peace

Мнениеот WhiteBoy » Съб Яну 26, 2013 12:20 am

Челото на рамката е 1 1/8 (oversize)
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот peace » Съб Яну 26, 2013 1:14 am

Току що свалих вилката, без да махам чашките (надявам се да не съм прецакал нещо по тоя начин). Така мога да измеря дължината на стрежена и следователно ми трябва вилка с тая дължина и oversize, така ли? А след като я взема, мога ли да я ползвам със същите чашки, или ще трябват нови и ще се наложи набиване на новите чашки (за което, доколкото разбрах, са нужни по-специални инструменти)? И също така, дори и да мога да ползвам старите чашки, има едно кръгче, което се набива на самата вилка, в основата на стрежена (нямам никаква идея как се казва), това с вилката ли върви и ако не, как мога да си набия ново такова, като нямам по-специални инструменти? Благодаря ви за отговорите!
peace

Мнениеот WhiteBoy » Съб Яну 26, 2013 1:36 am

Като си купиш вилка от магазин, стержена е примерно 25 сантиметра. Можеш да го срежеш сам с ножовка и задължително трябва да се подава поне 4 см от стержена от челото (в противен случай няма да можеш да сложиш лапата) . Иначе можеш да го срежеш както си поискаш. Ако стержена на новата вилка е по-дълъг от стержена на старата вилка, ще ти трябват спейсъри. Като слагаш нова вилка можеш да използваш и старите чашки. Това кръгче дето е на стержена на вилката се нарича конус, можеш да го избиеш с отверка и чук и после да го сложиш на новата вилка.
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот peace » Съб Яну 26, 2013 2:34 am

По-скоро ще си взема някаква втора ръка. Значи мога да направя всичко сам, без по-сложни инструменти, супер. Много ти благодаря!
peace

Мнениеот peace » Съб Яну 26, 2013 2:49 am

Всъщност имам още един въпрос - ушите за дисковите спирачки, имат ли различни размери/стандарти/разстояния или са едни и същи?
peace

Мнениеот Admin » Съб Яну 26, 2013 10:51 am

Има два стандарта уши за дискови спирачки - IS и PM. Не само разстоянията, но и самият начин, по който се монтира спирачният апарат към тях е различен, но има и преходници. Казано най-просто, повечето спирачни арапати в наши дни са за PM, но с преходници се монтират и към IS.
Тук можеш да прочетеш малко за двата стандарта и да видиш кои уши как изглеждат: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 4-focus003

Що се отнася до смяната на вилката, като цяло ще можеш и без специални инструменти, но за набиването на долния конус върху стержена на новата вилка ще трябва да намериш тръба с подходящ вътрешен диаметър. Ако имаш сервиз наблизо, все си мисля, че ще ти отнеме много по-малко време и разправии да го направят там, но ти си решаваш. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот peace » Съб Яну 26, 2013 8:37 pm

Проблема със сервиза е, че механиците и треньора ми имат доста познати в повечето сервизи и не се знае дали няма да нацеля такъв. Същата е разбира се и вероятността да ме видят на улицата, но е въпрос на шанс :D А този конус не мога ли да го набия само с чук? Малко по малко, с въртене? Или с два чука, от две срещуположни страни? Защото наистина не знам дали ще успея да намеря тръба, която да е с точния диаметър
peace

Мнениеот darlik_95 » Съб Яну 26, 2013 8:57 pm

peace написа:Проблема със сервиза е, че механиците и треньора ми имат доста познати в повечето сервизи и не се знае дали няма да нацеля такъв. Същата е разбира се и вероятността да ме видят на улицата, но е въпрос на шанс :D А този конус не мога ли да го набия само с чук? Малко по малко, с въртене? Или с два чука, от две срещуположни страни? Защото наистина не знам дали ще успея да намеря тръба, която да е с точния диаметър

Не има и друг начин, по който аз си набивам моите.
1/ Нанизваш конуса на стержена, до където можеш на ръка
2/ Нанизваш стержена в челото на рамката, слагаш лапата нареждаш спейсърите, които са необходими.
3/ Слагаш тапата, и започваш да затягаш болта, докато конусът сам се набие до долу. След това наместваш кормилото, затягаш лапата, като предварително си обрал луфта чрез тапата и болта на нея.
Това е. Успех!
Аватар
darlik_95

Рейтинг: 1201

Мнениеот legacyGX » Съб Яну 26, 2013 10:25 pm

darlik_95 написа:
peace написа:Проблема със сервиза е, че механиците и треньора ми имат доста познати в повечето сервизи и не се знае дали няма да нацеля такъв. Същата е разбира се и вероятността да ме видят на улицата, но е въпрос на шанс :D А този конус не мога ли да го набия само с чук? Малко по малко, с въртене? Или с два чука, от две срещуположни страни? Защото наистина не знам дали ще успея да намеря тръба, която да е с точния диаметър

Не има и друг начин, по който аз си набивам моите.
1/ Нанизваш конуса на стержена, до където можеш на ръка
2/ Нанизваш стержена в челото на рамката, слагаш лапата нареждаш спейсърите, които са необходими.
3/ Слагаш тапата, и започваш да затягаш болта, докато конусът сам се набие до долу. След това наместваш кормилото, затягаш лапата, като предварително си обрал луфта чрез тапата и болта на нея.
Това е. Успех!

Това не бих го направил никога! Така ще нараниш чашките или ще съсипеш лагерите. Аз лично го правя с отверка, чук и сръчност. :beer:
Паля си Субаруто и дим де ме няма !!!
legacyGX

Рейтинг: 1164

Мнениеот darlik_95 » Съб Яну 26, 2013 10:37 pm

Нито едното, нито другото... Точно с чук и отверка можеш да нараниш конуса и лагерите да не легнат както трябва.
Едит: При начина предложен от мен няма как да бъдат наранени лагерите, тъй като те са предпазени от едни метални капаци ( не мога да се сетя в момента за точното им наименование) и фактически конусът лежи точно в тях, а не директно върху лагерите.
Последна промяна darlik_95 на Съб Яну 26, 2013 11:17 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
darlik_95

Мнениеот legacyGX » Съб Яну 26, 2013 10:39 pm

darlik_95 написа:Нито едното, нито другото... Точно с чук и отверка можеш да нараниш конуса и лагерите да не легнат както трябва.

Конуса има една тънка повърхност около площта на триене с лагерите, ако биеш там няма да имаш проблем.
Паля си Субаруто и дим де ме няма !!!
legacyGX

Рейтинг: 1164

Мнениеот peace » Пон Яну 28, 2013 4:40 pm

Благодаря на всички за отговорите!
Но, ако не ставам нагъл :blush: , имам два последни въпроса:

1) Тази спирачка:
Изображение
е, освен страшно мръсна, със стандарт PM, но с адаптер IS, тъй като вилката е с IS уши? Тоест, ще стане за вилка с PM уши?

2) 'Пеперудката' (доколкото разбрах така се нарича тази част, която се намира вътре в стрежена и в която се завива болта на капачката) върви като част от самата вилка, или трябва да се набива отделно?
peace

Мнениеот uBaH » Пон Яну 28, 2013 4:44 pm

1 - да и да.
2 - ... се набива отделно (за нова вилка). Но ти си писал, че ще търсиш вилка втора ръка, така че има много голяма вероятност да я вземеш с набита "пеперудка".
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот Hell_Man » Пон Яну 28, 2013 6:50 pm

Много лесен начин за набиване на пеперудата - удряш я с някой номер камък от гедоре, който влиза в тръбата - чукваш я няколко пъти, сравнително внимателно, така че да потъне, и тя си се затяга.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот risko.riskovich » Пон Яну 28, 2013 9:02 pm

Искам да попитам взех си DRAG ZX2 Pro и искам да знам вилката маслена ли е или не.Ако е маслена какво масло се сипва
risko.riskovich

Рейтинг: 1200

Мнениеот darlik_95 » Пон Яну 28, 2013 10:11 pm

risko.riskovich написа:Искам да попитам взех си DRAG ZX2 Pro и искам да знам вилката маслена ли е или не.Ако е маслена какво масло се сипва

Никакво.
Аватар
darlik_95

Мнениеот peace » Пон Яну 28, 2013 11:43 pm

Добре, много благодаря на всички! :agree: Мисля, че вече ми се изясни всичко, което ме интересуваше, остана само да си купя вилка :D
peace

Мнениеот TENDER » Пон Фев 04, 2013 8:43 am

darlik_95 написа:3/ Слагаш тапата, и започваш да затягаш болта, докато конусът сам се набие до долу.
Или пеперудката се изкриви и изпусне. Няма как да вкараш конуса до долу по този начин. Няма пеперудка която ще го издържи. Има и вероятност съчмите да направя вдлъбнатини в леглата на чашките.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот VeNk( )_vD » Вто Фев 05, 2013 9:52 am

zer0 написа:пич дай някоя снимка за да видим за какво става въпрос щото има стержени oversize и normalsize и при двата има различен подход за монтаж на вилка и да знаем кое да ти обесним

Не всички са разбирачи кат теб, мен и д.р хора! :D
Drag Climber Rider
Аватар
VeNk( )_vD

Рейтинг: 925

Назад към Веломеханик