Въпрос за предни венци

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за предни венци

Мнениеот MacLeod » Чет Фев 14, 2013 8:23 pm

Здравейте,
лека по лека венците на колелото ми заминават и се оглеждам за нови. За предни съм си харесал тези :

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=54367
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=54368
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=54369

Пише че са за 10 и 9 скоростни системи. Курбелът ми е шимано xt - 9 скоростен.
Това означава ли че ако мина на 3x10 с тези зъбчатки ( тоест си взема 10 скоростен обтегач, касета и задна команда ), ще мога да си запазя предния 9 скоростен деклашьор и предната 9 скоростна команда ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Въпрос за предни венци

Мнениеот Admin » Чет Фев 14, 2013 9:28 pm

Няма причина да не можеш да си ги запазиш. Предните дерайльори не се водят за 9 или 10 скорости, там има такива за 2 и такива за 3 венеца. А командата е в зависимост от дерайльора.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Чет Фев 14, 2013 9:31 pm

Аз също така си ги представям нещата. Съмненията ми идват от това че 10 скоростната верига е по - тънка.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот ivan4o_sv » Пет Фев 15, 2013 12:00 am

Не мисля така, аз съм верига KMC x10 за 10 скорости но я карам на 8, бях я взел умишлено дълга за да сия скъсявам или удължавам когато реша и е същата като останалите с нищо не се различава. Според мен работата не е във веригата а в предния обтегач но не съм много сигурен, аз мисля че при 10 скоростните системи предните обтегачи са по широки за да не опира веригата в крайните скорости..., но дали е така един бог знае. :D
viewtopic.php?f=19&t=113661 СПЕШНО
RAM-a вадя от гараж,
после ......
Аватар
ivan4o_sv

Рейтинг: 1203

Мнениеот marsa » Пет Фев 15, 2013 2:11 am

ivan4o_sv написа:аз мисля че при 10 скоростните системи предните обтегачи са по широки за да не опира веригата в крайните скорости..., но дали е така един бог знае. :D
Това няма нищо общо, защото при 8, 9 и 10 скоростните касети шлицът на "бодито" (свободното движение) е еднакво дълъг и разстоянието между двете крайни предавки е еднакво.

Истината е че при обявените като 10 скоростни дерайльори наистина клетката има по-малка широчината спрямо 9 скоростните, но това не пречи на работата, единствено може да се наложи минимална корекция в настройката.

Срещал съм проблем с дерайльор за 7 скорости и курбел с малък q-factor, чието рамо закачаше клетката (с други думи бяха несъвместими), но смяната на скорости дори тогава можеше да се настрои добре.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик