Трябва ли да се смазва вилката от върте?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Трябва ли да се смазва вилката от върте?

Мнениеот РиЖкО » Вто Апр 02, 2013 2:21 pm

Накратко: Миналата година си взех Спринт Аполон 2011 версия.Мисля скоро да го изкарвам и понеже имам един познат,зарибен по колела,които ми вика,че моята вилка вътре имала някакво масло,което трябва да се сменя на не знам си колко км каране,да попитам наистина ли има, в моята нискокачествена вилка, масло и ако да колко ще ми излезе, ако го занеса някъде да го смажат(Мързела не мори, а мъчи+не знам как се смазва отвътре и не искам да разваля нещо).
*Ясно ми е как се смазва на 20км каране(видях от 1 филм за велосипеди), просто ме интересува трябва ли да се разглабя цялата вилка за смазване.
**Моля без обиди.Извинете,ако има такава тема и съм я пропуснал,приятелчетата никога не си смазват амортисьорите и искам да питам+от 30минути търся и не намерих такава тема за моята серия амортисьори.
Амортисьора е SR SF-11-XCT-V3-P-MLO 26 "x203
РиЖкО

Рейтинг: 1200

Re: Трябва ли да се смазва вилката от върте?

Мнениеот Slade » Вто Апр 02, 2013 2:35 pm

Здравей, имах такава и вътре нямаше масло. Това може би е най-ниският клас вилки на Suntour и обикновено се отварят единствено за почистване и смазване на уплътненията.

П.П. Точно за твоя модел надали има тема, но за почистване и смазване на XCM има чудесна статия ето тук:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special/repair/293-repair013
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Mortis » Вто Апр 02, 2013 10:29 pm

Тази вилка, един приятел има подобна, тя не се сипва масло вътре, но ние сложихме да видим какво ще стане... иии вилката заработи доста по-добре :D Не е трудно разглобяването на тази вилка, попитай някой от приятелите си дали не знаят изобщо как се прави....пича над мен го е написал вече виж как става, същото е с твоята вилка, слагай не повече от 30-40 мл на ботуш :agree:
Аватар
Mortis

Рейтинг: 1010

Мнениеот subritual » Вто Апр 02, 2013 11:11 pm

Мале, мале....
Като не знаеш как се смазва защо питаш? Иди при веломеханик да ти каже! Някои вилки се смазват с масло, други с грес, трети с валяк.
@Slade :agree:
Mortis написа: слагай не повече от 30-40 мл на ботуш

Въздържай се от коментари, колега.Пишеш глупости и си вреден.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот Mortis » Сря Апр 03, 2013 1:31 am

Пич, отварял ли си такава вилка, че да пишеш, че говоря глупости, като сложихме масло вилката наистина започна да работи по-добре, вярно тази е на грес, но както той си реши, просто разказвам моя опит :peace:
Аватар
Mortis

Рейтинг: 1010

Мнениеот subritual » Сря Апр 03, 2013 8:18 pm

Mortis написа:Пич, отварял ли си такава вилка, че да пишеш, че говоря глупости, като сложихме масло вилката наистина започна да работи по-добре, вярно тази е на грес, но както той си реши, просто разказвам моя опит :peace:

Да пич, отварял съм, даже и масло съм наливал. После като му се омаслят накладките ще му купиш ли нови?
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот magnumz » Сря Апр 03, 2013 8:45 pm

Освен ако не сложи от ония изолации за трьбите за вода. Тефлон ли беше? Та това мисля на шишовете и по една гумичка за кранчета в края на шишовете от вьтре на вилката (в ботушите) и отвьн под гайките, ама този цигански боксер като се обьрне на доло (стерженьт да е кьм земята) ще олее света. Извод : мацай тефлонова грес и не я мисли вилката ;)
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

Мнениеот pushkata11 » Чет Апр 11, 2013 5:45 pm

Тази вилка не се смазва с масло от вътре! Само с грес! Ако караш по кални и мокри пътища е хубаво поне по един път годишно вилката да се разглабя, почиства и смазва с грес :D Ако не разбираш по - добре отиди при някой специалист да ти я разглоби и почисти :beer:
Аватар
pushkata11

Рейтинг: 1160

Назад към Веломеханик