Луфт на средно.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Луфт на средно.

Мнениеот bobi33 » Чет Юни 13, 2013 7:33 pm

Наскоро си смених средното -ос касета от евтините.След един-два дни каране ,ми се разхлаби от лявата страна врътката.Отидох при тези "майстори" дето ми монтираха касетата,да я затегнат.След няколко дни каране пак се беше разхлабила.Смених я с старата врътка,и засега нямам проблем/не се знае докога/.Направи ми впечатление че от дясната страна много е изнесена капачката/врътката .Нормален ли е този луфт?На мен не ми се струва нормално ,толкова голям луфт да има.
Прикачени файлове
6.jpg
6.jpg (65.15 KiB) Прегледано 587 пъти
5.jpg
5.jpg (66.77 KiB) Прегледано 537 пъти
bobi33

Рейтинг: 1205

Re: Луфт на средно.

Мнениеот chessbg » Чет Юни 13, 2013 8:42 pm

От това следва да се каже,че тия майстори са били некадърници.Ходи при други да ти оправят проблема :agree:
chessbg

Рейтинг: 1100

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пет Юни 14, 2013 7:53 am

bobi33 написа:Наскоро си смених средното -ос касета от евтините.След един-два дни каране ,ми се разхлаби от лявата страна врътката.Отидох при тези "майстори" дето ми монтираха касетата,да я затегнат.След няколко дни каране пак се беше разхлабила.Смених я с старата врътка,и засега нямам проблем/не се знае докога/.Направи ми впечатление че от дясната страна много е изнесена капачката/врътката .Нормален ли е този луфт?На мен не ми се струва нормално ,толкова голям луфт да има.

1.От снимките се вижда , че детайлите са доста старички/ръжда и замърсяване/.
2. И при по-висок клас касети се случва /много често/ лявата гайка/чашка/ да се развива- износена резба на рамката, овалност на отвора,ръжда и замърсяване. Лек - добро почистване, плътно затягане. За осигуровка- лепило или за по-старички велосипеди /от долната страна на рамката/ - два центъра- / две точки с център /пробой/.
3. Ред на действие:Добро почистване, леко смазване /тънко масло/, завиване дясната гайка на 50%, завиване лявата - 20-30% - за спазване съосието, завиване дясна-докрай/здраво/ ,за стари сглобки -динамометричен ключ не важи, завиване -лявата / преди това лепило или след завиване -два центъра/.
Карай под 60! :wavey:

ПП Това е дългогодишен практически опит, какво ще ти кажат теоретиците е друга работа. Ти решаваш!
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот bobi33 » Пет Юни 14, 2013 7:20 pm

Мики,смених касетата преди 10-на дни.От тогава няколко пъти карам на дъжд по около 1 час.В момента на правене на снимката пак карах на дъжд,и колелото беше оставено отвън / не се бях прибрал в нас./.Когато "майсторчетата" ми сменяха касетата,им седях плътно до г*за, почистих си ,и напръсках с спрей резбата на ремката /тия даже не се и сетиха да опитат такова упражнение./ :) Виж това с лепилото е идейно/аз бях решил да слагам кълчища :rofl: ./Само да си взема ключ- шлици/екстрактор за курбели си купих/,и ще го разглобя и спазя начина описан от теб. :beer: Не мисля да пробвам варианта с точковането с център.Алумин 6061 е рамката.За километрите засега няма как да ги следя/не съм му купил лаптоп още на кончето :look: /,но иначе обичам да си карам бързичко де :agree:
bobi33

Мнениеот TENDER » Сря Юни 19, 2013 7:53 pm

В случай че чрез касетата няма монтиран водач или дерайльор, от дясната страна трябва да има спейсър. Постави го където му е мястото и няма да ти се саморазвива. Освен това от снимката изглежда че оста е с около 5 мм по дълга от правилния размер. Сам ли си купи касетата или механикът ти я продаде?
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот bobi33 » Сря Юни 19, 2013 9:37 pm

TENDER написа:В случай че чрез касетата няма монтиран водач или дерайльор, от дясната страна трябва да има спейсър. Постави го където му е мястото и няма да ти се саморазвива. Освен това от снимката изглежда че оста е с около 5 мм по дълга от правилния размер. Сам ли си купи касетата или механикът ти я продаде?

Няма спейсър TENDER.Тия смотаняци ми я набутаха. :(!: Бях до тях когато мериха дължината на оста с шублер.Само дължината,не и широчината!По спомени мисля че влизаше плътно откъм страната на венците старата касета.....
bobi33

Мнениеот MIKEY MOUSE » Чет Юни 20, 2013 7:20 am

TENDER написа:В случай че чрез касетата няма монтиран водач или дерайльор, от дясната страна трябва да има спейсър. Постави го където му е мястото и няма да ти се саморазвива. Освен това от снимката изглежда че оста е с около 5 мм по дълга от правилния размер. Сам ли си купи касетата или механикът ти я продаде?

Извинявай ,не се заяждам ,досега не съм виждал от този тип касети със спейсър. Ще те помоля да качиш снимка/ако ти е възможно/.Може и да е и мой пропуск, но никога не е късно ,човек да се учи. Благодаря! :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот bobi33 » Чет Юни 20, 2013 7:55 am

Само да уточня че касетата е еФтинка -15 кинта мисля че беше. :look:
bobi33

Назад към Веломеханик