По-големи спирачни дискове за Avid Elixir 3 на Ram HT1.1

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

По-големи спирачни дискове за Avid Elixir 3 на Ram HT1.1

Мнениеот hborisoff » Сря Юни 19, 2013 9:29 pm

Миналата година си купих Ram HT1.1 и поисках да ми сложат спирачки Avid Elixir 3. С преден ротор HS1 180мм и заден ротор 160мм, както си вървяха стандартно. Малко по-тежък съм и реших да направя лек ъпгрейд. Отпред да сложа един HS1 200mm а диска 180мм да изместя отзад. Съответно мисля че ми трябват преходници за спирачките. Не знам и дали вилката ми и рамката са съвместими за такива дискове.
Вилката е Rockshox XC 28 TK. Рамката на велосипеда е стандартна Ram HT1.

rear.jpg
(153.34 KiB) 210 пъти

front.jpg
(144.64 KiB) 191 пъти

Можете ли да ми кажете какви преходници мога да използвам и дали ще стане?

Благодаря и лека вечер!
hborisoff

Рейтинг: 1200

Re: По-големи спирачни дискове за Avid Elixir 3 на Ram HT1.1

Мнениеот mentalhead » Сря Юни 19, 2013 10:13 pm

Според сайта на RockShox вилката ти е за 160мм диск максимум. Вероятно няма голям проблем да се кара и с 180мм диск, след като РАМ окомплектоват велосипеда си така, но да се скочи на 200мм диск при това положение е немислимо.
Дали отзад можеш да сложиш 180 диск на тази рамка нямам представа. Това могат да ти отговорят хора, които имат въпросната рамка и карат или са възнамерявали да карат с такъв диск отзад. Можеш да питаш направо и някой от дистрибуторите на РАМ или самите тях. Даже, ако разбирам правилно колелото ти трябва да е още в гаранция, така че обезателно се допитай до тях, дали няма да ти отпадне гаранцията при по-голям диск.
При всички положения за 180мм диск отзад ще ти трябва нов преходник, а именно Avid IS40.
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Мнениеот hborisoff » Сря Юни 19, 2013 10:58 pm

А с преходник няма ли да стане 200мм отпред?
Не съм сигурен и не разбирам много каква е причината да са го ограничили до 160мм. При мен проблемът е че след 500м спускане започва да мирише на изгоряло от дисковете, затова и един такъв ъпгрейд не би бил излишен...
Друг вариант предполагам е да се смени вилката... но ако това го знаех като купувах колелото то нямаше да набивам излишни пари за тази вилка :(
hborisoff

Рейтинг: 1200

Мнениеот mentalhead » Чет Юни 20, 2013 9:22 am

Проблем да се монтира диск 200мм на вилката ти няма, разбира се с използването на съответния преходник. Проблемът е че вилката няма да издържи на напрежението от наличието на толкова голям диск, породено от увеличаване на спирачната сила, и по-големия лост, който по-големия диск всъщност представлява. Вилката ти, както личи и от името и, е начален клас вилка за XC, с тънки 28мм горни тръби и 9мм ос. Тя не е предвидена да работи с толкова големи спирачни дискове. Нещо повече, не е предвидена да работи дори с 180мм и нямам идея защо от РАМ са пренебрегнали предписанията на производителя, слагайки такива дискове, но това си е тяхна работа, пък и може би не е чак такъв проблем, макар че лично аз бих се замислил, ако трябва да използвам вилката с някоя прекалено мощна спирачка.
Както и да е. Проблема който си описал ме кара да си мисля, че може би не е лошо да се замислиш за подобряване на спирачната техника, защото ако караш колелото си по предназначение не би трябвало да имаш чак такива проблеми.
Комбинацията 180/160 ротор плюс въпросните спирачки би трябвало да е съвсем достатъчна за терените, по които е предназначено да се кара колелото ти.
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик