проблем с курбели truvativ

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

проблем с курбели truvativ

Мнениеот bogdan » Вто Юни 25, 2013 12:28 pm

имам ето тези курбели http://www.bikedelivery24.com/product/1 ... -flow.html
проблема които се появи е странно припукване при каране по наклон (дори и малък ) има го независимо на кой зъбак съм но като че не идва от лагера. какъв може да е проблема и как да го отстраня
bogdan

Рейтинг: 1198

Re: проблем с курбели truvativ

Мнениеот dhracer80 » Чет Юни 27, 2013 7:55 am

виж да не е от педалите :beer:
dhracer80

Рейтинг: 1100

Мнениеот Kabal » Чет Юни 27, 2013 8:10 am

Хм и аз понякога като карам чувам припукване, но по някое време изчезва. Като че ли го усещам точно от педалите, но не знам какво мога да направя и как да го установя на 100%. Моите са Шимано SLX
Kabal

Рейтинг: 1220

Мнениеот Brave » Чет Юни 27, 2013 1:37 pm

За съжаление, тези припуквания са много трудни за откриване, защото заради тръбната конструкция на рамката, всеки звук се пренася и е възможно да се лъжеш за източника. Това, че при наклон пука не е много показателно, защото когато започнеш да натискаш повече на педалите и стойката се променя и натоварването върху рамката. Лично аз бих направил следното, докато звука не изчезне:

- Преглеждам внимателно рамката за проблеми - луфт в лагери/втулки ако е с окачване и за пукнатини във всички случаи.

- Проверявам, дали с други педали пукането продължава. Ако спре, профилактика на лагерите на педалите или смяна

- Разглабям, почиствам внимателно и смазвам с тънък слой грес връзката между колчето и седалката. За мен това е основния причинител на пукания в колелото. Почиствам и сглобката между колчето и рамката, докато съм сигурен, че няма песъчинки.

- Проверявам чашките за луфтове, ако не съм го правил скоро, правя профилактика на лагерите на чашките. (миене, грес)

- Свалям курбелите и средното движение, почиствам муфата на рамката от песъчинки, кал и т.н. преглеждам лагерите на средното движение, ако всичко е наред го почиствам и монтирам, като задължително слагам грес на резбата на муфата. Ако не сложа, после демонтажа е много по-труден, освен това греста пази частично и от навлизане на болкуци в резбите.

Подредил съм ги нещата до голяма степен и по трудност за изпълнение, не толкова като вероятност да са причината. Ако не се оправи, пиши да го мислим.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот bogdan » Чет Юни 27, 2013 2:04 pm

проблема май идва от средното сложих едни стари шимански курбели но пукането не изчезна профилактика на всичко останало направих с изключение на средното за което нямам ключ и най- вероятно е от него като проверих се оказа че е някакво евтино vp а те имат слава на проблемни и да попитам от къде да си купя такъв ключ щтот ми предлагаха някакви маркови на 29,90 лв :bigeyes: а това ми се вижда малко множко за такова ключе.
Едно отклонение от темата за което ви моля да ме извините каква смазка ми препоръчвате да взема за една вилка xcm че от както съм взел колелото (преди две години) не съм и правил профилактика ама то съм навъртял към 2000 километра от които 1500 са по асфалтови пътища
bogdan

Рейтинг: 1198

Назад към Веломеханик