Драснат Стеншън

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Драснат Стеншън

Мнениеот Pencho93 » Чет Мар 20, 2014 7:59 pm

Здравейте, днес при едно съвсем неволно допиране на стеншъна на вилката до един камък се драсна, и сега дерзая защото си мисля, че може да изникне проблем в последствие и искам да попитам възможно ли е тази драскотина да породи някакви проблеми в последствие.

Ето и снимка http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 38313v.jpg.
Pencho93

Рейтинг: 1428

Re: Драснат Стеншън

Мнениеот spirov92 » Чет Мар 20, 2014 8:13 pm

Поне на снимката изглежда съвсем безобидно. При по-сериозни драскотини може да се загладят стърчащите ръбове с фина шкурка, но за такава малка драскотина няма много смисъл.
На моето марзочи има няколко точици, в които даже е смъкната анодизацията (на тоя модел е черна и си личи)... стана на едно от първите му карания и много ме беше яд, ама вече 2 години няма проблеми.
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pencho93 » Чет Мар 20, 2014 8:59 pm

Значи да не се притеснявам, че би имало някакво отражение върху вилката малка драскотина, макар и да усещам леко чопкане като мина с нокът, моделът е rockshox xc30tk ?
Pencho93

Мнениеот outfaced » Чет Мар 20, 2014 9:53 pm

Прекарай нокът отгоре ... не бива нищо да стърчи и да драска. Ако има нещо, мини леко с шкурка 1000 или 1200.
Ако нищо не стърчи и не драска нямаш ядове с такава дреболия.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Pencho93 » Чет Мар 20, 2014 11:08 pm

Ми нищо не сърчи но като си прокарам нокатя се усеща че е драснато, с пръст като пипам нищо не се усеща.
Pencho93

Мнениеот mentalhead » Съб Мар 22, 2014 1:16 am

Проблема с драскотините по стеншъна, е че ако има остри ръбчета, те ще наранят прахоуловителите. Прокарай внимателно палец по драскотината, с месестата част, и виж дали ще усетиш някакво закачане. Ако няма такова, няма изобщо какво да го мислиш. Ако има нещо боцкащо по драскотината, оправянето е с водна шкурка. Киснеш я 10-15 минути във вода и както е мокра търкаш по драскотината, докато стане гладко на пипане. Аз лично бих започнал първо с 2000, ако не стане с 1500 и ако пак не стане с 1200. С 2000 пада доста търкане, но при мен имаше чудесен резултат на една наистина малка драскотина. А толкова фина шкурка си е безвредна за покритието стеншъна. Всъщност с 1200 също не би трябвало да има проблем в тази насока, от това което съм чел, но при мен не се наложи да прибягвам до нещо по-едро от 2000. А да, ако се прибегне до варианта с водна шкурка, е добре да не се започва с яко търкане, а да се види как се отразява триенето на шкурката с покритието на стеншъна. Все пак покрития всякакви. То това е очевидно де, но за всеки случай да напомня.
Аватар
mentalhead

Мнениеот raptor1987 » Вто Яну 20, 2015 10:44 am

Надявам се колегата да няма нищо против, че му използвам темата.

Проблема е голям Изображение

Не знам как е станало, но едвам заспах снощи :D
Както се вижда драскотините са много, a тази, която се отличава най-много е дълбока.
Та въпроса ми е, да хващам ли и аз шкурката, или да посетя сервиз?
Анодизацията ще падне, но май е по добрия вариант от нахапан прахоуловител.
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот evin » Вто Яну 20, 2015 11:25 am

Не трябва да стърчат ръбове, ако са само вдлъбнатини - свиркай си
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот raptor1987 » Вто Яну 20, 2015 11:55 am

Има ръбове, особено голямата драскотина.
Интересно ми е ако я оставя в сервиз, друго освен да изгладят ръбчетата, дали ще направят?
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот jungleraver » Вто Яну 20, 2015 12:00 pm

raptor1987 написа:Има ръбове, особено голямата драскотина.
Интересно ми е ако я оставя в сервиз, друго освен да изгладят ръбчетата, дали ще направят?

Може би ще запълнят със смола (епоксидна най-вероятно), и ще изшлайфат, но това можеш и ти да го направиш. Смолата рано или късно пада, и трябва да се пълни отново. Пробвай леко леко с водна шкурка 2000, докато спре да драска(с много вода, НЕ ОСТАВЯЙ ДА ИЗСЪХНЕ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ), покарай, ако не изкарва масло, въобще не се занимавай с повече усложнения.
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот kobso1245 » Вто Яну 20, 2015 6:12 pm

Аз съм със същата деруга(от невнимание, на 2-рото изкарване на колелото една комбинация от силен вятър и каменен фонтан...).
Тааа веднага го закарах на сервиз, където само я загладиха(водна шкурка), и оттогава не съм имал проблеми.
Понеже бях чел за течен метал питах човека, който работеше, дали трябва, но той каза, че е прекалено плитко и няма нужда. Оттогава(средата на (вече) по-миналат година) нямам проблеми с хвърляне на масло и такива работи..
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот mentalhead » Вто Яну 20, 2015 8:27 pm

raptor1987 написа:Има ръбове, особено голямата драскотина.

Така като я гледам на снимката няма и нужда да правят друго. Деругите не изглеждат толкова големи, че да влизат боклуци оттам. В най-лошия случай евентуално съвсем малко прахоляк, но не е болка за умиране. Само трябва да им се загладят ръбчетата за да не се нарани гуменото уплътнение. Водна шкурка и ще си спиш спокойно. С шкурка 2000 няма да ти падне и анодизацията, това е адски фино. Друг е въпроса, че може и да не минеш само с номер 2000. С по-едрите до 1200, би трявало също да е ок покритието, ако съдя по писанията в нета, но това вече не мога да го твърдя от опит.
Аватар
mentalhead

Мнениеот axelmax » Съб Яну 24, 2015 9:20 am

Вместо вода може да използвате масло.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот hellp » Съб Юли 16, 2016 10:16 am

Вижте какво забелязах: на десния стеншън, около 18мм под горния му край, има ситно нараняване от 2мм. За да се види на снимката, трябва да се zoom-не. С мекото на пръста не се усеща въобще, с нокът не задира, но се усеща мнооого лек релеф, т.е. не е идеално гладко като останалата част от стеншъна. Няма ръбове и не драска. Така си получих колелото, което вече е карано няколко пъти. От гаранционния сервиз ми казаха, че това не е проблем. Според вас ще създаде ли проблеми? От прочетеното в темата оставам с впечатлението, че не пречи, но все пак да питам.
https://www.dropbox.com/s/8zqi8xqhcz7o2 ... D.jpg?dl=0
hellp

Рейтинг: 1220

Мнениеот Alexi » Съб Юли 16, 2016 10:19 am

мда има нараняване вижда се .. хвалиш ли се или се оплакваш :evil:
Аватар
Alexi

Мнениеот hellp » Съб Юли 16, 2016 10:51 am

Оплаквам се и търся съвет. Дали да го пренебрегна, или да започвам да се пазаря с производителя и да искам нова вилка/ново колело/връщане на цената/квото там предложи. Според него това не е проблем, който ще се отрази на работата на вилката. Ако наистина е безобидно, да не се занимавам.
hellp

Рейтинг: 1220

Мнениеот GECKO » Съб Юли 16, 2016 7:45 pm

Нарушение на покритието на краката не е фатално за вилката.

Лесно решение е да се изгладят ръбовете с фина шкурка (1000-1200 и нагоре) да се изчисти повърхността със спирт или добър обезмаслител и да се "замаже" с лак за нокти (прозрачен или в цвета на тръбата).
Няколко часа по-късно лака може да се мине със същата шкурка за да се изравни повърхността, но ако е в работната част на вилката това ще се случи рано или късно от минаването през уплътнения/втулки..

Основното, което трябва да знаете е че неравностите имат тенденция да вадят смазката изпод семерингите навън => не ги искаме.
Хубавото покритие е нужно за да има хубаво движение на вилката + уплътнение.

Ако имате дълбоки наранявания вече има смисъл да се замислите за смяна на амортисьора или наранената част.

Съвет за двукоронни вилки би бил да завъртите крака така, че наранената част да е отвътре. Там има най-малко напрежение и респективно едно потенциално драскане по втулките би имало по-малки вреди.

Ако не бъдат третирани пораженията всяка вдлъбнатина ще вади смазка а всяка стърчаща част ще унищожава уплътнения и втулки.

Наслука!
Аватар
GECKO

Мнениеот chaveto » Чет Юли 21, 2016 5:58 am

Аз бих ползвал по дебела отвертка или някакво по здраво и гладко фи. Просто с натиск се прави заглаждане на нараненото място. А пък това ми изглежда доста високо и наранената част едва ли ще влезе някога в контакт с чистачите, семеринг...
chaveto

Рейтинг: 1200

Мнениеот evin » Чет Сеп 15, 2016 11:24 am

hellp написа:Вижте какво забелязах: на десния стеншън, около 18мм под горния му край, има ситно нараняване от 2мм.

Според мен вилката не може да се сгъне върху драснатото - пробвал ли си?
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Назад към Веломеханик