Смяна на верига!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на верига!

Мнениеот бианки » Вто Дек 15, 2015 8:32 pm

На всеки му се случва, който кара по интензивно да смени веригата си. Аз в момента съм в такава ситуацията, но до колкото знам на теория се сменя заедно с задната касета. На практика веригата ми е на 2000км, след измерване с уред, който показва разтегнатост повече от необходимото. Касетата на пръв поглед изглежда добре(няма изкривени или изтънени зъби). Може ли да се смени в този случай само веригата без касетата? Кажете и вие как процедирате с този така важен консуматив, без които не може, нормално и леко да се върти колелото?
Последна промяна бианки на Вто Дек 15, 2015 8:47 pm, променена общо 1 път
бианки

Рейтинг: 1202

Re: Смяна на верига!

Мнениеот heavymann » Вто Дек 15, 2015 8:47 pm

Предлагам ти да си смениш веригата и ако в последствие усетиш проблеми да смениш и касетата. Повечето колеги които въртят доста си купуват по две вериги и ги сменят през 500 км ,за да удължат живота на касетата. :beer: :beer:
Аватар
heavymann

Рейтинг: 1376

Мнениеот fu4ko » Вто Дек 15, 2015 9:51 pm

Ако след смяната на веригата има прескачане на някоя от зъбчатките ще трябва да се смени цялата касета.Ако няма прескачане може да се кара само със смяна на веригата.Този сезон преди да сменя веригата ми прескачаше на всички зъбчатки.Смених веригата,но се наложи и смяната на цялата касета.Предполагам,че ако не е имало проблеми със старата верига може да няма проблеми и с новата.
Cross Sprinter
fu4ko

Рейтинг: 1344

Мнениеот ectomtb » Пет Дек 18, 2015 10:33 am

Точно с такива проблеми се сблъскахме с един приятел тази есен, веригата беше прилично износена след около 6000 км. Предните венци не бяха видимо износени, само средния леко, но не чак толкова. Задната касета също не изглеждаше много зле и затова му купихме само нова верига.
След като сменихме веригата се появи проблема с прескачането при по сериозно натоварване. Наложи се да заменим и задната касета и всичко си дойде на мястото. Та моя съвет е, да смениш веригата и ако всичко е нормално, караш и да не ти пука, а ако има проблеми тогава сменяш касетата или предните венци - зависи от къде е проблема (по-често е задната касета).
В твоя случай след 2000км. интензивно каране, смятам че само смяната на веригата е напълно достатъчно. Карането с износена верига води до по-интензивно износване на касетата и венците и не е препоръчително.
Аватар
ectomtb

Рейтинг: 1220

Мнениеот largo_hs » Пет Дек 18, 2015 4:35 pm

Веригата се сменя на около 3000км.
largo_hs

Рейтинг: 1125

Мнениеот fu4ko » Пет Дек 18, 2015 6:56 pm

Щом уреда е показал прекалено разтегната верига е най добре да се смени.Когато си взех шосейното колело"Пежо"(втора употреба)си наплетох тристенни алуминиеви капли и на задната се наложи да сменя главината и нова касета.Всичко беше добре известно време докато не започна едно дразнещо пукане.Премерих веригата с уред и показа,че е доста износена над допустимото.След смяната всичко заспа.
Cross Sprinter
fu4ko

Мнениеот donpeev » Съб Дек 19, 2015 8:19 pm

Веригите при шосейките и МТБ-то нямат нищо общо. Шосейката минава по 100км+ на излизане и се прибирате с чиста верига и компоненти, докато МТБ-то може да мине 10км. и да се приберете с клони, кал и т.н. по колелото. Изхабяването е много по-голямо при МТБ. При шосейките се въртят 2 вериги през 2-3000км. и се сменят с касета на 15-20 000км. в зависимост от износването и качеството на касетата, докато при МТБ-то доста по-често както са написали по-горе колегите. Но при всеки стил е хубаво да си имате 2 вериги и да си ги въртите, за да запазите другите компоненти повече.
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот fu4ko » Вто Дек 22, 2015 8:15 pm

Дадох пример с шосейката щот при нея се получи.При мен има общо защото и двете се карат по шосе.Всеки кара различно.По точно и трите защото станаха две шосейки.Казвали са ми и на мен да карам с две вериги.Винаги си карам с една.Не ми се занимава да сменям вериги.Имам и машинка за верига и става бързо ама просто не ми се занимава.Карам докато се счупи и износи нещо.Аз бих сменил веригата щом уреда показва,че веригата е износена без да чакам да стане на 2000-3000км.
Cross Sprinter
fu4ko

Мнениеот fu4ko » Пет Дек 25, 2015 10:35 pm

Честито ми прескачане на четвъртата зъбчатка.Днес сложих нови зъбчатки 7 скорости,нова верига и на път за работа се появи прескачане на въпросната.Смених веригата с нова защото със старата пукаше.Дерайльора е нов Шимано TZ нещо си.При настройката на скоростите на стойката всичко превключваше както си трябва без шумове.Такова нещо ми се случва за пръв път с нови части.Утре предстои обстоен преглед.
Cross Sprinter
fu4ko

Мнениеот fu4ko » Съб Дек 26, 2015 9:48 am

Гледах,пулих се,видимо всичко е наред.Ще се кара така пък дано се оправи.Може и да си е дефектна.
Cross Sprinter
fu4ko

Мнениеот MIKEY MOUSE » Съб Дек 26, 2015 1:30 pm

fu4ko написа:Гледах,пулих се,видимо всичко е наред.Ще се кара така пък дано се оправи.Може и да си е дефектна.

Настрой декланшьора/обтегача/ на четвъртия венец, вместо на първия - командата на 4, освобождаваш жилото , качваш веригата на четвъртия венец, опъваш и стягаш. След това ни кажи за резултата. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот fu4ko » Съб Дек 26, 2015 4:10 pm

MIKEY MOUSE написа:
fu4ko написа:Гледах,пулих се,видимо всичко е наред.Ще се кара така пък дано се оправи.Може и да си е дефектна.

Настрой декланшьора/обтегача/ на четвъртия венец, вместо на първия - командата на 4, освобождаваш жилото , качваш веригата на четвъртия венец, опъваш и стягаш. След това ни кажи за резултата. :wavey:

Пак прескача.
Cross Sprinter
fu4ko

Мнениеот heavymann » Съб Дек 26, 2015 6:08 pm

Да няма нещо криво ? Да си падал наскоро или да си го подпирал на обтегача ? Друго не сещам да се е случило щом всичко ти е ново :dontknow:
Аватар
heavymann

Рейтинг: 1376

Мнениеот fu4ko » Нед Дек 27, 2015 5:27 am

heavymann написа:Да няма нещо криво ? Да си падал наскоро или да си го подпирал на обтегача ? Друго не сещам да се е случило щом всичко ти е ново :dontknow:

Няма криво.Не съм падал,а на обтегача не подпирам.Явно си е дефектна.То с тия безименни зъбчатки...
Cross Sprinter
fu4ko

Назад към Веломеханик