Счупена карбонова рамка-ПОМОЩ!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Счупена карбонова рамка-ПОМОЩ!

Мнениеот vorg » Съб Дек 19, 2015 9:12 pm

Моля за помощ ако някой знае къде ремонтират карбонови рамки. Свързах се с Тони от Бургас, каза ми че е счупено на лошо място и не знае дали ще може да го центрова.
SAM_0286.JPG
SAM_0286.JPG (126.78 KiB) Прегледано 20844 пъти
SAM_0286.JPG
SAM_0286.JPG (126.78 KiB) Прегледано 20844 пъти
Прикачени файлове
SAM_0289.JPG
Ето какво прави найлонова торбичка която влиза във веригата къса ухото на задния дерайльор и той чупи рамката. Направо не можах да повярвам.
SAM_0289.JPG (132.01 KiB) Прегледано 20771 пъти
vorg

Рейтинг: 1220

Re: Счупена карбонова рамка-ПОМОЩ!

Мнениеот Bace_kz » Съб Дек 19, 2015 10:32 pm

Тия Canyon нещо много крехък карбонец ползват ... Пиши на колегата EmZo
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот largo_hs » Съб Дек 19, 2015 10:33 pm

Още един счупен карбонов CANYON, почвам да се плаша и аз карам байк от тази марка не е карбон ама знае ли се?
largo_hs

Рейтинг: 1125

Мнениеот vorg » Съб Дек 19, 2015 11:29 pm

Имам го от едва 10 дена, не можах да му се порадвам.
vorg

Мнениеот Ozzie » Съб Дек 19, 2015 11:39 pm

Ако велосипеда е гаранционен, пиши им какво се е случило, току виж ти сменили рамката.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот moridinbg » Нед Дек 20, 2015 1:13 am

Оправя се относително лесно и в домашни условия. Не знам обаче при толкова тънки тръбички и леки елементи дали това, че тръбата ще стане малко по-тежка и по-stiff (не ми идва на ум кой термин би бил удачен на български) на мястото на кръпката няма да се отрази на усилията върху същата тръбичка от другата страна. Доколкото знам, в някои работилници, където ремонтират рамки, когато има подобен симетричен проблем се подсилва и огледалният елемент.

При МТБ рамки това не е такъв проблем. Дори и да не тръгнеш сам да го оправяш, ако на някой му се наложи за в бъдеще, моя опит с тоталното гето кърпене на карбонова рамка

Лятото, 2 седмици преди да ходя в Алпите, докато си плетях новите колела, видях пукнатина от долната страна на чейнстея на карбоноата си рамка On One 456
Изображение

В последствие се оказа, че пукнатината е чисто козметична, само в лака и цялата работа е била за лудо. Тъй като обаче ми предстоеше съвсем скоро доста голям и тегав трип, който беше вързан със самолетни и влакови билети и нямаше отменяне, а съм в Париж, където ми беше малко сложно да се консултирам с някой по-опитен сам тръгнах да диагностицирам - с пилене :smash:
В крайна сметка се престарах с пиленето и на мястото на пукнатината зейна дупка дълга 5-6см по дължината на чейнстея, напряко на хипотетичната пукнатина от снимката :clap: (от срам не я снимах тогава...)
Точно след като пробих дупката, ме отвориха как се търси пукнатина в карбонова тръба - чука се със стотинка. :dontknow: Всяка по-значима пукнатина се открива почти моментално така. Нормално чука звънко, но в непосредствена близост до дупка или пукнатина звукът е много по-кух. Непогрешимо по-кух.
Хай-тек варианта в специализирани сервизи е, с електроди да се пуска ток. Графитът е проводим, но около пукнатини значително се увеличава съпротивлението и се нагряват. С чувствителна термална камера светват веднага всякакви дефекти. Ние в гетото електроди и термо камери нямаме :smokin:

От френски сайт си взех един 100х15см карбонов плат. Платовете имат много оплетки и посоки на полагане според натоварването, което ще поемат. За мнимата пукнатина най-удачен ми се стори еднопосочен (unidirectional) плат - всички влакна са паралелни в една посока, а и когато го поръчвах не бях направил още белята

Изображение

С тая дълга дупка, дето сам образувах, по-удачен може би щеше да е наплетен плат, където има перпендикулярни или под ъгъл влакна, но това имах - с това импровизирах. В крайна сметка положих два слоя кръстосани на 45 градуса. Хоризонтален X с острото сочещо по дължина на чейнстея.
С идеята, че колкото повече, толкова повече, взех плат с гъстота на влакната 300гр/м2. Това е супер много и платът е супер дебел. Освен, че няма смисъл, доста по-трудно и се работи с него. За 90%+ от счупванията по колелетата стандартния 200гр/м2 ще е повече от достатъчен, такъв е консенсусът и в интернет. А като си помисля, че се чудех на 600гр/м2 вариант... :bigeyes:

Лепих с епоксидна смола. Взех такава специално за лепене на слоеве карбон и фибростъкло от магазин за каяци - UV защита и изглежда по-подходящ за процеса вискозитет.

Самото лепене е супер... лепкав процес, а епоксидната смола няма чистене и за това снимки по стъпки не съм правил.
Следвах преди всичко описаното от този тип - http://theprojectjunkie.com/bicycles-bi ... ative.html http://theprojectjunkie.com/bicycles-bi ... epair.html
Действах по метода за пристягане от първия линк - с изолирбанд, защото нямаше от къде да намеря вакумна помпа за предпочитания вариант с вакумна торба.

Общо взето процедирах така - с фина шкурка изшлайфах много внимателно лака от всички страни на чейнстея на по 7-8-10см от двете страни на дупката. Този път внимавах около 37 пъти повече и пилих само лак, без да навлизам в карбона.
След това си направих хартиен шаблон на парчето плат, което ще ми трябва - омотах много плътно хартия, очертах я с молив и я изрязох. Чейнстеят има супер крива геометрия, по-тесен в единия край, по-широк в другия, чупка - кръпката, която го обвива не е правоъгълник, ами е форма непозната на геометрията.

Изрязах кръпка от карбоновия плат - Горещо препоръчвам големи, здрави, метални ножици, колкото се може по-остри, в идеалния случай - нови. Над плочки или навън - хвърчат страшно много карбонови стружки, които са също толкова @#!#@, колкото и фибростъкло.
Приготвената кръпка се промазва от двете страни със смола.
В моя случай, единия край беше точно при drop out-а, за това омотах малко хартиено тиксо, за да не го залепя със смола за винаги с рамката.

След това намазах чейнстея със смола с четчица. Последваха 15 минути мъка да положа плата адекватно. Изключително важно еда се положи много плътно, без абсолютно никакви въздушни джобове. Не е добре веднъж положен да се влачи и намества твърде много, защото влакната почват да се разбридват и разместват.
Тъй като полагах еднопосочни (UD) влакна, ги положих не по дължина, а на 45 градуса спрямо чейнстея и продълговатата ми дупка.

Аз стягах с изолирбанд. Приготвих си предварително няколко дълги размотани ленти, които бяха надупчени с кърфица. Това е, за да се изцеди излишната смола от кръпката. Изключително важно е да има минимално количество, но добре и равномерно покрила смола. Самата смола е твърда и крехка, отнема от гъвкавостта и се троши.
Дупките трябва да са колкото се може по на често, като се има в предвид обаче, че ако са твърде много има риск изолирбандът да се скъса, докато се опъва и навива.
Самият изолирбанд се лепи с нелепкавата страна към кръпката. В противен случай, ако се залепи с лепкавото към смолата, когато тя засъхне няма отлепяне. Спояват се направо.
Обвива се, като изолирбанда се разтяга и изпъва, за да стегне добре.
Трябва да се внимава при намотаването, хем да се стегне максимално, хем да не се извърти кръпката, докато това се прави - докато е още течна епоксидната смола е доста плъзгава и намотаването на изолирбанда има естествена тенденция да приплъзва и извърта карбоновата кръпка.

След като натегнах изолирбанда, си пролича къде има повече лепило - Имаше 1-2 издутини от джобове, където се беше насъбрала смула. С внимателно притискане с плаец ги изстисках. При самото съхнене, дори да няма джобове, смолата сама си сълзи през дупките.
След като изцедих джобовете, отгоре намотах здраво още 2-3 слоя с домакинско стреч фолио. Стреч фолиото е доста широко и много лесно се покрива цялата кръпка. С хубаво стреч фолио (не най-тънките, евтини и найлонови) може да се изпъне хубаво и да се стегне много здраво. Слоят изолирбанд отдолу също помага да не се пързаля толкова, но трябва да се внимава да не се извърти цялата кръпка едновременно!
Стреч фолиото също се перфорира!

На края омотах цялото нещо с канап да седи стегнато и го оставих за 24 часа.

24 часа по-късно махнах стреча и изолирбандът и ефектът беше такъв

Изображение

Имаше няколко бръчки, но нищо фрапантно.

След това отново хванах шкурката и изпилих горния слой смола до карбон

Отново с хартия снех шаблон за нужната кръпка (чейнстеят става малко по-дебел заради новия слой карбон)
Този път положих кръпката на 45 градуса, но този път в другата посока, така че да се кръстосат с предните влакна. Смола - изолирбанд - стреч. Малко изпиляване, за да има плавен преход от фабричната рамка към кръпката и готово

Изображение

Другия чейнстей не го подсилвах. Точно там рамката е зверски здрава по принцип и е последното място, на което ще се счупи, а и счупения ми беше достатъчно упражнение.

Последваха 2 дни аграрно градско каране със слизане на безкрайно много стълби, скачане на бордюри и просто трескане в земята от място с олита. Всичко беше ок.

Десет дена по-късно беше същинския тест - направихме Tour du Mont Blanc - viewtopic.php?f=48&t=174235 - 205км и 11 000 вертикални метра по адски много скали и пътеки с 15 килограма багаж + 2 дни байк паркове в Шамони - още 80км и още 9000м по доста стръмни червени трасета с доста летене.

Изображение

Адският ми гето ремонт не е мръднал :D :agree:
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Дек 20, 2015 2:05 am

:bowdown:
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Presley_Scott » Нед Дек 20, 2015 3:18 am

:bowdown: :bowdown:
Presley_Scott

Рейтинг: 1200

Мнениеот sambon » Нед Дек 20, 2015 5:35 am

:bowdown: :bowdown: :bowdown:
Аватар
sambon

Рейтинг: 1205

Мнениеот icog » Нед Дек 20, 2015 9:07 pm

:bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Страхотно DIY! А колегата vorg като гледам как е правил снимките през Август, до сега не се ли свърза с Canyon за някакво решение?
icog

Рейтинг: 1347

Мнениеот Ozzie » Нед Дек 20, 2015 9:40 pm

icog написа::bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:

А колегата vorg като гледам как е правил снимките през Август...

Според мен, просто не е настроил датата и часа. Ако обърнеш внимание, часа на снимките е 2:15 сутринта. :santa2:

vorg написа:Имам го от едва 10 дена, не можах да му се порадвам.

;)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот outfaced » Нед Дек 20, 2015 10:00 pm

vorg написа:Имам го от едва 10 дена, не можах да му се порадвам.

Не мога да разбера ... купуваш си колело от магазина, чупи се ... ми търси си гаранцията. То поне това му е хеубавто на новото колело - че я има. Още повече, че това е немска фирма с хиляди клиенти.

Интересно ми е все пак това при някакви екстермни условия ли се е чупило или при нормална употреба?
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Ozzie » Нед Дек 20, 2015 10:20 pm

Описанието към последната снимка:
"Ето какво прави найлонова торбичка която влиза във веригата къса ухото на задния дерайльор и той чупи рамката. Направо не можах да повярвам."
:agree:
Аватар
Ozzie

Мнениеот vorg » Нед Дек 20, 2015 11:27 pm

Колелото пристигна на 09.12.2015г. Както каза Ozzie просто не съм настроил датата и годината.След случката веднага изпратих имейл на Canyon.Няма навъртяни и 100 км.На никого не го пожелавам.
vorg

Мнениеот evin » Пон Дек 21, 2015 11:08 am

Направо се смразих колко лесно се чупи
А си бях заплюл следваща въглеродна рамка...
Май ще заложа на добрия стар алумин(ий) или CrMo
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот veskoz » Пон Дек 21, 2015 4:19 pm

Ша са сетите, че не сме дорасли още за папиемаше мат'ряла.
Не щот' е лош! нЕма кой да го възстановява (надеждно и с гаранция)! :popcorn:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот evin » Пон Дек 21, 2015 4:52 pm

Че се поправя - не се и съмнявам
По-скоро ме плашат травмите, които могат да настъпят, ако рамката се прекърши в неподходящ момент
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот moridinbg » Пон Дек 21, 2015 10:46 pm

С тея изтънени шосейки не съм изненадан.
Но за солидно планинско колело, аз съмнения в карбона нямам.
Аватар
moridinbg

Мнениеот MacLeod » Вто Дек 22, 2015 11:22 am

moridinbg написа:С тея изтънени шосейки не съм изненадан.

http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=27&t=138779&start=60

:D
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот icog » Вто Дек 22, 2015 11:42 am

MacLeod написа:

http://www.mbr.co.uk/reviews/full-suspe ... 015-review

Предполагам за нещо такова говори MacLeod визирайки карбоново "солидно планинско колело". Триъгълника отзад е от алуминии, не като при Canyon-a от карбон. Като гледам при мен точно там са съсредоточени дълбоките надрасквания в следствие на гадни странични удари от падания.
icog

Рейтинг: 1347

Мнениеот moridinbg » Вто Дек 22, 2015 12:03 pm

MacLeod, аз не мога да вкарам "солидно планинско колело" и 870гр рамка в едно изречение :dontknow:
Моят One One 456C е 1500гр и е твърдак.
Santa Cruz Nomad C е ~2500гр без шок. А май не се чупят много?

А направо какво вайкане пада в тая ХС тема как не става карбона и никога карбон :rofl:
Аватар
moridinbg

Мнениеот MacLeod » Вто Дек 22, 2015 3:10 pm

А не знам, не съм карал. Един приятел си удари алуминиевия айрънхорс, така че има вдлъбнато на чейнстея. Рамката е напълно годна и от тогава минаха не знам колко години и се кара още. Чудя се какво ли ще стане ако така се удари карбон ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот heavymann » Вто Дек 22, 2015 3:12 pm

MacLeod написа:А не знам, не съм карал. Един приятел си удари алуминиевия айрънхорс, така че има вдлъбнато на чейнстея. Рамката е напълно годна и от тогава минаха не знам колко години и се кара още. Чудя се какво ли ще стане ако така се удари карбон ?

К'во се чудиш :D , то е ясно - ше стане на салата :rofl:
Аватар
heavymann

Рейтинг: 1376

Мнениеот psixopat » Вто Дек 22, 2015 7:28 pm

Ще стане.. на крем карамел :crazy:
Я изгледай това, преди да кажеш кое, какво ще стане https://www.youtube.com/watch?v=xreZdUBqpJs :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот heavymann » Вто Дек 22, 2015 9:43 pm

psixopat написа:Ще стане.. на крем карамел :crazy:
Я изгледай това, преди да кажеш кое, какво ще стане https://www.youtube.com/watch?v=xreZdUBqpJs :agree:

Тфа го гуедах преди няколко дни и пак не съм убеден че карбона ще изкара на срязване или пробиване при удар в остър предмет..карайте си ги тия неща , сваляйте си там грамчетата и така... аз отивам да гуедам "стар варс" , вие си спорете на воля за свойствата на въглерода :D
Аватар
heavymann

Рейтинг: 1376

Мнениеот zImage » Вто Дек 22, 2015 9:47 pm

MacLeod написа:

Grand Canyon CF SLX 9.9 е супер лек и наточен състезателен XC твърдак. Не мисля, че "солидно" е било главен приоритет в дизайна му.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот largo_hs » Вто Дек 22, 2015 11:09 pm

psixopat написа:Ще стане.. на крем карамел :crazy:

Така, некак като човек, който се е занимавал известно време с производство на спойлери от полиестерни и епоксидни смоли (вкл. карбон и вибто стъкло), да ви обесня какво е неговото поведение. Става въпрос за този клип дето го пъскате така често като пример и по-точно за последните няколко удъра. Още след първия удър тази рамка е брак въпреки, че не се счупи веднага тя за нищо не става. Карбона при директен удър в трърд предмет полъчава микро или по-големи пукнатини, които може да не го разтрошат веднага, но са си там и под въздействието на вибрации те си растът лека - полека. А знаетш при МТБ какво е натоварването от към вибразии и усуквания по време на каране. Така че рано или късно ако не се отремонтират тази рамка се чупи на това място. Колкото и да е здрав и модерен карбона има ли нараняване този момент идва. Повечето нелепи счупвания са били в следствие на по-ранни наранявания на това място. Така, че не съдете за айзберга по това което виждате.
largo_hs

Рейтинг: 1125

Мнениеот vorg » Пон Фев 29, 2016 1:22 pm

vorg написа:Моля за помощ ако някой знае къде ремонтират карбонови рамки. Свързах се с Тони от Бургас, каза ми че е счупено на лошо място и не знае дали ще може да го центрова.
SAM_0286.JPG
SAM_0286.JPG

Днес най после получих Каньончето с чисто нова рамка, гедюлин заден дерайльор и жила .
vorg

Мнениеот freak_vn » Вто Мар 01, 2016 1:37 pm

Айде безаварийно и да го видим тея дни в склада :hbang2:
Аватар
freak_vn

Рейтинг: 1200

Мнениеот jungleraver » Вто Мар 01, 2016 2:31 pm

А честито, ама не е лошо да кажеш от къде го получи все пак, признаха ти го гаранционно ли, какво ли?
jungleraver

Рейтинг: 1725

Следваща

Назад към Веломеханик