Диск на хидравлична дискова спирачка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Диск на хидравлична дискова спирачка

Мнениеот skyver » Вто Май 03, 2016 7:27 pm

Здравейте! Отново ще пусна тема, но понеже е за друг конкретен проблем реших да пусна нова такава! Имайте предвид, че съм напълно начинаещ!

https://www.youtube.com/watch?v=eEKRBBH ... e=youtu.be

Тук можете да чуете странен шум, който се чува когато мръдна колелото на ляво и надясно, без да натискам спирачката просто го мърдам много леко в двете посоки, като шумът идва точно от там където съм насочил камерата. Когато погледнах по-добре сякаш дискът е по прилепнал към едната накладка и си мисля, че може би шумът идва точно от това триене което може да е съвсем леко допрян но издава звуци което не е нормално според мен. Надявам се някой да ме светне дали да ходя да го гледат или е пак нормално.
skyver

Рейтинг: 1200

Re: Диск на хидравлична дискова спирачка

Мнениеот Alexi » Вто Май 03, 2016 7:50 pm

като се набие с кал ще спре .. май малко караш :D
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот skyver » Вто Май 03, 2016 7:53 pm

най-вероятно :D благодаря за бързия отговор
skyver

Мнениеот bb_king » Вто Май 03, 2016 8:25 pm

Така при каране излишно се нагрява диска,който явно опира в едната накладка и е много отдалечен от другата.Просто се иска елементарно центриране на спирачният апарат.Двата болта които го държат се развиват малко,колкото да позволяват движение на апарата,след това при стиснато с известна доза сила лостче се затягат болтовете обратно и така самите бутала ще центрират апарата спрямо диска,но не претягай болтовете прекалено за да не повредиш резбите!Ако мислиш,че няма да се справиш отиди в специализиран сервиз.
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот skyver » Вто Май 03, 2016 11:05 pm

Благодаря! Точно това исках да разбера! Имам и друго питане, то се отнася до предния диск на спирачката като отидох до велосервизът от който взех колелото казах на човека че дискът ходи леко на ляво на дясно като се върти колелото, но видимо не опира накладките излишно но все пак не е хич прав.. като получих отговор от сорта на една голяма усмивка след което последвал отговор "няма как дисковете да са напълно прави не се притеснявай нормално е няма за какво да се притеснявате"? А дали?
skyver

Мнениеот spirov92 » Сря Май 04, 2016 9:22 am

Ами, добре ти го е казал - ако не опира в накладките, няма проблем. Ако е много крив може да се изправи (най-лесно е с малък лост или с чисти ръце). :agree:
spirov92

Мнениеот skyver » Сря Май 04, 2016 9:53 am

Благодаря! Хубаво ми каза, но след проверка на задния диск като беше видимо и се чува че има търкане в накладката и пак ми отговори няма проблем не се притеснявайте нищо му няма като ми го продава с не настроен диск като хората и с възможно замърсени накладки следствие на което скърцат като да си ебат майката без извинение, но нали всичко е наред. Благодаря за отговорите и безаварийно!
skyver

Мнениеот Alexi » Сря Май 04, 2016 9:56 am

аз ти казах че нищо му няма :evil:
Аватар
Alexi

Мнениеот skyver » Сря Май 04, 2016 10:30 am

Да Alexi благодаря за отделеното внимание много го оценявам, но относно и другата ми тема за "скърцането" на спирачките доста си покарах с много активни натискания на спирачките и забелязах, че спират да скърца,НО само докато загреят малко и като мине време с малко свободно въртене без натискане на спирачките и дойде някоя пешеходна пътека и се почва пак и не мога да си го обясня да видим след още 200 км :D
skyver

Мнениеот Vorac » Пон Май 09, 2016 12:31 pm

skyver , ако ти е ново колелото, направи едно по-голямо спускане - примерно 1000м денивелация за целия ден. Спирай колкото рязко можеш безопасно. Т.е. стараеш се ме да държиш спирачката, ами да я стиснеш рязко (без да се премяташ през кормилото или да блокираш гумата). Това би трябвало да реши проблема със скърцането при пешеходни пътеки.

За непревилно центрирания диск отзад съм с bb_king - може и така да се кара, но по-добре да се центрира.
Vorac

Рейтинг: 1513

Назад към Веломеханик