Постоянно пукане на гума

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Постоянно пукане на гума

Мнениеот billclinton » Пет Юни 17, 2016 5:37 pm

Здравейте колеги
Ще ми е нужна малко помощ и акъл.
Преди 2 седмици смених главината на предната капла с такава с 15мм проходна ос.
Наплетох си сам каплата и понеже не можах да я центровам я дадох в сервиза на Bike House да я центроват.Човека там си свърши перфектно работата и каплата съответно беше центрована идеално.
Дотук всичко добре - обаче от тогава до днес(включително) не спирам да пукам предна гума(понякога по два пъти на ден, днес даже 3).Основната ми гума и резервната са вече с по около 9-10 лепенки(днес ги изхвърлих и двете)Пробвах всичко - сваляне на гуми и внимателно оглеждане на външна гума за стъкла и тръни,смяна неколкократно с различни външни гуми.Оглеждане на каплата за някакви кривини или остри неща по нея.Смяна на бандажната лента.Навиване на няколко пластта изолирбанд под бандажната лента(това днес сутринта).Нищо не помага
Това което прави впечатление е че дупките са от вътрешната странна на гумата(откъм спиците)Проверих много внимателно каплата и спиците(да не би някоя да излиза по някакъв начин и да пука гумата)но не открих проблем.
Тъй като се изчерпах от идеи,реших да пусна една тема тук за помощ
billclinton

Рейтинг: 1525

Re: Постоянно пукане на гума

Мнениеот Alexi » Пет Юни 17, 2016 5:39 pm

сипвай бозата :evil:
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Speedmaster™ » Пет Юни 17, 2016 6:12 pm

Проверете отворите на шината дали са зачистени след фабричното разпробиване и ги зачистете,възможно и старата ви предпазна лента да не е подходяща,търсете полиетилен или кевларени.Възможно е спиците да пробиват сегашната ви бандажна лента,също и от теления борд на външната гума да излизат малки телчета и те също са предпоставка.Най добре вижте вашата вътрешна къде точно е пробита,за да търсите точната причина.Възможно е и да карате с по-тънки вътрешни и от самото търкане вътре да се пукат от само себе си.
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот billclinton » Пет Юни 17, 2016 6:43 pm

Speedmaster™ написа:Проверете отворите на шината дали са зачистени след фабричното разпробиване и ги зачистете,възможно и старата ви предпазна лента да не е подходяща,търсете полиетилен или кевларени.Възможно е спиците да пробиват сегашната ви бандажна лента,също и от теления борд на външната гума да излизат малки телчета и те също са предпоставка.Най добре вижте вашата вътрешна къде точно е пробита,за да търсите точната причина.Възможно е и да карате с по-тънки вътрешни и от самото търкане вътре да се пукат от само себе си.

Отворите на шината съм ги проверил(карам с тия капли 2 години)За предпазната лента и аз имах съмнения,защото се изместваше и прегъваше понякога(но днес сложих 5 пласта изолирбанд под лентата - след това и я махнах изцяло,но не помогна)Карам със сгъваеми.Вътрешната се пробива от долната страна - което ме навежда на мисълта че именно спиците пукат гумата(това което не мога да си обясня е как точно)
Ебати,за 2 седмици ми се уби желанието да карам - а мислех тия 4-5 поредни горещи дни да сваля 7-8 килограма(в кръга на шегата ,свалих 3 килограма само от смени на гуми :evil: )
billclinton

Мнениеот marsa » Пет Юни 17, 2016 7:01 pm

Хвърли едно око на този линк и си вземи достатъчно широк бандаж:
http://www.schwalbetires.com/tech_info/rim_tape

Това обикновено означава 2-3мм по-широк от вътрешната ширина на шината.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот billclinton » Пет Юни 17, 2016 7:22 pm

marsa написа:Хвърли едно око на този линк и си вземи достатъчно широк бандаж:
http://www.schwalbetires.com/tech_info/rim_tape

Това обикновено означава 2-3мм по-широк от вътрешната ширина на шината.

Ами обмислях да взема по широка,но след днешната проба с 5 пласта изолирбанд,имам усещането че няма да помогне(още повече че на задната капла съм със същата бандажна лента и не съм пукал гума)
Друго което ми идва наум е: когато сменях главината старата главина беше Shimano M475 която и от двете страни е еднаква(тоест спиците са еднакъв размер)същите спици ги наплетох на новата главина която обаче е различна от двете страни(тоест едната страна се нуждаеше от по дълги спици)аз прецених че разликата в спиците ще се компенсира в различното затягане(и се оказах прав - иначе не би трябвало да може да се центрова каплата според мен)а и си мисля че хората в сервиза щяха да ме предупредят че ще имам ппроблем с различни спици)
billclinton

Мнениеот stoicho85 » Пет Юни 17, 2016 9:17 pm

И на мен ми се случи да хвърля две задни вътрешни гуми за отрицателно време. При мен се цепеше и дори лепенка не ми помагаше.
Навих 3-4 оборота изолирбанд от външната страна на бандажа, т.е. към гумата и за сега 5 дни каране нямам проблем, въпреки че вътрешната ми е 2,125, а външната 2,25.
Ако имаш желание пробвай, дано ти реши проблема.
stoicho85

Рейтинг: 1180

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Юни 17, 2016 9:42 pm

Сигурен ли си че гумата не се 'прищипва'? При мен се е случвало от това и от тогава леко понапомпвам вътрешната при монтаж. Пробвай също хубаво да измиеш отвътре, огледай пак, една песъчинка е достатъчно да ти съсипе кефа.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот billclinton » Пет Юни 17, 2016 10:48 pm

ЧестоНеадвкватен написа:Сигурен ли си че гумата не се 'прищипва'? При мен се е случвало от това и от тогава леко понапомпвам вътрешната при монтаж. Пробвай също хубаво да измиеш отвътре, огледай пак, една песъчинка е достатъчно да ти съсипе кефа.

Сигурен съм.Лекото напомпване на гумата е задължително при монтаж.Измил съм ,изчистил съм всичко,с 4 различни външни гуми пробвах(файда никаква)
billclinton

Мнениеот Alpina » Пет Юни 17, 2016 11:32 pm

До колкото разбирам от написаното - дупките са от вътрешната страна и все на различни места?
Така ли е наистина, или са концентрирани в една зона?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот dexter_lab » Съб Юни 18, 2016 7:46 am

Провери как са ти натегнати спиците. Ддали няма някоя хлабава и да се забива при скок примерно
dexter_lab

Рейтинг: 1198

Мнениеот billclinton » Съб Юни 18, 2016 9:02 am

Alpina написа:До колкото разбирам от написаното - дупките са от вътрешната страна и все на различни места?
Така ли е наистина, или са концентрирани в една зона?

Може да се каже че са в една зона - бяха 8-9 лепенки една до друга(да го кажа така - едната полувина на гумата беше в дупки,но никога спукването не се повтори върху едно и също място.
Сега съжалявам че ги изхвърлих и не ги снимах,но се бях нервирал изключително много - 3 пъти смяна на гума в разстояние на 1 час в тая жега...
billclinton

Мнениеот Alexi » Съб Юни 18, 2016 9:05 am

това може да се получава и от дребна песъчинка която да е почти невидима с просто око ,аз преди да сложа гума минавам каплата отвътре с влажен парцал за всеки случай ,това помага и за наместването на външната по борда
Аватар
Alexi

Мнениеот billclinton » Съб Юни 18, 2016 9:08 am

dexter_lab написа:Провери как са ти натегнати спиците. Ддали няма някоя хлабава и да се забива при скок примерно

Ами проверих ги - спиците са натегнати добре,каплата е центрована перфектно.
И мен това ме съмняваше - примерно при натискане на спирачката някоя спица да се забива(но няма дупки по бандажната лента нито по изолирбанда)
Вчера я огледах добре каплата - реших че може да съм объркал наплитането...но не съм,а и съм сигурен че в сервиза къдетоя центровах щяха да забележат ако я бях наплел погрешно
billclinton

Мнениеот billclinton » Съб Юни 18, 2016 9:10 am

Alexi написа:това може да се получава и от дребна песъчинка която да е почти невидима с просто око ,аз преди да сложа гума минавам каплата отвътре с влажен парцал за всеки случай ,това помага и за наместването на външната по борда

Съгласен съм,затова още след 3-4 спукване изчистих всичко до блясък

Факт е че всичко това става след смяната на главината - тоест нещо не е както трябва

Ще пробвам сега обратния вариант - поставяне на бандажната лента и отгоре няколко оборота с изолирбанд(но се съмнявам че ще има някакъв положителен ефект)
billclinton

Мнениеот compira » Съб Юни 18, 2016 10:01 am

Случайно наскоро да си разпробивал каплата от френски за автовентил, аз преди време имах подобен проблем с една мотаща се из кухата част на каплата стружка която пикаше гумите на различни места. Докато веднъж не я намериж заклещена на бандажа... не беше успяла да се скрие пак гадината!
Аватар
compira

Мнениеот billclinton » Съб Юни 18, 2016 10:04 am

compira написа:Случайно наскоро да си разпробивал каплата от френски за автовентил, аз преди време имах подобен проблем с една мотаща се из кухата част на каплата стружка която пикаше гумите на различни места. Докато веднъж не я намериж заклещена на бандажа... не беше успяла да се скрие пак гадината!

Не,не съм разпробивал каплата - както казах и преди каплата я проверих и изчистих до блясък
billclinton

Мнениеот donpeev » Съб Юни 18, 2016 9:29 pm

Ами, след като новата главина е с различен размер спици, не би ли трябвало да смениш и спиците?
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот billclinton » Съб Юни 18, 2016 10:19 pm

donpeev написа:Ами, след като новата главина е с различен размер спици, не би ли трябвало да смениш и спиците?

На новата главина единия фланец е по нисък от другия,старата главина беше с два високи фланеца,съответно от едната страна на новата главина би трябвало да се сложат 1-2мм по дълги спици.Когато наплетох каплата установих че различната дължина може да се компенсира с различното навиване при центроването на каплата(и мисля че се оказах прав,защото човекът от сервиза беше центровал каплата перфектно)
Надявах се че ако има някакъв проблем,човекът от сервиза който центрова каплата щеше да ме предупреди да купя нови по дълги 16 спици.

П.П. Сега като се загледах в задната капла установих,че има вероятност да съм наплел предната капла погрешно.
Макар че следвах инструкциите от тази тема - http://jk.ilovebg.org/Razni/Wheelbuild_BG.html - виждам че има разлика в наплитането на задната ми капла и предната(която аз наплетох)
Но не ми се иска да вярвам че в сервиза биха пропуснали този момент
billclinton

Мнениеот marsa » Съб Юни 18, 2016 11:01 pm

Има няколко "правилни" начини, както и разни теории (да не кажа спекулации) кой е по-правилен. Щом е минала през сервиз, вероятно е ОК. Винаги можеш да потърсиш второ мнение.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот billclinton » Нед Юни 19, 2016 9:22 am

marsa написа:Има няколко "правилни" начини, както и разни теории (да не кажа спекулации) кой е по-правилен. Щом е минала през сервиз, вероятно е ОК. Винаги можеш да потърсиш второ мнение.

Значи самата наплетка на двете капли е еднаква,но ми прави впечатление че ключовата спица от която тръгва наплетката, на задната капла тръгва от другата страна и имам странното усещане че на предната капла в момента носещите спици са водещи и обратното.
Пак повтарям при наплитането на каплата следвах инструкциите на Шелдън Браун(сега пак ги гледах) и почти съм убеден че съм я наплел правилно
billclinton

Мнениеот compira » Нед Юни 19, 2016 12:04 pm

billclinton написа:
compira написа:Случайно наскоро да си разпробивал каплата от френски за автовентил, аз преди време имах подобен проблем с една мотаща се из кухата част на каплата стружка която пикаше гумите на различни места. Докато веднъж не я намериж заклещена на бандажа... не беше успяла да се скрие пак гадината!

Не,не съм разпробивал каплата - както казах и преди каплата я проверих и изчистих до блясък

Въпросната стружка се е мотала в кухата част на шината която надали си почиствал. Другото вариант е при наплитането да си наранил някой от отворите и той да дупчи гумата. Приглади всички отвори без значение да ли ти се струват гладки или не, субективната преценка не винаги е вярна. Също така след приглаждането може да се опиташ на компресор да издухаш евентуални боклуци от вътрешната кухина на шината.
Аватар
compira

Мнениеот billclinton » Нед Юни 19, 2016 12:19 pm

compira написа:Въпросната стружка се е мотала в кухата част на шината която надали си почиствал. Другото вариант е при наплитането да си наранил някой от отворите и той да дупчи гумата. Приглади всички отвори без значение да ли ти се струват гладки или не, субективната преценка не винаги е вярна. Също така след приглаждането може да се опиташ на компресор да издухаш евентуални боклуци от вътрешната кухина на шината.

Всичко това го направих още след 4-5 спукване( и с прахосмухачка минах - самата шина съм я огледал милиметър по милиметър за остри краища)

Абе мистерия си е цялата работа
Утре ще я занеса да я погледнат пак,че вече ме е страх да излезна да покарам(загубих 2 добри дни за сваляне на килограми)
billclinton

Мнениеот billclinton » Пон Юни 20, 2016 1:25 pm

Еми погледнаха я и се оказа че каплата си е наплетена перфектно,но аз понеже съм "Тома Неверни" поразгледах велосипедите на приятели и познати и не видях нито една капла наплетена по този начин(всичките бяха наплетени като задната ми капла)
Пускам снимки ако може по запознатите да видят за какво става въпрос(правилно ли е наплетена каплата)
billclinton

Мнениеот GECKO » Вто Юни 21, 2016 11:00 am

Плетката изглежда като 4 кръстосвания (много са пренаселени тия 36ци) но ако и другата ти е оплетена така всичко трябва да е точно- черна магия са тия работи.
Това, което имаш да целиш там е да няма спица стърчаща над главата на ниплата. Ако стърчат може да ти натискат бандажа и респективно да ти тормозят гумата.

След като си ползвал тежи шини ще предположим, че самите те са ОК и нямат какво да напряга гумата.
Това обаче не значи, че шината е перфектна. Провери при снадката дали не се е отворила и да яде гуми там.

Остава бандажа - виждал съм гума да страда от бандаж и в този контекст бих те посъветвал да ползваш само 1 форма на бандаж.
Дали ще е гумен, PVC или тиксо - просто избери един единствен.
Аз лично ползвам WTB лента за Tubless на единият велосипед и обикновено канцеларско тиксо (3 слоя) на другият. И двете не създават грижи вече стотици километри :)

Някъде ми казаха, че изолирбанд не е добро решение, защото поддава в дупките на спиците и след време се къса. Звучи логично, предвид, че е по-мек от тиксото, но вторият ми чифт капли на твърдото колело са оборудвани със шосейни/тренировъчни гуми (4-4.5 атм) и изолирбанда не е създал грижи там вече 3-та година. Да, карат се основно на перфектни повърхности, но налягането си е налягане.

Нещо друго, което може да остане скрито е евентуално скъсана тел на борда (ако е телен). Трудно може да се хване и само в дадени ситуации да изскача и да боцка.
Това ще важи само при много телени конструкции и респективно при сгъваеми гуми няма да е баш така.

Ако провериш и адресираш това без промяна е крайно време да вземеш резачките за болтове и да накълцаш спиците. Да вземеш шината и да си направиш кофа за боклук (Държач за чували). Гумата да я нарежеш за протектор на рамка, например и главината, като най-невинна да я занесеш в някой магазин с думите: - искам да стане на капла.

Наслука.
Аватар
GECKO

Мнениеот billclinton » Вто Юни 21, 2016 7:27 pm

@GECKO

Мерси за отговора и напътствията
Каплата е с 32 спици(но това няма значение)Самата оплетка е същата като задната,но на задната капла а и на всички капли които гледах,ключовата спица тръгва от друго място(ключовата спица от която аз почнах наплитането е тази от дясно на вентила - вкарана от външната страна на фланеца откъм страната на каплата където няма диск,следвайки инструкциите на Шелдън Браун)На задната ми капла не е по този начин - спицата която е вдясно от вентила(гледаме каплата от страната на венците)е вкарана от вътрешната страна на фланеца откъм страната на диска.(според механици от два сервиза всичко е наред - не и според мен,тъй като тези над 20 спуквания се случиха от първия ден след монтирането на прясно наплетената и центрована капла с нова главина) не бях пукал гума от миналата година ,да не говориме че става въпрос за над 20 спуквания на предна гума всичките от вътрешната страна на гумата)

Гледах за стърчаща спица(за щастие няма)Проверих всички спици една по една - всичките са много добре затегнати и не мърдат,но според мен по някакъв начин някои от спиците(предполагам под някакъв натиск - натискане на спирачки или нещо друго)излизат леко и пукат гумата(което е необяснимо тъй като трябва да минат през резбата)

Шините съм ги проверил - ОК са.

Бандажа - възможно е да прави проблем(доста е твърд и се беше огънал на едно място),но пробвах и без бандаж,пробвах и с изолирбанд 5 оборота под бандажа - гумите продължиха да се пукат.
Сега тука отварям една скоба - днес ми беше първия ден без спукване на гума от 17 дена насам(карах до Белата вода на Витоша,но бях сам и гледах да не се отдалечавам много в случай че пукнех гума)Не съм променял почти нищо по каплата,освен че наплетох 5 оборота изолирбанд над бандажа и карах с много меки гуми което за мен си е истински ад(свикнал съм да карам с предна и задна на 4.6 бара и никога до сега не съм имал проблем с твърди гуми,но днес не исках да рискувам) Аааа щях да забравя,и вътрешните са чисто нови.
Както и да е,почти съм сигурен че като ги напомпам здраво и спукването ще започне пак - днес просто съм извадил късмет.
Но имам едно наум и ще се огледам за хубав бандаж(сегашния е Кенда - 15мм.)както ме посъветва Marsa.

Карам със сгъваеми - така че скъсана тел на борда отпада(да не говорим че смених 4 вида гуми)

Това за държача за чували ми хареса като идея :D
billclinton

Мнениеот Alexi » Вто Юни 21, 2016 7:30 pm

колега никой не кара на 4.6 бара планински гуми .. това е много и надхвърля максимума на някои производители и според мен има връзка с пукането
Аватар
Alexi

Мнениеот billclinton » Вто Юни 21, 2016 7:34 pm

Alexi написа:колега никой не кара на 4.6 бара планински гуми .. това е много и надхвърля максимума на някои производители и според мен има връзка с пукането

Колега! От 3 години карам с 4.6 и отгоре така че знам за какво става въпрос - точно това няма нищо общо с пукането на гуми в моя случай
billclinton

Мнениеот nikant » Вто Юни 21, 2016 10:24 pm

Има шини , които по спецификация са до 4 бара.
Разбира се това може да не е това причината за пукането на вътрешните гуми,
Трябва да се има в предвид този факт и да се провери в спецификациите на шините.

http://i.stack.imgur.com/p3jEp.jpg
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот billclinton » Вто Юни 21, 2016 11:05 pm

nikant написа:Има шини , които по спецификация са до 4 бара.
Разбира се това може да не е това причината за пукането на вътрешните гуми,
Трябва да се има в предвид този факт и да се провери в спецификациите на шините.

http://i.stack.imgur.com/p3jEp.jpg

Пак повтарям - причината за спуканите гуми не е в напомването им.
С такива шини карам от 3 години - шините са здрави,нямам проблем с тях
Като им сложа тясни гуми ги помпам 6.5 до 7.0 бара
billclinton

Следваща

Назад към Веломеханик