Задна дискова спирачка тресе колелото при спиране.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Задна дискова спирачка тресе колелото при спиране.

Мнениеот mtbstunt99 » Съб Юли 23, 2016 5:12 pm

Здравейте имам проблем от както си закупих колелото, с дискови спирачки е и когато натисна задната спирачка да спра започва да се тресе задницата и цялото колело, много е гадно това прави го само на асфалт. И да попитам това нормално ли е или не е, ако не е как мога да го отстраня този проблем.
mtbstunt99

Рейтинг: 1190

Re: Задна дискова спирачка тресе колелото при спиране.

Мнениеот SpartazoidBG » Съб Юли 23, 2016 5:23 pm

Провери болтовете на ротора дали не са разхлабени.. Може да звучи тъпо, но при мен един път стана така и за малко да сменям спирачка :D .
Търся рамка Ns Bitch.
SpartazoidBG

Рейтинг: 1220

Мнениеот mtbstunt99 » Съб Юли 23, 2016 5:26 pm

SpartazoidBG написа:Провери болтовете на ротора дали не са разхлабени.. Може да звучи тъпо, но при мен един път стана така и за малко да сменям спирачка :D .
Стегнал съм ги много но проблема не изчезва.
:crap:
mtbstunt99

Мнениеот Kobeto » Съб Юли 23, 2016 5:37 pm

Виж дали ти е добре стегната оста. Ако играе каплата, съответно играе и цялата задница.
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот mtbstunt99 » Съб Юли 23, 2016 6:28 pm

Kobeto написа:Виж дали ти е добре стегната оста. Ако играе каплата, съответно играе и цялата задница.

Оста е стегната смисъл нямам луфт.
mtbstunt99

Мнениеот chaveto » Нед Юли 24, 2016 8:19 am

Аз бих заложил на кофти накладки с кофти диск.
chaveto

Рейтинг: 1200

Мнениеот hatamoto » Нед Юли 24, 2016 10:16 am

Какви са спирачките и дисковете?
hatamoto

Рейтинг: 1230

Мнениеот Drunken MadLoud » Нед Юли 24, 2016 11:59 am

А какъв модел е рамката ти?
Аватар
Drunken MadLoud

Рейтинг: 1840

Мнениеот m0nss7erKill » Нед Юли 24, 2016 10:58 pm

Това се получава от начина по който си застанал и предполагам, и от геометрията на рамката. При мен също се получава понякога (Drag ZX3 TE 2012), но в момента не мога да ти кажа дали когато съм седнал или когато съм прав. Може би има значение къде е разположен центъра на тежестта.
m0nss7erKill

Рейтинг: 1240

Мнениеот Drunken MadLoud » Пон Юли 25, 2016 12:17 am

Не се дължи на геометрия или позиция на колоездача.Нещата , които могат да се направят, за видиш кое точно е проблема са следните:
1. По възможност пробваш с друга спирачка дали се получава същото.
2. Ако нямаш такава възможност, пробваш с друг ротор.
3. Пробваш с други накладки.
4. Пробваш чрез спейсъри (тънки шайби) да повдигнеш самия спирачен апарат. Слагат се на болтовете които държат спирачния апарат към рамката или дропаута (зависи от рамката).
5. Пробваш с друга задна ос/автомат.
Ако никое от тези неща не помогне, то рамката ти е с фабричен проблем.Преди години имах Specialized Rockhopper 2012 със такъв фабричен проблем, за който производителя беше признал. Единственото, което успях да направя, за да се подобрят нещата, беше да си купя накладки IceStop синтеровани. Вибрациите намаляха....както и спирачната сила (не съм голям фен на IceStop), но
поне имаше някакво подобрение.
Аватар
Drunken MadLoud

Мнениеот mtbstunt99 » Пон Юли 25, 2016 1:32 pm

Мерси за отговорите ще видя, иначе преди когато бях временно с V-Brake спирачка ги нямаше тези вибрации.
mtbstunt99

Мнениеот Drunken MadLoud » Пон Юли 25, 2016 4:59 pm

Напълно възможно е.Тогава натоварването от спирачката е било в друга част на рамката, където има повече материал и е по-подсилена.
Аватар
Drunken MadLoud

Мнениеот Kobeto » Пон Юли 25, 2016 5:52 pm

mtbstunt99 написа:
Kobeto написа:Виж дали ти е добре стегната оста. Ако играе каплата, съответно играе и цялата задница.

Не е задължително да усещаш луфта с пипане. Когато започнеш да спираш, натоварването е доста по голямо от това, което ти прилагаш с пипане, и не е разпределено централно, както при V-brake, а леко отстрани на задната главина, заради диска. При спиране може да започне да играе съвсем леко каплата от оста. А това леко ти го усещаш на асфалта, защото няма дупки и самото колело не се тресе по други причини. Аз разбрах, че съм бил на косъм да си изгубя цялата задна капла по пътя, едва когато я свалих случайно и всички луфтове лъснаха (на две места). А се чудих защо задницата ми е нестабилна в завоите. Задната спирачка я ползвам само по офроуд карания и то много малко. Дори имам съмнения, че и моята задница е клатушкала както при теб, но като подскача цялото колело в дупките ... Затова имам съмнение, че твоят проблем идва от не добре стегната ос или друг луфт, който не можеш да усетиш къде е. Не карай, докато не отстраниш проблема :beer:
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот mtbstunt99 » Сря Юли 27, 2016 11:31 am

Drunken MadLoud написа:Не се дължи на геометрия или позиция на колоездача.Нещата , които могат да се направят, за видиш кое точно е проблема са следните:
1. По възможност пробваш с друга спирачка дали се получава същото.
2. Ако нямаш такава възможност, пробваш с друг ротор.
3. Пробваш с други накладки.
4. Пробваш чрез спейсъри (тънки шайби) да повдигнеш самия спирачен апарат. Слагат се на болтовете които държат спирачния апарат към рамката или дропаута (зависи от рамката).
5. Пробваш с друга задна ос/автомат.
Ако никое от тези неща не помогне, то рамката ти е с фабричен проблем.Преди години имах Specialized Rockhopper 2012 със такъв фабричен проблем, за който производителя беше признал. Единственото, което успях да направя, за да се подобрят нещата, беше да си купя накладки IceStop синтеровани. Вибрациите намаляха....както и спирачната сила (не съм голям фен на IceStop), но
поне имаше някакво подобрение.
Купих си нова капла и нов ротор и същото няма подобрение пак си има вибрации дори сега не спира добре на асфалт много леко и пак се усещат вибрациите. :lol2:
mtbstunt99

Мнениеот mtbstunt99 » Сря Юли 27, 2016 11:38 am

Kobeto написа:
mtbstunt99 написа:

Не е задължително да усещаш луфта с пипане. Когато започнеш да спираш, натоварването е доста по голямо от това, което ти прилагаш с пипане, и не е разпределено централно, както при V-brake, а леко отстрани на задната главина, заради диска. При спиране може да започне да играе съвсем леко каплата от оста. А това леко ти го усещаш на асфалта, защото няма дупки и самото колело не се тресе по други причини. Аз разбрах, че съм бил на косъм да си изгубя цялата задна капла по пътя, едва когато я свалих случайно и всички луфтове лъснаха (на две места). А се чудих защо задницата ми е нестабилна в завоите. Задната спирачка я ползвам само по офроуд карания и то много малко. Дори имам съмнения, че и моята задница е клатушкала както при теб, но като подскача цялото колело в дупките ... Затова имам съмнение, че твоят проблем идва от не добре стегната ос или друг луфт, който не можеш да усетиш къде е. Не карай, докато не отстраниш проблема :beer:
Щом казваш че може и да е от друг луфт да има луфт, на друго място на предната капла, и то голям а също и средното има малко луфт.
mtbstunt99

Мнениеот mtbstunt99 » Сря Юли 27, 2016 11:44 am

Drunken MadLoud написа:А какъв модел е рамката ти?
Рамката е Reactor Force F526
mtbstunt99

Мнениеот billclinton » Сря Юли 27, 2016 12:45 pm

mtbstunt99 написа:
Drunken MadLoud написа:А какъв модел е рамката ти?
Рамката е Reactor Force F526

Прочети тази тема - viewtopic.php?f=4&t=174360
Обърни внимание на роторите
billclinton

Рейтинг: 1525

Назад към Веломеханик