За хидравлична спирачка Promax Solve

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

За хидравлична спирачка Promax Solve

Мнениеот MadBoy79 » Чет Авг 18, 2016 8:46 am

Здравейте
Имам следният проблем и се извинявам ако някой термин не го опиша както трябва :)

Мой приятел има въпросните спирачки които работят с минерално масло .
Той го е носил няколко пъти на сервиз , но уви проблема си остава.
При използване на спирачките - задна и предна - Ръкохватките ги натискаме като не успяваме да дръпнем и 1/2 ( не успяват да достигнат кормилото. ) Накладките започват да натискат диска , но :
първо започват да издават гаден звук и не успяват да спрат .
При опит да ги почистя с малко парцалче и спирт - се понацапах , но не успях да премахна проблема . После понапръсках с обезмаслител и пак не успях да премахна проблема.
Свалих предната гума и погледнах през процепа самите накладки - имаше доста дебела плочка ( предполагам се води както при автомобилите - феродо ) извинявам се за описанието на името :)

Та от къде да започна да търся проблема за да успеем да ги накараме да спират .
Преди да започна да отварям горе при ръкохвадките - казанчетата в които се сипва масло .
Относно маслото - прочетох в нета че те работят с DOT4 .
Аз имам dot3 от спирачна система на рено 19 .
четох че ако се използва друго масло - добавено към това в системата - се пресичали и прецаквали . И понеже ми трябва малко количество - дали някой сервиз за автомобили работят с такива масла .
MadBoy79

Рейтинг: 1160

Re: За хидравлична спирачка Promax Solve

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Авг 18, 2016 12:32 pm

http://www.promaxcomponents.com/product ... isc-brake/ тук пише че работят с минерално масло. Ако са наляли дот спирачките са за кофата.

Пробва ли да смениш накладките? Звучи ми на омаслени накладки което се оправя единствено със смяна. Ако сменяш накладки изчисти и диска с обезмаслител.
Правилно ли е настроен апарата спрямо диска? буталата трябва да са успоредни и двете накладки да изминават еднакво разстояние като списнеш лост.
Провери дали диска няма хлабав болт/разхлабен центрърлок ако е на шимано главината ще има луфт. Разбира се избягвай да пипаш спирачната повърхност с ръце
Накладките контактуват ли напълно с диска?

Това се сещам на пръв момент. Със сигурност изпускам нещо :dontknow:
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот MadBoy79 » Чет Авг 18, 2016 1:49 pm

след упорито търсене преди малко видях това
http://www.cam2.com/images/product_files/7544.pdf
в даташита пише че е на промакс масло .
Бях си поиграл да са успоредно на диска самите накладки - разхлабих апарата и след стискане на ръкохватката стегнах болтовете.
Възможно е да са износени - понеже диска е надран . Тези дни когато имам свободно време и възможност - ще цъкна самият диск .
Иначе ще ги сваля и тях ще цъкна и ще видя буталата как са .
Другото което мога да направя е да видя дали в резервоара има достатъчно масло и дали ще излезнат мехурчета при стискане на спирачката .

Забавното е че в ebay ако напиша този тип масла - не ми излиза нищичко :)
MadBoy79

Мнениеот MadBoy79 » Чет Авг 18, 2016 4:41 pm

ЧестоНеадвкватен написа:http://www.promaxcomponents.com/product/solve-disc-brake/ тук пише че работят с минерално масло. Ако са наляли дот спирачките са за кофата. :dontknow:

Ние все още не сме доливали нищо . Аз само погледнах дали диска на гумата е в паралел на спирачният апарат.
Аз първо гледам питам чета и като намеря според интернет или хората правилната информация - тогава действам.

Но ако наистина този вид масло на спирачките му е такова че не се намира никъде - какво правим :) се пита в задачата.
MadBoy79

Мнениеот MadBoy79 » Пет Авг 19, 2016 10:01 am

Ще помоля администраторите да изтрият темата .
Човека на който се заех да правя услуга и да се ровя в нета и да си губя времето заради него - не заслужава . Слуша всеки който види и ме изнерви .
Един му казал че ако отворим казанчето на ръкохватката - ще глътне въздух и ще хвърлим спирачките .
Аз му казах че така е в инструкцията на пдф . и в нета има такива клипчета за доливане на масло .
MadBoy79

Назад към Веломеханик