Максимално износена верига само след едно каране?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Максимално износена верига само след едно каране?

Мнениеот alexmitev » Вто Юни 22, 2021 1:26 pm

Здравейте,
накоро си купих инстурмент за измерване на износването на веригата, видях че старата SRAM беше с около 0.5% удължаване и реших да я сменя с нова KMC за 11 скорости.
Направих едно каране Сапарава баня - Паничище, което е 10км с 900м качване и съответното спускане. На следващия ден 10-тина км из Верила, но имаше голяма кал, част от която отиде по веригата, преди да успея да я измия в една локва. Прибрах се в София, измерих удължаването на новата верига и за моя най-голяма изненада беше почти 0.5% :banghead:
Нагоре карах предимно на 22-24, 22-28, 22-32, с приличен каданс 60+. Задната венец-касета е SunRace 11 скорости, слагана от предишния собственик, на около 3 години и едва ли повече от 1000км. Предните венци са купувани на старо от мен, но видимо изглеждат в прилично състояние. Преди да сложа веригата я премерих - беше с 0% удължаване.
Чудя се каква може да е причината за това износване - износена венец касета и/или предни венци, карането в калта, малкият венец 22 отпред, или некачествена верига? И дали това удължаване от 0% до 0.5% прогресира по-бързо и след това ще се забави на 0.5%, или ще продължи със същите темпове, т.е. след още само 20-тина км ще стигна 1% удължаване?
На предишното колело също съм с венец 22 отпред, отново верига KMC, но 9 скорости, и за половин година подобно каране, удължаването е под 0.2%.
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Рейтинг: 1298

Re: Максимално износена верига само след едно каране?

Мнениеот Alexi » Вто Юни 22, 2021 2:40 pm

с какъв инструмент мериш това износване
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот alexmitev » Вто Юни 22, 2021 2:46 pm

Alexi написа:с какъв инструмент мериш това износване

Да, забравих да спомена инструмента - Unior 1644/4:

1644_4.jpg
1644_4.jpg (27.77 KiB) Прегледано 2739 пъти
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Мнениеот Alexi » Вто Юни 22, 2021 2:57 pm

попитах защото по принцип няма верига която да идва на 0% .. веригите идват на 0.2 докъм 0.5% фабрично ,и това важи за всяка от 30тината вериги от 4-5 марки които са ми минали през ръцете .. ако си я измерил 0% ( не виждам на уредчето такова показание ) а след едно каране на 0.5% ,то едното от измерванията ти е погрешно ,и това най вероятно е първото измерване .. веригата нищо чудно фабрично да идва на 0.5 ; доста хора смятат ,че веригата е износена на 0.5% ,аз не съм от тях тъй като виждам подобно показание при нови вериги ( ползвам 3 различни уреда и осреднявам ,между тях има малки разлики )
Аватар
Alexi

Мнениеот Bi11y » Вто Юни 22, 2021 4:25 pm

12 скоростна КМС след 800 км е на 0.75 ...
Bi11y

Мнениеот madsnake » Вто Юни 22, 2021 4:56 pm

Аз и обръщам внимание като стигне 1. Ще видим дали 12 скоростната ще е като 11 скоростната. 11ката я късах за добър ден, някакво КМЦ беше. Шиманската, която дойде с байка за 500км имаше 3 quick link-a...
Аватар
madsnake

Мнениеот Bi11y » Вто Юни 22, 2021 6:57 pm

madsnake написа:Аз и обръщам внимание като стигне 1. Ще видим дали 12 скоростната ще е като 11 скоростната. 11ката я късах за добър ден, някакво КМЦ беше. Шиманската, която дойде с байка за 500км имаше 3 quick link-a...

Или неправилно експлотираш веригата или си 600вт и правиш 30км/ч средна скорост в гората при 2% среден наклон и 38км/ч средна скорост на шосе с планинските гуми ... :D :D :D
Bi11y

Мнениеот madsnake » Вто Юни 22, 2021 8:34 pm

Или шиманските евтини вериги са зле :) А иначе определено не я експлоатирам зле, но съм много тежък и като цяло мразя да бутам.
Аватар
madsnake

Мнениеот Alexi » Сря Юни 23, 2021 6:24 am

не е проблема във ватовете ,е-байка каква верига ползва и колко вата са там сумарно ,на моменти вероятно подминават 1500 .. също така има колоездачи дето си ги вдигат тия ватове и без подпомагане ,че и нагоре
Аватар
Alexi

Мнениеот alexmitev » Сря Юни 23, 2021 9:33 am

Alexi написа:попитах защото по принцип няма верига която да идва на 0% ..

Под 0% имах предвид, че уредът изобщо не влизаше във веригата. Доколкото си спомням, го пробвах на няколко места да влезе като беше чисто нова и никъде не успях.
Гледам, че има и други уреди и начини за измерване, ще пробвам и с инчовете на линийката да видим какво ще покаже :)
alexmitev

Мнениеот Вилката » Сря Юни 23, 2021 10:43 am

Повечето уредчета не мерят точно, защото им влияе и луфтът на ролките на веригата, който при някои вериги още фабрично е достатъчен, за да те заблуди.
Най-сигурно е с дължината - 2 звена са точно 1 инч. За по-точно измери 100 звена - разпъни веригата на един плот, разтегни я с ръце, колкото да обереш луфта, и замери дължината на100 звена(L). После смяташ (L-127)/1.27 и ти дава разтежението в %.
По тоя начин на измерване новите вериги ще са 0%.
Аватар
Вилката

Мнениеот grendel » Сря Юни 23, 2021 3:06 pm

Доколкото знам, самата верига не се разтяга (прешлените си остават същия размер), а се износват ролките отвътре. Именно по тази причини инструментите за мерене на износването на веригата мерят това - разстоянието между две ролки.
Ето тук има доста смислено обяснение за износването на веригата (неправилно наричано "chain stretch"):
https://youtu.be/8jVOD9vHt7Q?t=282

Колкото до основната тема на въпроса - единствено за което се сещам като възможна причина е и венците да са износени и това да ускорява процеса на износване на веригата (то тогава обаче и ще се усети, че новата верига не "захапва" така добре венците).
Пак в GMBN Tech сериите имаше много хубаво видео (сега не мога да го намеря), където показваха зъбите на износени венци - ясно се виждаше как са си променили формата.
Последна промяна grendel на Сря Юни 23, 2021 3:11 pm, променена общо 1 път
...And into the mountain I go, to lose my mind and find my soul...
Аватар
grendel

Рейтинг: 1247

Мнениеот Alexi » Сря Юни 23, 2021 3:09 pm

и се разтяга ,и ролките се износват ,също така придобива износване от усукването и хлабина в самите ставички ,износват се и рампичките за смяна на скоростите та една верига може да е износена и без да е сериозно разтеглена
Аватар
Alexi

Мнениеот Вилката » Сря Юни 23, 2021 3:32 pm

grendel написа:Доколкото знам, самата верига не се разтяга (прешлените си остават същия размер), а се износват ролките отвътре. Именно по тази причини инструментите за мерене на износването на веригата мерят това - разстоянието между две ролки.

Разтяга се, и именно това разтягане води до несъостветствие на стара верига с нови венци. Вече има няколко модела уреди за замерване на разтягането, като се пренебрегва износването на ролките - обикновено са с три точки на контакт с веригата.
Разбира се, разтягането не се дължи на удължаване на пластините на веригата, а на износване на лагеруващата повърхност между пина и бушинга на всяко звено.
Изображение
Аватар
Вилката

Мнениеот compira » Сря Юни 23, 2021 4:46 pm

Към всичко това има и обяснение за рязкото отчитане на износване. Хлабината която е оставена в лагеруващите елементи е основната причина. Всяка нова верига е добре смазана (да се разбира топла баня от смазка) с доста устоучива и добре прилепваща смазка която при леко натоварване (въртене на на празен ход) няма да може да се измести и прави тънък филм по лагеруващите части който обира хлабините. Ако оставената хлабина е 0.02мм примерно (тя спокойно може да е и повече) това значи, че от всяка страна има по 0,01мм хлабина запълнена от смазка, като се обере на 10 звена/20 пина това прави 0.01х20=0.20мм. Това е автоматично износване само като падне фабричната смаска, а тя пада доста по-бързо ако се смаже веригата с по-тънко масло. Разбира се в конкретния случай може и доста добре да е била "смазана" с кал новата верига и да е започнал бърз процес на износване.
Аватар
compira

Мнениеот alexmitev » Сря Юни 23, 2021 5:36 pm

compira написа:Това е автоматично износване само като падне фабричната смаска, а тя пада доста по-бързо ако се смаже веригата с по-тънко масло.

Да, признавам че я смазах с тънко масло - спрей за вериги от Декатлон. По същото време, когато смених моята верига, сложих нова верига KMC 9-ка и на колелото на жена ми, отново смазах със същия спрей, и днес след като е навъртяла сигурно 20-тина км, и нейната е на 0.2% износване. Така че приемам това за логично обяснение. Но ако износването продължи със същите темпове, бих се притеснил.
alexmitev

Мнениеот Alexi » Сря Юни 23, 2021 7:03 pm

еми КМС е ,очаквай да не изкара лятото .. в нета има тестове на доста вериги ,сравняване ,каране по 5-6к с една верига и можеш да се ориентираш кои са по здрави ( КМС са от най кекавите ,моите лични впечатления съвпадат .. по скъпите им модели държат малко повечко но пък цената е като 2 нормални вериги )
Аватар
Alexi

Мнениеот alexmitev » Сря Юни 23, 2021 10:07 pm

Alexi написа:КМС са от най кекавите

Можеш ли да споделиш твоите впечатления, кои са по-читави? Бях останал на мнение, че най-бързо свършват SRAM, но може би KMC ги надминават :D
Май най-качествени са Wippermann, но една такава верига струва повече от касетата...

Излиза, че ако вляза в голяма кал, при която блокират гумите и всичко пада върху веригата, май най-добре да махна веригата и да си я прибера в пликче и да я монтирам обратно след като почистя колелото или поне гумите :)
Тези Wippermann имат конектор, който е подходящ за целта, понеже се отваря без инструменти, обаче струва колкото една верига - трябва да следя някой да не ми свали веригата заради конектора или за по-сигурно да я прибирам с мен :D

7773-00-d-14475.jpg
7773-00-d-14475.jpg (37.83 KiB) Прегледано 2357 пъти
alexmitev

Мнениеот Alexi » Чет Юни 24, 2021 7:13 am

имал съм и такава верига ,не е здрава ,след едно мокро каране ръждяса - недопустимо за висок клас верига .. Шимано и Срам предлагат повече живот за парите си ( като тука трябва да се има предвид ,че Срам имат 11 скоростна верига която е 9 евро като я намери човек на промоция ,и това е 1110 модела - може да си я сменяш всеки месец )
Аватар
Alexi

Мнениеот Вилката » Чет Юни 24, 2021 7:27 am

Въпреки, че от 15 години карам предимно със SRAМ компоненти, за системи 10 скорости ползвах XT верига(CN-HG95) и касета(CS-M771), защото са по-достъпни, но не по-малко качествени. Тогава не съм гледал сравнения в нета, защото нямах какво повече да искам от една верига.
Откакто съм с 12 скорости, разгледах тестовете на вериги в нета, и SRAM показват най-голям пробег за похарчени пари. Това за най-скъпите им XXO и XX1.
Аватар
Вилката

Мнениеот Bi11y » Чет Юни 24, 2021 8:25 pm

При Shimano SLX/105 са най-евтини като цена/км. ХТ/Ултргра отстъпва с малко .
Bi11y

Мнениеот alexmitev » Съб Юли 10, 2021 12:45 pm

Мислех да реша драмата с веригата с покупката на нова Shimano CN-HG601 105, но не.
Днес я сложих и с много неприятна изненада открих, че инструментът отчита 0.5% износване за чисто нова верига на 0км :banghead:
Измерих и с линията разстоянието от пин до пин за 12 инча и определено не съвпадат, има изместване с 2-3мм, което е дори повече от 0.5%.
Сега се чудя да ходя ли да я връщам тая верига в bike center... но quick-link-ът е за еднкократна употреба и не ми се ще да го откачам.
alexmitev

Мнениеот Alexi » Съб Юли 10, 2021 1:36 pm

бих ти предложил да си караш веригите и да не се занимаваш .. както написах по горе не е рядко срещано нова верига да дойде на 0.5 ,като минимума на който съм виждал е 0.2 :beer:
Аватар
Alexi

Мнениеот Yash » Съб Юли 10, 2021 1:50 pm

Защо си причинявате излишни стресове? Веригата работи ли, без да прескача? Прехвърля ли венците плавно? Ако да - карай си колелото и не се притеснявай за глупости. ;)
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот alexmitev » Съб Юли 10, 2021 2:07 pm

Alexi написа:както написах по горе не е рядко срещано нова верига да дойде на 0.5 ,като минимума на който съм виждал е 0.2 :beer:

ОК, но доколкото разбирам за касетата не е от значение относителното удължаване на веригата (купил си я нова на 0.5% и значи я сменяш на 1.0%), а абсолютното, т.е. щом е на 0.5% (за 11 скорости), вече контактът в касетата не е добър и започва нейното износване.
Касетата не е направена да взема предвид, че някои нови вериги идват на 0.5% ;)
alexmitev

Мнениеот Alexi » Съб Юли 10, 2021 2:11 pm

касетата не се износва на 0.5 ,все пак който произвежда касетата произвежда и веригите и е съвсем наясно с материята и допуските
Аватар
Alexi

Мнениеот alexmitev » Съб Юли 10, 2021 2:16 pm

Alexi написа:все пак който произвежда касетата произвежда и веригите и е съвсем наясно с материята и допуските

Аз съм с касета SunRace и венци SRAM и не съм убеден, че SunRace и SRAM са предвидили, че новата верига на Shimano ще дойде на 0.5% износване :)

:offtopic:
Всъщност, Shimano май нямат официално представителство в България? И съответно при проблеми в качеството на някоя част (като цяло), ако не стигна до съгласие с търговеца, май общо взето имам избор между това да се обърна към Арменския поп или да ида на разходка до Хирошима?! :lol2:
alexmitev

Мнениеот Alexi » Съб Юли 10, 2021 2:46 pm

имат ,но едва ли ще можеш да претендираш за нещо с едно китайско шублерче ..
Аватар
Alexi

Мнениеот Harka » Съб Юли 10, 2021 2:51 pm

Подкрепям Yash. Ако веригата не прескача и работи добре - карай си я и не се занимавай с глупости.
Аватар
Harka

Мнениеот alexmitev » Съб Юли 10, 2021 6:10 pm

Harka написа:Ако веригата не прескача и работи добре - карай си я и не се занимавай с глупости.

Ако трябва да съм честен, 24-те скорости на градското ми стоманено колело, които са сигурно на 30 години, и веригата също на толкова, работят значително по-добре. Но тогава качеството на Shimano е било на друго ниво...
Едва ли мога да разбера в какъв момент ще започне преждевременното износване на касетата - като цяло не съм фен на съвета "карай докато можеш"

Alexi написа:имат ,но едва ли ще можеш да претендираш за нещо с едно китайско шублерче ..

тя понеже веригата изобщо не е китайска :)
те могат да си я измерят на място с техен инструмент - пак китайски...

Търсих този триточковия инструмент на ParkTool, но в Бг го няма наличен, доставката от чужбина ще отнеме месец
alexmitev

Следваща

Назад към Веломеханик