Kупих си чисто нова z.1 sport 130mm+ ETA вилка. Още не съм я монтирал, и не съм карал никога такава вилка, и сега имам един въпрос. В сайта ма marzocchi, стои следното разяснение за тази система:
By simply using the command during ascent, the suspension will compress to the ideal height (depending on the riders’ weight). Unlike a traditional locking system, when activated, the ETA system allows 30mm travel to overcome small obstacles and improve comfort respect to a total lock.
В suspension owner's manual книжката на вилката пише следното за тази функция:
ETA: The ETA system allows for adjustments to be made to the extension travel and fork's locking, while still offering 25-30mm of travel
The ETA cartridge offers “on-the-fly” adjustment
of the rebound damping by reducing the fork’s
length, while maintaining 30 mm of travel.
The adjustment has two positions:
Position LOCK
When turning the knob clockwise, you activate
the ETA cartridge function.
In this position the fork’s legs will stay
compressed after an impact, and additional
impacts will further lower the fork.
This position is only suitable for hard, steep
climbs
Особено след като прочетох това отгоре, започнах да се питам дали правилно съм разбрал какво точно означава тази функция или просто при мен нещо в конкретните обстоятелства не става.
Взимам вилката (тя още не е монтирана, карана, разработена или настроена за моите килограми /85/ ), поставям я на един мек навин на руло килим и започвам да я натискам

Включвам ЕТА, и според това, което прочетох и разбрах, би трябвало след всяко яко вкарване на краката в ботушите, те да си остават така и да не се връщат- тоест да се скъси ходът, докато накрая не останат 25-30мм и направо стане твърда вилката. Обаче при мен не се получава такова нещо. При първото натискане успявам да вкарам и да "задържа" 2-3см от краката вътре, а останалото си остава. След това вилката работи все едно няма такава функция- успявам с натискане да вкарам към 7 см и вилката си остава доста подвижна, а ходът от 130 е станал на 100. Не е както пише, че би трябвало да остане от 130 на 25-30. Тоест след като успея да скъся хода на към 100, после колкото и да натискам и да вкарвам краката, тя си оставя 100 и нищо не се променя- краката си се връщат и не се самонастройват. Та това е, което ме притеснява.
Имам ли основание да се притеснявам и ако не, някой би ли се опитал да ми обясни (защото съм идиот