Въпрос за прескачане

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за прескачане

Мнениеот XeDoX » Пон Мар 10, 2008 8:37 pm

Извинявам се предварително,ако е ималко такава тема(а е имало сигурно) ,но нямам време да търся в момента,а утре ще карам и няма да имам време да проучавам от къде идва проблема.Та проблема е при задните венци.Когато карам спокойно,всичко е наред,но когато напъна да въртя,понякога ми пресача нещо и е много неприятно и дори опасно,ако карам бързо.Възможно ли е да е от веригата ? Касетата и дерайльора са LX ,веригата (все още) 7 скоростна KMC.Скоростите съм ги центровал добре и невярвам от дерайльора да идва проблема.Някакви идеи ?
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пон Мар 10, 2008 8:44 pm

Възможни проблеми:
1.Изтънели венци(не само отзад а най-вече отпред)
2.Изтъняла верига
3.Прецакани шлици ;)

Лично на моето колело на село венците бяха почти гладки и като напъна и хрррррррр

но също така може и нещо дерайльора да не е добре настроен :dunno:
Други идеи???
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Antares » Пон Мар 10, 2008 8:53 pm

Имал съм тези проблеми при разцентрован обтегач. Съвета ми е да го откачиш, да смажеш ставите и да го закачиш и центроваш наново. Може и да е изкривен. Веригата смазана ли е? Може и жилото да изпуска.

Подпри колелото си изправено и го погледни отзад - виж дали обтегача лежи върху правата, на която лежи съответстващия на позицията му венец. Погледни го и отгоре - дали се пада точно под венеца.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот danislav_qmghp » Пон Мар 10, 2008 9:19 pm

ако на колелото му е нямало нищо и не си сменял нищо скоро (венци верига курбели) , значи е време !!! иначе се замисли ако си сменял венци требе и верига....и т.н. дай повече инфо по тоя въпрос.

п.с. според мен е време за кеш!!! :bawling:

п.п.с аз на един спринт за малко да стана на кайма от такъв проблем, а зад мен имаше 10 човека, които летяха с ~50км/ч..........ОПАСНО Е!
имам нужда от плюсоже !!

скайп danislav_qmghp
danislav_qmghp

Рейтинг: 991

Re: Въпрос за прескачане

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 10, 2008 9:40 pm

XeDoX написа:Възможно ли е да е от веригата ? Касетата и дерайльора са LX ,веригата (все още) 7 скоростна KMC.

Кога я направи тази комбинация и колко време си карал с нея?
Ако изобщо си карал, а не да си направил 2-3 кръгчета за проба.
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот rEsPeCT » Пон Мар 10, 2008 9:47 pm

Ozzie написа:
XeDoX написа:Възможно ли е да е от веригата ? Касетата и дерайльора са LX ,веригата (все още) 7 скоростна KMC.

Кога я направи тази комбинация и колко време си карал с нея?
Ако изобщо си карал, а не да си направил 2-3 кръгчета за проба.
:agree:

~100 км е карал до тук сигурно, аз му казах да я смени колкото се може по бързо ама той слуша ли..
Аватар
rEsPeCT

Рейтинг: 1058

Мнениеот XeDoX » Пон Мар 10, 2008 9:49 pm

Всичко е ново,с тази верига съм минал 50км
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 10, 2008 9:54 pm

XeDoX написа:Всичко е ново,с тази верига съм минал 50км

Ахам...
Просто си мисля, че верига за седем скорости е несъвместима с касета с 8 венеца.
:popcorn:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Admin » Пон Мар 10, 2008 10:06 pm

Подобни проблеми съм имал вследствие на износени предни венци, както и при износено свободно движение на задните. Имал съм прескачане и от износени задни венци, но не толкова грубо и опасно, както описаното от теб. Конкретно в твоя случай обаче предполагам, че причината най-вероятно е в неправилната комбинация верига/задни венци. Аз оттам бих започнал смяната на компоненти, за да установя кое не е наред. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот HellBurn » Вто Мар 11, 2008 12:30 pm

До колкото знам когато се сменя нещо от тези работи Плочи, Венци или Верига трябва да смениш и другите компоненти, защото старата верига е износена колкото старите венци и колкото старата плоча. Сега като си купил нови работи те не са износени, но веригата е износена и това е вариянт да ти праескача. Също може би защото веригата ти е за 7 скорости а венците са 8. Оправи го колкото се може по бързо, защото е много опасно. (от личен опит го казвам) Ако съм сбъркал нека някой да ме поправи ;) .
₣®ËÉŘĭĐę
Аватар
HellBurn

Рейтинг: 1141

Назад към Веломеханик