Въпросче за транспортиране на байк

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпросче за транспортиране на байк

Мнениеот Daniel Panev » Чет Юни 26, 2008 5:27 am

В петък вечер смятам да се изнеса на село и за първи път ще карам и байка с мен. За съжаление за да го вкарам в багажника трябва да сваля предното колело, та въпросът ми е: има ли нещо специално, което трябва да направя с предната спирачка (или с каквото и да е друго де) при това транспортиране?
Когато питах за проблем с хода на лостчето ми обяснихте, че мога да сближа накладките като махна диска и стисна спирачките, та за това се чудя - де да знам дали спирачката няма да се "натисне" инцидентно докато байка се лашка отзад?
Мерси предварително на отговорилите...
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Чет Юни 26, 2008 6:51 am

де да знам дали спирачката няма да се "натисне" инцидентно докато байка се лашка отзад

най вероятно ще :)

сложи нещо м/у накладките с дебелината на диска ... нещото е желателно да е чисто (не мазно!) и твърдо :agree:
това е
Аватар
outfaced

Мнениеот codename47 » Чет Юни 26, 2008 9:24 am

може би може да се завърже или залепи с тиксо и някаква подложка под лостчето на спирачката, така че да не може да се натисне.
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот skiman » Чет Юни 26, 2008 9:25 am

Обикновено със спирачките, трябва да са ти дали едни червени пластмасови вложки. Те са точно за това. Ако не са ти дали такива, най-лесно е да сгънеш на 2-3 някакво парче картон, което да пъхнеш м/у накладките. Ако е по-дебел и твърд картона, може и директно да го пъхнеш. И гледай да не се опира на спирачните лостчета. Защото може да се счупят.
Аватар
skiman

Мнениеот veno » Чет Юни 26, 2008 9:45 am

ако са саморегулиращи накладки, просто след като се съберат като разтовариш колелото с права отверка раздалечаваш накладките и си готов.
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот Isidor » Чет Юни 26, 2008 4:33 pm

veno не е съвсем прав, защото при някои спирачки това е причина да се "понагълтат" с въздух. Именно, затова са създадени тези червени сепаратори, които би трябвало да идват със спирачките. ;) И щом нямаш тези сепаратори, засега skiman ти дава най-удачен отговор. Абе всъщност има много алтернативи на сепараторите. Аз примерно нямах нищо със себе си един път, освен 2 монети от 1лв и ми свършиха доста добра работа, но ако са ти разширени накладките малко в повече , се изхлузват. ;) ;)
По принцип не е фатално 2-3 пъти да ти се случи да се приближат накладките и да ги раздалечиш после с нещо подходящо, НО не е препорачително всеки път да използваш този метод.
И ако не знаеш защо се пълнят с въздух, когато се приближат: това става, защото количеството течност от казанчето на спирачката намалява за да може да стане белята, така да се каже и остава въздух в казанчето, който понякога минава в маркуча..... По-подробно от това не успях да се обясня :rofl: :D
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Мнениеот veno » Чет Юни 26, 2008 5:28 pm

не мисля, че съм имал някога въздух в казанчето, при една затворена и добре обезвъздушена система не мисля че би имало въздух, ако влиза от някъде това си е проблем ан спирачката... никога не съм имал проблеми с хидравликите ми, единственото неудобство е че като се съберат накладките трябва да ги раздалеча...
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Назад към Веломеханик