Прекалено твърда вилка.Възможни алтернативи?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Прекалено твърда вилка.Възможни алтернативи?

Мнениеот Jim » Нед Авг 17, 2008 3:50 pm

Здравейте!
Редовно чета темите тук, но рядко пиша :), защото в повечето случаи намирам на готово отговорите на въпросите, които ме вълнуват. Не и този път, обаче :crap: Този път ще трябва лично да диря помощ от спецовете във форума - аз ги знам кои са ;). Дано отново бъдат така добри и помогнат!

Вилката ми е Marzocchi Z.1 sport/2006 с увеличен ход от 130 на 150мм. В момента е с две жълти пружини /по една във всеки крак :D /, с твърдост К=5 /каквото и да означава това/. Аз съм 65 кг. и следователно жълтото не е моят цвят :D . Очевидно се налага подмяната им с тези пружини:
http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1694, които са с твърдост К=4. По-меки от тях не съм срещал.
Работата е там, че докато чакам същите да пристигнат, реших да извадя едната жълта пружина - тази от левия крак, за да видя как ще се промени твърдостта на вилката. Оказа се, че работата стана таман. Вилката стана малко по-мека от необходимото - има SAG около 30 %, но нали това е целта, за да мога да си я донастроя чрез напомпването й през двата вентила отгоре?
Та сега ме мъчат следните въпроси:
1.Мога ли да карам вилката по този начин /с една жълта пружина в единия крак и въздух в другия/ и няма ли да доведе това до някакво допълнително триене, породено от нарушения баланс на силите, които действат в двата крака? Евентуално до повреда?
2. Ако подменя двете жълти с две червени пружини, ще постигна ли необходимата твърдост, като се има предвид факта, че двете червени са по-твърди от една жълта, а с една жълта и малко въздух ми е добре?
Ако някъде е писано по въпроса моля да ме извините, но отделих доста време да търся из форума и не успях да намеря отговор.
Аватар
Jim

Рейтинг: 1298

Re: Прекалено твърда вилка.Възможни алтернативи?

Мнениеот Stuny » Нед Авг 17, 2008 4:28 pm

Jim написа: 1.Мога ли да карам вилката по този начин /с една жълта пружина в единия крак и въздух в другия/ и няма ли да доведе това до някакво допълнително триене, породено от нарушения баланс на силите, които действат в двата крака? Евентуално до повреда?

Няма проблем да я караш така. Аз в един момент добавих един спейсър към пружината за да стои по-натегната, иначе от 3-4 години вече карам с пружина само в единия крак.
Stuny

Рейтинг: 2000

Мнениеот Jim » Нед Авг 17, 2008 4:57 pm

Stuny написа:Няма проблем да я караш така. Аз в един момент добавих един спейсър към пружината за да стои по-натегната, иначе от 3-4 години вече карам с пружина само в единия крак.

Аз също считам, че е възможно, още повече като се има предвид, че много от вилките на Rock Shox са с по една пружина. Но се чудя защо от Marzocchi не са посочили това като вариант за регулиране на твърдостта и то при положение, че и най меките им пружини /червените/ биха се оказали прекалено твърди за по-леките хора :dunno:

@ Stuny: :beer:

И още нещо: Дали не трябва да се долее масло в крака, от който е извадена пружината, за да се компенсира намаленото му ниво, поради увеличения обем на камерата?
Аватар
Jim

Мнениеот bikerider » Нед Авг 17, 2008 6:54 pm

@Jim: По отношение на sag-a процедирай с пружините както намериш за добре, Stuny добре те е посъветвал. По отношение на нивото на маслото, регулирай го така както усещаш вилката най-добре. Например ако много лесно я сгъваш при скок или голямо препятствие, долей по 5-10мл докато спре да се сгъва прекалено лесно. Другото си зависи от собственото ти усещане.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Jim » Нед Авг 17, 2008 7:15 pm

@ Stuny, Bikerider благодаря за съветите :beer:. Тази вечер ще заспя доволен :^:
Аватар
Jim

Назад към Веломеханик