Лепене на гума

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Лепене на гума

Мнениеот kasten » Нед Фев 08, 2009 5:41 pm

Времето почва да се затопля и аз реших да стягам байка,но имам проблем със предната гума.Беше спукана,залепих я вчера сутринта и сега я гледам,че пак е почнала да спада.Махнах я,потопих я в лиген с вода,намерих дупката(беше само една),която беше много малка.Явно има нещо малко във външната гума,което не мога да го усетя с ръка,няколко пъти я въртя но не усещтам трънче.Искам да попитам мога ли да обвия с нещо вътрешната страна на външната гума (примерно бандаж http://dimibike.com/product_info.php?ma ... 1e53744cfe защото така постоянно ще се пука?
kasten

Рейтинг: 1200

Мнениеот WesTBounD » Нед Фев 08, 2009 6:33 pm

А сигурен ли си, че я слагаш правилно? Може да си я прищипал съмсем несъзнателно по време на монтаж. :idea: :)
WesTBounD

Рейтинг: 1369

Мнениеот R_A_M » Нед Фев 08, 2009 6:41 pm

това,което си показал в димибайк (бандажна лента) се слага на шината а не се овива с него гумата то е и прекалено тясно около 1 см
R_A_M

Рейтинг: 1100

Мнениеот Stancho » Нед Фев 08, 2009 7:14 pm

Виж сега, ако дупката е от страната на вентила (като надуеш леко гумата колкото да се разпъне - отвътре на обръча), значи се пука при неправилно поставяне. Ако е на друго от описаните места - проблема е във външната гума. В краен случай вземи нова външна гума.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Ozzie » Нед Фев 08, 2009 7:24 pm

продължавай да си търсиш трънчето
освен това, след като знаеш къде е дупката на вътрешната гума, едва ли е толкова трудно да локализираш в коя част на външната да търсиш нещото което ти създава грижи
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот brus li » Вто Фев 10, 2009 12:27 pm

Ozzie написа:продължавай да си търсиш трънчето
освен това, след като знаеш къде е дупката на вътрешната гума, едва ли е толкова трудно да локализираш в коя част на външната да търсиш нещото което ти създава грижи

:agree:
iska ubie celiq svqt
iska se bie samo
Аватар
brus li

Рейтинг: 1300

Мнениеот KoZa V aTakA » Сря Фев 18, 2009 6:53 pm

може просто да е имало две дупки и да не си жидял едната :)
KoZa V aTakA

Рейтинг: 1060

Мнениеот Vagadeni » Чет Фев 19, 2009 7:22 pm

Ако слагаш вътрешната гума с отверка а не с ръце може да я срежеш и после трябва да я лепиш на ново.
Mоя любов Shogun FR 26''
DOWNHILL WILL NEVER DIE ;)
Аватар
Vagadeni

Мнениеот arsenal4o » Сря Фев 25, 2009 3:51 pm

Брато по-добре не се занимавай, а си купи ниво колело :D
zdrava punkaria
arsenal4o

Рейтинг: 1160

Мнениеот Pho3nix » Сря Фев 25, 2009 4:07 pm

предлагам всички мнения след мнението на Оzzie да бъдат изтрити :popcorn: , неговото изчерпа темата :beer: :agree:
kotka12 написа:най-бързо обаче било оранжавото в съчетание с вилка дето вади много ход
Аватар
Pho3nix

Рейтинг: 978

Мнениеот marsa » Сря Фев 25, 2009 4:08 pm

KoZa V aTakA написа:може просто да е имало две дупки и да не си жидял едната :)
И според мен просто си пропуснал втората, по- малка дупка при лепенето ;) мен ако питаш гума с повече от дв лепенки няма смисъл, залепи, опитай пак и ако не става си вземи нова вътрешна за 5-6лв.

Това разбира се само в случай, че не изскочи нова трета дупка де!
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот dido85 » Сря Фев 25, 2009 7:44 pm

мен ако питаш гума с повече от дв лепенки няма смисъл

Това пък защо :bigeyes:

П.П. Ако трябваше на всеки 2 лепенки да сменям гума, джоба ми щеше да е доста олекнал :crazy:
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот botroid » Чет Фев 26, 2009 9:41 pm

Гума се сменя на 7-8-10 лепенки, каква е тази невероятна глупост за сменяне на две?
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот marsa » Чет Фев 26, 2009 10:00 pm

marsa написа:мен ако питаш гума с повече от дв лепенки няма смисъл
Ясно съм написал, че това е лично мнение. Ще обясня на какво се осланям. Всяка лепенка е различно място от нормалната материя на гумата, допълнително залепена, следователно потенциална "бомба", ако мога така да перифразирам. Не ми излизайте с номера, че както си я залепиш, така ще си я ползваш, винаги има шанс да се повреди, по- голям от всяка друга нормална точка от гумата. Кръпката, колкото и да е добра пак си е кръпка. Да не говорим, че гумата става малко по- уязвума до всяка лепенка.

Другата страна на нещата е, че всяка лепенка малко или много надига, разбира се има значение и каква е външната ви гума, каква е лепенката, а и къде е дупката.

Точка трета - ако се концентрират няколко лепенки в малка част от оркъжността на колелото ще тежат неравномерно.

Е, разбира се има значение на какъв велосипед и гума се лепят, например за мен е немислимо на шосейна гума 23х700 да залепя 7-8 лепенки, но лично не бих го направил и на МТБ гума, освен в изключителни случаи - да добутам до вкъщи.

Толкова лепена гума - само за крайна резерва.

Все пак след колко повреди ще сменя даден консуматив е въпрос на личен избор ;)

Ако искате си направете тема "на колко лепенски сменяте гума" :agree:
Аватар
marsa

Мнениеот Krismars » Чет Фев 26, 2009 10:26 pm

Не мога да си представя как коеллото се разбалансира от 2-3 лепенки на едно място. Иначе по едно време ме беше хванала каръшката вълна и на всяко каране пуках по 2-3 пъти. Резултата две гуми с по 20-тина лепенки и на гумите им няма нищо, нито изпускат нито нищо. Ако сичко е напраевно както трябва колкото и лепенки да сложиш няма смисъл, сичко ще си е добре. Просто смених гумите и тези вътрешни ми бяха малки за размера, но определено можеха да се карат още :agree:
Аватар
Krismars

Мнениеот marsa » Чет Фев 26, 2009 10:57 pm

Т.е. мнозинството тук разчита еднакво на нова гума и на лепена гума, и за вас е без значение? Никого не съм тръгнал да убеждавам да си сменя гумите, както казах е въпрос на лична преценка кога се подменя един консуматив.

Щом е без значение, има един "чичко" в Люлин, който продава лепени 1-2 пъти гуми по 2лв, това явно е вариант да спестие някой лев. Дори са вулканизирани, а не лепени с лепило ;)
Аватар
marsa

Мнениеот PtD » Пет Фев 27, 2009 1:21 am

marsa написа:Щом е без значение, има един "чичко" в Люлин, който продава лепени 1-2 пъти гуми по 2лв, това явно е вариант да спестие някой лев. Дори са вулканизирани, а не лепени с лепило ;)

Дай координати на този "чичко". Може да е полезен за много хора. Лично за мен две-три лепенки за вътрешна гума не представляват потенциална опасност.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот marsa » Пет Фев 27, 2009 1:31 am

В Люлин между 9 и 10 част (Шабан), има малка будка за части и прави и някои дребни ремонти. Наблизо има гумаджийница с вулканицатор и при тях лепи гуми, като смени на някого с нова.

Утре ще дам точни координати, но зимата не работеше, предполагам скоро ще отвори. Имаше дори някакъв елементарен сайт, трябва да го питам.

Който е от близките Люлин-и не може да не го знае :rofl: шемет е.
Аватар
marsa

Мнениеот bikerider » Пет Фев 27, 2009 10:41 am

@мarsa: ако не е тайна с каква скорост караш, че те е страх от разбалансиране? 80? 100? 120? 140?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот marsa » Пет Фев 27, 2009 10:58 am

Добре де, айде стига, всичко започна от там, че споделих лично мнение по конкретен въпрос и целия форум се изсипа да коментира вътрешните ми гуми. С колкото - с толкова, лично аз карам шосеен велосипед напоследък и ако на гладък асфалт при скорост 60-70км/ч, гумата ми има толкова лепенки, ще ми се счупи задника сиурно, но не бих си го позволил и на МТБ, поради разнообразни причини, които споделих. Мисля, че няма какво повече да се коментира - кой когато прецени сменя гуми.

Нямам намерение да пиша повече :offtopic: в тази тема.
Аватар
marsa

Мнениеот bikerider » Пет Фев 27, 2009 11:00 am

Зададох нормален въпрос, защото ми стана любопитно - явно имаш причина да мислиш така. Благодаря за отговора.

Edit: когато карах с вътрешни гуми, сменях максимум на 3-4 лепенки :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот V8 » Пет Фев 27, 2009 12:28 pm

Marsa, "проблема" с приложението на логиката ти в МТВ е самата употреба на байковете - блъскане в камъни, налитане на дърве, подскоци и падания, и т.н. - всяко подобно изпълнение има потенциала да разбалансира колелото по-зле от 10 лепенки натрупани на едно място. Също така с оглед на тия редовни шокови натоварвания външните гуми се правят от все по-здрави материали, материали в сравнение с които вътрешните гуми са супер меки и еластични - напласти няколко лепенки една върху друга ако искаш, вътрешната гума просто ще се поразтегли леко и ще улегне около тях, а външната гума хич няма и да ги усети. Натрупване на допълнителна маса в една точка също не е проблем, защото едно силно блокиране на спирачката и дълго провлачване на колелото изяжда достатъчно материал от външната гума че да компенсира за няколко лепенки.

Вече при шосейните велосипеди нещата предполагам стоят по друг начин и за тях може да има смисъл да се подменят по-често вътрешните гуми - аз обаче съм танкист, повечето от членовете на форума май също са танкисти, и на нас приоритетите ни са съвсем други ;)
Sometimes it's entirely appropriate
Изображение
to kill a fly with a sledge-hammer!
Аватар
V8

Рейтинг: 1800

Мнениеот KoZa V aTakA » Съб Фев 28, 2009 10:31 am

ако толкова много ти прави проблеми тая дупка не се цигани за 5-10 лева ;)
KoZa V aTakA

Мнениеот botroid » Пон Мар 02, 2009 6:29 pm

marsa написа:карам шосеен велосипед и ако на гладък асфалт при скорост 60-70км/ч, гумата ми има толкова лепенки, ще ми се счупи задника

Този форум е с друга насоченост и повечето посетители тук, не ги интересува какви са условията на гладък асфалт с шосейка. Това че, нежните ти като солети гуми осезаемо "бият", тоест дебалансират когато са лепени, не важи за МТБ гумите. Там са други нещата от които може да ти се счупи задника. Дори и да се получи някакво биене, било от 15-20 лепенки, било от поразкривени капли и охлабени спици, то не се усеща, когато гумите подскачат по един камък на друг :)
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Synthesis » Сря Мар 04, 2009 9:42 pm

Аз карам и планински, но да лепя гума вместо да я сменя с нова е неуважение към велосипеда и към мен самия. Много по-правилно и лесно е да сложиш нова. Това с лепенето беше като карахме школниците и балканчетата, преди има нема 20 години.
Аватар
Synthesis

Рейтинг: 1552

Мнениеот otka4al4o » Сря Мар 04, 2009 9:59 pm

Synthesis написа:Аз карам и планински, но да лепя гума вместо да я сменя с нова е неуважение към велосипеда и към мен самия. Много по-правилно и лесно е да сложиш нова. Това с лепенето беше като карахме школниците и балканчетата, преди има нема 20 години.

Сравни обема на 2 нови вътрешни гуми с този на 10 лепенки + тубичката лепило и бързо си спомняй как става номера от преди има нема 20 години. ;)
maxvolume написа:Ей "did".. виж се къв си ЦЪРВУЛ бе.
Аватар
otka4al4o

Рейтинг: 1874

Мнениеот did » Сря Мар 04, 2009 10:11 pm

Synthesis написа:Аз карам и планински, но да лепя гума вместо да я сменя с нова е неуважение към велосипеда и към мен самия. Много по-правилно и лесно е да сложиш нова. Това с лепенето беше като карахме школниците и балканчетата, преди има нема 20 години.

Къде го караш тоя "планинския велосипед"?

В планина или по разчистени пътеки?

Щото след това изказване...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Synthesis » Сря Мар 04, 2009 10:26 pm

По разчистените пътеки си карам шосейката. Принципно сте прави, аз пукам по 1-2 гуми на седмица, но ако пуках по няколко на ден примерно щях да се замисля.
Аватар
Synthesis

Рейтинг: 1552

Мнениеот vpravov » Сря Мар 04, 2009 10:44 pm

Synthesis написа:По разчистените пътеки си карам шосейката. Принципно сте прави, аз пукам по 1-2 гуми на седмица, но ако пуках по няколко на ден примерно щях да се замисля.

Ами по-важното за мен е че мъкна в раницата 200гр(примерно), което е една гума и 10 лепенки( обикновено е напълно достатъчно). На твоя принцип би трябвало да мъкна 380гр(примерно) , което да ме спаси само два пъти при това. :dunno:
Аватар
vpravov

Мнениеот hitar_potter » Сря Мар 04, 2009 11:44 pm

:nono: За мен е нецелесъобразно това, което правиш и ми прилича на пилеене на ресурси... Някак си гнус ще ме е на всяка спукана гума да замърсявам природата... Поне 5-6 лепенки трябват, за да изхвърля някоя гума
Изображение
Аватар
hitar_potter

Следваща

Назад към Веломеханик