Гума за руско колело (модел: 112-512) - ако някой може да ми даде съвет какво да направя:
1. Оригиналната я взривих днес по обяд, докато я помпах на един компресор в една гумаджийница, беше му паднала стрелката на манометъра, и аз още малко, още малко..
2. След доста умуване, докато разбера какво означава 40-622 по ГОСТ, реших, че е 28"/1.6".
(Междувременно обиколих и измерих гумите на всичките си колеги, търсейки някаква закономерност.
При това забелязах, че има Interbike с означение на гумите 35-622).
3. Купих си нова вътрешна от магазина на ул. Тинтява.
Човекът каза: "- Точно това е като твоята, 700-35/43C".
Аз: "- Ама защо моята е с 1.5 см по-тясна като е сплескана. (това са все пак 3 см. от обиколката)
"- Не бее, тя ще се раздуе, не съществуват по-големи, такива се слагат."
Взех гумата, с известни съмнения, че може и да е точната за 35/622, ама моите са 40-622, а колелото е от преди 20 години все пак.. Напомпах я този път нормално и без да прекалявам, карах 2-3 километра и както си излизах от една горичка и минавах ужасно бавно покрай едни родители с малко дете гумата се взриви. Разпищяха се аларми на коли, детето паникьосано избяга.. и за пореден път трябваше да си бутам колелото до вкъщи.
После отидох до магазина на бул. Васил Левски, там ми предложиха същата гума и настоятелно ми обясниха общо взето същите неща, но вече ми беше писнало от експерименти, и не ми се мислеше от къде този път щеше да се наложи да си влача превозното средство.. Реших преди да правя каквото и да било, да питам дали някой тук има опит с подобни гуми и дали въобще някъде се продават такива по-дебели 28".