Спукан ботуш на Epicon DA-140mm

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Спукан ботуш на Epicon DA-140mm

Мнениеот diddy » Съб Юни 27, 2009 2:25 pm

Става въпрос за Вилка SR Suntour EPICON-DA 140 mm Линк .Открих че в долната част където се захваща дисковата спирачка на левия ботуш /крака с въздушен патрон/ напоследък има масло. Явно ботуша е цепнат. Интересува ме от къде идва това масло, как може да се оправи, проблем ли е ако изтича от там масло? Може ли да се завари, залепи, запой като тръбите са 'Долни тръби: Mонококови от магнезиева сплав'. Ще съм благодарна на всички които помогнат :dontknow:

Изображение
Life's a climb but the view is great!!!
Аватар
diddy

Рейтинг: 1333

Re: Спукан ботуш на Epicon DA-140mm

Мнениеот diddy » Нед Юни 28, 2009 1:29 pm

:offtopic: Никой ли не разбира от подобни неща, аз си мислех че сте компетентни ... :( Никой ли не желае да ми помогне... :bawling:
Аватар
diddy

Мнениеот did » Нед Юни 28, 2009 1:39 pm

Положението изглежда зле.

Едва ли на някого тук му се е случвало подобно екзотично спукване, че да има опит.

Ботушите са от алуминиева сплав с примеси на магнезий и на теория тази сплав може да се заварява, но по доста специфични технологии и не е работа за всеки.

По-скоро се обърни към специалисти по заваряване с аргон. Даже и да не стане - нищо не губиш. Тези ботуши така или иначе са отписани, понеже там натоварването е голямо - трябва да понесе цялото усилине на дисковата спирачка.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Нед Юни 28, 2009 4:18 pm

Със сигурност си спомням една подобна тема, по- точно имаше същия проблем, на същия крак, и също течеше масло, не съм сигурен но мисля, че проблема беше решен с някаква заварка.

Търси упорито, поне да прочетеш, аз ще потърся темата довечера като имам време.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот papi007 » Нед Юни 28, 2009 5:17 pm

За заварките - нужен специалист. Хилядите алуминиеви сплави, с хилядите термични обработки, и тем подобни надали ще ги знае някой, който не се занимава с това. Принципно течът на масло и с малко хелметекс може да го спреш :lol2: .
Обаче по-големия ти проблем е че щом е взело да се пропуква, въпрос на време е да се счупи. Незнам и колко добре ще ти го заварят. За 6000 сериите алуминии се иска и срок за "втвърдяване" на матриала(предполагам че е 6000 серия , защото има магнезий). Също незнам да не се получат и деформации от вътрешната страна на ботуша. Въобще това си е цяла наука, трябва си човек да разбира.
Както казваше дядо ми , лека му пръст, Най-евтиното излиза много по-скъпо. За това по-скоро се обади във веломания и виж дали имат такива ботуши. Дори и да струва повече пари, поне няма да го мислиш.
Междудругото нямаш ли гаранция :confused:

п.с. Ето ти малко четиво за алуминия:
http://www.bikepro.com/products/metals/alum.html
Аватар
papi007

Мнениеот Admin » Нед Юни 28, 2009 7:32 pm

@diddy
Аз не бих рискувал точно с ушите за дисковата спирачка и като цяло с нищо по вилката.
Ако имаш гаранция и спукването не се дължи на неправилна употреба, търси си правата.
Ако ли не, търси резервни ботуши.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот An Alien Hoopajupe » Нед Юни 28, 2009 7:35 pm

Хмм аз мога да ти дам адреса на заварчик - Светла от зах.Фабрика там заваряват магнезии но е скъпичко около 20-30 лв , там ми завариха арката на едно старо marzoccih и стана ОК .
Изображение
Аватар
An Alien Hoopajupe

Рейтинг: 1263

Мнениеот diddy » Нед Юни 28, 2009 10:14 pm

Относно резервни ботуши ? От какво биха могли да станат? Зависи ли хода на вилката спрямо типа на ботуша или е необходимо да е само със същия диаметър като горните тръби/до колкото ми казаха те са 30мм/. Може ли да се сложат ботуши от ХСР примерно ?
Аватар
diddy

Мнениеот DTD » Нед Юни 28, 2009 10:19 pm

Може и да може, но по-добре ще е да са от дуро, понеже то е с отворена маслена баня, до колкото ми е извесно.А ХСР-а не.Не вярвам да има голяма разлика, но все пак... :peace:
НО преди всякакви подобни донорства, най-добре да се пробва с ботуши от няколко вида вилки и да видиш евентуално кой тип са най-добри и се доближават максимално до оригинала.
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот marsa » Пон Юни 29, 2009 1:52 am

Съжалявам, не мога да намеря конкретната тема, която търсех. Сетих се обаче, че вилката там не беше пукната, а един от болтовете на диска се бил поразвил и при карането "изял" (изпилил) ботуша от долу до толкова, че да има процеп и теч. Това ще рече, че здравината не е нарушена драстино и тогава е можело да се направи заварка... както и да е. Единственото, което открих по темата в момента е:
RST Storm скъсан
но това е млако безполезно.

А, да - мерси за минуса за горния пост, от тук нататък смятам и аз да си набедя някого и да си му цъкам, щом е такава системата. Човек да не се обади да помогне на някого.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Admin » Пон Юни 29, 2009 12:49 pm

diddy написа:Относно резервни ботуши ? От какво биха могли да станат?

Преди всичко друго, търси ботуши за Epicon.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 29, 2009 9:03 pm

@marsa май беше някакъв пайк. За съжаление, не помня какво направиха с него. Имаше някаквуи идеи за разни поксипол-и, но...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Назад към Веломеханик