Марцочи З1 Спорт

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Вилка Марцочи

Мнениеот gax0r » Вто Юли 07, 2009 9:45 pm

Добър ден на всички!
Един приятел ме помоли да пусна темата вместо него. Проблемът е следния : има вилка Марцочи З1 спорт от 2007 или 2008 година с 160 мм ход. След като отиде за профилактика на вилката във Веломания 1 седмица след това спря да се сгъва. Извадихме масления патрон и всъщност се сгъваше само 3-4 см. Патрона е капсулован. Във Веломания ни казаха че такива няма в наличност. Въпроса ми е има ли начин да се оправи вилката или този патрон да се оправи? Вилката е хубава и не си заслужава да се хвърля. А има ли възможност да се направи и в двата крака с въздух?
Моля само разбиращите да пишат!
Благодаря предварително!

Поздрави, Петър
gax0r

Рейтинг: 1275

Re: Вилка Марцочи

Мнениеот did » Вто Юли 07, 2009 9:54 pm

По начина на задаване на въпроса е повече от ясно, че и ти, и приятелят ти, понятие си нямате от вилки. Нормално е масления патрон да не може да се сгъва лесно, особено ако сте пробвали "на ръка".

Не чакайте форумна диагностика, а направете следното:

1. Идете отново в сервиза, който е правил последната профилактика. Нека първо те да видят какво са направили. Стават често и неумишлени грешки.
2. Идете в друг сервиз, на който имате доверие. На този сайт има много адреси и коментари.
3. Ако и това не помогне, В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не се опитвайте сами да правите модификация по вилката. Ясно е от представянето на проблема, че няма да се получи. Потърсете трети сервиз.

В това време може да пишете тук как вървят нещата, но МОЛЯ ВИ!!! не пипайте вилката сами. Нямате си никаква идея какво да правите!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот GreenTeam » Вто Юли 07, 2009 10:04 pm

Подобен беше проблема при едно Марзочи 55Р от 2008г.,но на момчето гаранционно му я оправиха. :dontknow: :dontknow:
Пловдив-Градът под тепетата
Аватар
GreenTeam

Рейтинг: 1054

Мнениеот gax0r » Сря Юли 08, 2009 10:46 am

Добро утро на всички! Значи вилката няма гаранция понеже е купена от форума втора ръка. Възможно ли е в сервиза на Веломания да са сменили патрона, защото след като говорихме с тях те ни казаха че този вид патрони не се отварят за ремонт, а започна да не се сгъва след като си я взе от профилактика.
Дид, спокойно няма ние да правим нищо просто попитах дали е възможно, понеже бях чел за такива вилки. Попитахме в 2-3 сервиза и там казаха че няма как да се оправи, може само да се поръча нов патрон, което ще излезе много скъпо.
gax0r

Мнениеот ddevil » Сря Юли 08, 2009 1:39 pm

Ако все още е разглобена - няколко снимки вероятно ще са от полза.
Аз поне все още не мога да разбера какво точно се е развалило от обяснението :)
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот gax0r » Сря Юли 08, 2009 3:01 pm

Значи просто масления патрон не се сгъва. Вилката се сгъва 4 см.
gax0r

Мнениеот ddevil » Сря Юли 08, 2009 4:10 pm

Изображение
Изображение

Това е разчеластрена вилка с RCV хидравлика. Твоята - спрямо това, което намерих - май е със същата или с подобна хидравлика и е хубаво да се разбере дали това наистина е така. Ако патроните са ти такива и има проблем с тях - има шансове да "закърпиш" положението при свестен стругар, съответно с напълно ясно задание към него :)

А ако масленият патрон, за който говориш е капсулован(както и разбирам пък от това, което споменаваш ти), грубо казано трябва да прилича на нещо такова - Изображение
Ако попадаш във 2-ят случай - или си търсиш същият еквивалентен патрон или си търсиш патрон, като този от снимките по-горе, който да е съвместим с вилката ти, разбира се. Имай предвид, че смениш ли го с такъв от снимките по-горе - губиш настройките, които фабричният патрон ти предлага! Вариантите тук са да си купиш такъв нов/втора употреба или да се прибегне до стругар отново.
В крайна сметка всяка смяна с част, различна от оригиналната си е по твоя преценка и трябва да приемеш идващите с нея плюсове и минуси.

edit: А като разкараш всичко от вилката(патрони, пружини, etc) и останат само краката и ботушите - вилката се сгъва нормално и изцяло, нали?
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот Editor » Сря Юли 08, 2009 5:55 pm

Ако става въпрос за Z1 Sport OEM 08 положението ти не е добро.Патрона ти представлява нещо подобно на това, което е показал колегата в поста си по-горе и наистина е капсулован и невъзможен за отваряне.Блокирането на такъв патрон се получи и при мой приятел и след това вилката бе изпратена за ремонт в Италия (Не съм много сигурен дали точно там, но в България такъв патрон не можахме да намерим.).Всички вилки от серията "R" на Марзочи, подлежат на подобен дефект на патроните.Лошото е, че точно от него зависи настройката на скоростта на разгъване на вилката и няма начин да бъде заменен с нещо по-различно, защото не можахме да намерим патрон със сходна дължина тук.Не виждам начин да сложиш друг тип хидравлика на вилката, защото при нея липсват маследни семериги, пък дори и да намериш начин вероятно ще излезе доста скъпо.
п.с
Загледай се в жълтото надписче на патрона и ще видиш надпис "Sr Suntour".
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот MAN6 » Сря Юли 08, 2009 7:13 pm

gax0r написа:Добър ден на всички!
Един приятел ме помоли да пусна темата вместо него. Проблемът е следния : има вилка Марцочи З1 спорт от 2007 или 2008 година с 160 мм ход. След като отиде за профилактика на вилката във Веломания 1 седмица след това спря да се сгъва. Извадихме масления патрон и всъщност се сгъваше само 3-4 см. Патрона е капсулован. Във Веломания ни казаха че такива няма в наличност. Въпроса ми е има ли начин да се оправи вилката или този патрон да се оправи? Вилката е хубава и не си заслужава да се хвърля. А има ли възможност да се направи и в двата крака с въздух?
Моля само разбиращите да пишат!
Благодаря предварително!

Поздрави, Петър

тука може на някой да не му се свиди идеята, но преди време при мен дойде един пич с блокирал дърт джъмпер на марцоки с такъв патрон за рибаунда...
еми... хванах ножовката и много внимателно му направих един съвсем лек прорез в долния край на патрона.
резултатът- вилката работи идеално...

предложението ми- ако имаш желание- пиши ми лично съобщение ;)

P.S.: понеже бързам- погледнах набързо темата и видях послендото мнение над моето, че се споменава за рибаунд патрон.. за това се намесих и аз... извинявам се предварително, ако при теб не е такъв. после ще погледна пак темата!

:beer:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот gax0r » Сря Юли 08, 2009 10:24 pm

Добър вечер!
Патрона е този, намиращ се на третата снимка на ддевил с настройка скороста на връщането. Ман6 ако ние направим същото дали ще има подобрение? Ддевил като махнем масления патрон вилката се сгъва докрай без проблем. Ако някой има идея откъде могът да се намерят патрони като тези на снимките да свирка. Едитор патроните найстина са СР Сънтър. Ман6 на патрона има лепенка и пише че е пълен с азот и не трябва нито да се отваря, нито да се стиска силно.
gax0r

Мнениеот MAN6 » Чет Юли 09, 2009 1:28 am

gax0r написа:Добър вечер!
Патрона е този, намиращ се на третата снимка на ддевил с настройка скороста на връщането. Ман6 ако ние направим същото дали ще има подобрение? Ддевил като махнем масления патрон вилката се сгъва докрай без проблем. Ако някой има идея откъде могът да се намерят патрони като тези на снимките да свирка. Едитор патроните найстина са СР Сънтър. Ман6 на патрона има лепенка и пише че е пълен с азот и не трябва нито да се отваря, нито да се стиска силно.

значи става дума за същия патрон като на озни дърт джъмпър, който се сгъваше не повече от 3см, преди да му помогнем :)
както вече ти писах- ако имаш желание- драсни едно лично съобщение :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Priceworth » Чет Юли 09, 2009 8:56 am

защо просто несподелиш с останалите учасници на форума ? Какво толкова има да криеш та да му го кажеш на ЛС ?
Аватар
Priceworth

Рейтинг: 1195

Мнениеот MAN6 » Чет Юли 09, 2009 9:38 am

Priceworth написа:защо просто несподелиш с останалите учасници на форума ? Какво толкова има да криеш та да му го кажеш на ЛС ?

какво има да крия??! явно не си прочел малко по-нагоре, където накратко съм описал за какво иде реч :)
а за останалата част(ако той евентулано се навие да пробваме и с неговия патрон)- мисля си че подробностите не касаят нито теб, нито който и да е друг, та да занимаваме целия форум с това.

извинявам се за :offtopic: -а !
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот gax0r » Чет Юли 09, 2009 10:19 pm

Добър вечер!
Благодарение на Ман6 вилката работи доста добре!
Благодаря за оказаната помощ!
gax0r

Марцочи З1 Спорт

Мнениеот gax0r » Съб Юли 11, 2009 5:10 pm

Добър ден на всички!
Преди няколко дни пуснах тема за вилка Марцочи, която не се сгъваше. Така, сега проблема е, вилката работи доста добре да не кажа перфектно, но когато се сгъне и разгъне рязко в края на хода си пука доста силно. Някой да знае от какво може да е? Моля помогнете. :dontknow: :dontknow: :dontknow:
Благодаря предварително!

Поздрави Петър!
gax0r

Re: Марцочи З1 Спорт

Мнениеот Priceworth » Съб Юли 11, 2009 5:23 pm

ами мисля че просто надхвърляш хода и , затова се получава това пукане. Явно ще трябва малко да се понатегне ребоунда (незнам дали ще помогне).
Аватар
Priceworth

Мнениеот gax0r » Съб Юли 11, 2009 5:28 pm

Значи като се сгъне няма ядове, но като се разгъне много бързо и тропа ужасно силно!
gax0r

Мнениеот Priceworth » Съб Юли 11, 2009 5:57 pm

мисля че си за друго масло ... или по рядко или по гъсто но немога да ти кажа с точност :) Но си мисля че 10w и ще се оправят нещата ... нека някой по опитен като bikerider или някой друг се изкажат по професионално защото аз съм нов също :)
Аватар
Priceworth

Мнениеот MAN6 » Съб Юли 11, 2009 6:02 pm

gax0r написа:Добър ден на всички!
Преди няколко дни пуснах тема за вилка Марцочи, която не се сгъваше. Така, сега проблема е, вилката работи доста добре да не кажа перфектно, но когато се сгъне и разгъне рязко в края на хода си пука доста силно. Някой да знае от какво може да е? Моля помогнете. :dontknow: :dontknow: :dontknow:
Благодаря предварително!

Поздрави Петър!

къде проби дупчицата? трябва да е максимално ниско.
ако си я пробил така и въпреки това тропа- ще трябва да сипеш по-гъсто масло, но не мога да ти кажа сегашното от патрона с какъв визкозитет е.
потърси ако пише в нета.
при всички случаи ще трябва явно да си поиграеш с визкозитета на маслото, а евентуално и с количеството му.
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот gax0r » Съб Юли 11, 2009 6:06 pm

Aми дупката я пробих почти най-отдоло. Ако сипя 10В масло дали ще се оправи?
gax0r

Мнениеот MAN6 » Съб Юли 11, 2009 6:10 pm

марцоки в open-bath хидралвиките си обикновенно сипват 7.5w масло, а в патроните 5w.
само че този патрон е SR Suntour и нямам идея лично аз в момента с какъв визкозитет ти е маслото.
пробвай с 10w, ако няма ефект- пробвай с 15w.
ако не ти се купува цяла туба от литър- мога да ти предложа 10w и 15w Motul Fork Oil, каквото количество ти трябва за вилката :)

P.S.: сетих се и друго- като проби дупката какво направи с изтеклото масло? и много ли беше то?
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот gax0r » Съб Юли 11, 2009 9:20 pm

Когато пробих дупката една струя масло избута бургията и ме стресна. Сега патрона си се свива без проблем но не се разгъва. Като напомпам малко повече от другата страна и работи идеално,но примерно както си караш и вдигнеш за менюал и тропа ужасно.
gax0r

Мнениеот Priceworth » Съб Юли 11, 2009 10:18 pm

gax0r написа:Когато пробих дупката една струя масло избута бургията и ме стресна. Сега патрона си се свива без проблем но не се разгъва. Като напомпам малко повече от другата страна и работи идеално,но примерно както си караш и вдигнеш за менюал и тропа ужасно.

Опитай с 10w ако не стане направо на 15w :)
Аватар
Priceworth

Мнениеот gax0r » Съб Юли 11, 2009 10:21 pm

Да, но къде да го сипя? В крака с пружината и въздуха или там при патрона? ( заводски при патрона нямаше масло )
gax0r

Мнениеот MAN6 » Нед Юли 12, 2009 10:46 am

gax0r написа:Да, но къде да го сипя? В крака с пружината и въздуха или там при патрона? ( заводски при патрона нямаше масло )

в крака с патрона, който вече не е патрон. и както вече писа- имал си загуба на масло при отварянето.
моето предложение е да излееш остатъка от маслото и направо да сипеш 150мл 10w масло.
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот hard_rider » Нед Фев 26, 2012 9:39 pm

Това тропане е от една гумичка в ратрона и при моята Z1-ца така правеше но сложих по гъсто масло и всичко иэчеэна. Маслото е 10w.
Бог ми навигатор :D :D :D :roll2:
hard_rider

Рейтинг: 1178

Мнениеот Alex Madman » Нед Фев 26, 2012 9:57 pm

Браво, изрови тема на 3 години! :clap:
Печелиш безплатен банан!
Fanatico написа:Егати тъпото колело, тема и автор.

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Рейтинг: 1495

Мнениеот JoroDH » Нед Фев 26, 2012 11:02 pm

Alex Madman написа:Браво, изрови тема на 3 години! :clap:
Печелиш безплатен банан!

И чаша количка от мен! :D
Благословен да бъде този, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
JoroDH

Рейтинг: 1123

Назад към Веломеханик