Съвет за счупено ухо...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съвет за счупено ухо...

Мнениеот Antediluvian » Съб Авг 01, 2009 5:08 pm

Счупих ухо при много глупава ситуация и тъй като не мога да проумея кое не е в ред, реших да се обърна към вас :dontknow:

ухото е от тия на ДРАГ Бехемот 04

Преди карах с Shimano Deore, сега сложих един Sram X4, кефих му се как идеално работи, сменя и е стегната пружината и .... при първото приземяване от 1м... счупено ухо, леко изкривен cage на обтегача, и една скъсана спица /изглежда ми се е разминало/. Колелото е предвидено и за много по-тежки експлоатации, но...

карах на 6ти венец отзад, обтегача бе настроен и работеше идеално... :dontknow:
Първото нещо което се сетих, че Шиманото отнема голяма част от енергията на удара с подвижната си става, докато Срама веднага го пренася изглежда на ухото, но не бих се върнал на Шиманото...
Ако пък то е било пукнато от преди това, още по-зле... колелото никога не е виждало диви аграрщини, а Деорето, определено е пазел ухото.

Дайте съвет какво да се прави ... Почти съм сигурен, че след като сложа ново ухо, на първия скок пак ще се случи същото, а ремонтите са доста скъпи :(!:
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Re: Съвет за счупено ухо...

Мнениеот Vatman » Пон Авг 03, 2009 10:28 am

Бих искал да използвам темата (надявам се автора да не се сърди), тъй като имам сходен проблем: изкривено ухо на задния дерайльор (Acera M360 / Drag Climber Pro). При мен обаче е учудващо, че велосипеда дойде чисто нов с изкривено ухо, явно изкривен при транспортирането...! Ако толкова лесно се криви, то не е ли добре да го сменя с друг от по-твърда сплав? С рекламации към продавача не ми се занимава...
Vatman

Рейтинг: 1390

Мнениеот veskoz » Пон Авг 03, 2009 11:14 am

Vatman написа:С рекламации към продавача не ми се занимава...

Глупости. Веднага е трябвало да ги тормозиш. И сега не е късно. Немогат да ти излезат с номера "Ти си го изкривил..." ако няма следи от удър по дерайльора. Бегай да си търсиш правата.
...не е ли добре да го сменя с друг от по-твърда сплав?

НЕ! Идеята е ухото да е по-слабо от рамката, за да се счупи/изкриви ухото, а не рамката. За сплав... незнам кой леяр ще се навие да ти прави смески...може би ако имаш някой познат, но аз лично не те съветвам. :agree:

@Antediluvian - довечера ще питам един приятел ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vatman » Пон Авг 03, 2009 11:31 am

@veskoz

Благодаря за съветите, но байка беше докаран с куриер, който вероятно е изкривил ухото, може би е бил затиснат с нещо и лашкан при транспортирането, за което продавача не е виновен... и става един казус... :dontknow: ... иначе беше си опакован добре и всичко друго е безупречно... явно ще се опитам да го изправя с менгеме... Благодаря още веднъж и късмет!
Vatman

Мнениеот veskoz » Пон Авг 03, 2009 1:57 pm

Ясноо. Лоша работа. Другия ти вариант е с шестогран в болта на обтегача, и дърпаш нагоре. Хвани здраво с ръце цялата група, а шестограна вкарай с дългото рамо в болта. ВНИМАВАЙ има 50% вероятност да счупиш ухото. Ако е много много криво може и въобще да не стане. Този метод се използва за малки отклонения на ухото. Не съм сигурен че ще успееш с менгеме, тъй като в горната си част (където се хваща за рамката) ухото е изтънено. Реално нямаш еднакви повърхности от двете страни.
Успех! :D :agree:

п.п. За да използваш шестограна като рамо не трябва да бъде с шарнирен край.
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Пон Авг 03, 2009 2:21 pm

Точно с менгеме се прави, но не с шестогран, а нещо с резба за лост. Може и на колелото директно да се изправя, но само със специалния инструмент за целта. Всичко друго е бошлаф работа и ускорява смъртта на ухото, износването на дерайльора и прочие.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Stancho » Вто Авг 04, 2009 9:53 pm

Аз изправям ухо с помощта на стара задна ос навита на мястото на дерайльора. САМО че това се прави при малки кривини!!!
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Vatman » Сря Авг 05, 2009 8:10 am

Кривината беше малка и го изправих с тръбен ключ и внимателно претеглено усилие. За колегата със счупеното ухо смятам, че трябва да го смени с ново тъй като старото може да е било пукнато. Ако и сновото има проблем, тогава да се мисли за други варианти и защо се получава така. Както беше казано по-горе ухото е проектирано да е слабо звено и то да "пази" рамката и дерайльора от счупване, а не обратното... Благодаря на всички за споделения опит! :beer:
Vatman

Мнениеот Antediluvian » Сря Авг 05, 2009 11:12 am

Скоро ще разбера, дали решението, което съм намерил е добро. Направи ми впечатление, че ухото е безкрайно слабо и тънко. Ухото от РАМ ХТ1 има три пъти повече материал на най-тънкото си място.
Аватар
Antediluvian

Мнениеот Admin » Пет Авг 07, 2009 6:50 pm

@Antediluvian
Ако ухото е било достатъчно старо, нищо чудно причината да е и умора на материала. Наскоро счупих така едно ухо при съвсем нормално каране, както си въртях. Даже имах късмет, че стана с ниска скорост, иначе можеше да помеля задния дерайльор...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Antediluvian » Съб Авг 08, 2009 5:57 pm

Там е работата, че аз съм го купувал това ухо преди година и нещо, друг е въпроса колко време преди това е било произведено. НО умора в материала е може би единственото нормално обяснение. :beer:
Аватар
Antediluvian

Мнениеот did » Съб Авг 08, 2009 6:30 pm

Другото възможно обяснение е ДРАГ Бехемот 04 (аграрна рамка, която опъва веригата при сгъване) + Sram X4 ( Дераельор със съвсем друго предназначение. Впрочем, с колко дълго рамо? )+ ненормално скъсена верига, несъобразена с разни успокоители и други джаджи, която държи ухото постоянно под напрежение.

Това е моята диагноза. 50% от колелата от този вид, които съм виждал, страдат от същата диагноза и е въпрос на време да им се случи същото.

Впрочем, при меките рамки определянето на правилната дължина на веригата е наистина много тънка работа, но сега не ми се задълбава.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Antediluvian » Пон Авг 10, 2009 9:28 am

Рамото е средно.
кара се с венец 32 отпред, и веригата предостатъчно дълга, в момента на счупването отзад бях на 18 или 15.

Т.е.да разбирам, че Деорето е "по-удачно" ? /заради дългото си рамо ?/
ОТ двата дерейльора от 100 километра си личи, че Х4 е по-предвиден за блъскане. Без да коментираме работата им.

Благодаря, за първото истинско обяснение :beer:
Аватар
Antediluvian

Мнениеот veskoz » Пон Авг 10, 2009 11:19 pm

Абе... Deore блъскано, блъсканооооооооо и нема мрданье. За Х4 незнам. Deore съм къртил 5 години. ХС-АМ :peace: Клекове, тераси...падане от място и т.н.
Взимаш SAINT с 12 mm ос като ти се грубее и си сЕдаш на газо ;)
Аватар
veskoz

Мнениеот Antediluvian » Вто Авг 11, 2009 5:55 pm

Не съм имал оплакване от обтегачи /като изключим принципната лоша работа на SHIMANO от този клас/ и не беше това целта на темата, но мисля, че повече няма да науча каквото и да е, мерси за отговорите ,може да я затваряте :beer:
Аватар
Antediluvian

Назад към Веломеханик