Тракане в задните венци

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Тракане в задните венци

Мнениеот azzmaster » Нед Авг 02, 2009 9:21 am

Интересен проблем изникна,сложих нови задни венци и верига,и след лека разработка и каране сега когато НЕ ВЪРТЯ педалите а съм в движение от задната ос или венци се чува постоянно тракане,незнайно от какво.Мислих се че е от самите венци,но са нови,макар и нисък клас шимано,и сега се чудя какво да го правя и колко ще ме издържи.Някакви идеи ?

Само не ми казвайте че въпроса ми е тъп поизползвах търсачката преди да постна ....
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Re: Тракане в задните венци

Мнениеот rocked scientist » Нед Авг 02, 2009 11:33 am

Ако тракането се чува винаги откакто си сложил новите венци и ако трака повече когато караш по-бързо (без да въртиш), значи нямаш проблем. По начина, по който го описваш, прилича на тракането, което се получава при свободен ход. По същия начин трябва да ти трака и като си спрял и въриш педалите в обратна посока. Ако е това - в тракането няма нищо ненормално, не представлява технически проблем, а може единствено теб да те смущава. Ако не е това - дай по-подробна информация за компонентите, които си използвал преди и сега, за да може някой по-вещ да помогне! :magnify:

:beer:

Edit: Извини ме за преположението, но на първо четене просто ми заприлича на това, предполагам не само на мен, затова вече след като изяснихме, че не е тракането от свободния ход и има повече информация за компонентите, някой по-компетентен ще може да съдейства!

Успех! :agree:
Последна промяна rocked scientist на Нед Авг 02, 2009 11:53 am, променена общо 1 път
Аватар
rocked scientist

Рейтинг: 1317

Мнениеот azzmaster » Нед Авг 02, 2009 11:41 am

Е ти пък ме изкара малоумен :) не е тракането от свободен ход,което наподобява цъкане от трисчотка...
Това е някво умряло тракане измършавяло,не мога да го опиша,сякаш някой лагер дере по някой конус и на всеки оборот на каплата цъка леко по 1-2 пъти....
Вярно че се появи откакто сложих новите венци.
Венците са купени от веломания за 14 лева-6ца на Шимано,сложих ги временно защото ще минавам скоро на капла на шлиц и ще взимам нови така или иначе.
Каплата ми е Оригиналната от колелото (горе долу една от последните ми оригинални части ) - Колелото ми беше закупено преди 6-7 години и имаше надписи moni mountain bike с една дебела синя рамка ,ае няква шитня ама всичко съм му сменил.
Курбелите ми отпред са Sr suntour xcr(оставена е само най голямата плоча 42т посредата),веригата ми е обикновена KMZ 30 мисля че беше,взета заедно със венците от Веломания 2.
Има ли вероятност самите задни венци да не са били поставени правилно от пича в веломания и затова да тракат ?Или задната ми главина да е прецакана вече (оста вътре е сменяна ,но самата главина си е оригиналната ).
Аватар
azzmaster

Мнениеот NASKO_88 » Сря Авг 12, 2009 3:55 pm

венците при слагане неможиш да ги объркаш ,погледни как са ти лагерите,понякога ако е крива оста съшто има тракане :beer:
Аватар
NASKO_88

Рейтинг: 1180

Мнениеот veskoz » Сря Авг 12, 2009 4:14 pm

NASKO_88 написа:Венците при слагане не_можeш да ги объркаш, погледни как са ти лагерите, понякога ако е крива оста също има тракане. :beer:

Аее де еее :deal:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Авг 12, 2009 7:09 pm

Виждал съм такъв проблем с венци на ново колело. След смяна на венците проблема изчезна. Най-добре отиди при механика, който ти ги е поставил и се посъветвай с него. Възможно е просто вътре да няма никаква грес във венците. Всъщност не си пояснил дали става въпрос за главина на резба или на шлици, но от написаното би следвало да е на резба.
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот NASKO_88 » Чет Авг 13, 2009 12:03 am

ако няма смазка във венците се чува по специфично цъкане не е толкова силен шумът :dontknow:
Аватар
NASKO_88

Рейтинг: 1180

Мнениеот azzmaster » Пет Авг 14, 2009 2:36 pm

Проблема е решен,цялата работа е била от ЛУФТА НА задната ос,който се е обирал като въртя (чрез веригата),смених задната ос и се оправи.
Аватар
azzmaster

Назад към Веломеханик