Мъничък проблем с окачване (Gaint Glory)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мъничък проблем с окачване (Gaint Glory)

Мнениеот zozo » Вто Окт 27, 2009 7:52 pm

Здравейте,
имам едно неприятно проблемче свързано с един болт. Става въпрос за болта, който минава през едното ухо на шок-а, свързващ го с триъгълният елемент от окачването. Проблемът представлява това, че при каране болтът се саморазвива, не много, но в един момент се получава луфт, който не е здравословен изобщо. Точно тази става се движи доста активно при работа на окачването и това поради тази причина се получава този проблем. Просто търся съвет или идейка как мога да го избегна това. Не ми е проблем да си нося постоянно с мен инструменти, но не мога да го следя нон-стоп докато карам все пак. Прилагам и снимка на въпросното място за по-голяма яснота:
Изображение

Рамката е с оригиналните "крепежни" елементи.

Благодаря предварително!
zozo

Рейтинг: 1353

Re: Мъничък проблем с окачване (Gaint Glory)

Мнениеот Sasho_snegorina » Вто Окт 27, 2009 8:13 pm

Здравей, колега, най-лесно за теб ще е да свалиш двете части от този болт и да обезмаслиш резбите, било то с разредител, спирт, бензин или нещо друго. След това монтираш болта с вътрешната резба на мястото си, и намазваш резбата на болта с външна резба с лак за нокти. След това затягаш и го оставяш 1-2 дни да стегне. Аз съм използвал този метод и работи безотказно. Може да използваш и каноколит на мястото на лак-а, виждал съм да прилагат и този метод, но не знам как е после с разглобяването. Има специален "лак", син на цвят, който е точно за резби, може да видиш такъв на болтовете на Авид, това е може би най-доброто решение, но за жалост не мога да те ориентирам къде се продава. Услех :agree:
Последна промяна Sasho_snegorina на Вто Окт 27, 2009 8:15 pm, променена общо 1 път
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот Gen4eca » Вто Окт 27, 2009 8:14 pm

Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот Ozzie » Вто Окт 27, 2009 8:16 pm

1. LOCTITE за резби.
2. PTFE лента.
3. Смяна на оригиналните "крепежни елементи" с неоригинални такива, но със същите параметри.

Достатъчно на брой разумни решения. Както се казва "the choice is yours". :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот GECKO » Вто Окт 27, 2009 8:30 pm

zozo написа:...

Благодаря предварително!

Крепежи ок, но дали втулките за амортисьора са оригиналните?

При компресия (сгъване) силата действаща на болта е с посока на развиване. Щом се получава така, значи вместо металната дистанционна втулка отгоре има повишено триене спрямо амортисьора а не спрямо рамката. Това не е правилният начин на работа и се получава така, че металната втулка е статична спрямо амортисьора и подвижна спрямо кобиличката.

Ако ще лекуваш симптомите можеш да капнеш локтайт на резбата на болта. Също така евентуално можеш да си вземеш болт с по-дълга резба, който да стърчи отвън (след като се навие в противоположната кобиличка) и да му сложиш контрагайка/locknut и т.н.

Ако ще лекуваш причините можеш да си закупиш нова дистанционна втулка (металната която стои между амортисьора и болта/рамката). Във Веломания и техните партньори се продават оригинални на Marzocchi, които би-трябвало да са адекватно оразмерени за да се плъзга по тях DU (Полимерната) втулка, вместо да има сцепление и да се въртят с нея => да развиват болта.
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот FREERIDE RIDER » Вто Окт 27, 2009 8:57 pm

Обезмасли болта , и използвай някакво ефтино и слабо лепило ,то би трябвало да спре отвъртането . Имал съм подобен проблем и го реших така . :beer:
Аватар
FREERIDE RIDER

Рейтинг: 1127

Мнениеот zozo » Вто Окт 27, 2009 10:39 pm

Много благодаря за бързите отговори! Ще се възползвам от съветите ви! Относно втулките - да оригиналните са. :beer: :beer: :beer:
zozo

Рейтинг: 1353

Мнениеот Stancho » Вто Окт 27, 2009 11:36 pm

Аз си реших проблемите с тубичка Metal Lock на Bison.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот tanec » Сря Окт 28, 2009 2:59 am

GECKO написа:
zozo написа:...

Благодаря предварително!

....

Ако ще лекуваш симптомите можеш да капнеш локтайт на резбата на болта. Също така евентуално можеш да си вземеш болт с по-дълга резба, който да стърчи отвън (след като се навие в противоположната кобиличка) и да му сложиш контрагайка/locknut и т.н.

.

Ako използваш този метод внимавай при затягането. Предполагам площа с която контактува контрагайката е алуминиева, а в повечето случей контра гайката е от стомана и има остри ръбове, които при затягане ще надера алуминия което е доста неприятно. При подобна несъобразителност почти успях да съсипя един преходник за спирачка.
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот Capoeira » Сря Окт 28, 2009 10:17 am

Вече ти го казах ама все пак точни продукт е Loctite 243!!, не по-цилния защото ще береш ядове с отвиването после
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот bikerider » Сря Окт 28, 2009 11:32 am

zozo написа:Здравейте,
имам едно неприятно проблемче свързано с един болт. Става въпрос за болта, който минава през едното ухо на шок-а, свързващ го с триъгълният елемент от окачването. Проблемът представлява това, че при каране болтът се саморазвива, не много, но в един момент се получава луфт, който не е здравословен изобщо.

Благодаря предварително!

Най-вероятно не затягаш болта достатъчно. Не съм заглеждал кобилицата на Glory точно там, но май няма метална втулка с резба. Ако е така - само смазвай и стягай добре (с дълго рамо), но без да пренатягаш. Ако имаш стоманена втулка директно капни две капки локтайт 243, както казаха преди мен.

Няма да е зле да послушаш и GECKO - разхлабването по-често сочи, че има друг проблем (ако затягането е ок). Може би не е зле да огледаш окачването и задницата за други луфтове...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик