Въпрос: Съвместими ли са?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос: Съвместими ли са?

Мнениеот rePlay » Пет Ное 06, 2009 8:06 pm

Добър ден,

Бих искал да попитам дали този калник - (http://images.jensonusa.com/large/fe/fe307a01blk_______mix.jpg) може да бъде поставен на Marzocchi 66 2008 (http://gallery.mtbr.com/data/mtbr/1102/M_66_RC3_1_5.jpg)? Също така ако е възможно, как да бъде реализирано.

Благодаря предварително.
Аватар
rePlay

Рейтинг: 1197

Re: Въпрос: Съвместими ли са?

Мнениеот Sasho_snegorina » Пет Ное 06, 2009 8:12 pm

Това е калник за Марзочи вилки, следователно ще пасне. На моето Супер Т пробвах един калник "THE" дали ще стане и за мое съжаление не пасва. http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=10584 този модел става на 66 според CRC, внимавай да не вземеш модел за 888 или АМ. Този вид калници се монтира доста лесно, има една гума, която се вкарва в стержена от долната страна и с помощта на отверка/шестогран се затяга болтче, което от своя страна разширява гумата и тя затяга. Дано да съм ти бил полезен. Услех!
Последна промяна Sasho_snegorina на Пет Ное 06, 2009 8:18 pm, променена общо 1 път
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот shaady » Пет Ное 06, 2009 8:16 pm

Според мен няма да стане.
Този модел на Marzocchi e с различна арка от останалите модели.
Аватар
shaady

Рейтинг: 1800

Мнениеот ico 1 » Пет Ное 06, 2009 9:30 pm

@ rePlay , калника е съвместим с вилката.
@ shaady, каква е връзката между калника и арката? Монтира се на короната. По-точно в долната част на стержена. Гумата, за която говори Сашо всъщност е част от "анкерен болт".
Аватар
ico 1

Рейтинг: 2000

Мнениеот shaady » Пет Ное 06, 2009 10:09 pm

ico 1 написа:@ rePlay , калника е съвместим с вилката.
@ shaady, каква е връзката между калника и арката? Монтира се на короната. По-точно в долната част на стержена. Гумата, за която говори Сашо всъщност е част от "анкерен болт".

Whoops, объркал съм се. :banghead:
Аватар
shaady

Рейтинг: 1800

Мнениеот rootoffselo » Съб Ное 07, 2009 1:34 pm

rePlay написа:Добър ден,

Бих искал да попитам дали този калник - (http://images.jensonusa.com/large/fe/fe307a01blk_______mix.jpg) може да бъде поставен на Marzocchi 66 2008 (http://gallery.mtbr.com/data/mtbr/1102/M_66_RC3_1_5.jpg)? Също така ако е възможно, как да бъде реализирано.

Благодаря предварително.

Здравей,

Не че ги разбирам много нещата, но... ти карал ли си с MTB колело с преден калник от подобен тип ? По принцип трябва да ти кажа, че предното колело изобщо не се вижда и това много затруднява карането в планината. Поне мен ме затруднява де... , ама ти сам си прецени де. Аз лично бих си взел калник който се поставя на каплата и обхваща само задната, част на предното колело и то малък, просто да спира калата, но... това си е само мое мнение де.
В природата нищо не е правилно.Следователно,ако всичко върви добре….значи нещо не е в ред.
Аватар
rootoffselo

Рейтинг: 1213

Мнениеот did » Съб Ное 07, 2009 1:37 pm

rootoffselo написа:Не че ги разбирам много нещата, но... ти карал ли си с MTB колело с преден калник от подобен тип ? По принцип трябва да ти кажа, че предното колело изобщо не се вижда и това много затруднява карането в планината. Поне мен ме затруднява де...

Ъ? А защо трябва да си гледаш предното колело, докато караш в планината?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Съб Ное 07, 2009 1:43 pm

Още един човек, който е за viewtopic.php?f=3&t=59724
Интересно ми е, дали като ходиш, си гледаш само в стъпалата и случайно обувките ти не ти ли пречат :dontknow:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот despite » Съб Ное 07, 2009 2:01 pm

rootoffselo написа:
rePlay написа:Добър ден,

Благодаря предварително.

Здравей,

Не че ги разбирам много нещата, но... ти карал ли си с MTB колело с преден калник от подобен тип ? По принцип трябва да ти кажа, че предното колело изобщо не се вижда и това много затруднява карането в планината. Поне мен ме затруднява де... , ама ти сам си прецени де. Аз лично бих си взел калник който се поставя на каплата и обхваща само задната, част на предното колело и то малък, просто да спира калата, но... това си е само мое мнение де.

Аз също карах известно време с такъв тип калник и определено ми беше по-трудно когато не си виждах предната гума. Повечето хора с преден калник които съм виждал карат с нещо такова http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... odelID=400, което се закрепва за долната тръба на рамката. Там със свински опашки можеш да закрепиш почти всичко, като съм виждал даже със срязана пластмасова бутилка, но ако си фен на красивото и марковото може да обмислиш като вариант някой модел от магазините.
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот Ride_or_Die » Съб Ное 07, 2009 3:58 pm

Замислете се ако карате по много неравен, каменист път и не си виждате предното колело. Кофти е най-вече когато има заострени камъни които трябва да избегнете, за да не си спукате гумите.
Ride_or_Die

Рейтинг: 992

Мнениеот joropc » Съб Ное 07, 2009 4:18 pm

Ride_or_Die написа:Замислете се ако карате по много неравен, каменист път и не си виждате предното колело. Кофти е най-вече когато има заострени камъни които трябва да избегнете, за да не си спукате гумите.

:bigeyes:
...да,обаче с това гледане в гумата има голяма вероятност да си "спукаш" главата.. ;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот rootoffselo » Съб Ное 07, 2009 5:25 pm

did написа:
rootoffselo написа:Не че ги разбирам много нещата, но... ти карал ли си с MTB колело с преден калник от подобен тип ? По принцип трябва да ти кажа, че предното колело изобщо не се вижда и това много затруднява карането в планината. Поне мен ме затруднява де...

Ъ? А защо трябва да си гледаш предното колело, докато караш в планината?

Виж сега... казах, че изразявам лично мнение, защото си купих подобни калници на SCOTT и ми бе адски неудобно да карам по каманаци, улей и други подобни препядствия без да си виждам предното колело. Правилото е да се гледа напред, но и в това има не малки изключения, особено ако терена е по-труден.
В природата нищо не е правилно.Следователно,ако всичко върви добре….значи нещо не е в ред.
Аватар
rootoffselo

Мнениеот rootoffselo » Съб Ное 07, 2009 5:27 pm

Alpina написа:Още един човек, който е за viewtopic.php?f=3&t=59724
Интересно ми е, дали като ходиш, си гледаш само в стъпалата и случайно обувките ти не ти ли пречат :dontknow:

Мен пък ми е интересно, защо на фабричните MTB колела не слагат калници ? :rofl:
Аватар
rootoffselo

Мнениеот Alpina » Съб Ное 07, 2009 5:37 pm

Защо да слагат, ако някой не иска да кара с такива?

И е направо страшно, че хората каращи, гледайки си предните гуми се множат!!!
Това е толкова груба грешка, че нямам думи... по-добре се поправете/излекувайте, докато все още имате шансове и не заемате оскъдните болнични легла...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот joropc » Съб Ное 07, 2009 5:44 pm

rootoffselo написа:..Мен пък ми е интересно, защо на фабричните MTB колела не слагат калници...

Как защо?За да си гледат байкърите гумите...особено задната. :)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот rootoffselo » Съб Ное 07, 2009 5:52 pm

Alpina написа:Защо да слагат, ако някой не иска да кара с такива?

И е направо страшно, че хората каращи, гледайки си предните гуми се множат!!!
Това е толкова груба грешка, че нямам думи... по-добре се поправете/излекувайте, докато все още имате шансове и не заемате оскъдните болнични легла...

Опитах се да дам на човека и някаква друга гледна точка, преди да си е купил калниците. Дали съм прав или не... това... самият той ще разбере пркатически :)
Аватар
rootoffselo

Мнениеот Alpina » Съб Ное 07, 2009 6:37 pm

Хах, опита се да го бутнеш в грешна посока!
Не се оправдавай по такъв смешен начин.

Когато човек си избира калник, най-малкото което трябва да го интересува е това, дали си вижда гумата...

Да не споменаваме и факта, че колкото трябва калник за гумата зад короната, толкова трябва и за частта пред нея, защото ако си карал без калници в права посока, точно пръските, които отиват в лицето са от предната част, която ти така много държиш да гледаш....

Следващия път, когато си позволяваш да съветваш, не го прави с някаква мисъл и поне малко отговорност ;)
:beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот frantishek » Съб Ное 07, 2009 6:40 pm

Абе аз незнам дали ще ти пречат да си гледаш гумата ма такива калници си мисля че освен за визия за нищо друго не служат. Аз нямам и се оглеждам да си купя. На вилката (ХСМ) на арката няма отвор за обикновенен калник и разглеждам други от този тип дето колегата е дал за пример но имам чуството че няма да върши работа. А и ще ми трябва и един от тези дето се закрепят за рамката. Та може би всички в един глас ще ми отговорите но реално предпазва ли този тип калник от вода и кал? Иначе съм се спрял на тези по долу но за сега ми е затруднен транспорта и ще оставя покупката за другата година.
http://www.jensonusa.com/store/product/ ... nders.aspx
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот Alpina » Съб Ное 07, 2009 7:01 pm

Защо не се пренесете в viewtopic.php?f=3&t=62346
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот rootoffselo » Съб Ное 07, 2009 7:03 pm

Alpina написа:Хах, опита се да го бутнеш в грешна посока!
Не се оправдавай по такъв смешен начин.

Когато човек си избира калник, най-малкото което трябва да го интересува е това, дали си вижда гумата...

Да не споменаваме и факта, че колкото трябва калник за гумата зад короната, толкова трябва и за частта пред нея, защото ако си карал без калници в права посока, точно пръските, които отиват в лицето са от предната част, която ти така много държиш да гледаш....

Следващия път, когато си позволяваш да съветваш, не го прави с някаква мисъл и поне малко отговорност ;)
:beer:

Alpina ... разбираш ги нещата - спор няма :beer:
Аватар
rootoffselo

Мнениеот bikerider » Нед Ное 08, 2009 8:27 pm

:offtopic:

did написа:Ъ? А защо трябва да си гледаш предното колело, докато караш в планината?

Факт - при бавно и технично спускане на стръмен наклон ми трябва да виждам ТОЧНО къде минава гумата, когато минавам през "плуващи" камъни... калника понякога пречи. На скорост или при въртене е все тая... но в края на краищата всичко е до навик. Аз не можах да свикна да се спускам с широк калник, а с тесен няма смисъл.

@Alpina: избързваш и си изпуснал точно ситуацията, която описвам. Елементарна грешка е да се гледа гумата, съгласен съм. Само че при бавно и стръмно спускане човек гледа толкова близо пред колелото, че де факто гледа и предната гума. Калника пречи в такива ситуации. Разбира се, говоря за себе си.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот rePlay » Нед Ное 08, 2009 11:15 pm

Първо благодаря на всички, които се отзоваха. :)

След това, оказа се, че притежаваният от мен калник е за 888. Съществува проблем със закрепването, който скоро ще бъде решен. ;)
Аватар
rePlay

Мнениеот rootoffselo » Пон Ное 09, 2009 6:42 pm

rePlay написа:Първо благодаря на всички, които се отзоваха. :)

След това, оказа се, че притежаваният от мен калник е за 888. Съществува проблем със закрепването, който скоро ще бъде решен. ;)

Най-важното е да притежаваш правилните калници :roll2:
Аватар
rootoffselo

Мнениеот WestIce » Пон Ное 09, 2009 11:11 pm

Е предполагам никой не гледа в гумата си при спускане, а пред нея. Просто я виждаш с периферията си самата гума от къде минава, а с централното зрение анализираш терена. При изнасяне назад при стръмен наклон, няма да гледам напред, защото ще гледам на майната си, а ще гледам към гумата и терена пред мен. Дори понякога ми се е случвало при изнасяне зад седалката да си свивам главата в страни при малка видимост. При скачане, и приземяване с множество корени понякога във въздуха завивам леко и поглеждам дори между спиците на каплата/надолу към рамката (т.е. към земята) за да не стане някой фал. Не съм карал колело от доста време за да споделя достатъчно адекватно наблюдение, но съм останал с такова впечатление.

И ВСЕ ПАК - Винаги има изключения и всичко зависи от терена и начина по който караш!
Аватар
WestIce

Рейтинг: 1248

Мнениеот rePlay » Чет Ное 12, 2009 10:58 pm

Имам един въпрос към хората с калници, които се захващат към стержена.
Тъй като моят (стержен) е с диаметър 13,5мм, а елементите от т.н. "универсални калници" са твърде широки. В моя случай - SKS Shockboard.
Ако може да споделите какви са диаметрите на Вашите елементи.

Благодаря.
Аватар
rePlay

Назад към Веломеханик