Ръжда в седалковата траба

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Ръжда в седалковата траба

Мнениеот trex » Сря Дек 09, 2009 10:34 pm

Преди около седмица докато карах заваля. След 3-4 дни като излязах да карам си дигнах седалката и забелязх кафеникава повърхност. Като се пребрах погледнах в седалковата траба на рамката и забелязах ръжда, поле я забърсах. Та въпроса ми е как да доизчиста рамката от ръжда и какво да нанеса за да предотврати появата отново? Рамката е CrMo.
Изображение
Аватар
trex

Рейтинг: 1102

Re: Ръжда в седалковата траба

Мнениеот hitar_potar » Чет Дек 10, 2009 12:48 am

с WD40 мисля трябва да пръснеш вътре, да разкара ръждата. аз със мойто Cr-mo действах преди няколко години, като го купих, с обикновено машинно масло - докато беше гола рамката, сипах в тръбите масло и си играх на факир половин час да я връткам, че навсякъде да се разнесе маслото. после вися, закачена за 1 кука ден-два, да се оттече маслото в 1 съдинка, и я забърсах хубаво. мисля след това сложих 2-3 капки масло по кола на седалката и го вкарах няколко пъти, въртейки го, в седалковата тръба. оттогава досега не съм имал проблеми с ръжда - тва са поне 5-6 години. :agree: ако не ти се занимава с цялата тая история, мисля трябва само да понапръскаш с WD40-то, хубаво да забършеш колкото се може по-надолу с парцал, след като си го изчакал мин.-две да подейства, и да капнеш капка -две масло по кола, или пък да сложиш много тънък филм грес по него.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Дек 10, 2009 7:56 am

Няма ли да попречи маслото при затягане на седалката? Аз имам подобен проблем със стержена на вилката. С антикорозион, може и спрей за развиване на болтове, после забърсах и почистих с WD.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот hitar_potar » Чет Дек 10, 2009 1:09 pm

ами аз не казвам да наливаш масло с тубите, казвам да се сложи много мъничко. вече няколко години ползвам байка така, маслото от толкоз време сякаш се е позгъстило малко, ползвам няква съвсем обикновена скоба за затягането, и работи повече от доволно - абсолютно никакви проблеми нямам. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот veskoz » Сря Дек 16, 2009 2:10 pm

Забъркай малко грес и цимент. Получава се абразивна смес. Останалото е ясно. ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Назад към Веломеханик