Marzocchi rc2x 2006 - проблем с компресията

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Marzocchi rc2x 2006 - проблем с компресията

Мнениеот TENDER » Чет Яну 07, 2010 2:51 am

Здравейте!
Вилката за която става въпрос - Marzocсhi rc2x 06' се продава в pinkbike.com, на много приятна цена, и е много запазена. Обаче има проблем. Настройките на компресията и, не могат да се променят. На какво може да се дължи това? Продавача е технически невежа, така че не е от тия, дето ще тръгнат да си разглобяват сами вилката за да се правят на майстори, и така да е прецакал нещо. Съмнявам се да е отваряна за нещо различно от смяна на масло. Възможно ли е проблема да е малък? Нещо от рода на недостатъчно масло, или неподходящ вискозитет?
TENDER

Рейтинг: 1823

Re: Marzocchi rc2x 2006 - проблем с компресията

Мнениеот X_NRG » Чет Яну 07, 2010 9:14 am

Напълно възможно е просто да има малко масло. Питай я къде са правили профилактика за последно?
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskoz » Чет Яну 07, 2010 9:26 am

По-скоро проблем с въздушния патрон. Може и да е получила силен удър при заключена ЕТА - такива са последствията.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Яну 07, 2010 9:28 am

veskoz написа:По-скоро проблем с въздушния патрон. Ако е получила силен удър при заключена ЕТА - така става.

При rc2x нма ета :))))

Отделно си има Rc2 ETA
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот veskoz » Чет Яну 07, 2010 9:35 am

HepBeH_XaMcTep написа:Отделно си има Rc2 ETA

10x Хамстер :agree: . Незнам защо реших, че става въпрос за 66 RC2 ETA '06 :crazy:
A "x" не го скивах изобщЕ. :magnify:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот TENDER » Чет Яну 07, 2010 9:49 am

Ето и няколко снимки на вилката, макар че едва ли ще са от полза:
http://rumenrumen.snimka.bg/other/mtb-6 ... 799552.big
http://rumenrumen.snimka.bg/other/mtb-6 ... 799558.big
http://rumenrumen.snimka.bg/other/mtb-6 ... 799560.big
http://rumenrumen.snimka.bg/other/mtb-6 ... 799561.big
http://rumenrumen.snimka.bg/other/mtb-6 ... 799563.big
http://rumenrumen.snimka.bg/other/mtb-6 ... 799571.big
http://rumenrumen.snimka.bg/other/mtb-6 ... 799572.big

А, ако има нещо счупено, има ли възможност да се поправя този патрон, или трябва да се смени с нов?
TENDER

Мнениеот codename47 » Чет Яну 07, 2010 10:12 am

на снимките май е двукоронна - сигурно е 888 RC2X...?
..какво значи няма компресия, за low speed врътката ли става дума?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот TENDER » Чет Яну 07, 2010 2:59 pm

Малий, какъв пропуск! Да, за 888 rc2x става въпрос. Всъщност не е уточнил коя компресия не работи. Ще му задам допълнителни въпроси, но за сега не мога да вляза в падащото меню на сайта на марзочи, за да видя спецификацията на вилката, за да видя коя врътка каде е.
TENDER

Мнениеот codename47 » Чет Яну 07, 2010 3:59 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот zero knowledge » Чет Яну 07, 2010 11:22 pm

Ако е заяла настройката на компресията на Х патрона или пък на рибаунда - може да е резбата на едно тънко шишче. Тя е сравнително фина и не е трудно за заяде след отвиване до край. Ако е това - оправя се лесно.

Ако обаче е настройката на "ЛС" компресията отдолу на десния крак, ще трябва още информация. Там няма много какво да запецне и да е лесно поправимо.
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот TENDER » Пет Яну 08, 2010 12:17 am

Преди малко получих отговор от него. Не работи настройката отгоре (Х патрона). Сега го питах дали въртока е блокирал, или може да се върти, но нищо не се променя. Надявам се че това ще хвърли доста светлина по проблема. Low-speed компресията (отдолу) отговаря за края на хода (втората част), ако съм разбрал правилно, или не?
TENDER

Мнениеот Capoeira » Пет Яну 08, 2010 12:39 am

мне точно обратното отдолу на десния крак отговаря за ниско-скоростната компресията през целия ход, а врътката отгоре на левия крак е за високо-скоростната компресия в последната 1/3 от хода(може и по малко даже да е), един вид врътката отгоре може даже и по време на каране да я звъртиш ако усещаш, че започваш доста да наближаваш лимита на вилката или удряш доста botomout-и след по-големи скокове
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот TENDER » Пет Яну 08, 2010 5:59 am

TENDER написа:...питах дали въртока е блокирал, или може да се върти, но нищо не се променя.
Отговорът му е че се може да се върти, но не изглежда това да влияе по някакъв начин на работата на вилката.
@zero knowlidge - въз основа на тази информация, можеш ли да направиш някакво предположение, какво може да е? Х патрона може ли да се отваря и евентуално да се ремонтира?
@Capoeira - благодаря за уточнението.
Благодаря и на всички които взимат участие. Много ми помагате. Май ще я купя тази вилка.
TENDER

Мнениеот codename47 » Пет Яну 08, 2010 10:56 am

аз имам 66 RC2X и на X патрона кликанията са ми 26 но нещо не усещам много голяма разлика когато съм на 0 да речем и на половината, чаак към края като я натегнеш почва да спира малко преди пълния ход и то не много плавно а все едно си сложил една малка долълнителна пружина. Може би това се усеща при много високи скорости но аз не карам толкова бързо така че може и да не съм го усетил...а може и пък да не съм я настроил правилно :dontknow:
Аватар
codename47

Мнениеот TENDER » Пет Яну 08, 2010 8:17 pm

Реших да я взема. Като пристигне, пак ще ви пиша.
TENDER

Мнениеот TENDER » Пет Фев 05, 2010 12:27 am

Здравейте отново.

Вилката пристигна, и днес ходих да я получа от куриера. Току що я разопаковах и разгледах. Бях леко разочарован, че реално вилката не е чак толкова нова колкото ми изглеждаше на снимките. Като че ли наистина има проблем с X-патрона, защото докато рибаунда има две крайни позиции, то въртока на X-патрона може да се върти да безкрай. Това за сега. В събота ще направя и кача снимки.
TENDER

Мнениеот TENDER » Съб Фев 06, 2010 10:19 pm

Доста зает бях и не успях да стигна до снимките. Те едва ли биха могли да са много полезни, но при първа възможност ще кача. Ще трябва да я отворя за да я огледам. Всеки съвет преди това е добре дошъл. Не съм имал до сега Marzocchi.
TENDER

Мнениеот zero knowledge » Нед Фев 07, 2010 5:37 pm

Внимавай да не скъсаш шиш или резба, не е трудно. Може да е по-добре да го дадеш на някой, който знае какво прави.
rc2x.jpg
rc2x.jpg (56.87 KiB) Прегледано 1140 пъти
Стъпка Но.2 на снимката е критична, и при разглобяване, и при сглобяване.

Много е вероятно да е този шиш, но гаранция няма. След развиване до край, фината резба може да не тръгне точно както трябва и запецва.
rezba.jpg
rezba.jpg (21.93 KiB) Прегледано 1119 пъти

Ако проблемът е само в Х патрона, може би не бих се занимавал - изчакай когато вилката трябва да се отваря за профилактика. С подходящо ниво на маслото, вилката е достатъчно прогресивна. Ако искаш да е малко по-прогресивна в края, може да намалиш обема на въздуха от "въртоците" (те са и за прелоуд).
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот codename47 » Нед Фев 07, 2010 6:26 pm

точно така, при мен резбата на low speed/rebaound шиша ми е счупена на половина от ....опит за профилактика(а съм чувал и че този ефект е доста разпространен). Когато я сервизирах при Любо от Веломания той ми беше сложил малко повече масло и правеше само 15.5см ход, при отливане на маслото хода стана 170, така че това може да играе роля на метод против продънване, вероятно и вида на маслото има значение.
..ако си тежък препоръчвам и смяна на пружината/ите зщото многото помпане с втздух оказва влияние на другите настройки и общо взето разваля работата на вилката(не е както работи без въздух)
Аватар
codename47

Мнениеот TENDER » Нед Фев 07, 2010 8:45 pm

zero knowledge написа:Много е вероятно да е този шиш, но гаранция няма. След развиване до край, фината резба може да не тръгне точно както трябва и запецва.
rezba.jpg

Ако нещо там е запецнало, тогава защо черната врътка за настройка на компресията в края на хода може изобщо да се върти? Докато при рибаунда има две крайни позиции, то тази може да се върти до безкрай.
TENDER

Мнениеот zero knowledge » Нед Фев 07, 2010 11:12 pm

Отвори и ни кажи защо ...
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот TENDER » Пон Фев 08, 2010 9:32 am

Отворих я донякъде. Шиша и финната му резба са невредими.

Как да извадя тапата (детайл-3) стр. 14 от PDF-а, за да източа маслото? Стр. 14 от PDF-а
http://manualer.happymtb.org/marzocchi/ ... 8-rc2x.pdf
TENDER

Мнениеот TENDER » Съб Мар 27, 2010 1:20 am

Здравейте отново!
След дълга "почивка" днес най-после отново обърнах внимание на вилката си. Наложи се да отложа заниманията си с нея заради учението, и някои други проблеми които не търпяха отлагане. Е.., дойде и и на нея ред. Преди половин час се захванах с нея, и много се надявам на вашата помощ и за напред. Най-късно до утре по същото време ще пиша какво съм направил и до къде съм стигнал, а сега отивам да се поизцапам с масло.
TENDER

Мнениеот TENDER » Съб Мар 27, 2010 11:55 pm

Здравейте!
Успях да разглобя всичко което може да се разглоби, почистих частите и я сглобих. Налях в двата крака по 240 мл Motorex Racing Forkoil 7.5 W Не успях да открия нищо счупено или повредено - освен това че онзи детайл, чиито долен край е оформен като шестогран (шестостен) и влиза в шиша, а на горната му страна се навива болта, който държи черната ръкохватка (върток) - шестостенният му край, който осъществява подвижна връзка от ръкохватката към шиша беше заклещен в шиша. Още не мога да си обясна как това би могло да повлияе?
TENDER

Мнениеот TENDER » Сря Мар 31, 2010 11:12 am

От два дни съм монтирал вилката и карам в града за да я изпробвам. Подбирам места в паркове и градинки с неравности, където може да се мине със сравнително висока скорост за да експериментирам с различните настройки. Пружините са малко по-твърди от необходимото за моето тегло (70-72кг), сагът е около 20% в позиция на най-слаб прелоуд (крайна позиция обратно на часовниковата стрелка). Дори и с твърди пружини рибаунда е твърде бавен. Сравнявах вилката с тази на един приятел - 888 RC2X VA / 2007, която с по-меки пружини се разгъва по-бързо. Освен това хидравликата на моята работи по-шумно, и си мисля дали не е запушена? Пружините са черни, нямат боя която да се отлюспи за да запуши хидравликата. 888 RC2X VA отдолу има червена ръкохватка за реглаж на компресията с 10 позиции (9 клика). На моята тази ръкохватка я няма http://rumenrumen.snimka.bg/other/mtb-6 ... 023512.big Вчера реших да опитам с по-бърза компресия защото си помислих че компресията може да повлиява рибаунда по някакъв начин. При въртене с клещи (на ръка не става) обратно на часовноковата стрелка жълтия детайл започна да потъва. Запощнах да навивам ( въртя по-часовниковата стрелка), а той да излиза. Натисках вилката в няколко различни позиции на компресията. Разликата не беше голяма, но със сигурност показа че компресията работи. Вкрайна сметка въртейки обратно на часовноковата стрелка за да настроя вилката на по-бърза компресия жълтия детайл потъна толкова че стърчеше не повече от 3 мм. и тогава спрях. Тогава отидох до онзи приятел с 888 RC2X VA / 2007 за да разгледам неговата вилка и когато се прибрах (15 км пробег) видях че вилката сълзи от този върток за компресията. Обърнах колелото на кормило и седалка и започнах да въртя по часониковата стрелка. Въртях търсейки някаква граница, някаква крайна позиция. Въпреки че бях внимателен защото все пак използвах клещи, не усетих осезаемо съпротивление и детайла излезе толкова навън че се появи тесен улей с О-пръстен в него. Тогава започнах да развивам ( въртя обратно на часовниковата стрелка) докато жълтия детайл потъне така че О-пръстена да се скрие. Нормално ли е това движение нагоре-надолу на жълтия детайл на който би трябвало да се прикрепи ръкохватката? Дори и да си купя ръкохватка за компресията, не виждам това с кликанията как ще стане. Както се вижда от снимката никъде няма отвор за пружинка или пък деления в които да пропада съчмата.
X - патрона изглежда че работи нормално.
TENDER

Мнениеот spirit » Сря Мар 31, 2010 12:55 pm

Нивото на шума при работа според мене няма общо със самата работа.Забелязал съм ,че след първа смяна на масло марцокитата стават по шумни.Не е много препоръчително да напъваш врътките с клещи колкото и леко да ти се струва.А боята която пада от пружините не може да запуши нищо .Когато отворих моита почти 50% от сичката боя от пружините беше изпадала и пак нямаше проблеми .Все пак е хубаво да смениш маслото ако се повят :D .
А за компресията мене ако ме питаш мене при RC2X няма такова животно.Единствено с помпа за шокове и то примерно 1-2 напомпвания.Аз като я направих за мойте кила както пише по книжка с нз, колко пси и стана твърда вилка . :dontknow: Затова на усет друг начин няма как да регулираш компресията.
А за това което ми писа на лс - предполагам си видял 'кво е положението вътре .Та и там след 1 разглобяване ако не сложиш сил локтайт пак ще се развие от вибрациите.При мене нали ме мъурзи да си сложа и от време на време остава без ребаунд.
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Рейтинг: 1701

Мнениеот TENDER » Пон Апр 05, 2010 11:26 am

TENDER написа: В крайна сметка въртейки обратно на часовноковата стрелка за да настроя вилката на по-бърза компресия жълтия детайл потъна толкова че стърчеше не повече от 3 мм. и тогава спрях.
Потънал е защото е липсвала стоп шайба която ограничава хода в едната посока на въртене. Шайбата е поставена вече.
TENDER написа:Дори и да си купя ръкохватка за компресията, не виждам това с кликанията как ще стане. Както се вижда от снимката никъде няма отвор за пружинка или пък деления в които да пропада съчмата.
След като е установена едната крайна позиция - тази на най-бърза компресия, въртейки този път със зегер клещи с които се пипа много по-финно, долових кликанията които се осъществяват в самия патрон. В рамките на 2 - 3 оборота (9 клика) компресията бързо се увеличава.
TENDER написа:...и детайла излезе толкова навън че се появи тесен улей с О-пръстен в него.
Радвам се че не съм прецакал нещо и компресията работи. След като не съм го повредил, може би е предвидено да се развива до изваждане на този детайл за да може при нужда да се подменя О-пръстена?

Опитвайки различни позиции на рибаунда открих че от позиция най-бърз рибаунд въртейки съответно по часовниковата стрелка, след 1.75 оборота, вилката се разгъва най-бързо а шумът е в рамките на нормалното, сравнявайки с вилката на моя приятел - 888 RC2X VA / 2007. Продължавайки въртене по часовниковата стрелка рибаунда се увеличава, тоест вилката се разгъва все по-бавно. След първите 1.75 оборота рибаунда работи нормално. При следващото отваряне на вилката ще се опитам да огранича движението на шиша нагоре за да елиминирам тези паразитни 1.75 оборота.

Вчера направих едно пробно пускане от Алеко до Драгалевци. Много съм доволен от работата на вилката. БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ТЕМАТА!
TENDER

Назад към Веломеханик