Втулки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Втулки

Мнениеот bozidar » Пет Апр 02, 2010 9:17 am

Здравейте, рових из ЧЗВ, но не намерих отговор на няколко въпроса. Наскоро се сдобих с рамка Norco Shore 08 и шок Fox VAN R, обаче момчето ми ги даде без втулки. Четох, че единия вариант е бронзови втулки, а другия лагери. Аз не разбирам много, но баща ми ме насочи към негов приятел, занимаващ се с машинни елементи и един от най-добрите в България. Та въпроса е, че незнам какво да искам като отида там? Благодаря предварително!
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Re: Втулки

Мнениеот n3k01 » Пет Апр 02, 2010 1:52 pm

Ъъъъ бронзови втулки...или пък лагери вместо втулки и то точно при шока...де да знам.Съмнявам се че това е моята стара рамка и заради това ще посмея да ти предложа да си направиш втулки при стругар като му занесеш алуминии или по-точно дурал т.е. не чист алуминии а еди каква си смес от алуминии и дрън дрън(извинявам се не съм чак толкова на ясно ,но със сигурност знам че ти трябва дурал,друг въпрос е каква проба ти трябвеа от него,за съжаление и аз незнам каква).А най лесния вариант е да отидеш до някой велосервиз с рамката и шока и да им обясниш какво ти трябва,ако хората наистина си разбират от работата ще ти кажат да им оставиш рамката и шока и ще ти звъннат като е готова да се кара или поне ще ти обяснят точка по точка какво и къде да правиш.Но ако имаш желание сам да си подготвиш рамката за каране ще ти помогна с каквото мога,тук поне :D .
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот vakkov » Пет Апр 02, 2010 2:10 pm

Погледни тук - viewtopic.php?f=4&t=41459&p=421382 :beer:
vakkov

Рейтинг: 1220

Мнениеот sailman » Пет Апр 02, 2010 3:19 pm

Добре би било, да се конкретизира, за кои точно "втулки" иде реч...
Щото има две неща, за които жаргонно се употребява думата "втулки".
Едното нещо, дето му казват "втулка" се намира в самото ухо/уши на шока и отвътре има нанесен слой тефлоновиден материал (не го знам точно какъв е...) Изглежда така
Другият детаил, който лагерува със споменатият по-горе, мже да бъде такъв или такъв
Третият вариант може да изглежда по този начин
Та автора на питането е добре да погледне хубаво какво има на разположение, а най добре да пусне някоя и друга снимчица...
Тези детайли (изключвам последния вариант) се изработват от АЛУМИНИЕВИ сплави. Не, че не може от бронз, ама теглото...
Ако "втулките", които се намират в ушите на шока са с нарушено покритие, трябва да се сменят, преди да се набият в тях "другите втулки". Не се ли спази това условие скоро пак ще се наложи сервизиране.

За финал съветвам bozidar да отиде във велосервиз, където ще му извършат качествено монтажа. Монтажа на заден амортисьор съвсем не е сложна работа, но е специфична и изисква определен опит и акуратност. Отклонения от порядъка на 0.5 - 1.0 мм. могат да доведат до големи бели. Съдейки по въпроса, автора няма достатъчно познания, не само около велосипедната материя, а и общи технически такива, че да се справи с проблема сам. А, и очевидно му липсва достатъчно опит или желание да открие нужната му информация (или не може да разбере достатъчно от намереното ;) )
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Рейтинг: 2000

Мнениеот bozidar » Пет Апр 02, 2010 4:55 pm

Защо реши, че нямам достатъчно знания около велосипедната материя? Просто досега никога не ми се е налагало да се интересувам, защото бях с твърдак. Наистина ходих във велосервиз, още преди да пусна темата и момчетата там казаха каквото и вие, да оставя рамката ...... обаче имам възможност да отида в най- голямата фирма за машинни елементи в София и се чудя дали ще се справят по добре? Защото все ппак там са хора с инженерно образование, работещи с даста по- големи натоварвания? Или да не се занимавам и да отида във велосервиза и да я оставя?
Аватар
bozidar

Мнениеот bozidar » Пет Апр 02, 2010 5:11 pm

Ето и снимките:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
bozidar

Мнениеот n3k01 » Пет Апр 02, 2010 5:25 pm

Не мога да проумея защо са ти я дали без втулки.Както и да е най добре си я остави във велосервиз,иначе както казах вече трябва ти стругар не най-голямата фирма за машинни елементи. :agree:
А и честита рамка със здраве и сподели по нататък впечатленията ти от рамката :)
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот sailman » Пет Апр 02, 2010 5:43 pm

Добрееее! :agree:
Значи - без да се засягаш, питането ти е така написано, та оставя такива впечатления в четящите го. Ако искаш да не е така, старай се да пишеш по-ясничко. ;) :peace:
Както и да е...
Та на въпроса:
1-во - Измерваш прецизно растоянията между ушите на кобилицата и също и между вътрешните повърхности на супорта на рамката.
2-ро - поръчваш два детайла (съответно за кобилицата и за рамката) дето са като този (оста дето е по-големият детайл от трите на снимката) и към всеки от тях съответните дистанционни втулки (по-късичките детайли от същата снимка), по 2бр. за всяка ос.
Въпросните трябва да са оразмерени така, че при монтажа примерно на кобилицата, между тях да остава растояние, колкото е дебелината на ухото на шока. Външният диаметър на оста трябва да е 12,7мм. за Фокс (дано не бъркам - провери в тех. информация)
3-то - Добре е оста да се полира или прецизно шлайфа, като се запази размера 12.7 мм.+ - Това ще увеличи значително живота на и без това вече поизносените плъзгащи лагери ( ;) или "втулки")
4-то - монтираш, като евентуалните неточности могат да бъдат финно регулирани чрез дистанционни шайби, които се намират в "Евроболт" с дебелини от 0.1, 0.2, 0.3 мм. и т.н.
5-то - Караш си с кеф и си живееш весело :D
Айде :beer:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот bozidar » Пет Апр 02, 2010 6:18 pm

Благодаря много за отговорите! Sailman ще постна снимки след направата им !
Аватар
bozidar

Мнениеот bikerider » Пет Апр 02, 2010 8:26 pm

@sailman: :agree:

Само да добавя, не е зле втулките да са дълги колкото е отстоянието на кобилиците (както казваш) + 0.2. Иначе се свиват при затягане и в лагерите се получава едно кофти натоварване.
Също оста е добре да е стоманена ако се налага да е над 25мм дълга (сори ако не съм разбрал и говориш за това).

Накрая - силно препоръчвам иглените лагери на Ендуро (Fox NB 11x15x12.7). Не мога да се нарадвам колко отзивчива стана рамката, а за смяна мисля да забравя, най-вероятно ще надживеят рамката и шока.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот tanec » Съб Апр 03, 2010 7:51 pm

@bikerider: Aко те разбирам правилно, втулките си ги сменил с иглени лагери?
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот shaady » Съб Апр 03, 2010 8:02 pm

Това ли е игленият лагер, за който говориш?
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=37539
Аватар
shaady

Рейтинг: 1800

Мнениеот bikerider » Съб Апр 03, 2010 9:45 pm

@tanec: да :agree:

@shaady: това е стария модел, но разликата е само в изолациите. Имайте предвид, че трябва задължително да се набиват с подходящ инструмент и то заедно с иглите. Трябват и дистанционни втулки 8x17xL.

Ако намерите друг еквивалент - не се лъжете да купувате лагер със сепаратор, иглите са прекалено малко и ще стане беля.
Аватар
bikerider

Мнениеот Capoeira » Чет Апр 08, 2010 9:19 am

Понеже вчера разтърсих малко за алтернативите на това да даваш 2*15лева всеки 2-3месеца за втулки, та да внеса малко пояснения, чисто теоритични.
Причината поради която стандартни иглени лагери да не се слагат масово в шоковете са:
1) малоумните размери на сега използваните втулки за FOX, RS, MZ, CC; 12.6mm x 15.2mm x 12.75mm или така наречените 1/2 inch ID DU bushings
2) натоварванията който особено при дългоходовите рамки се концентрират върху малката площ на двете втулки. Дори при използването на най-близкия по размери HK1214-2RS и то от качествен производител се вижда че максималното динамично натоварване което може да понесе е малко под 500кг. Да кажем че карате рамка с шок с 3 инча ход на буталото и около 400lbs/inch пружина се вижда, че за да се сгуне пружината тези 3 инча е необходима сила от 3*400=1200lbs което превърнато в килограми е 544.3kg. Възможно е използването на иглени лагери без сепаратор с увеличен брой "игли" HN1210 при който максималното натоварване е 800кг което ще рече използването на пружина до 575lbs/inch.
За използването на такива достъпни иглени лагери е необходимо разпробиване на ушите на шока от фрезист за да може да се отнемат тези 0.8мм и изарботване на нови монтажни втулки защото те са с размери 12мм(не 12.7). Освен това трябва да се изработят от стомана с доста висок клас на твърдост, защото иглените лагери нямат вътрешен пръстен и лагерува директно на монтажната втулка. Не съм нито толкова "навътре" с избора и смятането на подходящите лагери за използването вместо втулки но това са само някой начални проблеми който правят използването на масовите иглени лагери доста трудно. При почти всички положения използването на готовите китове спестяват доста пари, нерви и разправий със стругари и фрезисти, 22$ не са толкова много и са точно две смени на втулки.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот bozidar » Чет Апр 08, 2010 1:57 pm

Понеже знанията ми по физика не са толкова на висота като на Capoeira, а и вероятно заради ниската обща култура :rofl: искам да попитам, сега след като вече си поръчах иглени лагери от CRC, линк има по горе в темата, трябва да ходя при фрезист, той да отнема от ушите на шока ....... и тн така ли? Тоест по коректния въпрос е какво се прави след като ми пристигнат лагерите?
Аватар
bozidar

Мнениеот bikerider » Чет Апр 08, 2010 3:15 pm

Мислех, че стана ОЧЕВАДНО, че иглените лагери заместват триещите 1:1. Явно не. Затова като ти пристигнат лагерите, отиваш в най-близкия сервиз и готово.
Аватар
bikerider

Мнениеот bozidar » Пон Апр 04, 2011 9:13 pm

Сега след вече няколко месеца ми се появи нов проблем, за това и пиша тук. Игления лагер дойде сложих го, всичко точно. Обаче вчера забелязах, че има хоризонтален луфт при гумените уплътнения, като е доста голям, от порядъка на 0.2мм и сега се чудя, да ги махам ли тея гуми и да ходя при стругар, да ги оставям ли? Също забелязах, че игления лагер е станал доста муден( "върти" се трудно), от какво може да е станало? Не съм го карал много, а и иглите изглеждат перфектни?
Гумите за които говоря: (На практика луфта не е във втулката, минаваща през лагера, а над него)
Изображение
Аватар
bozidar

Мнениеот bikerider » Пон Апр 04, 2011 10:48 pm

Снимки? Нещо не можах да разбера какъв е този "хоризонтален" луфт "над" лагера. Как монтира самия лагер?
Аватар
bikerider

Мнениеот bozidar » Вто Апр 05, 2011 7:46 am

Изображение
Moнтирах до с две дистанционни втулки по 0.2мм, ако не се лъжа. " Зеленото"(което на практика е вкарано ухото на шока) на картинката се мести и притиска гумените уплътнения(червеното)
Аватар
bozidar

Мнениеот bikerider » Вто Апр 05, 2011 3:31 pm

Зеленото е външната черупка на лагера, тоест казваш, че шока ти заедно с лагера има аксиален луфт от 0.2мм, т.е. че мърда настрани 0.2 мм, така ли? Ако е така - това е нормално, дори е желателно, тъй като лагерите са за радиални натоварвания и е хубаво да могат да се самонаместват аксиално, защото все пак цялото окачване има някакво усукване, докато предаде усилието на шока. Маншетите служат и за бъмпери в случая, така че няма как да стане каквото и да било.

Все пак би ли снимал сглобката и дистанционните втулки, понеже изказвам мнение, но нямам всички факти?
Аватар
bikerider

Мнениеот bozidar » Вто Апр 05, 2011 7:07 pm

Проблема се оказа по елементарен, отколкото предполагах. Беше ми разбит шестограма от едната страна и изобщо не съм забелязал, че не затягам достатъчно силно болта. А той се оказа и малко по дълъг от необходимото. С малко скъсяване и нов болт нещата се оправиха.
Ето как изглежда, вижда се че пак го има този луфт, но по никакъв начин не води до тракане:
Изображение
ПП: Да знаеш от къде мога да се сдобия с още един такъв лагер?(купих последния от CRC)
Аватар
bozidar

Мнениеот Ozzie » Вто Апр 05, 2011 8:26 pm

http://www.enduroforkseals.com/
"Щуркур"-овците наскоро поръчваха от там. Не съм сигурен обаче, дали имаш достъп до подфорума им тук.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Alex Madman » Сря Апр 06, 2011 12:30 pm

Здравейте! Извинявам се, че така малко ще разводня темата, обаче съм малко объркан. Тук най- отгоре пише, че всичките лагери са съвместими с моделите Vivid на Rock Shox, но в описанието на всеки един пише "- 0.50" SHOCK EYELETS". По мои сметки 0,5" = 12,7мм, а това разстояние при Vivid е 15мм. Интересува ме първия лагер (този от $14,99) дали ще пасне на шок Vivid 4.1? Рамката ми е Giant DH Team 2002. :erm:
Fanatico написа:Егати тъпото колело, тема и автор.

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Рейтинг: 1495

Мнениеот individual » Пон Окт 29, 2012 7:12 pm

Може би на някой ще му хареса моята идея, та реших да ви я споделя:

Изображение Изображение Изображение
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867