курбели DURO СПЕШНО!!!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

курбели DURO СПЕШНО!!!

Мнениеот stani_bikera » Чет Май 06, 2010 10:36 am

Aми моят бъпрос е следният: Имам курбели SR SUNTOUR Duro и не ми стигат парите за водач и искам да попитам ако оставя само едната плоча и сложа баш-гард дали ще ми пада веригата навътре към рамката? Ще съм ви много благодарен ако напишете 1-2 отговора :dontknow: Идругият ми въпрос какъв баш-гард да сложа ? (до 30-40 лв)
Аватар
stani_bikera

Рейтинг: 1130

Мнениеот Fanatico » Чет Май 06, 2010 10:42 am

Еми логично е да ти пада веригата. :dontknow:
Тези курбели по принцип не се ли продават като комплект с башгард ? :eek3:
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Re: курбели DURO СПЕШНО!!!

Мнениеот PRobably » Чет Май 06, 2010 12:13 pm

Тия 40 лв. вместо за Баш,ги дай за водач. ; )
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Май 06, 2010 12:24 pm

Курбелите се продават с башгард. Ако нямат може да процедираш по следния начин:
Намери текстолит - това, от което се правят елтаблата, тъмнокафяво на плоскости. С прободен трион изрежи необходимия размер, разпробий отвори за болтовете и си реши проблема с башгарда.
Ако толкова имаш желание да караш сега - може да стабилизираш временно веригата с декланшор, фиксиран на една скорост.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот bikerider » Чет Май 06, 2010 4:36 pm

EccentricMOTION написа:Намери текстолит

:rofl:

Абе ти си уникален просто! Колко пъти си удрял башгард от текстолит в скала? Колко пъти си скачал от скала? Изобщо знаеш ли какво се иска от един нормален башгард?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Май 06, 2010 4:52 pm

А знаеш ли характеристиките на текстолита? Знаеш ли как и с какво се реже? Знаеш ли какво се прави от текстолит К2 и К3? Жокер - правят зъбни колела...Ако си виждал елтабла от текстолит, нищо не си видял.
Последна промяна EccentricMOTION на Чет Май 06, 2010 4:59 pm, променена общо 1 път
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот did » Чет Май 06, 2010 4:54 pm

EccentricMOTION написа:А знаеш ли характеристиките на текстолита? Знаеш ли как и с какво се реже? Знаеш ли какво се прави от текстолит К2 и К3? Жокер - правят зъбни колела...

И зъбните колела колко често са подложени на натоварване от удар?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот trix » Чет Май 06, 2010 7:59 pm

EccentricMOTION написа:Курбелите се продават с башгард. Ако нямат може да процедираш по следния начин:
Намери текстолит - това, от което се правят елтаблата, тъмнокафяво на плоскости. С прободен трион изрежи необходимия размер, разпробий отвори за болтовете и си реши проблема с башгарда.
Ако толкова имаш желание да караш сега - може да стабилизираш временно веригата с декланшор, фиксиран на една скорост.

ами може да си вземе поликарбонат за прозорци и да го изреже на фреза,за да си направи башгуард :idea:
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Май 06, 2010 11:00 pm

Поликарбонат - напълно подходящ за башгард, поради високата си удароустойчивост. Мисля, че беше около 10лв/м2 за стандартна дебелина 4-6мм.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот bikerider » Чет Май 06, 2010 11:02 pm

Ох не, ще умра от смях :rofl:

Професоре, последно - карал ли си башгард от текстолит? Карал ли си башгард от 6мм поликарбонат за рекламни пана и прозорци? Удрял ли си някога башгард от текстолит или обикновен поликарбонат? Занимавал ли си се изобщо да изработваш детайли от текстолит или обикновен поликарбонат или дрънкаш наизуст както обикновено?

Изобщо има ли едно-единствено нещо, за което да съветваш от личен опит?

PRobably написа:Тия 40 лв. вместо за Баш,ги дай за водач. ; )

:agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот stani_bikera » Пет Май 07, 2010 10:36 am

еми те по принцип са с някъф измислен башгард ма моите са по новата версия и са без :bawling: а само да попитам нов водач за 40 лв от къде да си зема :roll2: ем добре мерси все пак за отговорите най вероятноза ще събирам за водач е.13 за 100-тина лв мерци много !!! :beer:
Аватар
stani_bikera

Рейтинг: 1130

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Май 07, 2010 11:11 am

По въпроса на @bikerider - да, карал съм башгард от текстолит. Знаеш, че не карам супер скъпата машина, затова гледам да поспестя - каквото мога да си направя сам. От малко повече от година карам текстолитен предпазител. Видял е и Витоша и миналата седмица Сопот. Обработката му беше изключително трудна - рязах го с прободен трион със специалиално предназначен нож за подобен тип материали, изработени на базата на смоли, лепила и лакове. Шлайфането ставаше на шмиргел. С моето каране е отнесъл не един и два удара в камък, без никакви поражения. Отбелязвам само, че ударната якост по спомени беше около 30kj/m2 по Шарпи без нарез.
Ако толкова си го закъсал толкова - имаше един колега от форума, който ги правеше от дуралуминий.
Bashguards.jpg
Bashguards.jpg (155.17 KiB) Прегледано 1356 пъти

ПП. Ако искаш - ще го снимам, така или иначе имам работа по машината и ще кача снимки да видиш в какво състояние е след една година каране.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот bikerider » Пет Май 07, 2010 3:02 pm

EccentricMOTION написа:ПП. Ако искаш - ще го снимам, така или иначе имам работа по машината и ще кача снимки да видиш в какво състояние е след една година каране.

Да, ще бъда благодарен, ако постнеш снимки, както и информация за това колко ти е струвало и как точно е удрян.
Аватар
bikerider

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Май 07, 2010 6:01 pm

Първо да се извиня на автора за отклонението от темата, но смята за интересно направата на башгард от текстолит. Смятам го за напълно подходящ за целта. Отбелязвам, че се използва текстолит марка К /К1, К2, К3/, НЕ марка "Е" - той отива по-скоро в елизолацията/елпроектиране!

За цена и размери - продава се по големите складове на плоскости от 1мм за платки до 10мм за подобни цели като моята. Плоскостите са стандартизирани, по спомени 100х150см. Цената варира в зависимост от качествата и дебелината на продукта. Средно около 20лв/лист. В моят случай за щастие го получих като подарък от мой познат без пари. За тегло за съжаление не мога да отбележа :(

Удари е поемал всякакви - от нормалното грайндване по камъни до директен удар отново в камъни/скали. Отбелязвам - не говоря за удари с 50-60-70км/ч.

Ето и снимчиците за които споменах. Нараняванията са минимални, по-скоро козметични, от колкото конструктивни/механични. "Счупването" на предпазителя по-скоро се изразява в разслояване на материала, което е невъзвратно. Само на едно-две места има подобно разслояване, което не навлиза на повече от 5мм навътре.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот did » Пет Май 07, 2010 6:27 pm

Е, сега вече е.13 фалираха...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Май 07, 2010 7:51 pm

:) Разбира се, никога не бихме могли да постигнем качеството и точността на продукти като Е13, но винаги може да импровизираме в подобни ситуации. Просто предлагам опция за аналог на заводски продукт с немалка цена. Които иска да ме приеме на сериозно, който не - здраве да е :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот bikerider » Пет Май 07, 2010 8:11 pm

Никъде не си споменал тегло?

После, дотук виждам поражения, които би издържал и найлонов башгард. Липсва обективно сравнение.

И накрая имам една процедурна забележка:

EccentricMOTION написа:Намери текстолит - това, от което се правят елтаблата, тъмнокафяво на плоскости.

EccentricMOTION написа:Отбелязвам, че се използва текстолит марка К /К1, К2, К3/, НЕ марка "Е" - той отива по-скоро в елизолацията/елпроектиране!

Мислиш ли, че това, което разигра в темата е коректно? Не ми се рови, но лесно ще намеря още противоречия в постовете ти. Това е основната причина да те репликирам, иначе бъди сигурен, че последния ти пост бе взет напълно насериозно.

Edit: което бе и целта - да се стегнеш малко и да дадеш наистина полезна информация. Имаш едно плюсче от мен за старанието :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Май 07, 2010 9:20 pm

Напълно съм съгласен с корекцията ти. Сравнението, което посочих в началото бе поради факта, че на повечето от нас текстолита е познат като това на което са наредени бушоните на старите елтабла. Поради това образно посочих.
Относно тегло - за съжаление не разполагам с електронен кантар, с който да премеря точно тегло. Мога до ден-два да дам и тегло на този от снимките /42т/. Плътността на текстолита варира в диапазона 150-250гр/м2, в тези рамки е и алуминия/190гр/м2 за най-използвания/.
Аватар
EccentricMOTION

Назад към Веломеханик