Проблем при махане на грипове

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем при махане на грипове

Мнениеот MacLeod » Пет Май 21, 2010 8:42 pm

Здравейте,
махнах следните грипове от колелото си: http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=2696&product_cat=335&lang=2. При слагането на гриповете алуминиевият обръч в ляво на картинката се заключва с едно болтче, но от другата страна ( в дясно на снимката ) се набива една пластмасова тапа в самото кормилото.
:offtopic: Изключително тъпи грипове, не ги препоръчвам на никой. Освен всичко друго се изхабяват за 2 месеца.

Както и да е, вече съм направил грешката.. Сега се опитвам да я оправя и свалих този боклук от байка си. Но има един проблем, който все още не знам как ще реша. Тапата, която се набива в кормилото, сега не иска да излезне. Стърчащата извън кормилото част се скъса при опитите ми да я изкарам и то изключително лесно. Сега в кормилото имам дразнещо парче пластмаса, което искам да изкарам. Парчето е от едната страна, от другата все пак успях да го измъкна с много голяма доза късмет. Въпросът ми е как мога да изкарам парче мека пластмаса от кормилоти си, при положение че няма как да го хвана отвън. Въртят ми се някакви идей за въздух под налягане от другата страна или да го надупча с бормашина, знам ли...
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Проблем при махане на грипове

Мнениеот zafirovp » Пет Май 21, 2010 8:50 pm

Нали е пластмаса, защо не я шчупиш? Това с въздуха под налягане също става, всички грипове без Lock-On така ги махам, особено ако имам компресор под ръка става за 3 секунди.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот kapitanblood » Пет Май 21, 2010 9:31 pm

Ако е продупчена тапата ,няма да ти помогне много компресора.Опитай с една по-дълга отверка,да я подпъхнеш м/у стената на тръбата и тапата(ако си решил че не ти трябва въпросната тапа),след това натискаш като ползваш ръбт на тръбата като опорна точка и трябва да излезе.... :agree:
П.П. Ако тя прословута тапичка не ти трябва има много аграрни начини тя да излезе... ;)
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот MacLeod » Пет Май 21, 2010 9:49 pm

Нали е пластмаса, защо не я шчупиш
Няма как да я счупя, тя е в тръбата на кормилото, стърчащата част вече се счупи.
Опитай с една по-дълга отверка,да я подпъхнеш м/у стената на тръбата и тапата
Не си го представям това как ще стане, доста здраво е упряла в стената на тръбата на кормилото. Ако вкарам сила докато подпъхвам отверка, най - много да я набия още навътре. А иначе въздуга под налягане мисля да го пусна от другата страна на кормилото, не е точно както вадят грипове. Така че не знам дали ще стане и така...
Аватар
MacLeod

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Май 21, 2010 10:06 pm

Ако не те притеснява теглото на тапата/20-50гр/ набий я навътре в кормилото. Същото се случи с моето кормило - взех го със скъсана тапа в него, не ми се занимаваше и я набих навътре.
По-разумният вариант е с винт - взимаш винт за дърво, навиваш го в средата на тапата здраво и го вадиш с клещите. Нещо като тирбушон и бутилка вино.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот MacLeod » Пет Май 21, 2010 10:17 pm

Не знам дали ще успея да навия винт или тапата ще се набута навътре.
Аватар
MacLeod

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Май 21, 2010 10:25 pm

Взимаш винт 4мм, дупчиш с бургия 2мм и навиваш. Взимаш винт 6мм, дупчиш с 3-4мм бургия и става.
Последна промяна EccentricMOTION на Пет Май 21, 2010 10:36 pm, променена общо 1 път
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот did » Пет Май 21, 2010 10:31 pm

:offtopic:

EccentricMOTION написа:боргия ... боргия

Ти нали ще ставаш инженер? Редно е да знаеш, как се казва един от основните инструменти в металообработването.

Позволявам си този офтопик, понеже темата е безмислена. Има 1000 начмина да се извади парче пластмаса от тръба. Ако не може да се извади, може да се натика навътре и няма да пречи.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Май 21, 2010 10:43 pm

did написа::offtopic: .... безмислена...

Ние инженерите сме неграмотни ....безсмислено е да коментираме :beer:

Ако от едната страна си извадил тапата, опитай да я избуташ от другата с достатъчно дълъг и здрав предмет. Не забравяй да я поглезиш малко с лубрикантче - малко масълце или WD поне.
Ако ли не - чичо ти @did ще ти каже с какво да залееш тапата, така че да изтече от кормилото.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот MacLeod » Пет Май 21, 2010 11:02 pm

Няма как да я извадя от другата страна, тъй като кормилото не е право, а има кривина по средата и то голяма. Ако исках да я натикам до сега да съм я натикал :) Искам просто да я извадя, защото ме дразни :(!:
Аватар
MacLeod

Мнениеот TENDER » Съб Май 22, 2010 1:09 am

Ако успееш да направиш дупка в тапата с бормашина, в която да навиеш тирбушон - ще стане. Ако при опита си да направиш дупка тапата се плъзне по-навътре, значи се движи лесно и не е заклещена. Тогава може просто да я избуташ от отсрещната стена с дебел кабел. Бял коаксиален кабел (за телевизионен сигнал от антена, кабелна TV) с плътна жица в средата ще е много удобен за случая. Освен че е достатъно гъвкав за да мине през извивките на кормилото, е и доста корав.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот bikerider » Съб Май 22, 2010 7:53 am

@McLeod:
Ако си пробил тапата и е останала само "втулка" - намери шайба с диаметър колкото останките. Изпили я от двете страни, така че да стане елипсоид. След това ти трябва достатъчно дълъг болт с гайка и шайбата. Подпъхваш я косо под останките от тапата, изправяш я да се запъне зад тях и ги вадиш с болта. Не е зле да има и някаква импровизирана ръкохватка...а ако излиза много трудно може да си направиш скоба с парче PVC или метална тръба опряно в кормилото и още една шайба с гайка отгоре вместо ръкохватка.

Ако не си я пробил и е влязла навътре - изолирай я отвън херметически, например залей я с малко силикон (но малко), восък или нещо подобно, след което използвай стандартния метод с помпа или компресор. Ако е плътно по тръбата няма дори какво да заливаш, направо помпай с компресора.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Съб Май 22, 2010 11:14 am

Проблемът е решен.
След известни експерименти и мъки, мисля че намерих сравнително добро решение от 3 стъпки:
1. Нагорещява се тънък пирон, който да пробие лесно тапата от пластмаса без да я набута навътре.
2. Взима се дълъг и тънък болт за дърво, който се навива в пробитата дупка.
3. Болта се издърпва заедно с тапата.

Нещо подобно на предложеното от EccentricMOTION.

Благодаря на всички за мненията :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот dibo92 » Сря Май 26, 2010 9:58 pm

:bigeyes:
Адски сложно ми звучи...
Защо не просто тирбушон?
ПП:Аз моите тапи така ги вадих.
Аватар
dibo92

Рейтинг: 1985

Мнениеот Vagabont » Чет Май 27, 2010 10:42 am

Както ти каза сега тапата ти е вътре в курмилото ....

Взимаш един кабел или нещо от сорта напъхваш го от едната страна и ръчкай докато не излезне тапата :D :D тука развиха егати теорийте за да извадиш една тапа ...
АМАН ОТ РАЗБИРАЧИ
Аватар
Vagabont

Рейтинг: 1100

Назад към Веломеханик