Съвет за избор на задна ос.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съвет за избор на задна ос.

Мнениеот juslen » Съб Май 22, 2010 9:41 pm

Здравейте, от доста време срещам проблем с огъване на задната ос. До момента съм ползвал няколко плътни оси на 2 различни главини и резултата е огъване и съответно триене на гумата в рамата. Велосипеда ми е нисък клас...байк 26" с преден и заден амортисьор. Има ли някакви по-стабилни оси ? Може да посочите и конктретно място, където ги пласират. За гр. София става въпрос.
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Рейтинг: 1242

Re: Съвет за избор на задна ос.

Мнениеот Schizophrenia » Нед Май 23, 2010 4:50 pm

Ами има и друг вариант,който незнам колко ще ти е удачен,да си струговаш една. :agree:
Аватар
Schizophrenia

Рейтинг: 1181

Мнениеот teodorchy_sofia » Нед Май 23, 2010 6:16 pm

Значи, аз имах същият проблем, но аз скачах с колелото, което беше предназначено за из квартала..
Проблемът пич ти е, че главината е на резба. Трябва да си купиш главина на шлици, при тях лагерите са по-раздалечени, което не позволява на оста да се счупи толкова лесно.
Ако не желаеш да си купиш главина, вземи си ос на WELTIDE за 15-20лв, която ще издържи много повече от обикновените, но пак не е като ШЛИЦИТЕ. От всеки ДРАГ (веломания) се продават такива оси.
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот juslen » Нед Май 23, 2010 9:45 pm

teodorchy_sofia написа:Значи, аз имах същият проблем, но аз скачах с колелото, което беше предназначено за из квартала..
Проблемът пич ти е, че главината е на резба. Трябва да си купиш главина на шлици, при тях лагерите са по-раздалечени, което не позволява на оста да се счупи толкова лесно.
Ако не желаеш да си купиш главина, вземи си ос на WELTIDE за 15-20лв, която ще издържи много повече от обикновените, но пак не е като ШЛИЦИТЕ. От всеки ДРАГ (веломания) се продават такива оси.
Ясно, ще я пробвам тази ос, че иначе трябва доста неща да сменя по велосипеда(главина, венец, команди,дерайльор...и става дълга и широка ).
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот Magicman » Нед Май 23, 2010 11:32 pm

[/quote]Ясно, ще я пробвам тази ос, че иначе трябва доста неща да сменя по велосипеда(главина, венец, команди,дерайльор...и става дълга и широка ).[/quote]
С главината трябва да смениш и зъбчатките. Командите и дерайльора е излишно да се подменят в такъв случай, по скоро венците и веригата.
Magicman

Рейтинг: 1400

Мнениеот fenoryl » Пон Май 24, 2010 11:45 am

teodorchy_sofia написа:Значи, аз имах същият проблем, но аз скачах с колелото, което беше предназначено за из квартала..

Според мен не си заслужава инвестицията. Преди година и половина си взех цяла капла, чисто нова с главина Формула за 30 лв. Внец касетите със 7 плочи не са толкова скъпи. И ще си спестиш главоболията.
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Мнениеот teodorchy_sofia » Пон Май 24, 2010 4:49 pm

Еми да, аз по-горе казах, че най-добре главина на шлици, която е 30лв (на Формула, черна. Аз си взех такава), като мойта. Тя си върви с ОС (куха ос - QR). Това е моят съвет! Главина на шлици. Струва колкото 2 оси на WELTIDE.
Аватар
teodorchy_sofia

Мнениеот juslen » Пон Май 24, 2010 6:44 pm

teodorchy_sofia написа:Еми да, аз по-горе казах, че най-добре главина на шлици, която е 30лв (на Формула, черна. Аз си взех такава), като мойта. Тя си върви с ОС (куха ос - QR). Това е моят съвет! Главина на шлици. Струва колкото 2 оси на WELTIDE.
То това хубаво, но като цяло байка ми е доста ретро...трябва да сменя главина+венец(моя в момента е с 6 зъбни колела), след това заден дерайльор, верига и задна команда. Ще си помисля какво да правя. Благодаря за отзивите. :)
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот teodorchy_sofia » Пон Май 24, 2010 8:44 pm

При този случай, не сменяй всички компоненти (повечето), ами си купи ново свестно колелце :)
Аватар
teodorchy_sofia

Мнениеот kapitanblood » Пон Май 24, 2010 10:39 pm

То това хубаво, но като цяло байка ми е доста ретро...трябва да сменя главина+венец(моя в момента е с 6 зъбни колела), след това заден дерайльор, верига и задна команда. Ще си помисля какво да правя. Благодаря за отзивите.

Като смениш главината и венците,трябва да си вземеш, дерайлоьра и веригата.Командите също,иначе няма да можеш да караш.
Като цяло не си споменал,точната марка на колелото,но предполагам,че окомплектовката е най-елементарна.
Няма смисъл да влагаш пари за този велосипед,продай го и си вземи свястно колело.В противен случай ,ще сменяш части до посиняване,а в крайна сметка си със същия велосипед. :agree:
Повярвай ми ,така беше с на малкия колелото (Драг Вирус)
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот juslen » Пон Май 24, 2010 11:26 pm

kapitanblood написа:
То това хубаво, но като цяло байка ми е доста ретро...трябва да сменя главина+венец(моя в момента е с 6 зъбни колела), след това заден дерайльор, верига и задна команда. Ще си помисля какво да правя. Благодаря за отзивите.

Като смениш главината и венците,трябва да си вземеш, дерайлоьра и веригата.Командите също,иначе няма да можеш да караш.
Като цяло не си споменал,точната марка на колелото,но предполагам,че окомплектовката е най-елементарна.
Няма смисъл да влагаш пари за този велосипед,продай го и си вземи свястно колело.В противен случай ,ще сменяш части до посиняване,а в крайна сметка си със същия велосипед. :agree:
Повярвай ми ,така беше с на малкия колелото (Драг Вирус)

Колелото е стара версия на Sprint Charger, но окомплектовката е почти 1:1. Иначе, да, по груби сметки реално ще е по-добре да се насоча към ново.
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот kapitanblood » Вто Май 25, 2010 6:45 am

juslen написа:Колелото е стара версия на Sprint Charger, но окомплектовката е почти 1:1. Иначе, да, по груби сметки реално ще е по-добре да се насоча към ново.

:agree: :agree: :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Назад към Веломеханик