Shimano Tourney проблем с B-tension

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Shimano Tourney проблем с B-tension

Мнениеот Кръстака » Пет Юни 25, 2010 10:25 am

Здравейте,

имам колело с този заден делейльор, но от няколко дни прави проблем. Не иска да стои изправен и гайда слезе много близо до венците. Толкова е близо, че на най-малкия венец опира на съпорта и не може да влезе както трябва.

Според този дейта шийт, изправянето се регулира от B-tension болтчето:
http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 612967.pdf

В моя случай това болтче е навито до края. Развих го няколко пъти и го навих, но няма никаква промяна...

Някакво лостче ли се е скапало вътре или какво?
Някой има ли идеи?

Благодаря предварително.
Кръстака

Рейтинг: 1225

Re: Shimano Tourney проблем с B-tension

Мнениеот evilzet » Пет Юни 25, 2010 10:51 am

Да не би да е грешно затегнат за рамката. Би трябвало да има нещо изпъкнало, което да показва в какво крайно положение се стяга и оттам-нататък де се регулира с болтчето.
evilzet

Рейтинг: 2000

Мнениеот bio » Пет Юни 25, 2010 11:24 am

или проблемна пружина ... ако искаш погледни barnett's manual има глава за заден дерайльор ... успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Кръстака » Пет Юни 25, 2010 11:59 am

Определено не е от затягането, просто си личи как разсотянието между гайда и венците го няма никакво. Пък и той си беше така затегнат и преди да се получи този проблем.

Ще прегледам този менюъл като го изтегля от някъде.
Кръстака

Мнениеот bio » Пет Юни 25, 2010 12:29 pm

тук е цялата техническа документация на серията tourney ... това което си дал е упътване за монтаж ... има и чертежи там ... с две думи. това което искам да кажа е че ... има една пружина дето се казва b-tension .. (можеш да я видиш на чертежа на първия заден дерайльор) която всъщност опъва и отдалечава горната ролка от венците. ако тази пружина е преебана .. или отслабнала просто ще си седи прибран към венците. b-tension болта свъщност натяга тази пружина ... (сега как .. не мога да кажа) защото твоя дерайльор е капсулован, както и моя tourney ... или просто болта да пропуска тази хуйня от пружината и така като навиваш просто си навиваш и ненатягаш пружината.
сваляш дерайльора и виждаш дали крепежната планката, с която се захваща към рамката се движи свободно спряно тялото на дерайльора ... сещаш се за какво говоря ... после се опитваш да видиш тази b-tension болт къде опира в пружината, къде му отива върха ... и дали натяга пружината ...
това е от мен, ще се опитам да ти намеря повече инфо за работата на задният дерейльор ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Кръстака » Пет Юни 25, 2010 12:46 pm

И аз имам съмнения, че болта не натяга пружината. Сигурно някоя пластмаса вътре се е прецакала и се е отметнало нещо. Лошото е че не знам дали ще успея да го разглобя и да го оправя това...

Благодаря за помощта!
Кръстака

Мнениеот bio » Пет Юни 25, 2010 1:10 pm

ами той и evilzet имаше това предвид ... защото на някой дерайльори този болт се отблъсква от рамката мисля и така натяга пружината. ако искаш кажи модела на дерайльора и ще подледна в нас ... дали моя е същия ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Кръстака » Пон Юни 28, 2010 12:22 pm

Прави се казахте накрая. Оказа се че точно в съпорта ми се е променил ъгъла и целия дерейльор е отишъл твърде близо до касетата. Извъртях го обратно, но незнайно защо не мога да го стегна. В момента мога да го изместя на ръка ако искам, но сам не се мести. Тествано със 160км през уикенда. :)
Кръстака

Назад към Веломеханик