Проблем с пукаща главина

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с пукаща главина

Мнениеот geco » Вто Ное 16, 2010 10:09 pm

Здравейте!Имам една предна главина която ми създава малко ядове.Каплата е евтина (едностенна),с безименна главина и спици ,но пък е права и досега не ми е създавала проблеми(пазя си я).Пробелема е че оригинално главината беше с плаващи съчим без сепаратор ,който се бяха износили в следствие на ,което пукаха и ги смених с лагерче със сепаратор и нови конуси.Това преди около най-много 200-300км.Сега каплата отвори отново луфт и се чув апукане при движение в завой.Като сменях лагерите огледах чашките на главината и нямаха ясно изразено износване,но все пак си личеше къде са вървели съчмите,Все си мисля ,че проблема е от там.Имам една безумна идея да сваля лагерите и с една шкурка да полирам леглата и да затворя пак с нова грес и регулиране.Какво мислите.
geco

Рейтинг: 1279

Re: Проблем с пукаща главина

Мнениеот bio » Сря Ное 17, 2010 8:10 am

.... м-м-м от къде да започна. хайде от началото.
1. аз карам от доста години само със сачми ... и нямам никакви проблеми (освен че трябва да ги поддържам главините). при това карам евтини главини Lombardo, Formula и т.н. не говоря обаче за най-евтините главини на колелата от Метро ... те са за изхвърляне. Просто такава главина тръгне ли да се износва ... я отпиши.
2. причинините да е отворила луфт са общо взето две-три- бързо износване на леглата или неправилно затягане на контра гайката и след това тя се е само развила или крива ос (това не се оправя) трябва ти нова ос (а да си купиш цяла главина е по-евтино).
3. ако няма видимо износване и задиране на чашките и конусите значи всичко е ок. и идеята ти да полираш леглата ... е безумна :>
... та провери си оста и всички компоненти, сглоби и монтирай .. карай и после направо хвърляй ...
от личен опит ти казвам, че полза няма да има от каквата и да е манипулация .... кухи оси, прави оси, нови съчми ... конуси. просто този тип главини са такива .. и накрая пак ще опреш до:
Предна главина Shimano HB-RM60 - 12,90 лв.
Предна главина Shimano Alivio HB-MC12 - Цена: 12,90 лв.
Предна главина Formula FM21-FQR - 8,90 лв.
... или оглеждай пазара за някое сносно предложение ...
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот geco » Сря Ное 17, 2010 8:56 am

1.Мисля,че каплата е тоно от колело от Метро.
2.Контрагайката съм сигурен ,че е затегната.Това упражнение съм го правил доста пъти докато бях на резба отзад и свикнах да си регулирам главините.
3.Няма проблем да сменя галвината 10лв ще ги прежаля.Проблема е ,че както казах каплата е много евтина и с труда по наплитането ще струва повече от нея.
geco

Мнениеот nihonjin » Сря Ное 17, 2010 10:41 am

geco написа:Здравейте!Имам една предна главина която ми създава малко ядове.Каплата е евтина (едностенна),с безименна главина и спици ,но пък е права и досега не ми е създавала проблеми(пазя си я).Пробелема е че оригинално главината беше с плаващи съчим без сепаратор ,който се бяха износили в следствие на ,което пукаха и ги смених с лагерче със сепаратор и нови конуси.Това преди около най-много 200-300км.Сега каплата отвори отново луфт и се чув апукане при движение в завой.Като сменях лагерите огледах чашките на главината и нямаха ясно изразено износване,но все пак си личеше къде са вървели съчмите,Все си мисля ,че проблема е от там.Имам една безумна идея да сваля лагерите и с една шкурка да полирам леглата и да затворя пак с нова грес и регулиране.Какво мислите.

Конусите се изработват с голяма прецизност и няма как да ги оправиш с шкурка. По-добре смени конусите. Аз наскоро смених конуси на задна главина и стана като нова.
А при мен задната главина пукаше преди да се счупи оста и. За предна главина ми се струва малко вероятно да е тръгнала да се чупи.
Между другото, четох в един английски сайт, че е по-добре да се кара със съчми без сепаратор и че производителите слагали сепаратор за да намалят броя на съчмите, които са по-скъпи от сепаратора.
nihonjin

Рейтинг: 1220

Мнениеот geco » Сря Ное 17, 2010 11:09 am

Днес мисля да мина да взема нови съчми и да попитам в сервиза дали могат д ами намерят по-хубави конуси(SHimano).
geco

Мнениеот geco » Сря Ное 17, 2010 10:02 pm

За жалост днес се случи ето това с еднсотенната шина и калпавите спици.Хубавото е ,че аз съм добре и се озовах само седна лна тротоара.Явно новите трикомпонентни калодки дойдоха в повече.Ситуацията:СПускаме се по-доста стръмна асфалтова улица с един приятел надолу.Той спира и аз започвам да спирам,виждам ,че не достига дистанция и криввам леко надясно,след което колелото омекна под мен.Каплата се скъна по-посока движението...а аз се озовах на бордюра.
Утре ще отида до магазина да видя някое Mach 1 Exe с главина формула може да взема и да забравя за млко проблемите.
Прикачени файлове
0670.jpg
(124.76 KiB) 587 пъти
0669.jpg
(138.54 KiB) 398 пъти
geco

Назад към Веломеханик