Rock Shock Dart 1, нормална работа през зимата?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Rock Shock Dart 1, нормална работа през зимата?

Мнениеот windv » Сря Дек 15, 2010 11:33 am

Здравейте,
карам си с гореспоменатата вилка и всичко бе наред до преди няколко дни, когато стана студено. Един ден, само след 20тина мин. навън, вилката просто спече. Заклещи се в 1 положение (най-разгъната) и така си и остана, доакто не се стопли когато се прибрах. После пак си проработи.
Прочетох в ЧЗВ, http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=725 , за друга вилка, на която греста е заменена с масло.

Въпросът ми е, дали в моят случай цялото това упражнение ще има мсисъл и дали някой го е правил с Dart вилките?
Като гледам ще има каране тази изма на над -10 С° , има ли вариант тази вилка да функционира в такова време, с нужната профилктика и ако е възможно, то само смазването с масло(имам обикновенно машинно за левче) ще е достатъчно.
Предпоалгам, че има хора на които би била полезна информацията.
Благодаря много предварително.
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Re: Rock Shock Dart 1, нормална работа през зимата?

Мнениеот webster1102 » Сря Дек 15, 2010 12:20 pm

Не знам къде си чул,че трябва да се слага масло на тази вилка,след като тя си е на пружини само.Макар,че аз с една спринцовка слагах по стеншъните финно масло.И работеше що годе добре.Един приятел имаше същата вилка и в най-големия сняг я карахме заедно и естествено запече.Оправи по същия начин който и ти.Малко се стопли,гресира я и стана доста(ама доста)мека.Решението ти е силиконов спрей.Или по-скоро ти препоръчвам да отидеш до сервиз,ако не разбираш как да го направиш.Аз лично,имах щастието да карам много малко време пружинна вилка.Затова ако имаш пари и си готов да вложиш малко пари в колелото,я сменяй колко се може по-бързо(макар,че не може да се равнява на китайските боклуци,и си заслужават повече парите за нея,отколкото за Сънтур).Успех.
Аватар
webster1102

Рейтинг: 1287

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Дек 15, 2010 1:16 pm

webster1102 написа:.....заслужават повече парите за нея,отколкото за Сънтур.....

Не е коректно така да се обобщава - трябва да се сравняват по модели, а не по марки ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Дек 15, 2010 1:22 pm

При -10 градуса всичко почва да спича!
Дали ще е Дарт 1 или Тотем... :)
При дарт-а дори нямаш хидравлика с масло(има само пружина/еластомер) но пък имаш грес за смазка, която при ниски температури се втвърдява...
Вариант ти е да мислиш за някакъв друг лубрикант, който е достатъчно гъст и не се втвърдява при -10 градуса....
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот kubetata » Сря Дек 15, 2010 1:55 pm

Вчера преди да изляза да карам със спринцовка за инсулин вкарах около 4 мм масло 10w във всеки прахов уловител и вилката при около -5С работеше доста прилично! Експериментирай.
Тъй кат' стане..
Аватар
kubetata

Рейтинг: 1709

Мнениеот Sartor » Пет Дек 24, 2010 3:30 pm

Друг трик, който можеш да ползваш, е да обърнеш колелото по седалка и кормило един час преди каране - така маслото ще напои прахоуловителите и вилката работи по-добре.

На този стар трик ме научи един много мъдър байкър! :beer:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот quinnie96 » Вто Дек 28, 2010 8:25 pm

Sartor написа:Друг трик, който можеш да ползваш, е да обърнеш колелото по седалка и кормило един час преди каране - така маслото ще напои прахоуловителите и вилката работи по-добре.

Този вариант щях да кажа, ако не ме беше изпреварил :D
Авторе: ако толкова се притесняваш, че няма да ти работи вилката, обърни си колелото наобратно за един-два часа, както ти казаха. Аз си го пръскам с малко WD40, малко масълце също върши работа.
Но, не си мисли, че това е поддръжката на вилката. Става за вариант, но не е много трайно (става примерно за едно каране). Друго си е да я разглобиш, почистиш и т.н...
quinnie96

Рейтинг: 1281

Мнениеот Bike_mania » Вто Дек 28, 2010 8:49 pm

quinnie96 написа:
Sartor написа:Друг трик, който можеш да ползваш, е да обърнеш колелото по седалка и кормило един час преди каране - така маслото ще напои прахоуловителите и вилката работи по-добре.

Този вариант щях да кажа, ако не ме беше изпреварил :D
Авторе: ако толкова се притесняваш, че няма да ти работи вилката, обърни си колелото наобратно за един-два часа, както ти казаха. Аз си го пръскам с малко WD40, малко масълце също върши работа.
Но, не си мисли, че това е поддръжката на вилката. Става за вариант, но не е много трайно (става примерно за едно каране). Друго си е да я разглобиш, почистиш и т.н...

WD40 е обезмаслител.Не е препоръчително да смазваш с него вилката(то даже не я смазва а обезмаслява което е още по-лошо).Аз също направих като kubetata и вилката си работеше много добре през цялото каране :)
Bike_mania

Рейтинг: 1140

Мнениеот spirov92 » Вто Дек 28, 2010 8:52 pm

Bike_mania написа:WD40 е обезмаслител.

Доколкото разбирам е много тънка смазка, която измества всякакви други смазки. Но обезмаслител със сигурност НЕ Е!
spirov92

Мнениеот marsa » Вто Дек 28, 2010 9:02 pm

Аз не виждам как гумено уплътнение ще се напои с масло... Друг е въпросът, че в тези вилки май не би трябвало да присъства друго, освен грес. И в тоя ред на мисли, доколкото знам "замръзването" на евтините вилки се дължи на стягането на обикновените греси при ниски температури. Е, питам аз, някой замислял ли се е за нещо подобно:
http://www.maslata.com/component/virtue ... 3&vmcchk=1

Има и опаковка 19кг, връзва се по 7лв/100г.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот controltech » Сря Дек 29, 2010 8:28 am

При мен с xcm е същата работа,но аз съм с lockout и от едната страна май съм с хидравлика,НО ПАК СЕ СПИЧА :dontknow: А тефлоновия спрей помага ли или и аз ще трябва да си обръщам колелото на обратно :crazy: :D
controltech

Рейтинг: 999

Мнениеот quinnie96 » Чет Дек 30, 2010 9:31 pm

controltech написа:При мен с xcm е същата работа,но аз съм с lockout и от едната страна май съм с хидравлика,НО ПАК СЕ СПИЧА :dontknow: А тефлоновия спрей помага ли или и аз ще трябва да си обръщам колелото на обратно :crazy: :D

Можеш да разглобиш и почистиш вилката.
Но през зимата, и на задна гума да го оставиш колелото, времето си е студено и работата на вилката няма да е както при по-топло време. :agree:
quinnie96

Рейтинг: 1281

Назад към Веломеханик