Домашна направи на Bleed Kit

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Домашна направи на Bleed Kit

Мнениеот zafirovp » Съб Дек 18, 2010 12:57 am

Здравейте,
имам hayes stroker trail (front) и Stroker Ride (rear). Едната се нуждае от обезвъздушаване, а другата направо от пълнене. Идеята ме е да се направя Bleed kit сам. Бутилката мисля че мога да си я намеря по аптеките, но незнам как и се вика (Squeeze Bottle).Също така, дали може да се ползва някоя по-голяма спринцовка? Маркучи имам. Най-голямия проблем са накрайниците (Connection Fittings). Знаете ли тях от къде мога да си ги намеря/направя. Ето линк към оригиналния Bleed kit. http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=8384 Също така мисля да използвам DOT 5.1 (Препоръчва се 3 и 4) но четох някъде, че и дот 5.1 работи. Какво е вашето мнение?

Мерси :agree:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: Домашна направи на Bleed Kit

Мнениеот obelix » Съб Дек 18, 2010 7:38 am

Ако мислиш да играеш с маслото, може да сложиш RBF 600 ( май на Motul е най-добро ). Като химикал то класифицира като DOT4 но точката на кипене е доста над тази на DOT5/DOT5.1 .
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот pro-adrenaline » Съб Дек 18, 2010 10:37 am

Според мен за 30 лв не си заслужава дори да си правиш труда да майсториш Bleed kit
pro-adrenaline

Рейтинг: 1195

Мнениеот рс » Съб Дек 18, 2010 3:10 pm

Само DOT 5 е различно и се слага при изрично упоменаване от производител или ако сам можеш да прецениш. Синтетична е, това е проблемът. Сега прочетох и това рфб 600 какво е - и то е синтетично.
Успяваш ли да завриш дот 3/4? И 5.1?! дот 5 е за хидравлични помпи, ти нямаш такава.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот Capoeira » Съб Дек 18, 2010 4:43 pm

рс написа:Само DOT 5 е различно и се слага при изрично упоменаване от производител или ако сам можеш да прецениш. Синтетична е, това е проблемът. Сега прочетох и това рфб 600 какво е - и то е синтетично.
Успяваш ли да завриш дот 3/4? И 5.1?! дот 5 е за хидравлични помпи, ти нямаш такава.

Те всички ДОТ са синтетични, само дето 3,4,5.1 са на база на полиетилен гликол, докато ДОТ 5 е на силиконова база. В общия случай двете са несъвместими. Ако ти се инвеситрат средства вземи или 5.1 и Motil RBF 600, заслужава си.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Рейтинг: 2000

Мнениеот airborneone » Съб Дек 18, 2010 5:01 pm

Capoeira написа: Motil RBF 600, заслужава си.

Само дето РБФ не е съвместим с всички модели спирачки.
По-агресивен е към гумените уплътнения и някои производители изрично забраняват използването му в тяхни спирачки,
иначе както качества е много по-добър, няма спор.
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот Capoeira » Съб Дек 18, 2010 6:23 pm

airborneone написа:
Capoeira написа: Motil RBF 600, заслужава си.

Само дето РБФ не е съвместим с всички модели спирачки.
По-агресивен е към гумените уплътнения и някои производители изрично забраняват използването му в тяхни спирачки,
иначе както качества е много по-добър, няма спор.

NORMES : FMVSS 116 DOT 4 / SAE J 1703 / ISO 4925.
което означава че който изрично пише за ограниаване на иползваното ДОТ4 масло, или иска да те "цица" за неговото брандирано "лайно". Или пуска прословутата 5 годишна гаранция 5-години без течове и за да си гарантира това иска да използваш тяхно по-малко агресивна течност.
По същия стандарт са всички дот4 масла.
ISO 4925:2005 specifies non-petroleum-base fluids used in road-vehicle hydraulic brake and clutch systems that are designed for use with such fluids and equipped with seals, cups or double-lipped type gland seals made of styrene-butadiene rubber (SBR) and ethylene-propylene elastomer (EPDM).
И аз не съм виждал ткова ограничение на продуктите на Формула и Авид, не съм проверявал за Хейс или Магура.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот obelix » Съб Дек 18, 2010 6:31 pm

airborneone написа:някои производители изрично забраняват използването му в тяхни спирачки

Кои например ? ( Аз потенциално съм се замислил на едни джусита да го сложа... )
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот рс » Нед Дек 19, 2010 11:41 pm

Capoeira написа:
рс написа:Само DOT 5 е различно и се слага при изрично упоменаване от производител или ако сам можеш да прецениш. Синтетична е, това е проблемът. Сега прочетох и това рфб 600 какво е - и то е синтетично.

Те всички ДОТ са синтетични, само дето 3,4,5.1 са на база на полиетилен гликол, докато ДОТ 5 е на силиконова база. В общия случай двете са несъвместими. Ако ти се инвеситрат средства вземи или 5.1 и Motil RBF 600, заслужава си.

Последно гликолна или синтетична течност му казвате на човека? 5.1 си е обикновената спирачна течност, докато дот5 и РБФ600 са другата и не трябва да се смесват. Дот 4 или 5.1 са си чудесни и не правят гумичките на пихтия.
Правилник:
рс

Мнениеот VALKS » Пон Дек 20, 2010 12:57 am

Спомням си, че една Формула K18 имаше проблеми с уплътненията заради RBF600 ;)
Аватар
VALKS

Рейтинг: 1191

Мнениеот airborneone » Пон Дек 20, 2010 1:40 pm

VALKS написа:Спомням си, че една Формула K18 имаше проблеми с уплътненията заради RBF600 ;)

Не само тя.
@Capoeira,
това какво има в сайта на производителя и какво се случа след реалното използване са 2 различни неща в голяма част от случаите, смятам, че ще се съгласиш с мен.
Що се отнася до Формула, когато получих своите имаше принтиран мейл, в който се казваше да не се слага дот повече от 5.1 заради възможно по-бързо разяждане на гумените уплътнения.
Не че след гудридж-а смятам, че има нужда от нещо повече от 5.1 де...
Чиърс ман :beer:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот bikerider » Пон Дек 20, 2010 2:50 pm

pc, престани да говориш наизуст и си намери спецификацията на RBF600. Единствено DOT5 е на силиконова основа, RBF600 e на гликолна основа, а целия му кусур е, че изсушава уплътненията и трябва по-честа профилактика (най-вече на буталата на накладките), особено при спирачки, където е пестено от качеството на уплътненията.

Edit:
@zafirovp: нужни са ти единствено маркучи за система и спринцовки (от санитарна аптека). Единственото, което не може лесно да се направи е преходника за маркуча горе при резервоара. Трябва ти и малко и малко тел за осигуровка на маркучите към спринцовките и щуцера на апарата. Системата с шишенцето е мъчителна история, не ти я препоръчвам.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот zafirovp » Пон Дек 20, 2010 8:09 pm

Благодаря за интересните и точни отговори. Имам почти всичко, остава ми само спирачна течност и преходник за маркуча за лостчето. Мисля, че това ще свърши работа http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=20007. А за щуцера на калипера не ми ли трябва преходниче? Един приятел сега си сложи RBF, а спирачката му е по-нисък клас от моята, така че мисля да изчакам, за да видя кога ще му съсипе уплътненията.

И тъй като, голяма част от постовете в тази тема засягат главно спирачните течности се чудих кое е по-добро -

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=51840 (DOT 5.1 is100% compatible with systems that run DOT 3 and DOT 4, and comfortably exceed their performance specifications )

Също така съм се спрял и на http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=20034
Аватар
zafirovp

Мнениеот bikerider » Вто Дек 21, 2010 10:38 am

Има доста модели Хейс, а аз имам опит с по-старите, които имаха пробка и щуцер в едно при апарата. Дай малко повече информация за спирачката и ще ти кажа повече подробности :)

От тия две спирачни течности бих взел Finish Line без да се замислям.
Аватар
bikerider

Мнениеот Capoeira » Вто Дек 21, 2010 5:37 pm

Tова е от ръководството на Формула:
Hydraulic brake fluid
Use only DOT 4 Super hydraulic brake fluid from sealed containers. Don’t leave the bottles of DOT
fluid open for a long time as this product absorbs moisture in the air and this will change its physical
properties, seriously affecting the efficiency of the brakes. Change the oil in the system every
year to maximize performance.
Това от на Авид:
For best results, use only Avid Hi Performance DOT Fluid. If Avid fluid is not available, only use DOT 4 or 5.1 fluid.

Никъде не споменават за ограничение, може. Предполагам че въпросния проблем с Формула-та си е бил чисто съвпадение. Няма причина каквато и добавка да сложат в спирачната течност да е агресивна директно към гумените уплътнения и семеринги, незевисимо дали са от 1)бутандиен или стирен каучук; 2)етилен или пропилен каучук; 3)неопренови, единствената причина може да е в наличието на повече замърсители(сяра или цинков окис) в състава на улътнението което е вече е фактор за самото качество на уплътнението. В крайна сметка стандартната гаранция на всяка спирачка покрива течове в гаранционния период, стига да се спазват условията, за останалото и без това това са консумативи който каквто всичко останало си има експоатационен интервал.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот zafirovp » Вто Дек 21, 2010 10:32 pm

Аватар
zafirovp

Мнениеот bikerider » Сря Дек 22, 2010 11:00 am

Така и мислех, значи преходника си е този, който показа, а за калипера не ти трябва преходник - маркучето просто се нахлузва, пробката се развърта и действаш със спринцовката, но имай предвид онова за телта, което споменах - минал съм през доста оливания с DOT заради тая тъпа щуцеро-пробка :)
Аватар
bikerider

Мнениеот zafirovp » Сря Дек 22, 2010 6:11 pm

Да, мисля да използвам тънка свинска опашка, заедно с тел, понеже наскоро си смених паркета. :D

Благодаря на всички за точните отговори. Скоро ще има снимки.
Аватар
zafirovp

Мнениеот bikerider » Нед Дек 26, 2010 10:00 am

Между другото, тук (http://www.satelit-nikis.com/material_descr.htm) има доста прегледно описание на материалите и се твърди, че за спирачни течности е подходящ Aflas, а не NBR. Гугъл твърди, че за авто и мото приложения се използва EPDM.
Аватар
bikerider

Мнениеот рс » Пон Дек 27, 2010 1:22 am

Нещо стана дума за РФБ 600 на Мотул - напълно синтетична спирачна течност, както вече писах. Това нещо е някакъв компромис, с единствена цел по-висока температура на кипене и цена. Така пише в описанието му (без да се споменава цената като "качество", разбира се).
Гумичките на спирачката не са ли NBR?
Правилник:
рс

Мнениеот bikerider » Вто Дек 28, 2010 3:54 pm

pc, не се прави на две и половина, защото разбрал-недоразбрал наговори един куп неверни неща относно RBF6000 и на всичкото отгоре все още продължаваш. Минуса ти е от мен.

рс написа:5.1 си е обикновената спирачна течност, докато дот5 и РБФ600 са другата и не трябва да се смесват.

Това бяха пълни глупости и все още са.

Демек като е синтетично значи е на силиконова основа, така ли? Браво, браво, гениално заключение. pc, oткога гликолите и естерите извират от земята? :bulb:

рс написа:Това нещо е някакъв компромис, с единствена цел по-висока температура на кипене и цена.

Моля те, ако нямаш какво конкретно да кажеш, недей тегли локуми и говори за компромиси. Ако твърдиш, че RBF6000 не е на гликолна основа и/или не е взаимозаменяема с DOT3/4/5.1 течност поне го кажи ясно. След което иди на очен лекар.

Фактите са тези: RBF6000 е прекрасна спирачна течност 100% съвместима и заменяема с произволна DOT3/4/5.1 течност. Никога не съм чувал за проблеми с маншетите и о-пръстените на авто/мото спирачки, което ме води на единствения извод, че реалния проблем са евтините фабрични уплътнения на някои вело-спирачки (силно подозирам, че за фабричните уплътнения се използва по-евтин материал, който държи на само на DOT3/4/5.1, но не и на гликолите използвани в RBF6000 - за повече подробности ще имам нужда от химик). Показателно е, че вече толкова години има хидравлични велоспирачки (вкл. Формула), но никъде не съм видял официална препоръка от производител да НЕ се ползва RBF6000. Разбираемо е защо - защото ще стане явно, че не са използвани уплътнения, годни за състезателна употреба, макар велоспирачките, в които се ползва тази течност определено се рекламират като годни за състезателна употреба. Последната капка наля това, което airborneone сподели за Формула - явно е, че предупреждават в лична кореспонденция да не се ползва RBF6000, но същевременно аз не мога да намеря такова официално предупреждение, което за мен не е нормално и с извинение е пълна педерастия, защото представлява укриване на информация от потребителя. Предпочитам да спра дотук с изводите спрямо производителите и представителите им.

Всеки случай трудно бих повярвал, че някой нормален производител би сложил NBR маншети/уплътнения и о-пръстени в спирачка с гликолна течност. Ако има такъв той би следвало да бъде пребит с камъни и натикан в десета глуха. Но да се върнем на RBF6000 - очевидно е, че говорим за тунинг и не можем да обвиняваме производителя за какъвто и да е проблем. Виждам два пътя за решаване на проблем с RBF6000 - маха се RBF6000 и се слага DOT 4/5.1, като се губи от температурни свойства, демек се отказваме от тунинга. Другия (за мен истински при наличието на фирми като Семерина) начин е да се сменят всички маншети, о-пръстени и уплътнения за цилиндри с такива, които издържат, например от EPDM. Въпрос на цели и приоритети.
Аватар
bikerider

Мнениеот рс » Вто Дек 28, 2010 9:15 pm

А някъде да си видял препоръка да се използва RFB течността?
RFB има променен състав и свойства в сравнение. Примерно, по-малко гликолни съединения, намалено водопоглъщане и увеличено сгъстяване при ниски температури.

След като я дават да е DOT 4, и спирачката е с упътване за същото, няма проблем да се ползва, като се отчита сгъстяването при студено. Вероятно последното няма да окаже влияние, но не се знае.
Разделението на спирачните течности на "синтетични" и "гликолни" идва от DOT 3/4/5.1 и DOT5. Те не могат и не трябва да се смесват. ДОТ 5 е "синтетичната" - автомобилен жаргон. Коментираната RFB е описана с големи букви и удивителни след тях като "напълно синтетична" по реклами и брошури - намира се лесно и веднага за справка. Тук направих аналогия със DOT 5 нещата, и като проверявах състава и (наизуст - ама си измисляш фантазии), видях, че има по-малко гликолни чудесии. В крайна сметка прецених, че не трябва да се бърка с DOT 4/3 - заради смесването, заради неясното поведение на гумени и други полимерни детайли и покрития и заради липсата на практическа полза.

Това за маслата.
Мисля, че малко с нагъл и ядосан.
Ако мислиш, че греша, разясни накратко писаното от теб. Ще се съглася с твоите аргументи, нека да ги видим.
Ето кое не ми е ясно - къде съм споменал силикон, пълна глупост ли е, че 3/4/5.1 не се смесват с 5 или РФБ. Нищо не съм казал за извиране или добиване или подземни богатства.
Кажи сега, покажи ни, как се смесват спирачните течности от различен вид.

рс написа:5.1 си е обикновената спирачна течност, докато дот5 и РБФ600 са другата и не трябва да се смесват.

Демек като е синтетично значи е на силиконова основа, така ли? Браво, браво, гениално заключение. pc, oткога гликолите и естерите извират от земята? :bulb:

Не знам какво действие има този минус, но ще те помоля да си го прибереш на мястото му, ако не отговориш малко по-сериозно и не спреш ТИ да пишеш наизуст. Не съм видял да цитираш никакъв документ, аз поне още помня къде съм чел нещата и ще събера документите сега.
Последна промяна рс на Вто Дек 28, 2010 9:29 pm, променена общо 1 път
Правилник:
рс

Мнениеот bikerider » Вто Дек 28, 2010 9:25 pm

Аз няма какво да доказвам - ти твърдиш, че RBF600 не е взаимозаменяема с DOT 3/4/5.1. Докажи го. Твърдиш, че не се смесват - никъде не съм говорил за смесване, не отклонявай акцента.
Отговори ми на няколко въпроса:
1. Подходящите уплътнения би ли трябвало да се влияят от количеството и вида на гликолите? Да или не?
2. Чувал ли си за такива проблеми с RBF600 в авто или мото спирачка? Да или не?
3. RBF600 я има на пазара от доста, доста години. Кой производител на хидравлични велоспирачки с гликолна течност е предупредил изрично в менюала да не се ползва RBF600? Посочи един.
4. Накрая да попитам за N-ти път - откъде вадиш генералните си заключения, че след като RBF600 е пълна синтетика не трябва да се използва на мястото на DOT3/4/5.1?

Забележи отново, че нямам намерение нищо да доказвам, понеже не аз говоря врели-некипели. Благодаря предварително за отговорите!

Edit: моля в горния ми пост RBF6000 да се чете RBF600 :)
Аватар
bikerider

Мнениеот рс » Вто Дек 28, 2010 10:46 pm

Да ти посоча нещичко -

В по-горното мнение те попитах кое са пълните глупости?
Свойствата на различните течности с такива подробности не са за темата на човека и се опитах да направя друга. Не мога да я видя за съжаление. Добре е там да се пише за спирачната течност нашироко и с данни. Струва ми се редно да се хванеш да прочетеш какви са нещата, за които говорим - или щом си така запознат, да вземеш на подходящо място да покажеш какво точно имаш за РФБ, дот3/4/5.1 и дот5.

С оглед на спиране на плямпането тук
РФБ е ДОТ4, но въобще не е същата и не са взаимозаменяеми. Част от качетсвата и трябва да са същите, но виждам други съвсем различни. Като за начало, не са взаимозаменяеми в случай на необходимост от доливане. Ако е допустимо, в което се съмнявам, резултатът ще е "качестсвен" по някакъв друг непредвиден начин
1.Подходящите уплътнения не би трябвало да се влияят от гликолите. Е и, Бикеридер? Обикновено подходящите неща са подходящи, както е казал Мечо Пух. Това се учи в предучилищната.
2.Не съм чувал за такива проблеми с РФБ600. Ако става дума за проблеми с уплътненията, съм чувал за проблеми при безмислена и некомпетентна замяна на един с друг продукт. Затова и пишем сега. РФБ не съм чувал пък никога до момента, в който се хванах да прочета описанието и, таблицата за приложение и представянето и от продавачи и производители. Не мисля и да се занимавам с РФБ, един изглежда ненужен продукт за велосипеди и машините, с които имам работа. Обаче, имайки някакъв малък опит с машини, общо казано, виждам, че с РФБ ще има проблеми. Сигурно и има вече.
3.РФБ може би е на пазара от много години, но това не променя приложимостта и. В инструкциите за употреба се посочват правилният начин за работа, и по отношение на всички изключения отговорността за екпериментите е на собственика. Би било излишно да се изброява да не се слага РФБ, антифриз, хидравлично масло, нафта, веро и т.н. непредвидени за конструкцията продукти. Списъкът ще е безкраен, освен това производителят просто не се интересува от такива експерименти след като е предложил достъпен правилен гарантиран продукт.
4.Заключенията ми, че след като РФБ е синтетична си вадя въз основа на обучението и опита ми, които са ме научили като видя нещо непредвидено, и конкретно особена по състав и свойства спирачна течност, да взема да прочета за какво става дума в техническата документация. Конкретно за рфб - виж Мотул, дилърите и търговците, и таблиците на приложение.

Ако имаш предвид, че аз говоря врели некипели, и още повече ако се окаже, че все пак ти си в лека грешка, вземи се извини и прекрати поредицата ти от повече от едно-две неаргументирани мнения, подтикващи към не по темата спор. Дотук няколко пъти се опита грешно да окачествиш моята позиция като писана наизуст, абсолютна глупост и не помня още какво. Врели некипели да добавя ли? Ще помоля силно активната администрация на форума да хвърли едно око, и с интерес ще чакам да изясним тхеническите подорбности в съответната подходяща тема.
Правилник:
рс

Мнениеот Admin » Вто Дек 28, 2010 11:22 pm

Бъди сигурен, че чета темата с интерес.
Само че няма как да накарам bikerider или когото и да било да се аргументира повече или по-малко. Всеки сам си решава какво пише и как би могло да се приеме от аудиторията.
Що се отнася до някои по-остри изрази, които вероятно са те засегнали, разбирам те напълно, аз също не съм голям почитател на тоя начин на спорене, но реално погледнато, bikerider никъде не те е обидил в лично качество, просто е окачествил написаното от теб, т.е. казал си е мнението за написаното. Ако те беше нарекъл глупак, тъпак или нещо подобно, щеше да е изтрито, но в случая няма как да го изтрия - би било по-крайна мярка, отколкото е самата негова забележка. А и пак натъртвам на това, че всеки би трябвало да чете внимателно и да си прави изводи от това кой как спори, кой какви аргументи излага и т.н.
Не се вторачвай в неговите квалификации, те не са някаква присъда, а са си просто негово мнение - аргументирай си твоето мнение и готово. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Вто Дек 28, 2010 11:34 pm

@Admin: :agree:

@pc: моля те, престани с това измислено понятие "синтетичен", тук не обсъждаме жаргона на авто-механиците. Нека говорим за гликоли, естери, силикони и прочее. Всичко е синтетично в днешни дни, защото минава през обработки и прочее - това ти намеквах с извирането от земята. После, никъде не съм говорил за доливане и/или физическо размесване/смесване/мешане, излишно е да местиш акцента към доливане.

Такааа...

рс написа:Последно гликолна или синтетична течност му казвате на човека? 5.1 си е обикновената спирачна течност, докато дот5 и РБФ600 са другата и не трябва да се смесват.

Стоиш ли още зад тези си думи? Няма да ти се обяснявам какво и колко съм чел, защото както очаквах ти сам призна, че RBF600 е DOT 4 (да те допълня - на полигликолна основа). По-горе Capoeira цитира упътванията на Avid и Formula - и в двете фигурира DOT 4. Въпрос за второкласници: според официалните документи на Avid и Formula OK ли е да се сложи RBF600? Ако възникне проблем с уплътненията, къде е отговорността - у потребителя ли? Всичките глупости, които надрънка за отговорността на потребителя сипал си сам RBF600 няма да ги коментирам, защото честно ми омръзна да споря с радио.

Ако някои спирачки (K18, Code) и прочее дават проблеми с уплътненията, то това просто няма как да е отговорност на потребителя/механика при положение, че изрично си пише да се ползва DOT 4 (ако не можем да намерим OEM-ската пикня на производителя). На теб ти е лесно да вмениш вина на потребителите, но тия производители препоръчват DOT4, а се оказва, например, че според Формула не всички DOT4 продукти са ОК... само дето не го пише по официалните документи.

pc написа:Би било излишно да се изброява да не се слага РФБ

Спирам дотук, спора ми с теб беше чисто фактологически и мисля, че каквото имаше да се каже го казах. Щом те влече да казваш на черното бяло - моля.

Edit:
pc написа:2.Не съм чувал за такива проблеми с РФБ600. Ако става дума за проблеми с уплътненията, съм чувал за проблеми при безмислена и некомпетентна замяна на един с друг продукт.

pc, замяната с RBF600 е всичко друго освен безмислена. - с тази "мокра" точка на кипене е най-подходящата спирачна течност за екстремно каране в сняг, кал, лед, киша, дъжд и висока относителна влажност на въздуха. Освен всичко друго може спокойно да се сменя на повече от една година. Та ако ТИ не си имал нужда от такава течност, ако не си карал така, че да имаш проблеми с fade, това е съвсем друга история, но нищо не говори за нещата, които обсъждаме тук - говори единствено за теб и твоя личен опит.
Аватар
bikerider

Мнениеот zafirovp » Сря Дек 29, 2010 12:07 am

Защо казваш?
екстремно каране в сняг, кал, лед, киша, дъжд и висока относителна влажност на въздуха.
Разбирам, че има разлика за спирачките при каране на 40 и -20 градуса, но защо споменаваш кал?
Аватар
zafirovp

Мнениеот bikerider » Сря Дек 29, 2010 12:18 am

Имах предвид влажни атмосферни условия и/или терен (а не температурата), като визирах хигроскопичността на гликолните течности, а го казах с оглед на това, че RBF600 има най-високата "мокра" (т.е. с наличие на вода в течността) точка на кипене от всички DOT4 течности. Това, освен очевидния ефект върху спирачката удължава и периода между смените на течността.
Аватар
bikerider

Мнениеот рс » Сря Дек 29, 2010 12:34 am

За да е лесно за изравяне, направих тема за ДОТ хх и РФБ и т.н. - може там да пишете viewtopic.php?f=4&t=82121 . Аз вече се окопах на моите позиции :evil: , чакам някой да донесе още знания.
Бикеридер, ДОТ4 гликолната течност и ДОТ4, ама като е РФБ 600 имат разлика. Все пише ДОТ 4, но ... в другата тема пуснах линка за таблиците за приложение да четем.
Ако началството иска да въвежда ред, нямам нищо напротив да се изтрие примерно споменатата нова тема, и да се продължи тук. Стана ми интересно, РФБ е нещо ново за мен.
Правилник:
рс

Мнениеот zafirovp » Чет Яну 20, 2011 10:42 pm

Днес си изпорбвах bleed kita. Получи се доста добре. Спирачката я нагласих точно така, както исках. Както винаги направих една простотия, докато отварях бутилката с дот 4, разлях 100 мл на паркета и няколко капки паднаха на раницата ми. Изчистих всичко със спирт и после препарат за дърво, но сигурно все някъде е останало. Добре, че няма никакви поражения. Надявам се, че няма вредни изпарения и не е проблем да спя в стаята. :rofl:
Благодря на всички за дадените идей и утре обещавам много снимки.
Аватар
zafirovp

Следваща

Назад към Веломеханик