Рязане на кормило ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Рязане на кормило ?

Мнениеот nonameee9 » Вто Фев 01, 2011 3:12 pm

В търсачната не открих нищо, което да ми помгне, та реших да пиша . Става въпрос за ето това кормило http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 514&lang=2 , то е 760 мм, а не съм сигурен дали ще ми е удобно . Карам Крос-кънтри и вероятно ще трябва да го срежа с поне 60-80 мм . Та ето и въпросите който възникнаха , мога ли да го срежа с обикновена ножовка или ракета и дали това ще попречи по някакъв начин на здравината му . Чувам, че се режат и колчета така че то е май едно и също, но реших за да бъда сигурен да попитам, а всъщност да спестя малко тегло, мога да срежа и колчето, но как се мери там маркировката да не се наруши , тоест да си е пак тази дължина ? Предполагам, че се мери колко си отрязал и просто прибавяш още толкова над маркировката ? Благодаря предварително ! :peace:
nonameee9

Рейтинг: 1233

Re: Рязане на кормило ?

Мнениеот DST » Вто Фев 01, 2011 3:42 pm

А защо просто не си вземеш по-късо кормило?Ще си спестиш всички тези главоболия.
Ако наистина си си наумил точно това кормило, то начина е с ножовка и лист за да направиш прав разрез. За меренето би ти помогнало шублер, линийка или друг измервателен уред.Колкото за здравината, рязането едва ли би се отразило в/у здравината на кормилото, наи-малко, защото така лоста е по малък, тоест упражняваш по-малка сила.
Аватар
DST

Рейтинг: 1240

Мнениеот azoic » Вто Фев 01, 2011 3:55 pm

Това кормило не е за ХС (доста е тежко, а то си и пише).Вземи си такова което е предназначено за такова каране ще е 80-100гр по-леко и същевременно по-късо. Ако все пак си решил това, не е проблем да го срежеш с ножовка, но имаи в предвид колко ще режеш за да не би да го окасиш много и после връщане няма ;) За колчето на седалката - трябва да оставиш толкова (което се прибира в тръбата), колкото е оставащата част под знака за максималното разпъване. Дано съм ти бил полезен :beer:
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Вто Фев 01, 2011 3:57 pm

Изображение
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот nonameee9 » Вто Фев 01, 2011 4:00 pm

Благодаря много на всички ! Това ще е кормилото, защото ме зарадва на макс ! Може би ще се намери някой хейтар да каже, че е "ге*ско""женско" и тн., но то ще е ! Благодаря отново ! :beer:
nonameee9

Мнениеот veskoz » Вто Фев 01, 2011 5:43 pm

Изображение
Ако не успееш да се справиш и си в района на Централна гара... свиркай. Щи го рЕзнем! ;)
DST написа:...то начина е с ножовка и лист за да направиш прав разрез.

Требе да си учил за 135 градусовата поза. :nuts:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот nonameee9 » Вто Фев 01, 2011 6:58 pm

@veskoz благодаря за това, че предлагаш помоща си, но аз съм от Горна Оряховица и няма как да стане :D . Ще е с ракета, защото не ми се дават пари за този инструмент, при положение че ще го ползвам 1 път . :beer:
nonameee9

Мнениеот nonameee9 » Вто Фев 01, 2011 7:24 pm

Съжелявам, но не ми се отваря нова тема . Искам да попитам, дали това кормило http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 514&lang=2 е съвместимо с тази лапа http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 551&lang=2 , понеже не пише никаде . Имам предвид, ако някой се е сблъсквал с някой от тези компоненти да каже с какъв размер са ? :peace:
nonameee9

Мнениеот Admin » Вто Фев 01, 2011 7:32 pm

За съжаление в сайта на Байкцентър не са посочили каква е дебелината на кормилото, но на мен ми изглежда 31.8 мм.
От друга страна, за лапата са посочили като размер на скобата за кормилото 1 1/8, което според мен е механична грешка - намерих в интернет снимки и описания на този продукт и скобата е 31.8 мм.
Накратко, изводът за теб е, че двата компонента са съвместими. Ако искаш да си 100% сигурен, обади се и ги питай.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот nonameee9 » Вто Фев 01, 2011 7:44 pm

Благодаря много за инфрмацията ! Ако прецените може вече да слагате ключ . Мисля, че вече разбрах каквото ми трябваше . :beer:
nonameee9

Мнениеот bikerider » Вто Фев 01, 2011 9:05 pm

Инструмента се прави елементарно, ако имаш желание. Иначе можеш и да го резнеш на око, ако не е твърде криво ще го скриеш в ръкохватките и готово.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот nonameee9 » Вто Фев 01, 2011 9:21 pm

Все пак темата не е изчерпана явно :bigeyes: . Как може да се направи този инструмент ? С какви материали ? Би ли споделил, моля . :)
nonameee9

Мнениеот Admin » Сря Фев 02, 2011 12:10 am

Тъй като подозирам, че не си разбрал съвсем ясно функцията на инструмента - той ти помага да направиш прав, хубав разрез, а самото рязане си става с ножовка, а не с този инструмент. Извинявай, ако ти казвам очевидното - просто останах с впечатлението, че този инструмент ти се струва много важен, а всъщност може и без него да се постигне добър резултат, ако работиш внимателно.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот nonameee9 » Сря Фев 02, 2011 12:14 am

Благодаря за разяснението! Точно това ми беше интересно, как може да се реже с него, но, да той е само за измерването на прав точен ъгъл. Благодаря отново ! :peace:
nonameee9

Мнениеот plan_b » Чет Фев 17, 2011 6:17 pm

nonameee9 написа: Карам Крос-кънтри и вероятно ще трябва да го срежа с поне 60-80 мм .

nonameee9 написа:Съжелявам, но не ми се отваря нова тема . Искам да попитам, дали това кормило http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 514&lang=2 е съвместимо с тази лапа http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 551&lang=2 , понеже не пише никаде . Имам предвид, ако някой се е сблъсквал с някой от тези компоненти да каже с какъв размер са ? :peace:

:offtopic: Най-вероятно вече е твърде късно, но все пак ако още не е играл флекса да попитам... чел ли си това? http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 69-tips008 :magnify:
ако да, значи си наясно какво печелиш и какво губиш с късата лапичка и сравнително високото кормило, предназначени за всичко друго, но не и XC. Ако не си я чел нищо не ти пречи да и хвърлиш едно око, дори и вече да си горд собственик на XC байк с FR-DH кокпит. В крайна сметка пианото си е твое - ти решаваш на коя стена да го закачиш :beer:
plan_b

Рейтинг: 1230

Назад към Веломеханик