Качествени калодки,почистване на шина и в този ред на мисли

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Качествени калодки,почистване на шина и в този ред на мисли

Мнениеот geco » Пон Фев 21, 2011 8:23 pm

Здравейте от седмица две преднaта ми спирачка ме изнервя със скърцане.По-принцип отпред карам Avid SD5 ,а отзад Shimano BR M420 челюсти.Калодките са ми и опред и отзад Baradini 3 Компонентни.Проблема е че спирачката свири при нормално спиране толкова пискливо ,че направо ми бърка в мозака.При по инцидентно спиране го няма проблема.Калодките са почти нови,но поради карането в снега релефната им част най отпред(тази на каретата ) е изтрита.Иначе имат доста още гума.Играх си слагах задните ,който са по изтрити ,слагах обикновенни на тектро все същото.Почиствах ги с шкурка Р180.Почиствам шината с стоманена вълна.Правих и следното.Почиствам всичко настройвам калодките под ъгъл изкачвам се по един стръмен баир спускам се на спирачка да загреят пак същото.Челюстите имат луфт ,който незнам колко е нормален ,но ги размених предните със задните същата работа...
Отчаях се направо.Или калодките са менте или проблема е в моя телевизор...
geco

Рейтинг: 1279

Re: Качествени калодки,почистване на шина и в този ред на мисли

Мнениеот rsf » Пон Фев 21, 2011 10:35 pm

Борда на шината също има живот. С тия агресивни методи за почистване (стоманена вълна/ шкурка 180) можеш само да скъсиш живота и на шината и на калодките. Карал съм със същите калодки на барадин, и не съм имал проблеми. Чистил съм шините и калодките само с обикновен памучен парцал и спирт за горене. За почистване не е нужно нищо повече.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот geco » Пон Фев 21, 2011 10:38 pm

Шината ако съде по-улея в средата е почти нова.Стоманената вълна защо да е агресивна,тя е доста финна и ги лъсва до блясък.А със шкурка почистих само калодките.
ПП:И тъй като съм скрънза и не ми се дават 20лв за вложки Коол Стоп без да знам дали ще спре свиренето реших следното.Да купя нови вложки барадини за 6лв и да ги сложа.Да монтирам Brake Booster прочетох че спомагал и за обирането на луфтовете.
И още нещо сега съм с лостче FR5 за предната спирачка и от комбинираните команди на Шимано за задната.Искам да купя едно лостче,но се чудя дали да е пак FR5 или да сложа старото FR5 за задната ,а да купя SD7 за отпред.Има ли смисъл от лостче с променлива модулация за V-brake?
geco

Мнениеот rsf » Пон Фев 21, 2011 11:56 pm

Забравих да питам скърцането само при мокро време ли е, или при всякакво? При мокро е нормално да скърцат. Ако е при всякакво, най-добре почисти шината и калодките със спирт и покарай известно време. Само да ти кажа че мойте бордове нямат блясък ами са матово сиви и тия бордове не са направени за да лъщят и блестят.
Също тия вложки на куул стоп 99% не могат да се монтират на барадина. Нямам опит нито с буустер нито с лостчета с модулация. Но лостчето е на последно място според мен. FR-5 си е добро. Жилото бронята и капачките също имат важна роля за максимална спирачна сила.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот рс » Вто Фев 22, 2011 10:45 am

Много лек велосипедист, тъй ли е? Пробвай с други, това е.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Фев 22, 2011 11:04 am

Ако ти скърцат - смажи ги :D Разбира се в кръга на шегата.
Решавал съм този проблем на скърцащи спирачки с подмяна на накладките с 3-компонентни на Rhino. Спирачната сила също се подобри, достатъчно че да ме обърне през кормилото от седнало положение.
Ако искаш подобряване на спирачната сила - качествени брони/shimano?/, нови жила, малко тънко масло, капачки пак на шимано/не от тези по 5ст/бр/ и разбира се новите накладки. За лоста - нямам опит :)
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот geco » Вто Фев 22, 2011 2:29 pm

Хм велоиспедиста наистинае лекичък около 105кг :D Иначе калодките са същите са като тези ,който е показал EccentricMOTION,но им е изтрита червената част на каретата...иначе са на около 300км...Дали може да е от това...броните са на шимано от 4лв метъра а пачета на Jagware от 30ст...
geco

Мнениеот рс » Вто Фев 22, 2011 4:44 pm

Лек е, виж как познах!
Някои комбинации шина-гума така си свирят. Аз не гледам дали свирят, ами дали задират. Ако свирят и спират правилно, за мен са идеални.
Правилник:
рс

Мнениеот subritual » Вто Фев 22, 2011 6:51 pm

Тия тройните калодки са предназначени да работят оптимално в различни условия.Ако искаете хубава спирачка си вземете калодки за конкретните условия.
А пък може и свирнята да изчзне :D
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот geco » Вто Фев 22, 2011 8:29 pm

subritual написа:Тия тройните калодки са предназначени да работят оптимално в различни условия.Ако искаете хубава спирачка си вземете калодки за конкретните условия.
А пък може и свирнята да изчзне :D

Moже да има нещо вярно в това,защото сега в снега млъкнаха спирачките...не че задните тектро калодки се обаждат ама пък и не спират така добре.
geco

Мнениеот PtD » Вто Фев 22, 2011 10:09 pm

Малко езиков оф-топик: Вярно е, че калодки е придобило разпространение, но все пак правилният термин си е накладки. Калодки идва от колодки, което е руската дума за накладки.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот рс » Чет Фев 24, 2011 12:47 pm

Аз се чудих доста и написах "гума" за да избегна думата "накладки". Колодки или калодки, калотки - нежелана чуждица.
Правилник:
рс

Назад към Веломеханик