Скърца рамката при натиск

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скърца рамката при натиск

Мнениеот beattrix » Сря Юли 20, 2011 2:05 pm

Здравейте!
Карам един Драг Бехемот, който е леко усукан и когато понатисна рамката(да се сгъне задния шок), нещо скърца по окачването. Няма да питам какво е и къде е, защото не сте ясновидци, но въпросът ми е лошо ли е това ? Може ли да доведе до доусукване, чупене, луфт ? Смазах наскоро всички точки на окачването, даже съм сигурен, че влезе навсякъде маслото, защото след първото каране се стече чернилка от тези места. При едната точка на окачването има не малък луфт, който не знам как да оправя (можеби нова втулка), може ли да е ми създаде проблем това ? Колелото го карам при нормални натоварвания и го карам технично, а не джаста-праста. Искам да се кача на Витоша за няколко leisure спускания, но това скърцане ме притеснява, ако някой се сеща нещо, с което може да ми помогне - ще съм му благодарен :)
Поздрави :beer:
Изображение
Аватар
beattrix

Рейтинг: 1200

Re: Скърца рамката при натиск

Мнениеот beattrix » Сря Юли 20, 2011 3:17 pm

Ето такъв модел е Бехемот-а + съм посочил на снимката къде е горе споменатият луфт.
Поздрави и благодаря!
behemoth.jpg
(504.77 KiB) 500 пъти

P.S.
Ще поясня само: Вилката е XCR 130мм, а щока е RockShox Ario 200x50. Наскоро сложих този шок и не след дълго започна да скърца, а луфта си го имаше и преди.
Изображение
Аватар
beattrix

Мнениеот vtec » Сря Юли 20, 2011 4:17 pm

не мисля, че ще ти помогна много или поне да те успокоя, но едно приятелче има същото колело и вече една година му скърца... смазва на поразия....скърца ли скърца..... за една година не показа никакви надрасквания и чупения и тем подобни :dontknow: ...... кара си още колелото но след всяко смазване, скърцането се чуваше по-слабо и след извесно време пак започна да се чува като преди...... за една година е свикнал и така си го кара..... успех с оправянето..... дано някой друг да каже начин за тоталното спиране на скърцането :wavey:
vtec

Рейтинг: 1134

Мнениеот beattrix » Чет Юли 21, 2011 1:39 pm

Благодаря, vtec. А някой знае ли как да оправя луфта и вреден ли е за рамката ?
Изображение
Аватар
beattrix

Мнениеот wingmanz » Пет Юли 22, 2011 2:31 pm

Щом рамката ти е усукана, това неизбежно води и до засукване във втулките, а това - до неправилно (несиметрично) и преждевременно износване.
Така че дори да подмениш втулките след малко каране пак ще има скърцане и луфт.

ПП: Качи една-две снимки къде и как е засукана рамката, както и на местоположението на разбитите втулки :agree: :wavey:
Изображение
Аватар
wingmanz

Рейтинг: 1233

Мнениеот beattrix » Пет Юли 22, 2011 3:19 pm

Ами то на снимка няма как да се види къде и как е усукана. Усукана е отзад при кобилиците. Ето линк към една моя тема в която съм описал въпросното усукване и по-точно проблема, който ми създава то. viewtopic.php?f=4&t=93671
Иначе по-горе съм качил снимка, на която съм показал къде ми е луфта и там са разбити втулките.
Интересува ме натрупва ли се така наречения "стрес" в материала(рамката) и може ли в даден момент без никакъв знак и признак за нещо нередно, да се скъса някоя тръба ? Говоря за нормално каране, без подлагане на големи напрежения от рода на скокове. :(
Изображение
Аватар
beattrix

Мнениеот wingmanz » Пет Юли 22, 2011 4:18 pm

Ами за това не може да ти даде гаранция никой - щом веднъж се е изметнал материала - все някога ще се счупи!
Въпрос на време - ако не я натоварваш може да я покараш доста време!
Изображение
Аватар
wingmanz

Мнениеот alex.P » Пет Юли 22, 2011 9:31 pm

аз също имам този проблем но без усукана рамка смених си втулките на шока и смазах с един спрей болтовете и всички други части свързани с това и ми се оправи всичко :)))))
В късмета вярват слабите,силните вярват в себе си !
Аватар
alex.P

Рейтинг: 1208

Мнениеот beattrix » Съб Юли 23, 2011 9:10 am

То може би трябва да се смаже с нещо с тефлон или силикон (не знам какво точно има в тях). Аз смазвах точките на окачването с фино машинно масло(за шевни машини се води) и нямаше особено видим/усезаем резултат. Какъв спрей ще ми препоръчате ? :wavey: Мерси за отговорите на всички :beer:
Изображение
Аватар
beattrix

Мнениеот wingmanz » Съб Юли 23, 2011 11:24 am

Маслото не е подходящо за смазване на такива места, защото е много течно и "бяга". По скоро финна грес :agree:
Изображение
Аватар
wingmanz

Мнениеот whili225 » Съб Юли 23, 2011 2:43 pm

Предлагам ти да извадиш всички втулки както на шока така и на рамката почисти ги добре и ги намажи старателно с грес от всички страни би трябвало да се оправи :beer:
Аватар
whili225

Рейтинг: 1122

Мнениеот beattrix » Съб Юли 23, 2011 10:07 pm

whili225 написа:Предлагам ти да извадиш всички втулки както на шока така и на рамката почисти ги добре и ги намажи старателно с грес от всички страни би трябвало да се оправи :beer:

Накрая така ще направя !!! :agree: :agree: :agree: :smash: :beer:
Изображение
Аватар
beattrix

Назад към Веломеханик