Shimano XTR FC-M952 spider?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Shimano XTR FC-M952 spider?

Мнениеот marshall__ » Пет Юли 29, 2011 6:45 pm

Значи въпросът ми е свързан с подмяната на въпросния паяк. Имам въпросните курбели M952 с 52 зъба плоча, но ми трябва по-малка такава, тъй като ще се ползват от дете. Работата е там, че намирането на въпросната плоча излиза, че е доста трудно за толкова стар продукт, та започнах да се чудя какво друго мога да измисля.
Паякът на курбела се демонтира. И въпросът ми е - мога ли да намеря паяк със стандартния размер м/у дупките от 104мм, който да стане на въпросния курбел? Не искам да свалям паякът, за да видя какви са спецификите, тъй като курбелите са чисто нови и нямам намерение да ги сефтосвам, ако няма за какво :) ..пък и нямам нужният инструмент в мене..

Ако има някой с идеи по топикът, който е запознат с компонента, нека ми даде съвети как да процедирам и какво да търся. Ще бъдат доста ценни за мен, тъй като нямам и много време за чудене.

Благодаря предварително. Бирите са ясни.
:beer:
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Re: Shimano XTR FC-M952 spider?

Мнениеот bikelover » Съб Юли 30, 2011 2:26 am

Здравей.
Курбелите Shimano XTR FC-M952 използват малко необичайна матрица за захват на плочите. Мисля, че беше нещо от рода на 68/112mm BCD за 4 болтовия захват. Сблъсквал съм се с този проблем преди време и единственото решение, което знам за него е замяна на нестандартния паяк на курбелите XTR с паяк на фирмата Middleburn, който е със стандартен размер 64/104mm BCD за 4 болтов захват. Ето линк:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=3357
Дано съм бил полезен.
Аватар
bikelover

Рейтинг: 1300

Мнениеот marshall__ » Нед Юли 31, 2011 10:19 pm

Това ли е единственият заместител на паяка на шиманото.. Че той излиза доста солен, при положение, че след това трябва и плоча за 100лева да се вземе..
Някакви други афтърмаркет решения ако се сети някой - нека драсне.
Аватар
marshall__

Мнениеот monkols » Нед Юли 31, 2011 10:31 pm

Стария ми STX е с такъв паяк,ама маи е 102 мм.,не съм сигурен :dontknow:
monkols

Рейтинг: 1245

Мнениеот codename47 » Нед Юли 31, 2011 11:05 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот marshall__ » Пон Авг 01, 2011 6:22 pm

Sweet. :beer:
Сега само остава да си намеря старо XT на квадрат, дето да се продава за скрап :D
Аватар
marshall__

Мнениеот codename47 » Пон Авг 01, 2011 7:43 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот marshall__ » Пон Авг 01, 2011 11:46 pm

Май не е точно този модел, който ми трябва. Спайдъра може и да става, но той дефакто е заедно с плочата. Това май няма да е много добър вариант.
Ще му мисля..пък и нямам акаунт в и-бей..така и не се стигна до там..някакси :D
Аватар
marshall__

Мнениеот Шлек_народен » Вто Авг 02, 2011 6:34 am

Много усложнявате нещата .Ибей, ХТ -та ...Едно парче хубав алуминий(Д16Т примерно) за тоя чаркалък е около 4-5 лв.После струг ,фреза и хора дето знаят как се работи на тия машини и си готов. Каквито размери искаш такива ще ти направят.Ако те притесняват шлиците към курбела - и те се правят.Просто намери кадърни майстори!
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот petzi » Вто Авг 02, 2011 8:08 am

Всичко може да се изработи.За цената на изработката нищо не каза.За парите които ще плати ще си купи нов комплект курбели .
petzi

Рейтинг: 1220

Мнениеот Шлек_народен » Сря Авг 03, 2011 12:24 am

petzi написа:За цената на изработката нищо не каза.За парите които ще плати ще си купи нов комплект курбели .

Да , ще си купи нови курбели ,ама не уточни модела :) За ХТR мисля че се въртяха цените около 600-700 лв ...Едва ли ще струва толкова въпросния чарк.Не мога да кажа цена, щото няма аз да го правя!Има майстори -те ще кажат колко пари искат.Но доколкото си спомням кобилици излизаха 120 лв....все пак това е било преди време, сега нямам представа колко са.
Шлек_народен

Мнениеот bikelover » Сря Авг 03, 2011 4:48 am

Да, наистина всичко може да се изработи. Никой фрезист, обаче няма да се навие да го фрезова на ръчна фреза. Трудността при изработването му ще е главно в Z-оста на фрезоване. За този детайл ще трябва CNC фреза и от финансова гледна точка не мисля, че цената ще е много по-различна от готовия паяк на Middleburn.
Затова, ако курбелите ще се карат с една плоча, вместо с три, според мен е по-рентабилен вариант да се сложи плоча без паяк (т.нар. Spiderless), която се монтира на шлиците, на които се монтира паяка. Такава плоча може да се поръча оттук:
http://www.homebrewedcomponents.com/sto ... chainrings
Аватар
bikelover

Мнениеот Шлек_народен » Сря Авг 03, 2011 7:30 pm

bikelover написа:Трудността при изработването му ще е главно в Z-оста на фрезоване. За този детайл ще трябва CNC фреза

Ква Z ос ,какви CNC -та ,кви 5 лева ??? Това се прави на струг и само се изрязва на фрезата ....Ако иска и със ножовката и пилата да го прави :)) Шлиците са повече врътня, ама и за тях не ти трябва трета ,четвърта или някоя друга ос !

bikelover написа:Затова, ако курбелите ще се карат с една плоча, вместо с три, според мен е по-рентабилен вариант да се сложи плоча без паяк (т.нар. Spiderless), която се монтира на шлиците, на които се монтира паяка.

Най -рентабилно е да си вземе некви курбели за 30-40 лв и да си кара и толкова..
Шлек_народен

Мнениеот bikelover » Пет Авг 05, 2011 2:07 pm

Всяка средностатистическа фреза работи в X,Y и Z координатна система на фрезоване. Z-оста отговаря за фрезоването на вдлъбнатостите и изпъкналостите на детайла. Точно тя е третата ос на фрезата. Без Z-оста е невъзможно да се направят шлиците на паяка, както и отворите за болтовете, които захващат плочата. За фрезоването на шлиците ще трябва и делителен апарат. Оформянето на външния контур на този детайл е най-лесната част и е елементарно да се направи дори и на ръка с пила. Ще бъде предизвикателство да се направи на струг плавните изпъкнати и вдлъбнати повърхнини на паяка.
Целта на темата, според мен, не е да се предлагат курбели за 30-40 лева, защото те по качества няма да се доближават дори минимално до качествата на XTR.
Аватар
bikelover

Мнениеот petzi » Пет Авг 05, 2011 4:04 pm

bikelover написа:Целта на темата, според мен, не е да се предлагат курбели за 30-40 лева, защото те по качества няма да се доближават дори минимално до качествата на XTR.

....и детето за което се гласят курбелите след като се качи на колелото и завърти педалите ще каже"..ауу...у бря, това чини ми се са качествени курбели XTR" :D
petzi

Рейтинг: 1220

Мнениеот Шлек_народен » Пет Авг 05, 2011 8:50 pm

bikelover написа:Всяка средностатистическа фреза работи в X,Y и Z координатна система на фрезоване. Z-оста отговаря за фрезоването на вдлъбнатостите и изпъкналостите на детайла. Точно тя е третата ос на фрезата. Без Z-оста е невъзможно да се направят шлиците на паяка, както и отворите за болтовете, които захващат плочата. За фрезоването на шлиците ще трябва и делителен апарат. Оформянето на външния контур на този детайл е най-лесната част и е елементарно да се направи дори и на ръка с пила. Ще бъде предизвикателство да се направи на струг плавните изпъкнати и вдлъбнати повърхнини на паяка.

Това къде го научи ? В час по трудово ли? Виждал ли си фреза изобщо и делителен апарат....А какво може и не може да се направи на струг ти е "тъмна Индия" ! Нема смисъл да ти обяснявам кое как се прави, ама шлиците са последното нещо което се "фрезова" Има други инструменти и приспособления , че и специализирани машини за тая работа, та дори и на струг могат да се направят :) Но не ми е работа да ти пиша технологията .А и никой не го интересува!
Както казах най-простия вариант е едни обикновени курбели за 30-на лева .Да са със 200-300 грама по-тежки и това е най-големия "проблем" дето ще има " :) Е, и няма да пише на тях XTR :)
Шлек_народен

Мнениеот bikelover » Пет Авг 05, 2011 10:49 pm

Много отдавна ми мина последния час по трудово в училище и нищо не съм научил оттам. Струг и фреза с делителен апарат имах до преди година в собственото си мазе и доста неща са направени на тях. Наистина на струг могат да се направят много неща но както каза ти, трябват и някой приспособления, а такива не се срещат навсякъде. Мене са ме връщали, защото ми е бил твърд материала (CrV), че нямали видиеви ножове, та какво да говорим за по-специални приспособления. Но може това да е частен случай. Няма нужда да ми обясняваш технологията. Шлици и други вътрешни повърхнини по принцип се правят с щос машина. Поради не особената дебелина на този детайл, обаче могат да се фрезоват без проблем. Те могат и с пиличка по шаблон да се направят, ако става на въпрос.
Постът ми в никакъв случай не е заяждане. Приемам го като интелигентен спор без негативни мисли.
:beer:
Аватар
bikelover

Мнениеот Шлек_народен » Съб Авг 06, 2011 6:57 am

bikelover написа:Приемам го като интелигентен спор

Ок , само някои уточнения, за да се изяснят нещата.За да вкараш във мазе такива машини, със нормални размери ,а не някакви играчки, се изисква доста въображение и специални умения (телекинеза, ако не бъркам термина, телепортация... ) - все пак са поне около тон едната :) Или мазето ти е било със размерите на малък апартамент, на нивото на земята, което трудно може да се нарече "мазе" :) По-скоро голям гараж.
Онова което може да се ползва за шлиците се казва "въртяща маса " , делителния апарат има почти същите функции, ама се ползва за други неща(ако шлиците бяха на вал примерно). А колкото до видиевите ножове -явно такъв ти е бил майстора, дето си намерил!Или просто не му се е занимавало :) Не знам някой да работи само със рапидни ножове.И последно -най важното са не самите приспособления, а човека който работи на тия машини!Ако е кадърен,ще има всичко което му трябва!
Шлек_народен

Мнениеот bikelover » Нед Авг 07, 2011 1:03 am

Това мисля да ми бъде последния пост в тази тема. Много се извинявам на автора, че темата се превърна малко в чат.
Не владея нито телекинеза, нито телепортация на тела и предмети. Моето мазе е съвсем нормално като размери. Не му знам точната квадратура, но в него спокойно си намери място един струг C8, който определено не тежи тон и една руска фреза с размерите на средно голяма колонна бормашина, на която не й знам марката. Да, тези машини не са върха на сладоледа, но за домашно непрофесионално ползване с цел хоби и при положение, че не си изкарвам парите с тях стават. С делителният апарат завъртян на 90 градуса примерно (ако щос главата е вертикална) могат да се режат и вътрешни шлици. За него може да се захване и платформа на която да се монтира детайла, като по този начин се получава въртяща маса, макар и малко импровизирана, не особено подходяща обаче за изрязване на цели контури, а по-скоро за шлици, шпонкови канали и др. Недостатъкът тук е, че се намалява работната площ на фрезата заради високия профил на делителния апарат. Що се отнася до нашия детайл (паяка), той може да се захване направо на универсала на делителния апарат (завъртян на подходящ ъгъл според случая) и да се работи без проблем, без да има нужда от въртяща маса. И да, найстина майстора е нещо изключително важно, а кадърните майстори за съжаление не са много.
Аватар
bikelover

Мнениеот marshall__ » Сря Авг 10, 2011 2:45 pm

Вие си водете интелигентния спор - това даже е добре за темата :)
Аз със сигурност не бих тръгнал да се занимавам със стругаро/фрезист, за точно този детайл, по ред причини. За това няма да се спирам да говоря на тази тема, ами ще премина към варианта който ми се върти в главата.

Вероятно ще се спра на spiderless chainring на homebrewed components. Само започнах да се чудя дали 'плочата' в този вариант няма да дойде твърде близко до рамката, тъй като оригиналния паяк има към 10мм offset навънка. И от там вече се чудя дали chainline-а няма се поизкриви малко нежелано.. и всъщност по-важното - дали ще се разминава безпроблемно със задното рамо на рамката.
Като цяло всичките снимки в по-горния сайт са само на твърдаци, а в моя случай ще се ползва на мека рамка чието задно рамо минава сравнително близко до нивото на средното. Интересно ще стане. Така като налагам курбела до рамката и си представям, че ще се разминават нещата, но всичко е относително, докато не се монтира..а тогава ще е прекалено късно :D

Абе тегава работа са oldschool чарковете :8D:

Може би тук идва ред да попитам дали някой е имал някакъв допир до въпросната компания и какви са му наблюденията :) Но варианта някой да е правил подобни промени с точно spiderless chainring малко ме съмнява..
Аватар
marshall__

Назад към Веломеханик