Проблем с настройката на Shimano BR-M415

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с настройката на Shimano BR-M415

Мнениеот limberjack » Чет Сеп 08, 2011 3:56 pm

Здравейте колеги,

Преди няколко дни докато си карах Онтариото стиснах по-силно задната спирачка и лостчето "потъна", огледах добре задната спирачка и видях, че неподвижната накладка е минала в крайно положение. Прибрах се в нас настройх я наново и след 1 км каране познайте какво - отново същия проблем, пак настройвам и пак същия проблем (след 3-4-тия цикъл се отказах да настройвам и карам така). Стигам до извода че настройката за неподвижната накладка вече не държи, та въпросът ми е:

Има ли начин да се оправи, ако да как? - Резервни части продават ли се за "туй животнУ"

Не е проблем да придвижа апарата от преходника и да го настроя както трябва, но се дразня когато нещата не са както трябва :boggled:, затова моля за помощ.

Благодаря на отзовалите се, та дори и на тези които не са се отзовали, но са си загубили времето да четът.
limberjack

Рейтинг: 1238

Re: Проблем с настройката на Shimano BR-M415

Мнениеот Niksancho96 » Чет Сеп 08, 2011 7:57 pm

Да не е модела на спирачките да е BR-M416?
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот limberjack » Чет Сеп 08, 2011 8:09 pm

br-m415 :) - разликата е че едните са малко по-нови и по леки (говоря за бр-м416) системата изглежда същата.
одеве настроих накладката отново с тоя винт и карах 15 км без проблем, но не съм ползвал много спирачката.

стана ми интересно тази шайба около винта за реглаж на неподвижната накладка дали играе роля за заключването на винта та да не мърда(понеже има странна форма), понеже одеве я завъртях и от тогава накладката не се е измествала, но както казах не съм я ползвал много и не съм я натискал яко както сутринта...
limberjack

Мнениеот individual » Пет Сеп 09, 2011 9:57 am

Така, като чета ми се струва, че проблема ти не е там където търсиш, а в накрайника на бронята, която влиза в ръкохватката. Всички производители (сигурно има изключения, ама аз не съм срещал такива все още) режат броните при оразмеряването им и накрая пропускат припиляването им, и накрайниците на броните рано или късно не издържат и се дънят. В големи % от колелата на DRAG са с алуминиеви накрайници на броните на спирачките и познайте... Всички други проблеми с тази спирачка са на 95% изключени според мен, освен разбира се износването на накладките.
Та дръпни бронята излизаща от ръкохватката и виж къде ти се намира накрайника. Там където му е мястото в края или някъде по дължината на бронята...

Между другото този проблем съм го отнасял няколко пъти към няколко човека от ръководството на фирма Веломания, но развитие на съм видял!!! Според мен ако претендираш за качество на изработка на велосипедите си не трябва да допускаш такива "малки" подробности (това също не съм им го спестил)!
Същото е положението и с броните за скорости, но понеже те са с пластмасов накрайник при повечето велосипеди, този проблем не е толкова осезаем, освен налагането на 1-2 настройки след покупката на возилото...
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Мнениеот limberjack » Пет Сеп 09, 2011 4:56 pm

Разбрах напълно колега това което каза, НО с очите си виждам как неподвижната накладка се премества в начално положение и виждам как се закривява диска когато натисна спирачката... следователно не е от бронята. Иначе предположението ти е много коректно и много благодаря за отговора обезателно ще проверя и кожусите, и жилата.

Иначе днес пак до работа 15 км. и не съм имал проблем, тази вечер обаче ще я понапъна и ще попиля малко гуми :) да видя какво ще стане.
limberjack

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Сеп 10, 2011 10:44 am

Ползвал съм същата спирачка /BR-M415/, в случай че е нарушена първоначалната форма на зегер-шайбата, която 'законтря' болта, регулиращ статичната накладка, е много вероятна появата на подобен проблем. Липсата на тази шайба предполага развиване на болта от вибрациите и натиска. Подмени шайбата и ще решиш проблема. Провери и за правилно износване на накладките. Успех!
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот limberjack » Съб Сеп 10, 2011 11:06 pm

EccentricMOTION написа:Ползвал съм същата спирачка /BR-M415/, в случай че е нарушена първоначалната форма на зегер-шайбата, която 'законтря' болта, регулиращ статичната накладка, е много вероятна появата на подобен проблем. Липсата на тази шайба предполага развиване на болта от вибрациите и натиска. Подмени шайбата и ще решиш проблема. Провери и за правилно износване на накладките. Успех!

какво ще рече първоначалната форма - дали е огъната ли :?... в интересн на истината след като я завъртях и понагласих сега с адското стискане проблема не се е появявал...

благодаря за отговора, ще изчакам още 100-ина километра и ще пиша пак. все пак ще се радвам ако мненията и предложенията не спират :)

поздрави
limberjack

Назад към Веломеханик