Дайте съвет какво да подменя за да сваля още теглото

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Дайте съвет какво да подменя за да сваля още теглото

Мнениеот Alexi » Сря Сеп 07, 2016 10:36 am

нещо много нежна ми се вижда на снимките тая вилка ,ето за сравнение маркова такава :
s-l1600.jpg
(340.37 KiB) 189 пъти
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот b1k3ra » Сря Сеп 07, 2016 11:47 am

Alexi написа:нещо много нежна ми се вижда на снимките тая вилка

Да, преди да я взема имах възможност да купя и посочения от теб тип. Според мен тези които имитират форма на амортисьорна вилка са по-здрави и с идея за каране в планината.
Аз обаче си търсех изцяло за употреба по пътищата. Затова и избрах въпросната, която е нещо средно. Тя наподобява по-скоро чисто шосейните карбонови вилки, но уж с по-голяма здравина.
Е, оказа се, че само така изглежда :)
Сега покрай пукнатините се замислих. Един познат с шосеен Трек има също карбонова вилка. Макар тя да е по-тънка и по-близка до старите метални шосейни вилки, ушите долу имат вградени метални елементи. По този начин QR-а стяга метални елементи. При мен долу си е чист карбон. Може би проблема е конструктивен поради тази причина. Все пак от това ухо тръгват пукнатините нагоре.
Само не знам дали се е получило заради вибрации от нашите пътища, или заради непреценени добре усилия и усуквания от спирачния апарат.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот autosvet » Сря Сеп 07, 2016 12:05 pm

Има ли шанс да си я "претегнал" с QR-а? Карбона е много чувствителен на тази тема.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Петър Велков » Сря Сеп 07, 2016 12:09 pm

И на моята шосейка вилката има метални вложки в долния край, но не мисля, че е задължително да са ясно видими (а може пък и да може и без тях, знам ли?). Виж как изглежда качествена вилка за циклокрос ;)
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Мнениеот moridinbg » Сря Сеп 07, 2016 12:13 pm

Внимавай, като сваляш лакът/боята, защото супер лесно може да нараниш карбона отдолу без да се усетиш и дори да е била здрава, вече да не е. Been there, done that :D
Най-добре намери някой, който работи с карбон, наистина.
Аватар
moridinbg

Мнениеот marsa » Сря Сеп 07, 2016 12:14 pm

Вероятно е комбинация от дефект и натоварването от спирачката. Ако подадеш оплакване към търговеца най-вероятно ще бъдеш обезпечен. Те и марковите неща се трощат и дефектират, затова и се предлага гаранция.

И като стана дума за марковите неща, можеш да бъдеш сигурен, че "марковите" производители също правят глупости понякога, в името на напомпаните характеристики. Колкото до вилките, вече масово се правят фул карбон, много рядко ще срещнеш вилка с изцяло метални дропаути. За щастие някои поне слагат метални пластини на мястото където стъпва QR-а, защото на други си яде директно карбона.

Впрочем снадката между метал и карбон не мисля че е по-надеждна от изцяло карбонова конструкция, има сведения за разлуфтени втулки на карбонови курбели, срещал съм го и при вилки.

Имаше една дискусия за трошени титанови оси на педали :popcorn: Не-Китайски...
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот b1k3ra » Сря Сеп 07, 2016 2:02 pm

Вилката я купих от ОЛХ-а. Продавача не мисля, че има общо. А той то къде я е взимал нямам идея. Както казах, при взимането от Еконт беше огледана от мен и един приятел абсолютно педантично точно от опасения за подобен проблем. Пукнатините са се появили при мен.
Благодаря на всички за съветите как да процедирам.
Не мисля обаче да се занимавам. Не обичам рискове. По-напред в темата бях писал, че идеята ми за ъпгрейди и олекотяване на велосипеда не искам да са за сметка на здравина, надеждност, използваемост, удобство...не съм гонил само тегло само по себе си.
Сложих си обратно Axon-а, предстои да върна и широките гуми. А за асфалта ще си взема истинска шосейка.
b1k3ra

Мнениеот b1k3ra » Нед Сеп 11, 2016 8:51 pm

Днес реших да последвам съветите тук и да проверя ако сваля лака какво ще покаже.
Буквално с няма и 10-ина тръквания с по-едра шкурка остана само боя и изобщо не съм стигнал до самия карбон. Пукнатините изчезнаха. Обаче понеже шкурката беше едра, повърхността беше релефна, и с нокът не можеше да се разбере нищо. Хванах една по-ситна и с вода загладих.
Не знам да се радвам ли, обаче аз пукнатини вече не виждам. Гледах с много силно фенерче, с лупа - нищо. Не мога да си представя от шкуренето да съм ги "запълнил" и скрил (ако предположим, че наистина е спукана) толкова добре.
Според вас след тази интервенция може ли да се говори категорично, че вилката е здрава? Има ли някъде добри специалисто по карбона и има ли смисъл да ходя да ми я погледнат?
b1k3ra

Мнениеот zixs » Пон Сеп 12, 2016 6:28 pm

Почистия я около мястото за съмнение за сцепено добре и другото което можеш да направиш е - да капнеш няколко капки вода върху съмнителното място, но така че да не се разлее настрани, а да остане върху него. Ако забележиш водата да попива, вероятно е наистина сцепена. Можеш също и да провериш за някакви по-странни звуци, като се опиташ да разместиш ботуша и мястото около него- не би трябвало да има никакви аномалии.
Ако не усещаш и никакъв ръб и не виждаш цепнатина с лупа, вероятно вилката е наистина ок и можеш да си я караш с едно на ум.
zixs

Рейтинг: 1298

Предишна

Назад към Веломеханик