поддръжка на FOX

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: поддръжка на FOX Fox van - смяна на маслото - честота

Мнениеот konopr » Чет Май 22, 2014 7:13 pm

Да попитам притежателите на Van 36 RC2 fit - колко често сервизирате (смяна на масло). За модела пише, че трябва на lower legs да се сменя на всеки 30 часа (заедно с това се проверяват втулките). 30 часа според мен е каране в натоварени/състезаттелни условия. Аз я търкалям и градско понеже нямам градски байк. Иначе правя около 60 минути максимум спускание на седмица. Демек, ако не я карам градско трябва да я сервизирам веднъж на 30 седмици някъде. А градското ми е поне 3-4 пъти по ненатоварващо - абе веднъж на 4 месеца ми се струва ок. Как мислите?
Иначе на сайта на марката не пише нищо за damper-a - в него си има 73 грама масло - той колко често се пипа? както подразбирам не на всяка смяна на маслото на ботушите;
http://www.ridefox.com/fox_tech_center/owners_manuals/011/Content/Service_Intervals.html

Предната ми вилка е VAN R 36 и от година без сервизиране се появиха леко избледнелите стълбчета, дано не съм я пшрецакал (още не съм я отварял) :bowdown:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Re: поддръжка на FOX

Мнениеот outfaced » Чет Май 22, 2014 7:51 pm

Tия 30часа са, за да те накарат да си купуваш по често масло. То пише, че може и само с тяхното ;)

Не е толкова въпроса дали времето ти минава в спускане, а какви са условията при карането и в какво състояние са ти семерингите и уплътнителите и колко боклук влиза вътре във вилката.
Ако от вътре вадиш чисто масло можеш да увеличиш интервала. Ако караш често зимата или пък в много прах може да се наложи и по често да сменяш маслото.
Освен това при смяна на маслото се мажат и дунапрените и семерингите вътре с грес. Дори и маслото да ти е ОК то тая грес си заминава, а вилката си работи по мазно като я има.

Маслото във фит патрона е друга тема. То с времето си губи свойствата да "работи" добре. Не знам за какви интервали става дума там. Моето когато го смених беше на 4 години :D ... е имаше разлика, но пък не е като да не се караше и със старото. :)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот konopr » Пет Май 23, 2014 10:52 am

Мерси за споделянето :beer:
Под това, че времето минава в спускане имам предвид, че вилката работи много по-интензивно и се движи по хода си много по-активно - това допринася за по-интензивно попадане на мръсотия и т. н. В градско и понатягам 2та вида компресии и почти дори не се свива при педалиране. Така че според мен 60 мин. спускане според мен се равнява на поне 4-5 часа градско каране.

Това с гресирането ми се струва важно. Иначе аз редовно (през 2-3 дена) слагам Brunox.
4 години викаш - ако не са тръгнали да ти се позатъркват стеншъните, значи си добър пример за грамотно отношение с тези вилки :beer:
Аватар
konopr

Мнениеот outfaced » Пет Май 23, 2014 1:22 pm

4 години беше за маслото във патрона ... то е затворена система и не се цапа. Само както отбелязах, му се променят характеристиките. Не мога да кажа след колко време има смисъл от такава смяна. Ако не си особено претенциозен и чувствителен може и въобще да няма смисъл. Там предполагам, че е и по критично да сложиш точното масло, че разликите в маслата вече имат голямо значение за работата на вилката. Brunox-a е хубаво нещо. Това което лично на мен още повече ми харесва е зеленото масло на fox (което по принцип се препоръчва за ботушите). Не мога да си кривя душата, хубаво е не само защото пише FOX на него. От въпросното са достатъчни по две капки върху праховите семеринги преди каране.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот konopr » Пет Май 23, 2014 3:06 pm

outfaced написа: Не мога да кажа след колко време има смисъл от такава смяна. Ако не си особено претенциозен и чувствителен може и въобще да няма смисъл..

Затворените системи на FOX са си стабилни попринцип, особенно ако разглеждаме шоковете - един приятел има шок VAN и не го е пипал от 6 години :D
Аватар
konopr

Мнениеот moridinbg » Пет Май 23, 2014 7:04 pm

"Ако не е счупено, не го поправяй" обикновено е добър принцип, но това е малка крайност. Тоя шок ако се отвори ще изтече адската боза, ако изобщо изтече нещо... Маслото след време си губи свойствата, от окисление, от омешване с прашинки и вода и какво ли не...

Аз доста се колебая за зеленото масло... Трябва да сменям, но се чудя. Смеска специално за тях си е, за разлика от всички останали вилкови масла, които са ребрандирани мотоциклетни, но дали пък ще има чак такава разлика, че да плащам и името??
Аватар
moridinbg

Мнениеот konopr » Пет Май 23, 2014 7:15 pm

moridinbg написа:"Ако не е счупено, не го поправяй" обикновено е добър принцип

точно при вилките Fox може да останеш без стеншъни, ако го следваш този принцип :D
Аватар
konopr

Мнениеот moridinbg » Нед Май 25, 2014 1:53 am

Ново масло от фокс за краката ( :D ):
http://www.ridefox.com/help.php?m=bike&id=452

Доколкото разбирам зеленото е с идеята да бъде едновременно добро масло за дампер с отворена баня и лубрикиране в краката, туй злато е заради FIT-изирането на практически всичките им нови вилки и има за цел единствено да смазва добре стеншъните:
The new 20wt. Gold Bath Oil may be used with FIT and O/C damper cartridges but should NEVER be used in open bath fork dampers.

Което затвърждава мнението ми, че трябва да се подбере просто подходящо гъсто смазващо масло за краката и да се избягват FOX-оскъпени продукти :agree:

Единственото любопитно е, че е със съдържание на молибден - течна Кашима :D
98.90 cSt @ 40°C
13.60 cSt @ 100°C

За дампера ще си взема Silcoline-ът.

На 1ви Юни ще се прибера в БГ за 4 дни. Ако някой иска може да си разделим по една бутилка Silco за дампера и каквото взема за краката, че едно сервизиране е милилитри, а бутилките са големи. Може да донеса и малко pillow pack-ове. Ще пазарувам и разни други неща от bike-discount или bike-components с доставка в Берлин.
Аватар
moridinbg

Мнениеот outfaced » Нед Май 25, 2014 9:26 am

FOX 20wt. Gold should NEVER be used in place of Float Fluid as air chamber lubrication.

важно за флоут и талас !
Тъпото е, че не казват с какво е съвместимо.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот moridinbg » Нед Май 25, 2014 5:43 pm

Ами съвместимо е с всичко, което е с новите SKF wiper-и. Пише, че е минерално, може би има нещо, което разкапва старите? Или просто искат да си купиш комплект wiper-и за €30-40 :crazy:
Така или иначе все още го няма практически никъде, трябва да се поръчва директно от Fox или от голям дистрибутор, а цената вероятно официално ще е €30-40/литър :crazy:

Аз попогрешка накрая поръчах зеленото Fox масло накрая, не ми се разправя да отказвам поръчки, че ми е слаб немския, така че ако някой иска, може да си разделите половин шише Fox Green 10wt - 20лв. Половин шише Silkolene 10wt - 15лв :wavey:
Аватар
moridinbg

Мнениеот evin » Пон Май 26, 2014 8:27 am

Един въпрос: от месец съм с Fox Float 32 CTD O/C, прочетох цялата тема, както и цялата сервизна документация на FOX, но не ми стана ясно каква трябва да е регулярната поддръжка на стеншъните, докато дойде време за "голямата" профилактика след 30 часа?

Аз забърсвам пепеляка с леко влажен парцал, но трябва ли да ги смазвам специално и с какво? Със старата ми вилка ги пръсках със силиконова смазка, но тя се цапаше много бързо и затлачи семерингите. Прочетох добри неща за Brunox, но няма ли и той да набие повече мръсотия в семерингите?
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот mentalhead » Пон Май 26, 2014 9:18 am

Brunox не задържа мърсотия. Пръскаш малко количество от него до прахоуловителите, натискаш вилката, така че мърсотията от прахоуловителите да отиде на стеншъна, след което забърсваш стеншъните от излязлата мърсотия и смазката.
Количеството смазка, което е останало след тази процедура е недостатъчно за да задържа боклуци. Ако имаш съмнения забърсваш отново и така.
Аватар
mentalhead

Мнениеот evin » Пон Май 26, 2014 9:47 am

Тоест пръскам вилката при свито положение и пускам за да се разгъне и да излезе мръсотията?
Аватар
evin

Мнениеот bio » Пон Май 26, 2014 9:50 am

evin написа:Тоест пръскам вилката при свито положение и пускам за да се разгъне и да излезе мръсотията?

пръскаш, сгъваш/разгъваш, чистиш !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот evin » Сря Май 28, 2014 10:47 am

Взех Brunox Deo, вчера пръснах вилката... всичко, което се пише, е вярно. Влиза добре под семерингите, изкарва мръсотията отлично, създава много тънък и здрав филм, вилката веднага става по-мазна и "отзивчива". Вчера покарах 3 часа след работа и на практика не се полепи никакъв прахоляк по стеншъните, което с друга смазка е направо задължително, въпреки бърсането. Отличен продукт :agree:
Аватар
evin

Мнениеот svencho » Чет Май 29, 2014 9:13 pm

И аз да доложа. Брунокса е жесток ! :beer:
Аватар
svencho

Рейтинг: 1350

Мнениеот scratch » Чет Май 29, 2014 9:59 pm

Съжалавам за :offtopic: -а, но някой който е ползвал на Брунокс смазката за вилки, както и на Финиш лайн, може ли да ги съпостави?
Аватар
scratch

Рейтинг: 1424

Мнениеот joropc » Вто Юни 03, 2014 6:12 pm

scratch написа:... може ли да ги съпостави?м

Може, брунокс-ът е много по-добрата смазка за вилки.;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот outfaced » Вто Юни 03, 2014 7:58 pm

scratch написа:Съжалавам за :offtopic: -а, но някой който е ползвал на Брунокс смазката за вилки, както и на Финиш лайн, може ли да ги съпостави?

Единственото по добро от брунокс-а, което съм ползвал и все още ползвам е зеленото масло на фокс ... 2 капки на всеки семеринг преди каране :agree:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот moridinbg » Сря Юни 04, 2014 12:34 am

Добре де, а има ли нужда от тези операции с пръскане, ако маслото в ботушите се сменя редовно? Повечето време държа колелото на задна гума, че да не ми заема много място, така че си облива ботушите и прахоуловителите и пенестите пръстени.
Иначе се смазах със зеленото масло. Страшна боза изтече от ботушите, маслото не беше сменяно, откакто взех вилката Август. Трябваше да припомпам малко налягане, че почна доста по-лесно да влиза :dontknow:
Не е истина таласът колко по-дървен е от Float-a. Сериозно обмислям дали да не подменя...
Аватар
moridinbg

Мнениеот veskoz » Сря Юни 04, 2014 8:06 am

moridinbg написа: така че си облива ботушите и прахоуловителите ...

Силно се съмнявам. ;)
Аватар
veskoz

Мнениеот evin » Сря Юни 04, 2014 8:36 am

Не бяха ли някакви смешни 20 мл във всеки ботуш? Думата "обливам" и аз не бих казал, че е коректна
Според мен ако не се обръща байка поне 2 пъти седмично наопаки за по 15 минути, трудно ще стигне масло до прахоуловителите
Brunox елиминира тази гимнастика :D
Последна промяна evin на Сря Юни 04, 2014 8:37 am, променена общо 1 път
Аватар
evin

Мнениеот outfaced » Сря Юни 04, 2014 8:37 am

evin написа:Не бяха ли някакви смешни 20 мл във всеки ботуш? Думата "обливам" и аз не бих казал, че е коректна

По предписание 35 ... аз слагам поне 45-50.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот evin » Сря Юни 04, 2014 8:49 am

На моя Fox Float 32 CTD пише по 30 мл, сега се зачетох

Какви са последно предписанията като часове за смяна на масло, втулки и семеринги и почистване? На едно място чета 30 часа, на друго 40 часа, а тук - 200 часа или веднъж годишно - http://www.ridefox.com/fox_tech_center/ ... ervals.htm

За момента си записвам колко часа карам, до тук 10
Последна промяна evin на Сря Юни 04, 2014 9:11 am, променена общо 1 път
Аватар
evin

Мнениеот outfaced » Сря Юни 04, 2014 9:01 am

evin написа:За момента си записвам колко часа карам, до тук 10

Чак пък толкова ! ... няма нужда :)
Както вече писахме - зависи от куп фактори: къде караш, как караш, колко са ти износени праховите семеринги ... Ако старото масло е чисто - подранил си със смяната, ако е много мръсно - закъснял си :) Смени го 2-3 път и ще добиеш усет какъв да е интервала при тебе.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот evin » Сря Юни 04, 2014 9:13 am

Това ми е "драмата" - има сериозно разминаване в сервизната документация на Fox

Смяна на масло в ботушите и патрона след 30 часа:

Изображение

Смяна на масло в ботушите и патрона след 200 часа или веднъж годишно:

Изображение

Тоест трябва да се смени между 30 и 200 часа или веднъж годишно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО според интензитета на каране и замърсяването?
Ако е така - спирам да засичам часове, веднъж в годината ще правя тая процедура.
Аватар
evin

Мнениеот veskoz » Сря Юни 04, 2014 3:51 pm

Мисля, че ако не ти се налага поне два пъти годишно нямаш нужда от тази вилка. Или поне не си струва "нуждата". :D
Аватар
veskoz

Мнениеот bio » Сря Юни 11, 2014 12:04 pm

някой може ли да ми каже какво е предназначението на шайбата от следната схема ?!?
bottom-out о-пръстена да не прескочи ръба ли ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Vimpel » Сря Юни 11, 2014 12:30 pm

Ще съм благодарен, ако някой даде линк към документ или сайт в който е описано сервизирането на фокс брейн от 2010г. нататък.
В частност този който се поставя на Стъмпджъмперите.
Благодаря предварително :beer:
Vimpel

Рейтинг: 1295

Мнениеот bio » Сря Юни 11, 2014 12:49 pm

@Vimpel на предната страница съм дам този линк:
bio написа:да преглеждал съм го това.
сега моите ресурси са много:
номер 1: описания, схеми, модификация.
....

там има Brain Fade Rebuild.
чакам си отговора на моя въпрос !!! :>