Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот MacLeod » Нед Авг 05, 2012 10:30 am

Здравейте, някой пробвал ли е да си прави бандаж самоделка от 20 инчова гума по този начин:
http://mtbtechniques.co.uk/MaintananceGhetto.html
А имено да реже остатъка от вътрешната гума, след като монтажа е приключил. Аз го пробвах пред 1 седмица и резултатът беше успешен. Единственото затруднение, което изпитах е при поставянето на външната гума. Тъй като срязаната и все още неизрязана 20 инчова вътрешната гума прехвърля борда и го повдига, поставянето на външната беше дооста трудно. Въпреки че в описанието от линка пише
Slop soapy water all over the tube and fit the tyre. Depending on your choice of tyre it may be a little more difficult than normal as the 20” tube has raised the edge of the rim slightly
, хич не беше малко по - трудно, ами си беше много по - трудно. :)
Та въпросът ми е дали ще ми е трудно и махането на гумата, заради така повдигнатия борд от 20 инчовата вътрешна гума ? Изрязана след поставянето, тя продължава да го прехвърля. Някой пробвал ли го е ? Ако ми се наложи да махам гумата някъде далеч, не би ми харесало да ми е прекалено трудно.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот Ozzie » Нед Авг 05, 2012 11:07 am

Аз поне не съм. Винаги съм изрязвал бандажите предварително.

MacLeod написа:Та въпросът ми е дали ще ми е трудно и махането на гумата, заради така повдигнатия борд от 20 инчовата вътрешна гума ? Изрязана след поставянето, тя продължава да го прехвърля. Някой пробвал ли го е ? Ако ми се наложи да махам гумата някъде далеч, не би ми харесало да ми е прекалено трудно.

Бъдещето ще покаже. Очакваме feedback. :thumb:

Да използвам да попитам (понеже ме мързи да търся) - издирва се европейски on-line магазин (за предпочитане от ЕС) с най- ниска обща цена за "бозата" на чичо Стан + доставка до тук.

В USA е добре - 22,00 гущера за голямото шише, което по курса от петък е ~ 35.40 BGN, но доставка до тук и евентуални такси сигурно ще ми костват още толкова.
В CRC-то е 19,99 GBP (кажи му направо 20) = 50 BGN, което не е лоша цена, ама пак ми се вижда висока... :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот MacLeod » Нед Авг 05, 2012 11:45 am

Ozzie написа:Бъдещето ще покаже. Очакваме feedback

Да със сигурност ще покаже. Интересно ми е защо по всички клипчета и описания за гето тюблес го правят по този начин. Трябва да има някакъв скрит замисъл първо да се монтира после да се реже, а не първо да се реже, после да се монтира. Дано да не съм се прецакал :D Ще се види при първото сваляне на гумата, дали ще бера ядове. :)
Иначе за бозата аз до сега съм купувал 2 пъти от ЦРЦ, като гледам да участвам в обща покупка с приятели, за да хванем безплатната доставка. Ако някой знае по - евтино ще е от полза.
Аватар
MacLeod

Мнениеот hitar_potter » Нед Авг 05, 2012 9:08 pm

Предполагам, че така много по-хубаво и лесно се уплътнява системата. По-меката (от твърдата външна) вътрешна гума уплътнява добре и каплата, и външната гума. Поне така си обяснявам причините да го правят така..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот vasilevl » Пон Авг 06, 2012 1:12 am

Споделям ви идея, която ми хрумна за заместител на въпросната течност на "Стан", бих пробвал с добре разбито тапетно лепило / за тежки тапети / на "henkel" ... много пъти съм работил с такова и ми се струва, че ще върши чудна работа.. само срещу 10-15лв опаковката, можете да си забъркате доста, но трябва да се миксира перфектно :) Най - хубавото е че се почиства доста по - лесно от грунд на "Боро" примерно :popcorn:

ЕДИТ : "Metylan" се казва лепилото
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот crib » Пон Авг 06, 2012 11:20 am

Карам от години с гето тюблес от изрязани 20-ки. Няма никакъв проблем при махане и слагане на гумата - разбира се, това зависи и от комбинацията гуми/капли. Чувал съм дори за случаи със скъсан кевларен борд при лоша комбинация. За по-лесно монтиране е препоръчително да монтирате гумите с обикновени вътрешни, напомпани на 4 атмосфери, поне една нощ, за да придобият форма.

Също така, понеже напоследък чувам слухове, че гето бандажите не могли да се преизползват, а тези на стан можели - не е вярно, няма никакъв проблем и двата да се преизползват. Просто намажете всичко хубаво със сапунена вода при монтирането, за да не се размества бандажа от монтирането на гумата.

И трето, за късането на бандажа при винтила:
1. Ползвайте хубава подова помпа като по магазините - изплаща се бързо от вътрешните гуми, чиито винтили иначе ще скъсате
2. Ако си държите на ръчната помпа, демонтирате колелото(каплата), поставяте я с винтила в най-горно положение, и помпате гумата. Тогава има най-малко усилие и усукване върху винтила, и отлагате късането му максимално много.
crib

Мнениеот MacLeod » Пон Авг 06, 2012 9:20 pm

Благодаря за изчерпателния отговор crib. Само не разбрах и ти ли си монтираш първо външната гума и после режеш бандажа ? Или първо режеш бандажа, пък после монтираш външната гума на вече изрязания бандаж ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот crib » Вто Авг 07, 2012 12:41 pm

Във всички инструкции, които съм виждал, първо се монтира всичко, и като се убедиш, че е уплътнило добре, режеш излишното от бандажа. Съответно и не съм пробвал обратното, струва ми се по-трудно.
Изрязването става най-добре с приплъзване на (остро) макетно ножче по борда на каплата с едната ръка, и дърпане на излишното парче гума с другата ръка. Слагаш макетното ножче така, че вътрешната гума да е прищипана между ножчето и металния борд на каплата - за да не си срежеш гумата. Ето видео, с уговорката, че този пич не го прави съвсем правилно, защото държи камерата с едната ръка: http://www.youtube.com/watch?v=nEH_UJUs ... re=related

Режи плътно по борда, така че да не стърчи вътрешна гума след процедурата. Не се страхувай да режеш плътно по борда, няма да се прецака тюблеса.
crib

Мнениеот MacLeod » Вто Авг 07, 2012 9:50 pm

Ето и първата част: http://www.youtube.com/watch?v=k8be44MJXqY. Отлично обяснение на целия процес. Аз го правих по същия начин, само че гумата която монтирах не беше точно обикновенна. Беше "tubeless ready", от моделите на швалбе. Те имат по - стегнат борд, който прехвърля по - трудно борда на каплата и като се сложи преди това вътрешната гума да повдига борда на каплата, става съвсем трудно. Също знам за едни гуми на швалбе: "Schwalbe racing ralph double defence tubeless ready", при които борда влиза още по - трудно и от моите. Ако си бях взел такива не знам дали щях да успея. :) Общо взето това ми беше проблема, но се справих. Ще видим как ще е при свалянето.
С риск да стана досаден, но имам още един въпрос към колегата crib, който изглежда доста добре запознат в областта. Какви гуми за тюблес си ползвал до сега ? Можеш ли да цитираш някои модели ? Ще са ми от полза. Със сигурност не само на мен. За инфо каплите са ми mavic xm 719 - изглеждат съвсем стандартни.
Аватар
MacLeod

Мнениеот crib » Сря Авг 08, 2012 9:02 am

crib

Мнениеот Snevk » Сря Авг 08, 2012 6:33 pm

Здравейте
Днес изчетох цялата тема и реших и аз да пробвам. Шините са Mavic x517 , гумите Nobby Nic snakeskin 2.40 , а за боза ползвах грунд. След като извърших всички стъпки , гумата почна да издиша от ниплите и дупката за винтила. Та това означава че проблема е в бандажа , който е от 20" гума (не изрязана и чисто нова). След като го свалих , преброих поне 10ина дупки. Бях изненадан защото гумата беше напълно здрава преди да я монтирам , а шината беше с оригиналния си бандаж , който уж трябва да предпазва от спукване. Пробвах и с още един допълнителен гумен бандаж , но резултата беше същия ... :banghead:
Как мога да предотвратя това пукане ?
Аватар
Snevk

Рейтинг: 1218

Мнениеот Ozzie » Сря Авг 08, 2012 6:36 pm

Преди да сложиш бандажа, навии един или два пъти хартиено тиксо (или самовулканизираща лента) върху отворите за спиците.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот PtD » Сря Авг 08, 2012 6:52 pm

Oт личен опит мога да кажа, че Nobby Nic е крайно неподходяща гума за направа на безкамерна.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Snevk » Сря Авг 08, 2012 10:01 pm

Ozzie написа:Преди да сложиш бандажа, навии един или два пъти хартиено тиксо (или самовулканизираща лента) върху отворите за спиците.

Утре ще опитам.

PtD написа:Oт личен опит мога да кажа, че Nobby Nic е крайно неподходяща гума за направа на безкамерна.

Моите са този модел : http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... -2011.html
Който се води tubeless ready
И какво мога да очаквам от една неподходяща гума ?
Аватар
Snevk

Мнениеот MacLeod » Сря Авг 08, 2012 10:55 pm

Наистина сложи тиксо на каплата, ако дупките на спиците ти са дори частично открити. Те могат да предизвикат късане на бандажа. Също гледай 20 инчовите гуми, които ползваш да не са прекалено тънки. Ако външната гумата ти е неподходяща, няма да можеш да я издуеш. Но щом е "тюблес реди" трябва да е ок.
Ози ти какво тиксо ползваш и с какъв размер ? Можеш ли да пратиш линк ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот bikerider » Чет Авг 09, 2012 9:17 am

Изолирбанд. Държи с години, не се размества, струва смешни пари и пази добре (> 2 слоя ).
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Авг 09, 2012 9:45 am

Snevk написа: И какво мога да очаквам от една неподходяща гума ?

Ами какво - като я защипеш някъде межу камъните, и ще олееш природата с боза. :evil:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Brave » Чет Авг 09, 2012 12:21 pm

PtD написа:Oт личен опит мога да кажа, че Nobby Nic е крайно неподходяща гума за направа на безкамерна.

Моя велосипед е с два Ноби Ника - античен 2.25 отзад без снейк скин и нов 2.4 отпред. Аз съм съвсем начинаещ в безкамерните гуми, но ако говориш за по-старите модели, съм 100% съгласен - варианта без снейк скин изпуска през страничния борд ужасно и направо стана бял за секунди. За нищо не става, само си загубих времето и материала. Но, без да го твърдя, защото съм карал само 200 км с нея, новите Бутонести Никита - говоря за Тюблес реди, снейк скин варианта залепна без гък и не съм донапомпвал вече над 1 месец.
Brave

Мнениеот Snevk » Чет Авг 09, 2012 1:02 pm

А какво ще кажете за този метод http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesd ... rsion.html
Изглежда много по-лесно. Някой пробвал ли е ?
Аватар
Snevk

Мнениеот М.Паунов » Чет Авг 09, 2012 3:01 pm

Snevk написа:А какво ще кажете за този метод http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesd ... rsion.html
Изглежда много по-лесно. Някой пробвал ли е ?

Да, с разликата, че си поръчах по-тясна лента (1" широчина), която пасва идеално на моите шини(Mach 1 S Lite) и няма нужда от мерене, чертане, рязане и ала-бала. Не съм сигурен, дали 1" лента ще стане за по-широки капли, там може и да трябва широка лента и рязане.

Методът работи отлично, стига да почистиш добре шината преди да лепиш. Вентили, разбира се не съм си купувал специални, а съм изрязвал от стари бастисани вътрешни. Трябва малко да се отнеме от каучука в основата му, защото иначе много се надига лентата. Не зная дали самата херметизация не става малко по-трудно първия път, но в крайна сметка аз успях да направя Maxxis MaxxLite 310 (едностенна 310гр. гума), така че едва ли има особена разлика.

Gorilla е много здрава, с добра армировка и не съм имал проблем с по-високи налягания ( бях чел, че колеги с изрязани вътрешни са имали спуквания от шината). Някъде бяха пробвали с друга марка бандажна лента, но след известно време е почнала да изпуска. Кофти е, че Gorilla Tape в България не намерих и си поръчвах от ebay. В крайна сметка доставката е по-скъпа от самата лепенка, но затова пък си поръчах 3 броя :D С една ролка се правят може би 4-5 капли.

Единственият проблем при самата им употреба е, че ако трябва да слагаш вътрешна, заради срязана външна или нещо подобрно, трябва да разлепиш малко от лентата, за да махнеш вентила и да сложиш вътрешната. Когато вкъщи почнеш пак да я правиш безкамерна, пак трябва да отлепиш лепенката около вентила, за да поставиш вентила за безкамерната и след като два пъти е разлепяна и 3 пъти залепяна една и съща лента, може да се наложи да се смени цялата лента по шината.

пп: Аз гледах от тоя пич: http://www.youtube.com/watch?v=1UeO8Utfny0
Аватар
М.Паунов

Рейтинг: 1550

Мнениеот Snevk » Чет Авг 09, 2012 4:38 pm

М.Паунов написа:...

:bowdown: Може би ще пробвам и това.

PtD написа:Nobby Nic е крайно неподходяща гума за направа на безкамерна.

:agree:
Днес нагласих бандажа с изолирбанд и хартиено тиксо и вече е бетон. Но нобито издиша като гъба ... не знам може и проблема да е в бозата която е грунд/слайм/вода(4:1:1) :dontknow:
Аватар
Snevk

Мнениеот М.Паунов » Чет Авг 09, 2012 5:39 pm

Днес нагласих бандажа с изолирбанд и хартиено тиксо и вече е бетон. Но нобито издиша като гъба ... не знам може и проблема да е в бозата която е грунд/слайм/вода(4:1:1) :dontknow:[/quote]

Пробвай да разкараш водата. Аз само веднъж съм правил с вода и ми се разхерметизира гумата след няколко дни. По-доволен съм от само грунд и слайм 4:1.
Е, малко повече цапа и оставя следи по гумата, но пък работи по-добре за мен. Това е при уточнение, че ползваш грунд Боро, бял, за нанасяне преди латекс. С други нямам опит.
Аватар
М.Паунов

Рейтинг: 1550

Мнениеот Snevk » Чет Авг 09, 2012 6:16 pm

Грунда който ползвам е Kraft , бял за нанасяне преди латекс. По състав е идентичен с борогрунд. Причината да използвам този е ,че живея в малък град и не успях да намеря борогрунд.Ако намеря ще пробвам и с боро.
Иначе напомпих още няколко пъти гумата и ми се струва , че по-големите дупки са се запушили и издиша само от борда.
Държи около 2-3 часа.
Аватар
Snevk

Мнениеот rsf » Чет Авг 09, 2012 7:20 pm

Аз скоро реших да добавя 1 част вода в гето бозицата и нямам проблем (грунд/слайм/вода 4:1:1), доволен съм.
Гумите се Schwalbe Hans Dampf Evo TL ready , Schwalbe Cx Comp, и Maxxis Ignitor сгъваем без никакви защити.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот xcrider » Чет Авг 09, 2012 11:56 pm

Някой ще ме светне ли какво става с бозата, при положение, че след 1-2месеца старата я няма и трябва да се добавя нова. Замислих се, че ако засъхва отвътре, след 1 година ползване гумата ще тежи 1 кг :D Да не би да изпуска заедно с въздуха при топло време, когато тя се опитва да се изпари отнякъде? :dontknow:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот screamBoy » Пет Авг 10, 2012 7:11 pm

водата от бозата изчезва, остава само уплътнителния материал, а той е лек
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Ozzie » Пет Авг 10, 2012 7:24 pm

MacLeod написа:Ози ти какво тиксо ползваш и с какъв размер ? Можеш ли да пратиш линк ?

Не знам. Някакво каквото намеря в нас. Нито много широко, нито много тясно. Колкото да покрие отворите за ниплите.
Ама май последните ги правих само със самовулканизираща лента, вместо тиксо.
Аватар
Ozzie

Мнениеот xcrider » Пет Авг 10, 2012 9:17 pm

screamBoy написа:водата от бозата изчезва, остава само уплътнителния материал, а той е лек

значи с времето гумата, все пак, натежава, макар и бавно ?
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот spirov92 » Пет Авг 10, 2012 9:30 pm

Теглото на тези запушващи частици е нищожно в сравнение с това на водата. Гумата повече ще олекне от износването на грайфера, отколкото ще натежи от това натрупване. :deal:
spirov92

Мнениеот Ozzie » Съб Авг 11, 2012 11:59 am

xcrider написа:
screamBoy написа:водата от бозата изчезва, остава само уплътнителния материал, а той е лек

значи с времето гумата, все пак, натежава, макар и бавно ?

Я натежи 20 гр., я не. Ципата (на такова нещо мога да го определя) която остава от уплътнителния матРЯл е с дебелина от стотни от милиметъра.
Аватар
Ozzie

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик