Въпрос за жила

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мнениеот Cocko » Вто Дек 13, 2005 1:26 pm

Аз точно за демонтаж на жилото говоря. Пълен демонтаж на жилото (тоест да го извадиш от всякъде) според мен се извършва само за почистване, смяна и може би смазване или при пълно сваляне на дерайльора. Не ми се вярва да трябва да смазваш жилото толкова често, или пък да трябва да го чистиш толкова често. Значи остава единствено сваляне на дерайльора.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Рейтинг: 1700

Мнениеот bikerider » Вто Дек 13, 2005 2:08 pm

@Cocko:
Говорим за едно и също, но ти май не ме разбираш.
Kолкото и да е рядко чистенето на жилата и броните при мен, аз все пак не желая да режа жилото, когато чистя бронята и смазвам жилото.
Ако не стисна хубаво алуминиевия накрайник след време го губя нейде из планината и жилото се разплита, а когато го стисна хубаво за да не се изхлузва, едно че жилото се сплесква, второ при следващата профилактика трябва да режа жилото и трето ако е било сплескано като го изхлузя от бронята след това доооста трудно го прокарвам. След достатъчен брой такива упражнения дори трябва да го сменя, защото идва късо заради рязанията. Затова и не ползвам алуминиеви накрайници, а ползвам сменяеми накрайници собствено производство, които не сплескват жилото, не ми струват пари, не ми образуват главобол докато вкарам сплескано от тях жило в бронята и така нататък.

Точка по въпроса :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Rotting » Вто Дек 13, 2005 2:31 pm

[quote="bikerider"]

Точка по въпроса :)[/quote]
Абе уж точка, ма и аз да се обадя ;)
Защо да не може да се извади алуминиевия накрайник, след като е бил стиснат? И аз известно време ползвах такива "мизерийки", но бързо се отказах от тях. Стисках ги на три "местенца" с режещата част на стари клещи. Като трябва да се махне накрайника, по същия начин стискам с клещите, обаче перпендикулярно на първите "стиски". Така те се отварят и накрайника се издърпва. Края на жилото, естествено се е разплел, налага рязане, малко изпиляване на шмиргел и така се скъсява - което като цяло - язък ти за глупавия накрайник. Последните година-две правя така:
- преценявам колко да ми е дълго жилото
- увивам в един слой с някакво тиксо мястото, където ще режа
- хващам го с режешата част на каквито и да е клещи
- слагам долния клюн на клещата на земята, а по горния я изтрясквам с чук :D
- махам от новия край на жилото остатъка от тиксото
- слизам до мазето и лекичко заоблям/финирам края (не се разплита при внимание)
- накрая последният сантиметър го покапвам със [color=red]секундно лепило[/color], за да не ми се разплете жилото, като го напъхвам в бронята
- с една спринцовка със счупен връх на иглата вкарвам малко м`асълце в бронята
- <s>навъхвам</s> наПъхвам жилото "напред-назад", като внимавам да не си олея краката с няколкото капки масло, който изтичат на предварително постлана салфетка :D

Със секундното лепило на последния сантиметър на жилото, не ми се е случвало да се разплете от само себе си.

Ако има някакви критики ги приемам с удоволствие - белкем се науча на нещо ново :agree:
За обща култура: http://www.bikeschool.com/spokes/index.cgi
Rotting

Рейтинг: 1702

Мнениеот did » Вто Дек 13, 2005 3:28 pm

[quote="Rotting"]

Със секундното лепило на последния сантиметър на жилото, не ми се е случвало да се разплете от само себе си.

Ако има някакви критики ги приемам с удоволствие - белкем се науча на нещо ново :agree:
[/quote]

пробвай със зъболекарско полимерно лепило, даже може да пломбираш края на жилото с полимерна пломба. предполагам, че няма да се разплете. на амалгамна не бих разчитал. освен това вместо шмиргел може да полираш края на жилото лесно, след като качиш колелото на зъболекарския стол и внимателно направиш бззззЗЗЗЗЗЗЗЗззз с оная гадната джаджа...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Вто Дек 13, 2005 3:49 pm

:rofl::rofl::rofl::rofl:

@did: :agree:
@Rotting: не че имам нещо против твоя начин с лепилото, но за мен лично е разправия и загуба на време. Алуминиевите лайненца изобщо съм ги отписал.
Аватар
bikerider

Мнениеот Rotting » Вто Дек 13, 2005 5:50 pm

:rofl:
did, за зъболекарско полимерно "лепило" не съм чувал, ама и затова казах:[quote]белкем се науча на нещо ново [/quote]
:D
Иначе относно амалгамата - нали знаеш, че рамката ми УЖ е заварявана с аргон - :nono: :D
А на фото- и химиокомпозитните маТряли още не съм намерил приложение в байкологията.
:thumb:
bikerider, капването на една капка канаконлит отнема далече по-малко време от вземането на вътрешния шлаух от стара броня, режене на парченца и оформяне със запалка :popcorn::D Че и разправия не е :nono:;):thumb:

Бе в крайна сметка :beer:
За обща култура: http://www.bikeschool.com/spokes/index.cgi
Rotting

Рейтинг: 1702

Мнениеот bikerider » Вто Дек 13, 2005 6:00 pm

Да бе, ама аз си ги използвам многократно.
Каноконлита и той е с пари.
Аватар
bikerider

Мнениеот klmn » Вто Дек 13, 2005 8:19 pm

Абе,вие се Улехте бе-лепила,поялници,самоделки секви-режеш го с едни качествени клещи-резачки(еднократна инвестиция)и заспива!:beer:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот bikerider » Вто Дек 13, 2005 9:01 pm

А после? :naughty:
Аватар
bikerider

Мнениеот klmn » Вто Дек 13, 2005 10:35 pm

Ми,за после..това го казвам от личен опит-жилата на спирачките(В-брейк Шимано)не са мръднали за 1 сезон като разплитане при положение че предното се е закъсало малко при болта за стягането.Жилото на обтегача е разплетено въпреки че беше с алуминиев накрайник(явно е изпаднал от храсталаците),не съм го слагал аз.Оп,са видях че и на предния е тръгнало с една жичка.
Повтарям се,но мисля че Качествени резачки спестяват нерви,и като осигуровка може и един накрайник за 5 ст.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Гост » Пон Яну 02, 2006 9:39 pm

[quote="bikerider"]

Освен това алуминиевите много трудно се вадят, ако изобщо се вадят.[/quote]

"изобщо"... mmm, bad choice of words..
Гост

Мнениеот bikerider » Вто Яну 03, 2006 2:42 pm

says who?