истинска находка...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мнениеот bestbg » Сря Апр 13, 2005 12:44 pm

и тази находка ли е 5кинта? че байка е разфасован и чака да се смаже оправи и стегне :)
Аватар
bestbg

Рейтинг: 1819

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Апр 13, 2005 1:09 pm

И аз взех от тефлоновия спрей за верига на Motip, но още нямам впечатления. Купих го от магазина за моточасти на ул. Одрин за 6 лева.За съжаление нямаха от бялата грес.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Сря Апр 13, 2005 2:14 pm

[quote="NovemberCharlie"]

И аз взех от тефлоновия спрей за верига на Motip, но още нямам впечатления. Купих го от магазина за моточасти на ул. Одрин за 6 лева.За съжаление нямаха от бялата грес.
[/quote]

надявам се имаш достатъчно парцали? :naughty:;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Апр 13, 2005 2:19 pm

Имам и то памучни - много добре попиват:D:beer:
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Сря Апр 13, 2005 2:21 pm

:lol::beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот Lam3r40o » Сря Апр 13, 2005 8:21 pm

Ей момчета тва наистина е много добро.Взех от тоя синьо-зеления етикет и пръснах вилката-Suntour XC60.Много помага.Както беше скована така зе да движи,а за другия спрей за веригата не разбрах кой е.Тоз на който е нарисувана верига или тоз с чарковете от колата(оранжевия)????
Lam3r40o

Рейтинг: 1200

Мнениеот dimodi » Сря Апр 13, 2005 9:37 pm

[quote="Lam3r40o"]

Ей момчета тва наистина е много добро.Взех от тоя синьо-зеления етикет и пръснах вилката-Suntour XC60.Много помага.Както беше скована така зе да движи,а за другия спрей за веригата не разбрах кой е.Тоз на който е нарисувана верига или тоз с чарковете от колата(оранжевия)????
[/quote]

За тоя с веригата на картиката, за него става дума.

А между другото, Радо от БФПК ми препоръча да си мажа тръбите на вилката с fork oil и да не се занимавам със силиконови истории, най-малкото, защото две различни смазки не е добре да се смесват, това са си химикали...
Аватар
dimodi

Рейтинг: 1267

Мнениеот Windstream » Чет Апр 14, 2005 5:49 am

[quote="dimodi"]

А между другото, Радо от БФПК ми препоръча да си мажа тръбите на вилката с fork oil и да не се занимавам със силиконови истории, най-малкото, защото две различни смазки не е добре да се смесват, това са си химикали...
[/quote]

Е ти не караше ли някакво Marzocchi? Как, обясни ми, при него ще ти се смесят двете смазки? Маслото си е под маслените семеринги, а тефлоновото нещо (грес/спрей) над тях - ако се месят значи имаш теч и семерингите ти са за смяна. BTW за химиите - едната ми вилка вече над година работи с 10W40 моторно масло (при това на петролна основа) и нямам абсолютно никакви забележки :pimp:
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот Alien » Чет Апр 14, 2005 12:29 pm

[quote="dimodi"]

[/quote]

Аз точно с такъв Форк Оил си мажа подпорите. Има ли смисъл да използвам онова, което е предложил байкрайдер или и това става? Защото да ви кажа, върши ми страхотна работа.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Чет Апр 14, 2005 12:42 pm

[quote="dimodi"]
[/quote]

Първо, силиконовите спрейове се ползват за open bath вилките като Marzocchi и RockShox.
Второ при тях както Windstream каза не може да се смесят смазките - ако се смесят, значи избива масло и трябва ремонт.
Трето - не сме си го измислили ние за силиконовия спрей, прочети ръководствата на вилките преди да слушаш насам-натам.

Относно вилките на грес - еми там няма маслен семеринг, тоест смазките се смесват. И кво от това? Има си стандартни смазки, които са предвидени - например греста на Маниту няма проблем да се смесва с форк ойл.
Освен всичко друго, маниту вилките май все още имат дунапренови пръстени във маншоните, които се напояват с масло. Само дето става дума не за 5w до 15w форк ойл, a за 20w-30w, което е доста по-гъсто и не се отмива лесно.

По принцип с форк ойл също става, но ефекта е нетраен и трябва често да се смазва така.

аз лично съм си намерил един начин за Marzocchi и силиконов спрей - и той е следния - махам пружинката на праховия семеринг, с нещо пластмасово повдигам ръба и пръскам между праховия и масления семеринг. така ефекта е максимално дълъг (в комбинация с машони разбира се).
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Чет Апр 14, 2005 12:44 pm

[quote="Alien"]

[quote="dimodi"]

[/quote]

Аз точно с такъв Форк Оил си мажа подпорите. Има ли смисъл да използвам онова, което е предложил байкрайдер или и това става? Защото да ви кажа, върши ми страхотна работа.
[/quote]

Аз лично ти препоръчвам да минеш на гъст форк ойл (15-20) или на силиконов спрей. рядкия форк ойл си е губене на време и хабене на масло - поне за мен.
Аватар
bikerider

Мнениеот mih » Чет Апр 14, 2005 3:35 pm

[quote="bikerider"]

[quote="Alien"]

[quote="dimodi"]

[/quote]

[/quote]

Аз лично ти препоръчвам да минеш на гъст форк ойл (15-20) или на силиконов спрей. рядкия форк ойл си е губене на време и хабене на масло - поне за мен.
[/quote]

и аз мисля така, освен това fork oil задържа много повече мръсотии.
а и спрея можеш да си го вземеш в раницата - пръскаш като ти кефне и после пей сърце надоле :^:
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот bikerider » Чет Апр 14, 2005 4:12 pm

ееееееееееееееееееееееееееее
ае стига бе, ти още малко ще помъкнеш и стенда с тебе :rofl::rofl:;)
не че не си прав де... :thumb::beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот marshall__ » Чет Апр 14, 2005 4:21 pm

[quote="mih"]

а и спрея можеш да си го вземеш в раницата - пръскаш като ти кефне и после пей сърце надоле :^:
[/quote]

Ех, ти го изкара, че през 5 минути едвали не трябва да се пръска. Караш караш, набиваш спирачките, вадиш от сака един спрей и прочваш да си пръскаш вилката :emlaugh::liplick:
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот mih » Чет Апр 14, 2005 4:41 pm

@bikerider,
бе като знам други хора какво носят...
:D

@marshall,
ми не съм го изкарвал така...
зависи и на колко дълго каране тръгваш, и на каква вилица се мъчиш... щото SR XP (Pro:D) NS трябва да го продават направо със силиконов спрей...бах тез семеринги...
а и спрея при нужда можеш да го мацнеш и на веригата, все пак по-добре е отколкото да е суха, а да ти падне смазката по време на каране не е невъзможно...

затва аз ше си го нося, пък вий като ви затрябва по време на каране И ако сме заедно - ще поискате от мене - и гатово
:D
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот mih » Чет Апр 14, 2005 4:45 pm

да не говорим пък за скърцащите дискове - пръс и айде... в канавката...
:lol:
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот marshall__ » Чет Апр 14, 2005 5:35 pm

[quote="mih"]

да не говорим пък за скърцащите дискове - пръс и айде... в канавката...
:lol:
[/quote]

Бе за вилката може и да не нося, но ме подсети - спирачките трябва да се смазват често
:lol::laugh::lol::laugh:
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот KiZZo » Чет Апр 14, 2005 6:14 pm

[quote="mih"]

щото SR XP (Pro:D) NS трябва да го продават направо със силиконов спрей...
[/quote]

Всеми му едни Лизардскин-чета и ще се оправят нещата.
KiZZo

Рейтинг: 1700

Мнениеот did » Пет Апр 15, 2005 9:55 am

[quote="marshall__"]

[quote="mih"]

[/quote]

Ех, ти го изкара, че през 5 минути едвали не трябва да се пръска. Караш караш, набиваш спирачките, вадиш от сака един спрей и прочваш да си пръскаш вилката :emlaugh::liplick:
[/quote]

Абе точно през 5 минути не се налага, ама миналата събота, след затъването в преспите, след 7-8 часа каране, бутане, мокрене, цапане... изведнъж снега свършва! Почва уж спескане и mih прави един фокус: бърка в раницата си, вади силиконов спрей и предлага на всички да си съживим вилките!

Аз поощрявам такъв подход! Ако обещае да носи редовно спрей, пак ще го поканя да караме.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот SPA » Пет Апр 15, 2005 10:22 am

[quote="did"]

[quote="marshall__"]

[quote="mih"]

[/quote]

[/quote]

Абе точно през 5 минути не се налага, ама миналата събота, след затъването в преспите, след 7-8 часа каране, бутане, мокрене, цапане... изведнъж снега свършва! Почва уж спескане и mih прави един фокус: бърка в раницата си, вади силиконов спрей и предлага на всички да си съживим вилките!

Аз поощрявам такъв подход! Ако обещае да носи редовно спрей, пак ще го поканя да караме.
[/quote]

@mih в раницата място няма и за бръмбър той за спрей говори :D

@did на мен никой не предложи ? къде съм блял пак ?
[img]http://spa.bratcheda.org/MTB/Ugovo,%20Belica,%20Akwa%20Tepe,%20Topolovo%20-%2009-04-2005/images/img_6208.jpg[/img]

А и още нещо по проблема със спрея. Много лесно се елиминира макар и скъпо... просто караш със хубава вилка дето от едно каране не се обезмаслява, замразява, твъдява, лагва...

(Коли, банки, кастафони, мастафони...)
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот bluskanie » Пет Апр 15, 2005 11:28 am

Bikerider е прав :beer:. Преди 3 дни си взех този спрей(бяла грес + тефлон)оранжевия.Направо да не повярва човек как Сънтор-а ми отново има ход 75мм :D.Само едно вапросче имам: Къде да пръскам с този спрей и къде не? Аз напръсках върху всички въртящи се части.Нали така трябва?:crazy: Главини, курбели,чашки..??
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот SPA » Пет Апр 15, 2005 12:23 pm

[quote="bluskanie"]

Bikerider е прав :beer:. Преди 3 дни си взех този спрей(бяла грес + тефлон)оранжевия.Направо да не повярва човек как Сънтор-а ми отново има ход 75мм :D.Само едно вапросче имам: Къде да пръскам с този спрей и къде не? Аз напръсках върху всички въртящи се части.Нали така трябва?:crazy: Главини, курбели,чашки..??
[/quote]

Ами недей да забравш шини, калотки, накладки, дискове.... :bawling:

Не всяка смазка е приложима за навсякаде. Главините се третират с грес не със спрей, при чашките положението е също. При кубелите не виждам какво има да им пръскаш на тях ??? Виж касетката по може, ама пък тя не е превидена много много за смазване. Проблема е че като почнеш да пръскаш с това чудо и след това целия прах попива в него и се смесва и не е ясно къде може да има обратния ефект.

Ако греша нека някой да ме поправи ...
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот Lam3r40o » Пет Апр 15, 2005 12:40 pm

Хммм интересно интересно.Аз пръснах моя Suntour със зеления спрей и движи много плавно и хубаво.За верига разбрах че трябва оня с веригата отпред,пък ся за вилката оранжевия????Последно кажете кое къде да пръскам че са обърках...
Lam3r40o

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Вто Апр 26, 2005 4:00 pm

[quote="bluskanie"]

[/quote]

aaaa не бре хора, аз имах предвид за веригата и само за веригата
за чашки не става според мен

иначе до момента впечатленията ми са много добри. категорично ще ползвам вече този спрей за през лятото.

Edit:
@bluskanie: ами пръскай по тръбите. Сънтурите с квото и да ги пръскаш, все върши работа.
ако няма луфт, препоръчвам силиконов спрей, че е тънък. Обаче ако има луфт - някой такъв спрей с грес и тефлон, щото са по-дебели. :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот bestbg » Вто Апр 26, 2005 4:34 pm

днеска го гледах в фантастико... на опаковката има една пружина от кола май и още чарколяци... ~ 6лв.. май и него ще си го взема за верига :):^::beer:
Аватар
bestbg

Рейтинг: 1819

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Апр 26, 2005 4:43 pm

Напръсках веригата с бялата грес с тефлон и ....след 25км. като я пипнах имах чувството, че съм я намазал с шлайф паста:(
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Вто Апр 26, 2005 4:51 pm

Напръсках веригата с бялата грес с тефлон и ....след 25км. като я пипнах имах чувството, че съм я намазал с шлайф паста:(
[/quote]

а като я напръска, сети ли се да завъртиш назад малко и най-вече после да я избършеш?
аз бърша по малко мръсотия от моята верига всяка вечер освен първия път като я смажа..

Edit: освен това аз пръскам долната част на веригата от вътрешната страна и само там (не препоръчвам за колела със заден v-brake).
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Апр 27, 2005 9:08 am

[quote="bikerider"]

[/quote]

а като я напръска, сети ли се да завъртиш назад малко и най-вече после да я избършеш?
аз бърша по малко мръсотия от моята верига всяка вечер освен първия път като я смажа..

Edit: освен това аз пръскам долната част на веригата от вътрешната страна и само там (не препоръчвам за колела със заден v-brake).

[/quote]

Благодаря за съвета:beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Сря Апр 27, 2005 11:05 am

за нищо :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Май 04, 2005 4:50 pm

взимам си думите назад.
онзи ден реших че достатъчно съм си пръскал веригата с оранжевия Motip и я смазах отново с Valvoline да видя разликата. Еми... Motip улево...

Валволинчето просто управлява и гази :hbang: няма такава смазка...
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик