Hollowtech II Bottom Bracket - смяна на лагери

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Hollowtech II Bottom Bracket - смяна на лагери

Мнениеот denises26 » Чет Апр 28, 2011 4:40 pm

Някой има ли представа от къде мога да си купя пластмасовата втулка, която влиза между лагера и оста? Моята се повреди и се чудя какво може да пасне там. Вариант е също да отида на стругар да ми врътне, но ако някой има идея с какво мога да я заменя или откъде да си купя друга ще му бъда много благодарен. :beer:
Аватар
denises26

Рейтинг: 1402

Мнениеот bio » Пет Апр 29, 2011 7:28 am

denises26 написа:Някой има ли представа от къде мога да си купя пластмасовата втулка, която влиза между лагера и оста? Моята се повреди и се чудя какво може да пасне там. Вариант е също да отида на стругар да ми врътне, но ако някой има идея с какво мога да я заменя или откъде да си купя друга ще му бъда много благодарен. :beer:

за какво BB става дума ?!? шимано мисля, че не предлагат такава резервна част. за стругар въобще не си помисляй, защото детайла е доста сериозен ... или ще е евтин и некачествено изработен (с големи допуски) и най-важното няма да ти върши никаква работа или ще е мега скъп. какво точно счупи на втулката ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот sailman » Пет Апр 29, 2011 9:48 am

denises26 написа:Някой има ли представа .....

1. Няма от къде!
2. Ново средно.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Metel » Пет Апр 29, 2011 9:40 pm

Има на рейс фейс - http://www.chainreactioncycles.com/
Аватар
Metel

Рейтинг: 1751

Мнениеот eMcKu » Пет Апр 29, 2011 9:50 pm

denises26 написа:Някой има ли представа от къде мога да си купя пластмасовата втулка, която влиза между лагера и оста? Моята се повреди и се чудя какво може да пасне там. Вариант е също да отида на стругар да ми врътне, но ако някой има идея с какво мога да я заменя или откъде да си купя друга ще му бъда много благодарен. :beer:

Не можах, да разбера за кое става въпрос.
Това ли е ? - http://www.bike-components.de/products/ ... euse-.html
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот bio » Пет Апр 29, 2011 9:55 pm

туй е само вътрешната защитна тръбичка с две о-пръстенчета.
това е цяло средно SM-BB51 мисля да си поръчам едно.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот denises26 » Пет Апр 29, 2011 10:22 pm

Ставаше въпрос за втулката между лагера и оста, а не за тази пластмаса между чашките. Реших проблема за момента. Няма луфт и ще го карам докато отвори. Пък после ново средно. :beer:
Аватар
denises26

Рейтинг: 1402

Мнениеот bio » Нед Юни 26, 2011 9:11 am

тъй ... тъй ...
понеже си бях купил лагери 6805 х 1лв ... и ме тормозеше това средно, бях твърдо решен да намеря начин да поставя тези лагери. след не дълго ровене из интернет и онлайн магазини за резервни части и т.н. стигнах до този документ и до този сайт за поръчка. Реших че това е моята втулка и я взех с една обща поръчка 5.50 лв за 2 бр.
ето снимка на двете втулки нова и стара:
Изображение
Изображение
на втора снимка ясно се вижда, че двете ми предишни притеснения отпаднаха веднага (засечката и размера на притискащия цокъл), но се появи евно едно ново ... новата втулка беше с по-голям диаметър на външната периферия.
ето снимка на комплектите лагер/втулка нова и стара:
Изображение
височината на комплекта беше с разлика една десета от милиметъра, за мен е нормален допуск.
... следваше малко хамалогия. избиване на старите лагери с помощта на чукче 100 гр. и един от старите руски ключове за колело, които са като отверка. почистване на лагерните тела. и набиване на новите лагери. първия го набих с чукчето много внимателно леки почуквания ... за втория използвах стара задна ос, шайби и външната гривна на стария лагер.
Изображение.
... понеже "новата втулка беше с по-голям диаметър на външната периферия" се наложи да я пристържа. имам една мини шлайф машина, сложих новата втулка на стар лагер и водейки се по неговата гривна я остъргах до необходимото ниво.
получи се ето това. долу в ляво е поставената пристъргана втулка, а долу в дясно е другата (необработена).
Изображение
Изображение
... ето го и целият албум с снимки
... скоро смятам да монтирам тази касета, да я покарам и тогава да пиша пак.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот bio » Вто Юли 31, 2012 10:18 am

след близо година каране ... никакви проблеми с преработеното средно. евала на китайските лагери ....
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот kaliopo » Пет Фев 08, 2013 9:01 pm

Имам един въпрос. Какъв е начина, да се извади оригиналния лагер на Шимано, така че да е възможно, да се ползва отново? В описаното по-горе от bio става дума за вадене на лагера, когато той ще бъде сменен с нов. Важно е да се запази леглото, в което се поставя, но не и самия лагер.
Доста време следвах съвета даден от TOYAGA и си купувах ново средно, като се скапе старото. През годините се събраха две с перфектни десни лагери и съвсем скапани леви. Това силно ме дразни и кара умната ми глава, да мисли глупости. Ясно ми е, как да набия лагера без последици за него. За да го избия, съм намислил, да отрежа резбата, която влиза в рамката. После е лесно. Ще се радвам, ако някой даде по-елегантна идея, как от два десни лагера да направя здраво средно. :D
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот bio » Пет Фев 08, 2013 11:38 pm

малко пиинах сега ... но за да извадиш лагера невредим, трябва да го избиеш по външната гривна. това е много трудно, по-скоро бих срязал чашката държаща лагера ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот kaliopo » Съб Фев 09, 2013 12:27 am

Еха, браво! Защо да е сложно и тегаво, като може да е просто и почти лесно. Спести ми половината работа. Благодаря. :beer:
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот bio » Съб Фев 09, 2013 8:53 am

ами трудно е ... защото леглото на лагера покрива цялата външна гривна и няма как да го извадиш удряйки я. вадейки един лагер по вътрешната гривна рискуваш да го прецакаш ... затова аз бих цепнал чашката, за да отпусне малко хвата й и след това по-лесно да избиеш лагера ...
само за протокола ще кажа, че още си карам с същата касета с китайските лагери. защо не го направиш с 6805 и да си престържеш на ръка оригиналните втулки ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот anton_k11 » Нед Юни 30, 2013 2:39 pm

bio написа:... аз лагерите имам идея как да ги избия и как да набия новите с винтова преса...

Някой може ли да каже от кде мога да се сдобия с такава преса и каква й е цената? Аз видях това: http://www.enduroforkseals.com/id114.html . Ако трябва да дам $120 май ще се откажа от ремонта/ъпгрейда...
anton_k11

Рейтинг: 1200

Мнениеот bio » Сря Юли 03, 2013 9:16 pm

anton_k11 написа:Някой може ли да каже от кде мога да се сдобия с такава преса и каква й е цената? Аз видях това: http://www.enduroforkseals.com/id114.html . Ако трябва да дам $120 май ще се откажа от ремонта/ъпгрейда...

аз ползвах две шайби, стар лагер и задна ос за QR. конусите натискат по вътрешния диаметър на шайбите. успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот thepowerofone » Сря Юли 10, 2013 10:32 pm

Изображение

Аз ще съм поредния, при мен просто блокира лагерът откъм венците. Само че този път пари за ново няма да дам, въпреки разумните цени в немските онлайн магазини. Много се дразня на алчнотията на съвременните производители, абсурдно е нисък клас ос-касета на квадрат или окталинк да изкара в пъти повече от по-висок от нея клас Холоутек 2.

Така разчаркования лагер го омазах с грес и го събрах обратно, но се върти грубо. Изключително ниско качество - повърхността и на пръстените и на сачмите е наранена, а все още имаше достатъчно грес. Едностранно е запечатан лагерът, като външната и по-изложена на влияния страна е уплътнена по скапан начин. Ако беше изцяло стандартно капсулован лагер (като при по-ниските класове ос-касети), това нямаше да се случи. Ама нали - планирано остаряване. Решили с новите "технологии" пари да печелят още и още.

Много пари за 6 мм. лагер също няма да дам, затова утре ще погледна в моя град дали ще намеря 7 мм. версията. Ако ли не, в E-Bay бол и ще преправям. До тогава ще го карам този, докато не му изпаднат сачмите през дупката за отводняване на средното.

Да им се не види и на алчнотията!
Аватар
thepowerofone

Мнениеот thepowerofone » Чет Юли 11, 2013 1:04 pm

Да си довърша - намерих си лагечета по 3,20 лв. парчето, според продавачите са полски, с марка CX - http://www.cx.pl/ - (надали, ама дреме ми кви са), със широчина 7 мм. Разкапсуловах с игличка едно и ме зарадва размерът на сачмите - осезамо по-големи са. Обилно смазани с грес, добре капсуловани. Та, набих един в чашката и ми остана да умувам втулката. Решението на BIO с втулките от bike-components е прекрасно, но на мен не ми се чакаше и затова припилих оригиналната втулка по начин, който се вижда на снимките по-долу. Орязването на праховата ѝ защите не смятам, че ще е проблем, защото лагерът е изцяло добре капсулован. В крайна сметка на обикновените са си чисто "голи" капсулованите лагери и нямат такава защита:

http://img02.taobaocdn.com/imgextra/i2/ ... 502505.jpg
http://prikachi.com/images/909/6320909U.jpg.

Събрах всичко и сега се върти страшно леко и мазно курбелът.

Снимките:

http://prikachi.com/images/768/6320768O.jpg
http://prikachi.com/images/769/6320769t.jpg
http://prikachi.com/images/774/6320774Z.jpg
http://prikachi.com/images/775/6320775E.jpg
http://prikachi.com/images/776/6320776q.jpg
http://prikachi.com/images/777/6320777G.jpg

И трябваше да съм си загубил ума да дам 43 лева за най-евтиното такова средно от България, заради нещо, струващо 3 лева.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот exiteyes » Съб Юли 13, 2013 11:16 am

По какъв начин процедирате при изкарването на лагера от лявата чашка, която има гаден цял 'улей', който не ми позволява както дясната да го набия с една втулка и да излезе?
Изображение
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот thepowerofone » Съб Юли 13, 2013 12:19 pm

Exiteyes, лично аз с една отверка от задната страна на чашката, леко под ъгъл, ги избих и двата. Да, чука се по вътрешния пръстен и това по всяка вероятност ще разбие лагера, но нали ще се сменя.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот exiteyes » Съб Юли 13, 2013 12:21 pm

Хамалих доста с една отвертка обаче все още не ще да помръдва. Има ли шанс да прецакам леглото на лагера, затова се чудя все още. Каква по-точно малка отвертка да ползвам.. другото е и че се удря под наклон и трябва да придържам с ръката. Сега ще пробвам пак, всички чарколя са при мен. :D

Ето го резултата:

Изображение

Сега трябва да купувам лагери, но е събота и магазина не работи. И главината ми чака горката, но чак понеделник ще е.
Аватар
exiteyes

Мнениеот thepowerofone » Съб Юли 13, 2013 1:23 pm

Идеален си. Като набиваш новите лагери, внимателно по външния им пръстен почукваш и гледаш по цялата обиколка да влиза рабномерно. Когато влезе доста лагера, наложи върху него стария и почуквай по него, по външния пръстен отново.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот exiteyes » Съб Юли 13, 2013 2:28 pm

Ще търся втулки/камъни от гедория или нещо подобно, което да се наложи на същия диаметър на лагера. Цялата дандания не е ракетна физика, макар че се чудя после как ще правя тия пластмаси(както твоята версия или да пиля тоя ръб, който да пасне на лагерите) пък и се чудя и какво ще са лагерите де.. всичко това в понеделник ще се разбере.
п.п добре дошъл в 1600
Аватар
exiteyes

Мнениеот thepowerofone » Съб Юли 13, 2013 7:10 pm

Ами, аз съм поръчал от втулките, които BIO е показал, и когато дойдат, ще го направя точнo както и той - и според мен това е най-доброто решение и осигурява максимална защита на лагера, ако ще и да е презастраховка. В сегашния им вид ги направих само за да мога да продължа да си карам. Лагерът е капсулован, та не съм много загрижен за мръсотии, докато дойдат втулките. Иначе не трябва да се забравя малкото ръбче, което законтря втулката за вътрешния пръстен на лагера - при 7 мм. лагер то остава във пръстена и набиването на оста на курбелите може и да увреди втулката заради него.

P.S. Благодаря!
Аватар
thepowerofone

Мнениеот exiteyes » Пон Юли 15, 2013 4:59 pm

Орязах ръба на черните втулки, който пречеше, за да влезе тя до края. Всичко изглежда наред, лагерите са с метална капсуловка Полски 3.50 бройката.. отивам да пробвам сглобката.
Аватар
exiteyes

Мнениеот bio » Пет Юли 04, 2014 10:17 am

лек update:
гореописаната процедура е приложима за средно SM-BB51.
при средно SM-BB70 положението е малко по-странно.
1. втулките на ACROSS не се нуждаят от престъргване, пасват точно.
2. лагерите лежаш малко по-навътре в чашката.
3. старите втулки имат дистанционен цокъл към курбела.
Изображение
1+2+3 -> че след монтаж на всички нови компоненти курбела не може да опре във втулката(тя идва по-ниска от чашката). трябват дистанционни шайби отвътре(25mm) или отвън(24mm).
лично аз ще потърся шайби за отвън.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот evin » Пет Юли 04, 2014 1:52 pm

За по-лесно набиване и избиване на лагерите от чашките: нагрейте чашките със сешоар до към 50-60 градуса
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот marsa » Вто Дек 30, 2014 3:54 pm

Зима е, сезонът на глупостите, а аз седя с една такава чашка в ръка:
Изображение
и ме осенява нелепата идея да запиля дълбочината на леглото с 1мм, така че 7мм лагер да се ползва с оригиналните уплътнение и втулка.

Някой да е пробвал подобна чудесия? :praying:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот bio » Вто Дек 30, 2014 4:24 pm

ще трябва да я качиш на фреза. разкажи после ... как е.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот thepowerofone » Вто Дек 30, 2014 7:48 pm

marsa написа:Зима е, сезонът на глупостите, а аз седя с една такава чашка в ръка:
Изображение
и ме осенява нелепата идея да запиля дълбочината на леглото с 1мм, така че 7мм лагер да се ползва с оригиналните уплътнение и втулка.

Някой да е пробвал подобна чудесия? :praying:

Бях се сетих и аз за точно същото нещо, но вече бях набил новите 7мм лагери, а и ме обзеха съмнения дали има достатъчно наличен материал в дълбочина, за да му се вземе 1 мм. Все пак тази "стена" там е носеща между лагера и резбата. Иначе и на мен би ми било интересно да кажеш как се е получило, ако се захванеш.

Като цяло, оригиналното уплътнение на лагера е много по-добро от тези на капсулованите лагери. То контактува плътно с пластмасовата втулка, докато при тези капсулованите винаги има малка пролука. Спасението е да се разпечатат и да се натъпчат обилно с грес, като препоръката е за "морска грес" - използва се за смазване на механизмите на извънбордови двигатели на лодки, потопяемите лагери на ремаркетата им. Препоръчват я масово по мтб форумите, особено за лагерите на ставите на задното окачване.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот mrdaka » Пон Яну 19, 2015 7:38 pm

Попаднах на интересна статия по тема: http://www.instructables.com/id/Hollowt ... ng-change/

Преполагам, че и аз ще пиша скоро с личен опит по темата :)
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик