Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот bikerider » Пет Май 17, 2013 10:26 pm

Проблема е в помпата, не бандажа. Ако имаш наблизо бензиностанция с компресор, това е варианта. С преносимите резервоари също не става хубаво. Чалъма е гумата да се надуе рязко. С голяма помпа съм успявал да напомпам само гуми с твърди бордове... например WTB Dissent.

Не съм виждал разлика в трудността вкъщи и навън - комплектът ми за носене е минимален - четка, шише със сапунената вода, инструмент за игличките и боза.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Съб Май 18, 2013 8:37 am

Хм, тука гледам едни интересни клипчета по темата. Според мен си струва да се опита: http://www.youtube.com/watch?v=ePbjM6wQ1I8
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот marsa » Съб Май 18, 2013 9:27 am

MacLeod написа:Хм, тука гледам едни интересни клипчета по темата. Според мен си струва да се опита: http://www.youtube.com/watch?v=ePbjM6wQ1I8
Това е съществената разлика между компресор и твоята помпа, макар и топ клас. Целият обем на помпата ти е по-малък от този на гумата.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот MacLeod » Съб Май 18, 2013 9:34 am

Аз това със шишето мисля да го пробвам. Тук даже има подробно описание как да си го направи човек: http://singletrackworld.com/forum/topic/ghetto-tubeless-inflator-total-cost-9p
Изглежда елементарна работа. Най - важното е да се използва шише от газирани напитки за да издържа на налягане. Мисля че бутилка кока кола от големите ще свърши перфектна работа.
Аватар
MacLeod

Мнениеот spirov92 » Съб Май 18, 2013 9:42 am

http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesd ... lator.html
Аз с подобно устройство си ги надувам. Тъй като не разполагам с клапани и разклонения, просто сложих два накрайника за авто вентил на един маркуч. "Резервоара" е без вентил. Така процедурата става малко по-сложна:
Помпам през маркуча, като ползвам отрязан вентил, за да закача помпата към маркуча.
Защипвам маркуча с клещи, махам помпата, закачам другия край на безкамерната.
Насапунисвам гумата и махам клещите. След като се надуе, просто откачам маркуча.

Ако се махне и игличката на безкамерната, става съвсем от раз. :)
Така с подръчни материали и най-обикновена ръчна помпа, си спестявам разкарването до бензиностанция/гумаджийница. Пък ако набарам разклонител и клапан, съвсем лесно ще стане.
:beer:
spirov92

Мнениеот М.Паунов » Нед Май 19, 2013 9:30 am

Аз използвам гума като резервоар.
Ето как изглежда готово "устройството": http://www.snimka.bg/?album;aid=752842

Материалите:
- 2 маркуча за ръчна помпа / 2 глави от помпа - от стара помпа или веломагазин
- 1 вентил - френски или авто - все тая, важното е помпата ви да има такъв накрайник - от стара гума
- трипътник за гориво на 6мм - от магазин за авточасти
- маркуч с 6мм вътрешен диаметър - от магазин за авточасти
- сферичен спирателен кран (1/2 или 3/4 цола) - от ВиК магазин
- щуцер 6мм към 1/2 или 3/4 цола, в зависимост от крана - от ВиК магазин

Както може да видите от снимките, аз използвам шлаух на 6мм, вместо маркуч. Причината е, че това намерих първо. Гумен маркуч би бил по-стабилен, но и в момента системата издържа до 5.5 атмосфери без проблем. Всъщност относно налягането повече трябва да се внимава с гумата - резевоар. Аз използвам с телен борд. По възможност ползвайте по-обемиста гума.

За тези, които не знаят какво е щуцер - това е преходник, който позволява да съединим маркуч и спирателния кран. Важното е да бъде с подходящ размер за маркуча (6мм в нашия случай) и за кранчето (1/2 или 3/4 цола).

За да няма теч на въздух, навсякъде където има съединение съм сложил предварително изолирбанд. За да се надене по-лесно маркуча - малко машинно масло върху изолирбанда. След това съм стегнал със свински опашки. Предполагам, че ако се използва гумен маркуч(вместо шлаух) тези неща няма да са необходими.

Преди да започна помпането махам игличките и на двете гуми.
Ако гумата ляга добре на каплата, помпане до една атмосфера на резервоара ми е било достатъчно. При упорити гуми ми се е налагало да помпя до 5 атмосфери и пак е ставало от трети или четвърти опит.

Гумата, която ще става безкамерна, предварително се обслужва със сапун, вода и четка.

Относно бандажите - преизползваеми са. Един и същи бандаж от 20" вътрешна го ползвам вече трети път на различни капли и няма проблеми. А последната я направих със (viewtopic.php?p=869370#p869370) бандаж, понеже нямах готов от 20", но имах gorilla под ръка.

Това е. За допълнителни обяснения - питайте :P
Аватар
М.Паунов

Рейтинг: 1550

Мнениеот outfaced » Нед Май 19, 2013 1:35 pm

Oт де взимате 20" гуми с авто вентил, който да има и резба с шайба за затягане :dontknow:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот bio » Нед Май 19, 2013 2:19 pm

outfaced написа:Oт де взимате 20" гуми с авто вентил, който да има и резба с шайба за затягане :dontknow:

при Богдан взех последната 5 лв, но може да провериш. Иначе от бай-компонент бях взел едно Конти около 10 лв, с 10гр. по-лека обаче :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот М.Паунов » Нед Май 19, 2013 3:11 pm

outfaced написа:Oт де взимате 20" гуми с авто вентил, който да има и резба с шайба за затягане :dontknow:

Моите нямат за затягане и не съм имал проблем...
Аватар
М.Паунов

Мнениеот MacLeod » Нед Май 19, 2013 5:26 pm

М.Паунов написа:Аз използвам гума като резервоар.
Ето как изглежда готово "устройството": http://www.snimka.bg/?album;aid=752842

Материалите:
- 2 маркуча за ръчна помпа / 2 глави от помпа - от стара помпа или веломагазин
- 1 вентил - френски или авто - все тая, важното е помпата ви да има такъв накрайник - от стара гума
- трипътник за гориво на 6мм - от магазин за авточасти
- маркуч с 6мм вътрешен диаметър - от магазин за авточасти
- сферичен спирателен кран (1/2 или 3/4 цола) - от ВиК магазин
- щуцер 6мм към 1/2 или 3/4 цола, в зависимост от крана - от ВиК магазин

Както може да видите от снимките, аз използвам шлаух на 6мм, вместо маркуч. Причината е, че това намерих първо. Гумен маркуч би бил по-стабилен, но и в момента системата издържа до 5.5 атмосфери без проблем. Всъщност относно налягането повече трябва да се внимава с гумата - резевоар. Аз използвам с телен борд. По възможност ползвайте по-обемиста гума.

За тези, които не знаят какво е щуцер - това е преходник, който позволява да съединим маркуч и спирателния кран. Важното е да бъде с подходящ размер за маркуча (6мм в нашия случай) и за кранчето (1/2 или 3/4 цола).

За да няма теч на въздух, навсякъде където има съединение съм сложил предварително изолирбанд. За да се надене по-лесно маркуча - малко машинно масло върху изолирбанда. След това съм стегнал със свински опашки. Предполагам, че ако се използва гумен маркуч(вместо шлаух) тези неща няма да са необходими.

Преди да започна помпането махам игличките и на двете гуми.
Ако гумата ляга добре на каплата, помпане до една атмосфера на резервоара ми е било достатъчно. При упорити гуми ми се е налагало да помпя до 5 атмосфери и пак е ставало от трети или четвърти опит.

Гумата, която ще става безкамерна, предварително се обслужва със сапун, вода и четка.

Относно бандажите - преизползваеми са. Един и същи бандаж от 20" вътрешна го ползвам вече трети път на различни капли и няма проблеми. А последната я направих със (http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?p=869370#p869370) бандаж, понеже нямах готов от 20", но имах gorilla под ръка.

Това е. За допълнителни обяснения - питайте :P

Аз се захванах да направя варианта с пластмасовата бутилка: http://singletrackworld.com/forum/topic/ghetto-tubeless-inflator-total-cost-9p
Но ми издиша въздуха при капачката на шишето, където влизат винтилите. Дали един силиконов уплътнител би свършил работа за да ги уплътня ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот spirov92 » Нед Май 19, 2013 11:39 pm

М.Паунов написа:Моите нямат за затягане и не съм имал проблем...

+1. И аз съм ползвал такива без затягаща шайба.
bio написа:Иначе от бай-компонент бях взел едно Конти около 10 лв, с 10гр. по-лека обаче :>

Ако си се загрижил за теглото, пробвай това: http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesd ... rsion.html Ако правилно съм премерил, вентил + лента тежат към 20 грама.
spirov92

Мнениеот bikerider » Пон Май 20, 2013 8:07 am

М.Паунов написа:

Ако/когато спукаш гума това ще бъде голям минус, особено ако си разширявал отвора в каплата.

@outfaced: Веломания.
Аватар
bikerider

Мнениеот М.Паунов » Пон Май 20, 2013 8:22 am

bikerider написа:
М.Паунов написа:

Ако/когато спукаш гума това ще бъде голям минус, особено ако си разширявал отвора в каплата.

@outfaced: Веломания.

Може ли да обясниш, защото съм пукал гума и не съм забелязал нещо да е по-различно.. (не съм разширявал отвора). Просто махам бандажа и слагам резервната гума.
Аватар
М.Паунов

Мнениеот bikerider » Пон Май 20, 2013 8:32 am

Имах предвид, че вентила може да хлътне навътре и бозата да не успее да запуши дупката, тоест да загубиш цялото налягане. В твоя случай ти направо си сменил гумата.
Аватар
bikerider

Мнениеот bio » Пон Май 20, 2013 10:42 am

spirov92 написа:Ако си се загрижил за теглото, пробвай това: http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesd ... rsion.html Ако правилно съм премерил, вентил + лента тежат към 20 грама.

честно да ти кажа не ми пука много много ... само искам да те попитам. какви вентили ползва оригинални или някакви самоделки ?!?

@outfaced - ако искаш да направим една партийка за лента ?!? по 2.25м на гума ще стигнат :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот spirov92 » Пон Май 20, 2013 11:58 pm

Изрязах си такива от стари вътрешни гуми, плюс 1-2 парченца от вътрешна за уплътнение, понеже не ми се търсеха о-пръстени. Тук вече си е задължително затягането. Лентата не е нужно да е точно тая, май всякаква тип "duct tape" става.
Аз избрах тоя метод, понеже на E540 е малко тегав монтажа на гумата, пък като сложа дебелия бандаж направо се трошаха щангичките.
spirov92

Мнениеот bio » Вто Май 21, 2013 7:17 am

spirov92 написа:Изрязах си такива от стари вътрешни гуми, плюс 1-2 парченца от вътрешна за уплътнение, понеже не ми се търсеха о-пръстени. Тук вече си е задължително затягането. Лентата не е нужно да е точно тая, май всякаква тип "duct tape" става.
Аз избрах тоя метод, понеже на E540 е малко тегав монтажа на гумата, пък като сложа дебелия бандаж направо се трошаха щангичките.

супер, благодаря ти много. и аз съм със същите шини и изпускащи Maxxis Minion/High Roller. нямал съм подобен проблем, но доста тежко влезнаха първия път. дори нараних на две места бандажа. макар тук (точно ти и Ozzie) да ми казаха, че са за многократна употреба не мисля, че ще успея да ги наместя втори път. ще пробвам твоята система дали ще проработи и за мен.
иначе в статията просто пише, че само с този "duct tape" работила системата - други да не се ползват, щото не ставало с тях !!!
edit:
ти каква точно лента ползваш ?!?
и примерно махал ли си я лентата за да смениш скъсана спица? остава ли лепилото от "duck tape"-a ? евентуално как го чистиш ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот spirov92 » Вто Май 21, 2013 11:23 am

Пише "tape international /// made in E.U.". Не знам баща ми от къде я е купил. Аз не съм имал проблеми със здравината, но трябва да се спомене че съм под 60 кила.
За лепилото - известно време ползвах такава вместо бандаж под вътрешната, и като я махнах почти нямаше следи... и да има, повърхността на каплата е гладка и със спирт лесно ще се изчисти.
spirov92

Мнениеот bikerider » Вто Май 21, 2013 5:33 pm

spirov92 написа:Аз избрах тоя метод, понеже на E540 е малко тегав монтажа на гумата, пък като сложа дебелия бандаж направо се трошаха щангичките.

Трошат се, защото жицата се опъва, а гумата се усуква, тоест излиза в област от каплата с по-голям диаметър. Ако след като пъхнеш щангата, но преди да напънеш минеш по обиколката на гумата и я стиснеш да се прибере в дълбоката част на каплата, тогава нещата стоят съвсем другояче. И най-големите прасета се предават и то с дебел бандаж + лента.
Аватар
bikerider

Мнениеот MIKEY MOUSE » Вто Май 21, 2013 7:42 pm

На мен ,защо ми се струва ,че цялата тая история с безкамерните гуми е една голяма изгъзица !? :dontknow: / С търговски привкус/

ПП Отдавна не съм си просил минуси - та затова. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот spirov92 » Вто Май 21, 2013 8:45 pm

Ако за теб ниското тегло, устойчивостта на тръни и леки прещипвания, и по-доброто сцепление са изгъзица... то не знам. :dontknow:

@bikerider - естествено вкарвам борда в улея, ама пак е тегаво ;)
spirov92

Мнениеот MacLeod » Вто Май 21, 2013 8:53 pm

spirov92 написа:Аз с подобно устройство си ги надувам. Тъй като не разполагам с клапани и разклонения, просто сложих два накрайника за авто вентил на един маркуч. "Резервоара" е без вентил. Така процедурата става малко по-сложна:
Помпам през маркуча, като ползвам отрязан вентил, за да закача помпата към маркуча.
Защипвам маркуча с клещи, махам помпата, закачам другия край на безкамерната.
Насапунисвам гумата и махам клещите. След като се надуе, просто откачам маркуча.

Ако се махне и игличката на безкамерната, става съвсем от раз.
Така с подръчни материали и най-обикновена ръчна помпа, си спестявам разкарването до бензиностанция/гумаджийница. Пък ако набарам разклонител и клапан, съвсем лесно ще стане.

Писал си че затискаш маркуча с клещи. Какви клещи използваш ? Според мен трябва да са някакви със заключване за да не ги държиш докато помпаш. Също ще е добре да са плоски а не назъбени за да не драскат по маркуча.
Аватар
MacLeod

Мнениеот spirov92 » Вто Май 21, 2013 8:56 pm

:offtopic: Да, с заключване са. Като тези: http://www.automotivetools.eu/kleshti-c ... force.html ама с по-голяма плоска част в началото.
spirov92

Мнениеот bikerider » Сря Май 22, 2013 11:04 am

Махането на игличката си е направо задължително.

@@spirov92: аз май нещо не съм се изразил като хората, може би говорим за едно и също, ама да поясня какво имах предвид: >>след<< като напъна с щангата (така че жицата да се опъне), тогава стискам гумата. Иначе винаги ми е тегаво. Дано да помагам, ако не - здраве да е :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Fujitzo » Сря Май 22, 2013 12:13 pm

Пичове, евала за ентусиазма. Отново доказвме, че ние българите намираме винаги решение в стил "чук и тел и вълшебните думички" И аз съм зарибен да пробвам с безкамерни (карам Крос грип 29") , но нещо не мога да се убедя в предимствата им:

1. По-ниско тегло - добре де, като се сложи олекотена вътрешна от 120 - 140 гр излиза същото. Нали тази 20" гума, която се разрязва и тя тежи, пък и 50мл боза (латекс, грунд, каквото и да е) и става пак 120 - 150гр

2. По-ниско налягане и по-добро сцепление: Еми , аз лично не съм имал проблеми досега да си карам с вътрешни на 2 - 2.5 атм, а по-ниско от това не мисля че е оферта , защото е по-добре само при спускане, а при катерене ... тегавина ?

3. Защита от спукване - тук съм съгласен, но аз не съм пукал гума последните 2 години. Може би не минавам достатъчно агресивно през камъни. Така че този аргумент не е валиден за мен.

И в крайна сметка ми се охлади ентусиазма. Има ли начин да стане работата без изрязана вътрешна гума ? Намерих интересн продукт - http://www.rczbikeshop.com/englishue/dt ... 29er.html# Това изглежда е с някаква червена гумена лента с вентил, но пише че е само за ДТ Суиз капли, което нз какво значение има.. капла като капла. Другия проблем е цената - подобни комплектчета по западните сайтове струват 20-30 евро (за 1 или 2 гуми), а да дам 80лв за нещо, за което не съм убеден че ще спестя и 30 грама - не си заслужава според мен.

Изчетох голяма част от темата, и нямам конкретни въпроси.. просто се чудя дали си заслужава. Пък и цялата цапаница и разходки до бензиностанция (2км от нас)... не ме кефят.

Поздрави :beer:
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот bio » Сря Май 22, 2013 12:32 pm

@Fujitzo
като си чел/разбрал, а накрая излиза, че нищо не си разбрал и нямаш конкретни въпроси. ЗАЩО СЕ ОБАЖДАШ ????
и да след като си играем да го правим явно сме преценили, че си струва.
успех и на теб !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот bikerider » Сря Май 22, 2013 4:12 pm

@Fujitzo:

1. Добре де, като се вземе олекотено гадже излиза същото. Нали презервативите са еднакви за всички.
2. По-голями цици - еми лично аз досега не съм имал проблеми да си карам и с тези цици.
3. Защита от спукване - може би аз не минавам достатъчно агресивно... този аргумент не е валиден за мен.

:evil: :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот MIKEY MOUSE » Сря Май 22, 2013 6:23 pm

bio написа:@Fujitzo
като си чел/разбрал, а накрая излиза, че нищо не си разбрал и нямаш конкретни въпроси. ЗАЩО СЕ ОБАЖДАШ ????
и да след като си играем да го правим явно сме преценили, че си струва.
успех и на теб !!!

...ами хайде да потърсим ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА- да се преброим-колко карат с разни бози и колко с вътрешна гума?! Имам и други аргументи , но след всяко мое изказване ми се струва ,че добрия тон на Форума се нарушава.

ПП Плюсовете и минусите не ги считам за аргумент и обективна истина. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот bio » Сря Май 22, 2013 6:49 pm

@MIKEY MOUSE
виж какво, приятел, аз + и - не раздвам. и не определям хората/потребители по рейтинг.
темата е в техническия раздел, не е в "БЛА-БЛА", а вие двамата с Fujitzo си правите точно "вятър на устата". темата ако не си забелявал не е и анкета.
моята истината засега съм я намерил. всеки си решава сам какво и как да кара. не съм тръгнал да те убеждавам - колко е хубаво, колко си глупав и т.н. така че и те моля най-учтиво не го прави и ти.
повече нямам какво да ти кажа.
пожелавам ти успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот bikerider » Сря Май 22, 2013 10:13 pm

@MIKEY MOUSE: Скрий се в долапа и си вземи религиозните спорове. Тук не си мерим пишките, а обсъждаме безкамерни гуми.
Обективната истина е, че колкото хора има, толкова и предпочитания, начини на каране, изисквания и прочее. Още въпроси? Не? Така и си мислех.
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик