Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот xargs » Пон Дек 02, 2013 10:04 pm

потърждавам че схемата с бутилката (мойта е от дерби дюла :D ) работи всеки път:
Изображение

помпам я до около два бара. Максимум пробвах до три и държи.
Аватар
xargs

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Вто Дек 03, 2013 9:05 pm

Тази система с шишето е желязна. При мен изходящият маркуч е обикновена еластична тръбичка и трябва да се маха игличката на вентила, но това не е голям проблем. Между другото сигурно може да се измисли нещо накрая на маркуча, което да натиска игличката и да не се налага тя да се маха. Ти махаш ли игличката или имаш нещо накрая на маркуча, което да я натиска ?

Аз само веднъж имах затруднения по този начин, като се опитах да вдигна безкамерна гума на подбита и крива капла. Но си мисля, че и с друг компресор щеше да е същото. Тогава си реших проблема като преди да надувам налях през вентила сапунена вода и развъртях гумата и каплата. После стана от раз. При издуването, сапунът уплътни кривините по каплата и работата заспа. Между другото ми е интересно, тия пластмасови шишета имат ли срок на годност ? Имам предвид като го ползвам това чудо 2, 3 години не е ли добре профилактично да си сменя шишето, за да не ми гръмне внезапно. То не че е болка за умиране, но все пак.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот xargs » Сря Дек 04, 2013 12:11 am

Ами аз винаги вадя игличките като помпам, защото с игличка не винаги ми се получава. После лесно се слага игличката без да спадне много гумата и донапомпвам.
Аватар
xargs

Мнениеот bio » Сря Дек 04, 2013 9:14 am

MacLeod написа: ...
Тогава си реших проблема като преди да надувам налях през вентила сапунена вода и развъртях гумата и каплата. После стана от раз. При издуването, сапунът уплътни кривините по каплата и работата заспа. ...

ей и аз трябва да си купя един сапун щом толкова добрe уплътнява. сапунът нищо не е уплътнил, просто е помогнал гумата да легне по-добре към шината.
MacLeod написа:...
... Между другото ми е интересно, тия пластмасови шишета имат ли срок на годност ? Имам предвид като го ползвам това чудо 2, 3 години не е ли добре профилактично да си сменя шишето, за да не ми гръмне внезапно. То не че е болка за умиране, но все пак.

помпал съм шише от бира (Шуменско) без тиксо до 8 bar - издържа. ако ги помпате до 2bar няма риск, но ако работите над 4bar и шишето се пръсне няма да е много приятно като звук и усещане.
иначе продават накрайници за попма 1-2 лв. струват и може да не махаш игличката.

@xargs бих те посъветвал да махнеш дръжката на бутилката и с изолирбанд да стегнеш капачката към шишето.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот windv » Чет Яну 09, 2014 2:14 pm

Ето един "репортаж" с моята "гето" историйка.

Капли mahc1 mad, гуми schwalbe nobby nick snake skin Tubeless Ready.

Лятото направих предната за пореден път с грунд и омотана с някаква произволна сива залепваща лента с оплетка вътре и стана добре. Тогава задната не се получи, защото имаше прекалено големи срязвания.

карах цялото лято до сега, гумата не е пипана, не съм доливал нито помпал. Още преди месеци усетих , че вътре е изсънало каквото и да е имало, но нямах да долея и така си остана. Вътре се чуваше как се търкалят някакви изсъхнали грундуве.
Наскоро я отворих и отвътре се облещи ей това:

Изображение
Изображение
Изображение

Доста разлепване падна, докато извадя външната гума, а от лепенката по каплата беше останало това:

Изображение
Изображение
Изображение

Върху ниплите явно съм бил лепил и с изолирбанд, който се беше спекъл жестоко и на моменти много трудно се махаше.

Изображение
Изображение
Изображение

С каквото и да се лепи, има тенденцията да се смъква към средата по този начин :

Изображение

След като изчистих и наново облепих, сложих вентили напълних наново с грунд (спивам на око) и преди малко ги надух и двете.
На задната имаше места с големи дупки, които грунда не затваряше и лепих с парчета вътрешна гума от вътршената стрна на външната гума:) ( много яко изречение :) )

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Засега всичко е наред, а като карам в планината винаги си нося вътрешна гума. :D
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот xcrider » Чет Яну 09, 2014 3:33 pm

Това тиксо е жесток боклук. Бях пробвал с такова, още на първото надуване, като отворих борда, за да долея боза се беше разлепило. Има 1 по-добро, но пак след време се разлепя - казва се "tape international".
Истината е в Gorilla Tape. Много по-здрав, лепи по-добре, по-дебел е и е нужен само 1 слой.
А това, че пълниш вътре с тази повърня си е твой проблем. С бозата на Стан нямам такива проблеми, а съм сигурен, че запушва пъти по-добре. :)
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот windv » Чет Яну 09, 2014 5:16 pm

xcrider написа:Това тиксо е жесток боклук. Бях пробвал с такова, още на първото надуване, като отворих борда, за да долея боза се беше разлепило. Има 1 по-добро, но пак след време се разлепя - казва се "tape international".
Истината е в Gorilla Tape. Много по-здрав, лепи по-добре, по-дебел е и е нужен само 1 слой.
А това, че пълниш вътре с тази повърня си е твой проблем. С бозата на Стан нямам такива проблеми, а съм сигурен, че запушва пъти по-добре. :)

Много ти благодаря за така поучителното мнение. Въобще не съм и подозирал ,че горила тейпа е по-добър, или че бозата на стан е по-добра от "повърнята" на Боро, как не съм се сетил за тях и аз се чудя. :boggled: Благодаря за просветлението, веднага отивам да си купя няколко литра... :idea:
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот xcrider » Чет Яну 09, 2014 6:41 pm

Ми като си знаеш, защо си хабиш нервите с неща, очевидно неподходящи за целта? :confused:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот windv » Чет Яну 09, 2014 10:32 pm

Щото си действа. Пък то с всяка боза в гумата може да стане гнус:)
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот xargs » Чет Яну 09, 2014 11:36 pm

Аз известно време карах само с тоя грунд, и за съжаление, опита ми с него си беше пълен провал - единствения път когато спуках гума от трънче бях с него и след няколко припомпвания ми писна и си вкарах вътрешна гума.

Прави добро мазало де.

Иначе вчера ми дойде един литър от бозата на стан, и направих двете гуми , но още не съм я тествал. На поглед и на мирис изглежда доста по добре от грунда :)
Аватар
xargs

Мнениеот moridinbg » Пет Яну 10, 2014 12:29 am

Тоя грунд като го гледам на каква повърня става, май само за първоначално уплътнение става. То по-добре да се намаца със сапунена вода и да се кара на празни гуми...

Домашния бъркоч му е цаката, както писах ;)

Уви, последните месец-два инвестирам усърдно в зимната краста, а и циркулирам доста из Европа и колелото съм го оставил в Лондон, че ми писна да набивам по 70€ всеки път да го пренасям със самолета и не съм се занимавал. Февруари целият ще съм в Индия с борда, но като се върна Март ще забъркам още 2-3 смески да изчистя рецептата и ще споделя какво, как и защо.

Ако на някой му е интересно: http://forums.mtbr.com/29er-components/ ... 15-85.html От тук тръгнах и е добра отправна точка. За момента излиза около 3 пъти по-евтино от Стан.

Иначе и аз карам с една вътрешна гума в раницата. В крайна сметка винаги може да стане някой незапушваем с боза срез, я на камък, я на някое жилезо.
Аватар
moridinbg

Мнениеот windv » Пет Яну 10, 2014 9:54 am

moridinbg написа:Тоя грунд като го гледам на каква повърня става, май само за първоначално уплътнение става. То по-добре да се намаца със сапунена вода и да се кара на празни гуми...

Домашния бъркоч му е цаката, както писах ;)

Уви, последните месец-два инвестирам усърдно в зимната краста, а и циркулирам доста из Европа и колелото съм го оставил в Лондон, че ми писна да набивам по 70€ всеки път да го пренасям със самолета и не съм се занимавал. Февруари целият ще съм в Индия с борда, но като се върна Март ще забъркам още 2-3 смески да изчистя рецептата и ще споделя какво, как и защо.

Ако на някой му е интересно: http://forums.mtbr.com/29er-components/ ... 15-85.html От тук тръгнах и е добра отправна точка. За момента излиза около 3 пъти по-евтино от Стан.

Иначе и аз карам с една вътрешна гума в раницата. В крайна сметка винаги може да стане някой незапушваем с боза срез, я на камък, я на някое жилезо.

Точно такова търся, но въпреки че се имам с английския, би ли помогнал с точните преводи на съставките...за да не се получат случайно някои взривни съединения от недоразбиране :evil:
Примерно Slime- Желе?!?! Pure PG?

If you don't like any of those because of the more difficult to find products you can always go back to the beginning and load up some Slime, RV antifreeze, Latex and water. Still better than Stan's.

Това ми изглежда достатъчно просто. Само количествата да наглася.
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот papinu » Вто Яну 14, 2014 3:56 pm

Някой има ли опит с издуване на гуми Schwalbe със страни Double Defense?
Моите са нови Schwalbe Nobby Nic Double DefenseTL-Ready 26x2.25.
Опитите ми да издуя тази гума са без успех :bawling:
Свалих сърцевината на Преста вентила, изичистих шината и гумата, мазах със сапунена вода...
Първия ми опит бе да я издуя с този 'гаражен' компресор за домашно ползване:
schwalbe.nobby.nic.DD.TL-ready.jpg
schwalbe.nobby.nic.DD.TL-ready.jpg (80.63 KiB) Прегледано 14575 пъти

След това опитах с компресор на гумаджийница - пак не ще.

Примирих се със съдбата и взех следното решение - слагам вътрешни и на двете колела, карам няколко седмици (или по-скоро докато се стопли - от съображения за да си пазя бозата на Стан от въздействието на ниски температури) и когато придобият форма тези гуми да пробвам пак да ги издуя.
Отворен съм към всякакви предложения, споделяне на опит и т.н.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот vvvaaal » Вто Яну 14, 2014 4:07 pm

Някои гуми се издуват изключително трудно, дори и на мощен компресор. Съвета ми е освен да я напръскаш със сапун, намери някоя дружка докато помпа с компресора, ти да пристискаш борда на гумата там, където най-много изпуска. Не се получава всеки път, но при мен така се получаваше последните няколко пъти. :agree:
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот papinu » Вто Яну 14, 2014 4:17 pm

vvvaaal написа:...докато помпа с компресора, ти да пристискаш борда на гумата там, където най-много изпуска...

Пропуснах да отбележа, че това правех през цялото време (но сам) докато с компресора се опитвах да издуя гумите - потупвах, притисках тук и там, но страните са дебели и ефекта бе нулев. :(
Но си прав колега, че двама са повече от един. :agree:
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот thechosen » Сря Яну 15, 2014 9:22 am

Имам EVO модела - Schwalbe Nobby Nic EVO Double DefenseTL-Ready 26x2.25 на шина WTB SPEEDDISC All Mountain
Карам я от началото на лятото безкамерна. Никакви проблеми при раздуването, но аз след борбата с първата гума която правих си отивам при гумаджиите директно и там няма не искам, няма не мога :D .
С преста вентил съм и с махната игличка първият път без боза малко се замисли като пуснаха компресора но не повече от 5-6 секунди. След това спаднах за да сложа бозата и раздуването вече не беше проблем.
Та или нещо шината и гумата не се разбират или им е бил слаб компресора на гумаджиите.
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот papinu » Сря Яну 15, 2014 9:31 am

thechosen написа:...Та или нещо шината и гумата не се разбират или им е бил слаб компресора на гумаджиите.

Моите гуми са същите. Компресора на гумаджиите беше достатъчно мощен и не смятам, че проблема е там. Изключвам проблема ми да е в шините, досега ги карах 'getto tubеless' и даже като махах предишните ми гуми направо ги 'разлепях' от шините - толкова добре се бяха слепнали.
Колега, кога си издувал твоите гуми? Да не се окаже, че температурата също е от значение - моя опит беше при температура около 5-6 градуса над нулата.
Аватар
papinu

Мнениеот thechosen » Сря Яну 15, 2014 3:48 pm

Моята я правих в началото на лятото - със сигурност е било по-топло.
Изкарай я на терасата да поседи на студено и виж колко се втвърдява, ако е осезателна разликата може и за това да не става.
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот shotik » Сря Яну 22, 2014 4:13 pm

papinu написа:
vvvaaal написа:...докато помпа с компресора, ти да пристискаш борда на гумата там, където най-много изпуска...

Пропуснах да отбележа, че това правех през цялото време (но сам) докато с компресора се опитвах да издуя гумите - потупвах, притисках тук и там, но страните са дебели и ефекта бе нулев. :(
Но си прав колега, че двама са повече от един. :agree:

Ето един стар трик за издуване на безкамерна гума на кола,но може да се опита и тук :

Взима се въже и се обикаля гумата по външната страна,връзва се възел близо до гумата,след това на 3-4 см още един възел,между тях се вкарва манела/яка отвертка ,кръгло желязо /и се усуква ,така ,че въжето да стегне по средата на гумата.Навива се още ,за да може да уплътнят ръбовете на гумата към каплата и с компресор/по възможност с голям -поне 20 л. резервоар/ да се подаде резко въздух и гумата ще се надуе и херметизира.
shotik

Рейтинг: 1450

Мнениеот papinu » Сря Яну 22, 2014 4:26 pm

shotik написа:
papinu написа:Ето един стар трик за издуване на безкамерна гума на кола,но може да се опита и тук :

Взима се въже и се обикаля гумата по външната страна,връзва се възел близо до гумата,след това на 3-4 см още един възел,между тях се вкарва манела/яка отвертка ,кръгло желязо /и се усуква ,така ,че въжето да стегне по средата на гумата.Навива се още ,за да може да уплътнят ръбовете на гумата към каплата и с компресор/по възможност с голям -поне 20 л. резервоар/ да се подаде резко въздух и гумата ще се надуе и херметизира.

Беше ми малко трудно да те разбера, но с помощта на Гугъл открих това филмче: How to Inflate a Tubeless Tire.
Интересно ще бъде да опитам този метод в/у велосипедна гума и да разбера дали е приложим, защото е по-тясна от гумата на количката от филмчето или от автомобилните.
Мерси колега :agree: при първа възможност ще пробвам и ще споделя опита си.
Аватар
papinu

Мнениеот shotik » Сря Яну 22, 2014 7:12 pm

Много добре си намерил този клип !

Ако не става с въже ,опитай с колан за багаж или дърпане на кола,те са широки и няма да изпаднат от гумата .
shotik

Рейтинг: 1450

Мнениеот bio » Сря Яну 22, 2014 7:48 pm

много полезно видео, но според мен е неприложимо при велосипедите и folding гуми.
дори за wire версиите няма да стане.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Пон Фев 03, 2014 5:14 pm

https://www.youtube.com/watch?v=mH1O2W7E_wQ
За пореден път се убеждавам, че MBR правят едни от най-добрите видео инструкции, в случая - tubeless конверсия с помощта на Stan's Tubeless Kit.

Аз пък имам въпроси към хората с гето боза (Боро грунд, Боро грунд + Slime, Боро грунд + Slime + вода и по-екзотичните комбинации) - в какво се превръща като засъхне ?
Равномерен слой или топка ? Има ли осезаемо натрупване на грамаж (изсъхване/доливане) и възможност/нужда от изчистване ?
Някак не ми се иска да съсипя безвъзвратно шини и гуми от любопитство...
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот Andy3 » Вто Фев 04, 2014 9:08 am

Виж началото на страницата. :bigeyes:
Аватар
Andy3

Рейтинг: 1659

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Сря Фев 05, 2014 2:18 pm

И на всичкото отгоре го бях чел! :crazy:
Да разбирам, че е с вида на засъхнал хелметекс и се чисти ? Май ще се престраша да омажа едни Larsen-ки :peace:
Ако някой случайно има от "домашния бъркоч", ще съм безкрайно благодарен ако сподели опит, знания или материал :beer:
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Мнениеот raptor1987 » Пон Фев 10, 2014 11:05 pm

Да се похваля, че и аз открих топлата вода. :D
Шина crosser х6, гума maxxis ardent съгваема(без никакви защити), бандаж 20" вътрешна с автомоблен вентил(вулканизиран без гайта), боза Боро контакт розов на цвят(да, поциганих се, ама го имах и реших да пробвам :D )
За понтане използвах домашно направен компресор от стар хладилник юрюзань 207.
Без никакви грижи е напомпа гумата.
След пробното кръгче, установих, че спира по-добре, завива по-добре и въпреки, че на пипане е по-твърда отколкото я карах с вътрешна, вози по-меко.
Тези дни ще правя и един телен aspen на шина alexrims 2100, след което ще споделя резолтата.

Пропуснах да споделя, че успешно запуши дупка от това :D
И, че борда има 10мм. цепка, която е лепена с обикновенна лепенка за гума, от която леко издишаше преди да налея грунда.
Ще трябва да я сменям, а е новичка :bawling:
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Пон Фев 10, 2014 11:40 pm

Честито и браво :) Чисто ли го наля Борото, че доколкото разбрах, само по себеси не се справя много добре със задачата...
На мен ми предстои конвертиране на Larsen TT 2.0 сгъваем върху Mach1 610, както и Nobby Nic 2.4 Evo SS сгъвем (с ироничния snake bite върху snake skin-a) върху Mach1 Neo Disc, но се закучих върху търсенето на Slime и притесненията относно размерите на последните - някой търкалял ли е безпроблемно гума 2.4 върху шина 19с ?
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Мнениеот raptor1987 » Пон Фев 10, 2014 11:51 pm

@^_WhitE_DeMoN_^ Да, само крунд без никакви примеси от моя страна.
това е грунда, който използвах, само че аз го имам в 1л. вариант.(Не е същия, който е описан по назад в темата.)
Все си мисля, че рано или късно ще се стигне до покупката на станска боза.
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот penmark » Пон Фев 10, 2014 11:58 pm

Тествай го с няква дебела игла.
А пробвал си с пинче вече, ок.
Аватар
penmark

Мнениеот М.Паунов » Сря Фев 12, 2014 4:52 pm

raptor1987 написа:@^_WhitE_DeMoN_^ Да, само крунд без никакви примеси от моя страна.
това е грунда, който използвах, само че аз го имам в 1л. вариант.(Не е същия, който е описан по назад в темата.)
Все си мисля, че рано или късно ще се стигне до покупката на станска боза.

Аз понеже съм си правил редица опити с домашна боза да кажа...
Розовият грунд(за мазилка ако не греша) е супер, но засъхва много бързо. Трудно изкарва над 2-3 седмици..
Иначе за запушване - с него се получава най-добрата боза, която съм успявал да направя.
За да изкара повече време в течно състояние съм пробвал да добавя глицерол, но не се получи.
Дали не съм добавил достатъчно глицерол или просто идеята ми е погрешна - не зная.
Аватар
М.Паунов

Рейтинг: 1550

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик