Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот marsa » Вто Юни 16, 2015 9:51 pm

Да не е разлепена втулка на шината? Ще дрънчи като почукаш шината срещуположно на вентила.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот bio » Сря Юни 17, 2015 7:05 am

marsa написа:Да не е разлепена втулка на шината? Ще дрънчи като почукаш шината срещуположно на вентила.

абе наистина като свалих шината пак се чува дрънчене (това го проверих още вчера). какво имаш предвид под "втулка на шина" ?!? капсата ли ?!? и какво трябва да предприема ...
може ли да ми кажеш как е този термин на английски ?
благодаря много за предложението.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот uBaH » Сря Юни 17, 2015 7:32 am

Пробвай с "rim pin joint" ;)
Щях да пратя направо линк, но пища от телефона и още спя :)
Аватар
uBaH

Мнениеот marsa » Сря Юни 17, 2015 7:36 am

Sleеve или pin. Срещал съм няколко такива шини, поне при мен всички или повечето са били споени (high end модели от сорта на ZTR, Dura Ace) и допълнителната снадка има по-скоро временна задача докато се изработва шината. В наплетено колело пък хептем не играе роля, а и шината се компресира минимално, което може би спомага за раздвижването на тази снадка. Не мисля че е тревожно, с изключение на звука който дразни. Понякога може да бръкнеш със спица през външните дупки и да натиснеш снадката за да се заклещи, или да капнеш лепило.
Аватар
marsa

Мнениеот X_NRG » Сря Юни 17, 2015 10:43 am

MacLeod написа:Какви външни гуми използваш, че се случва рядко ?

Schwalbe Muddy Mary 2.5 :D
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот MacLeod » Сря Юни 17, 2015 11:02 am

Толкова дебело като ширина не съм карал отзад. Но съм пробивал безкамерни Geax с технологията им TNT ( не помня модела), което уж било по - здраво. Също съм пукал максис ikon, континентал race king и последно wtb trail boss. Всичките все безкамерни.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот Flatmo » Нед Юни 21, 2015 10:54 am

И моя опит с безкамерните гуми за сега е 1:0 за мен. Въпреки, че гумите са Schwalbe Double Defense т.е. би трябвало да са усилени от всички страни, един трън около 2мм дебел се беше набучил и стърчеше като пирон от гумата. Като се прибрах ми беше интересно какво ще стане като изкарам тръна :magnify: така се беше набил, че трябваше да го дърпам с клещи. И като текна една боза от там... няма спиране. Въртях гумата и общо взето изглеждаше така: боза-балончета-въздух-боза-балончета-въздух..... не спира. Натиснах с пръст дупката и вуала точно за 5 секунди се запуши. Само бозата нищо не направи но с малко помощ от приятел всичко заспа. Не знам каква ми е бозата щото гумите ги запечатваха в магазина.
Flatmo

Рейтинг: 1240

Мнениеот moridinbg » Съб Юни 27, 2015 2:17 am

Кор за Швалбе. Плачевен личен опит с Ноби. Посредствен опит на познати с други варианти. Изглежда само многослойните павета по кило - кило и половина държат.

Отворих буркана с боза от акрилен силикон, който седя един месец затворен вкъщи. Около 1/3 от силикона се беше утаил, разджурках го и се разбърка веднага. Сместа е само акрилен силикон, вода и амоняк, разбъркано с миксер. Не съм карал тоя един месец, но преди това уплътняваше гумата хубаво и запушваше дупки от шило 1-2мм. Определено обаче цапа повече от боза. За спешен бедняшки вариант е ок, според мен. Не трябва да се прекалява с амоняка, че удря между очите.

Намерих и течен каучук, има по русенските фирми - 10.80/кг, пращат в бутилки с куриер. В продавалникът пък има наливен пропилен гликол по 5 до 8 лв/л. Бозата по тоя начин връзва на около 5лв/л
Ще правим 4-5 колела другата седмица и ще разкажа какво е положението.
Аватар
moridinbg

Мнениеот moridinbg » Вто Юли 07, 2015 11:20 pm

10 дена с русенския каучук - Доста по-течен е от mold builder-а по клиповете и темите в mtbr. Само около 1/4 (обем спрямо каучука) допълнително вода и/или гликол му трябва.
Има перфектни свойства - стои си течен, но при механично разчовъркване веднага се втвърдява. Доста е филмиращо, защото първо капнах малко на земята да видя за колко време втъврдява и няколко минути нищо не се случи, кото ме притесни малко, в момента, в който почнах да го разбутвам с пръст веднага стана на гума о.О

За поръчки - Протекс на 0817 756 50 или 0817 734 40. От там ми дадоха телефона на човек, който прати, но най-добре звънете на фирмата.
Аватар
moridinbg

Мнениеот MacLeod » Сря Юли 08, 2015 11:05 am

Flatmo написа:И моя опит с безкамерните гуми за сега е 1:0 за мен. Въпреки, че гумите са Schwalbe Double Defense т.е. би трябвало да са усилени от всички страни, един трън около 2мм дебел се беше набучил и стърчеше като пирон от гумата. Като се прибрах ми беше интересно какво ще стане като изкарам тръна :magnify: така се беше набил, че трябваше да го дърпам с клещи. И като текна една боза от там... няма спиране. Въртях гумата и общо взето изглеждаше така: боза-балончета-въздух-боза-балончета-въздух..... не спира. Натиснах с пръст дупката и вуала точно за 5 секунди се запуши. Само бозата нищо не направи но с малко помощ от приятел всичко заспа. Не знам каква ми е бозата щото гумите ги запечатваха в магазина.

Внимавай с тази гума. Може да се е запушила за сега, но има реален шанс да се отпуши в най - неподходящия момент и отново да спадне. На мен ми се е случвало запушена с боза гума да почне отново да спада след дни каране.
Ако мислиш да продължаваш да я караш безкамерна, моят съвет е да я залепиш отвътре.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Любо » Чет Юли 16, 2015 6:07 am

Някой ползвал ли е тези продукти : http://www.slime-bg.com/ и ако да , какво е мнението за тях ?
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот thepowerofone » Чет Юли 16, 2015 8:39 am

Любо написа:Някой ползвал ли е тези продукти : http://www.slime-bg.com/ и ако да , какво е мнението за тях ?

Аз - Slime Pro, което е точно за велосипедни безкамерни гуми. Изсъхва по-бавно от Станската боза, което е плюс, но като резултат уплътнява пробиви в гумата по-трудно.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот moridinbg » Чет Авг 13, 2015 2:25 pm

Как са направили за тюблес 2 броя шини DT Swiss EX471 в доста известен софийски сервиз:
Изображение

Лентата се крепи практически на магия върху шината, дори не е лепкава.

Колелата са направени с идеята, че ще се карат тюблес. Някак си, гумите са напомпани и уплътнени (с боза вътре). Карани са така 1-2 седмици.
Следва спадане за транспорт със самолет и 12 часа по-късно задната няма никакъв шанс за напомпване по какъвто и да е начин.
Седмица каране по-късно предната рязко изпуска всичко след удар, който не я пука и не отлепя борда и отново - помпането е невъзможно, бозата е засъхнала на слой по стената на гумата (не на топче) и се плиска само малко вода.

:banghead:
Аватар
moridinbg

Мнениеот spirov92 » Чет Авг 13, 2015 4:43 pm

Ъъъ... Тая лента изглежда като някакво долнопробно тиксо... Моите са с duct tape, ама с прилично лепило и достатъчно широко да ги притиска борда на гумата и да не може да се набива боза под лентата, тъй като постепенно я разлепва. Втория път от къде е издъхнала, лентата ли се е отлепила?
spirov92

Мнениеот MacLeod » Чет Авг 13, 2015 8:46 pm

spirov92 написа:Ъъъ... Тая лента изглежда като някакво долнопробно тиксо...

На такова ли ти прилича лентата на чичо Стан за много долари ? :)))
Аз съм със същата лента ( жълта на Стан ) и изглежда по същия начин върху каплата. Не знам дали е добре или зле, но засега нямам ядове с лентата. Има шанс да са правени в същия сервиз. Всъщност ще е полезно да кажеш кой е сервизът. :) Ясно ли е защо гумите са спаднали и какъв е проблемът ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот spirov92 » Чет Авг 13, 2015 8:55 pm

Това че е на Стан за много долари, не пречи да е смотана, и в случая - прекалено тясна за каплата. :D :agree:
Аз винаги гледам лентата да покрива от край до край, защото иначе влиза боза отдолу и се разлепва.
spirov92

Мнениеот marsa » Чет Авг 13, 2015 8:56 pm

Лентата е твърде тясна за тази шина - това е единственият проблем. Лентата се предлага до 27мм ширина, но явно не са имали достатъчно широка. Задължително е борда на гумата изцяло да презастъпва лентата, защото иначе е въпрос на време да започне разлепването и ъплътняването да се развали.
Аватар
marsa

Мнениеот moridinbg » Чет Авг 13, 2015 9:12 pm

Гумата е спусната умишлено - изисквания за транспорт със самолет, но бордът не е разпечатван. Въпросът е, че е прекалено тясна тая лента, беше се наплякала с боза отдолу, като свалихме гумата накрая, за да сложим вътрешна резултатът беше -
Изображение

Лентата (не изненадващо предвид ширината й и това, че не се застъпва от борда) се беше подгънала, боза беше влезнала под нея и беше залепнала доста здраво - това беше доста интересно - бозата не залепва никак отгоре, но засъхва доста добре върху долната страна и където се беше подгънала лентата се беше залепила сама за себе си с боза доста здраво. Последваха 15 минути разлепяне и изправяне. За съжаление разлепването доведе до пробиване на лентата на няколко места. От друга страна тая лента така или иначе е безполезна за тюблес с тая ширина.
При мен (колелата на снимката са на друг човек) с абсолютно същата шина и същата гума, всичките на една възраст (поръчвани заедно), но с горила от ръб до ръб, проблеми никакви - спускам, помпам, държи без проблеми.

Правил я е Теко, бозата е оригинална, не е гето.
Аватар
moridinbg

Мнениеот damon » Чет Авг 13, 2015 9:23 pm

MacLeod написа:Аз съм със същата лента ( жълта на Стан ) и изглежда по същия начин върху каплата.

Тя тая лента е за да си смениш оригиналния бандаж на каплата, ако се е поизносил или ако ти е прекалено дебел и надига отгоре гумената лента твърде много. Така е поне по инструкциите на чичо Стан. Не знам как някой си мисли, че само с нея е достатъчно да държи борда и да не изпуска дори и да се налее половин литър боза. Върху тази лентичка трябва да се сложи дебелия гумен бандаж, който да легне по ръба на каплата за да уплътни добре борда на гумата. Иначе при по-силно усукване и ще изпусне изведнъж. Ето как изглежда при мен от станския кит:

Изображение

Аз миналата седмица си направих моите с кита на чичо Стан за 29-ки - мощно 2:0 за мен! Каплите са Mavic Crossone 622x19 и гумения бандаж лепна все едно е правен точно за тия капли. Предната е Conti X-King Protection, задната е Conti RaceKing Performance. Дори не съм разпробивал горните дупки на 9.5 мм както е по инструкциите, с компресора си ги надух от първия път. После налях боза през вентилите с една спринцовка - по две чашки (което е малко множко), друсане десетина мин., а през нощта бяха спаднали с половин десета от бар-а. Вече им направих 60-70 км и не забелязвам да изпускат... А е чудно да се кара с ниски налягания. :)
damon

Рейтинг: 1445

Мнениеот xargs » Чет Авг 13, 2015 9:35 pm

Мога да споделя малко опит - на почти всички колела около мен гумите са конвертирани по гето tubeless системата с вътрешни BMX -ови гуми и боза на Станс. Досега резултатите са доста окуражаващи.

С две от колелата минахме Ком - Емине миналия месец, и на задната ми гума имаше сигурно 15 или 20 дупчици през които си личеше че бозата е минала и запушила дупката. Само веднъж почна да изпуска по сериозно и се наложи да поприпомпам малко. След 5 минути каране вече и тази цепка беше запушена.

Външните гуми са Schwalbe Hans Damps или Noby Nick, със SnakeSkin борда.

Имах и голям успех при едно скъсване на спица - наложи се да спадна гумата и да мръдна бандажа за да извадя ниплата, след което успяхме да надуем гумата обратно с малката ръчна помпичка :agree:
Аватар
xargs

Мнениеот penmark » Чет Авг 13, 2015 9:35 pm

Аз карам само със станско тиксо вече 7 месеца, никъв дерт.
Аватар
penmark

Мнениеот marsa » Чет Авг 13, 2015 10:23 pm

damon, това което си писал за бандажа важи само за шини, които не са фабрично съвместими с някоя от безкамерните технологии. По-дебелата лента помага за конвертирането на обикновени шини.
Аватар
marsa

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Авг 13, 2015 11:47 pm

damon

С тоя гумен бандаж (както и с гето) съм правил следните шини безкамерни - DT 4.2d и Мавик EN521, За шина, която е предвидена да се кара тюблес е достатъчно станското тиксо (или алтернатива), вентил и боза -----> всичко заспива.

Проблема описан по-горе е заради тънкото тиксо - непрофесионално да направят така без да предупредят собственика за рискове. С компресор всяка гума се надува лесно, но дали ще задържи зависи от бандажа и бозата.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Петър Велков » Пет Авг 14, 2015 1:15 am

А аз нямам идея дали е описван тоя дерт по-назад в темата, ама да си напиша ;)

Canyon-чето ми дойде с Continental X-King RaceSport с леки вътрешни и два вентила, каплите му са DT Swiss X1700 Spline Two, tubeless ready. Та взех си аз бозичка... и като се започна една борба! Някакво страшно спадане, бордовете - целите в микроскопични дупки, около месец след процедурата продължават да стоят мокри и поне веднъж седмично искат помпа. Едната дори и не изкара толкова - на Ботев (20 метра преди финала на състезанието) гръмна атрактивно с 2 см. цепка в борда.

Та, днес пристигнаха X-King ProTection. НИЩО ОБЩО. Това явно е правилният X-King за tubeless, ама трябваше да си поблъскам главата, за да го разбера. Тоя път сложих външните, издух ги с по една вътрешна, махнах вътрешните, сложих вентилите, сипах боза по грубия метод (директно в леко отворената външна, не през вентила), "затворих" гумите, напомпах ги с най-обикновена помпа (Lezyne Sport FD) и врътнах едни бързи 20-ина километра. Без кандилкане, без хоризонтално "закисване" на бордовете. Ей така, с кеф ;)
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Мнениеот damon » Пет Авг 14, 2015 10:14 am

Pr3d4t0R написа:damon
С тоя гумен бандаж (както и с гето) съм правил следните шини безкамерни - DT 4.2d и Мавик EN521, За шина, която е предвидена да се кара тюблес е достатъчно станското тиксо (или алтернатива), вентил и боза -----> всичко заспива.

Ясно. Аз се зачудих как така само с тиксото. При мен в станския комплект за 29 XC върви такова тиксо, но идеята е да си смениш оригиналния бандаж под гумената лента - и то само евентуално. А странното е че приложеното тиксо е със ширина само 1 см - на практика може само да покрие дупките за спиците.

Петър Велков написа:Та, днес пристигнаха X-King ProTection. НИЩО ОБЩО. Това явно е правилният X-King за tubeless, ама трябваше да си поблъскам главата, за да го разбера.

Тоя проблем с X-King RaceSport май беше описван и в тази тема някъде назад. Много са тънки и имат накякви микропукнатини, които не могат да се уплътнят от бозата добре. Аз бях също с такива плюс extra light вътрешни и доста проблеми имах от трънчета, отделно, че им нарязах и каркаса (тънък като вестник) при каране на по-каменисто, но то няма и как да е по друг начин след като още като нова конците се виждат. Все пак това е race гума и явно идеята е да се сменя често. Protection e съвсем друга работа - дебели страни, жилава, като я разпънеш гумата си застава все едно е с телове в бордовете, абсолютна песен за безкамерна, а и е едва стотина грама по-тежка от racesport версията. Добри думи мога да кажа и за performance серията. Каркасът ѝ е по-дебел и уплътнява добре (пък и цената е значително по-приемлива от другите).
damon

Рейтинг: 1445

Мнениеот papinu » Пет Авг 14, 2015 11:59 am

damon написа:... А странното е че приложеното тиксо е със ширина само 1 см - на практика може само да покрие дупките за спиците...

Тази жълта лента е 'залепваща бандажна лента' (справка - вижте статиите на Админ: 1 и 2).
Ролята ѝ е само една - да покрие дупките за ниплите за да предотврати евентулано протриване на 'уплътняващата бандажна лента' или замърсяване.
Но за мен е абсурдно да се направи безкамерна система само с тази залепваща бандажна лента :dontknow: .
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот bio » Пет Авг 14, 2015 12:18 pm

papinu написа:...
Но за мен е абсурдно да се направи безкамерна система само с тази залепваща бандажна лента :dontknow: .

може и да е абсурдно, но аз карам така (познавам и други като мен). при това карам нормални шини и нормални (не TR гуми). засега ме мъчат най-много сцепвания на борда. не карам агресивно, не тежа много и не съм отлепвал борда докато карам.
въпросната ленка е поставена по системата "5 за 4"
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот moridinbg » Пет Авг 14, 2015 1:03 pm

Така - с лента само по дупките или с такава лента, но по цялата ширина на шината?
Аватар
moridinbg

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Авг 14, 2015 1:31 pm

Лентата трябва да е съобразена до голяма степен със ширината на шината. При шини пригодени за безкамерни лентата служи за това да не излиза въздух през спиците - ето профила на моите шини:

Изображение

При мен лентата не покрива до ръба, но покрива по-голямата част от основата, но самата шина така е направена, че борда на гумата направо залепва за ръба на шината даже при помпане с крачна помпа.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот papinu » Пет Авг 14, 2015 1:51 pm

moridinbg написа:Така - с лента само по дупките или с такава лента, но по цялата ширина на шината?

Аз преди време превърнах единия си комплект шини в 'гето тюблес' ползвайки Gorilla Tape 1”, което е 2.54 см широко. НО, при полагането му след старателно и усърдно разпъване успях да покрия само долната вътрешна част на шината без да покривам страните ѝ. Така постигнах резултата на @Pr3d4t0R - бордовете на гумата директно прилепят върху шината.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик